Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.XI

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=290193&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=294441&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=297311&c=1&k=130

ROZPAKOWANE:

04.12.2011(termin06.01.2012)-misia83-szpital Zaspa,SYNEK FILIPEK,2kg,46cm,CC
18.12.2011(termin05.01.2012)- justysia1-szpital Wejherowo,SYNEK KACPER,3620g,58cm,CC
31.12.2011(termin20.01.2012)-Marti30-szpital Wejherowo,SYNEK JAKUB,3080g,53cm,SN
03.01.2012(termin09.01.2012)-Brygida,szpital Zaspa, CÓRECZKA ZUZIA,3660g,54cm,SN
06.01.2012(termin17.01.2012)-madziakin,Royal Free Hampstead,CÓRECZKA JULIA,257g,CC
DWUPAKI:

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.Mama_XK - 06.01.2012 - szpital Kliniczna, Synek
3.Agatka88 - 06.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZOSIA
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6. Asica - 12.01.2012 - Synek
7.dirty_little_secret - 15.01.2011, szpital Zaspa, Córeczka WIKTORIA
8.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
9.PaFFlinka - 22.01.2012
10.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
11.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
12. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
13.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
14.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
15.olcia_ - 03.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
16.evilek - styczeń 2012 ?
17.niewiem1303 - 01.02.2012 - szpital Swissmed, Synek IWO
18.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
19.Pauline85 - 04.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek STAŚ
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Synek KUBUŚ
23.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
24.elcia88 - 15.02.2012
25.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Synek WOJTUŚ MARIUSZ
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka WIKTORIA ZOFIA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co do tabletek anty - w SR polozna mowila nam o dwoch roznych:
Azalia i Cerazette, ktore mozna brac podczas karmienia piersią. Bierze sie je bez przerw, w opakowaniu jest 28 tabletek.

madziakin - kurde,zeby tylko Juliana z tego nie było:)

Strasznie szybko zaczelyscie dziewczyny, ja twardo czekam do konca pologu liczac,ze cos sie jeszcze zmieni:)
Pozatym ja jeszcze troche krwawie, takze tym bardziej nie wyobrazam sobie..
Co do anty ja myslalam wlasnie o tabletkach dla karmiących,ale nie wiem czy jest sens, bo zamierzam karmić mała max do 6 miesiecy jak sie da i nie wiem czy nie lepiej przeciagac do tego czasu na prezerwatywach a potem juz zaczac brac zwykle tabsy..
U mnie znowu 1,5kg mniej, takze nie jest zle... widze,ze cos sie rusza
:)

A nam wreszciee dzisiaj pępek sie ujawnil:) Juz mnie cholera brała, ze az tyle czasu sie trzyma.
Marta B, ale Ty byłas juz w szpitalu na KTg?? Moja Zuzia tez ostatnio mniej sie rusza, a w nocy mam wrażenie ze wogóle. Od 2 dni prawie nie spię tylko czekam az sie poruszy, a rusza sie dopiero rano, powoli panikuję.
Oolenka, nie byłam. Byłam tylko w szpitalu na pomiarze ciśnienia i położna na szybko sprawdziła czy serduszko małej bije. Myślę jednak że to w tym samym pomieszczeniu mogą robić ktg. Jak wchodzisz na izbę przyjęć (pierwszy budynek jaki widzisz po prawej, tam gdzie karetki przyjeżdżają), to po prawej od wejścia masz rejestrację. Mówisz o co chodzi i tam Cię już dokładnie pokierują:) Idzie się do położnej zaraz na prawo, chyba trzecie drzwi.

Oczywiście mówię jak to było u mnie, nie wiem czy na pewno w tym samym miejscu robią ktg.
Co do dokumentów to nie wiem jakie są wymagane, ale ja noszę zawsze przy sobie wszystkie dotyczące ciąży plus druk RMUA i dowód osobisty. Dowód osobisty na pewno będziesz musiała pokazać w rejestracji, przynajmniej ja musiałam.

Moja Zuzka właśnie tak samo się zachowuje. Może to cisza przed burzą?:) Za to wieczorami od 3 dni mam mocne bóle podbrzusza. Nie skurcze, bo brzuch mi się nie napina, tylko bóle, jakby mocny ucisk na tamte rejony, aż czasem zginam się wpół. Jak sobie pomyślę że za 2 tygodnie to już nie ma mocnych i Zuzik na 100% będzie już z nami to mi się jakoś tak fajnie robi:)
Dziewczyny to nasze dzieciaczki w brzuszkach jakoś się zmówiły bo mój też dzisiaj jakiś grzeczny jest. Już od samego rana zazwyczaj bryka a tu nic trochę się powypina i spokój. Gdzieś mi się obiło o uszy, że dzieciaczki przed porodem się mniej ruszają.

Przeraża mnie fakt przepełnionych szpitali w Gdańsku:/ Nie uśmiecha mi się jechać aż do Kartuz czy Kościerzyny...nawet nie wiem gdzie tam są szpitale.
No ja po wizycie. Przepływy w pępowinie ładnie, serduszko mocno bije, łożysko już między II a III stopniem. Wód troszkę mniej ale jeszcze w normie. Ja póki co nie czuję nic.

Córcia mało przybrała bo tylko 3000 gram waży a jutro 39 tydzień zaczynamy. Mam nadzieję, że jeszcze coś przybierze albo USG zaniża.
Mieliśmy fajny widok bo gin jak badała łożysko to mała pokazała swoją stopę :) Doktor zrobiła fotkę i zmierzyła... prawie 8 cm!!! :D Ale będzie miała giry hehe :)

A u mnie po piątkowej wizycie w szpitalu na ktg to się bąbel trochę rozruszał i teraz nie daję mi powodów do niepokoju. Tylko że zamiast w dół to ona mi się pod żebra pcha :)
U mnie po ktg tez ok, ale za dlugo nie trwala wizyta, nie zdazylam o wszytsko zapytac, za co mnie przepraszali, bo chyba w zwiazku z tym przepelnieniem w szpitalach panstwowych zrobil sie u nich ruch, slyszalam krzyki malenstw :)
Ja też dziś po usg - przepływy ok, łożysko 2 st., szyjka miękka i skrócona ale rozwarcia jak nie było tak nie ma. Staś waży 3200, z czego się cieszę, bo myślałam, że do 3000 nie dobije.
Ginekolog powiedziała, że trzeba się ruszać, jak najwięcej chodzić i po schodach tak samo. Nie ma innego, lepszego sposobu na przyspieszenie.
Jutro zatem zaczynam rundki po schodach.
Jak się nic nie zmieni w moim położeniu to na wizytę mam przyjść za 2 tygodnie. Gdy minie termin, do szpitala na patologię należy się udać po tygodniu, a więc na początku 42 tygodnia.
Ja też po usg, jutro zaczynamy 39 tydzień. Mała waży 3150, łożysko III stopnia, przepływy ok, wody ok, Małej w brzuszku dobrze bo jeszcze się nie wybiera na świat :) a my czekamy :)
Ja też po wizycie. Mała waży 2400g. Szyjka lekko skrócona. Za tydzień mam odstawić Fenoterol (lek rozkurczowy) i zobaczymy co się będzie działo. Następną wizytę lekarz wyznaczył dopiero za miesiąc ale stwierdził, że możemy się pewnie szybciej w szpitalu zobaczyć.
Hej Dziewczynki:) Czy jest taka możliwość że się nie zauważy odchodzącego czopu śluzowego? Czekam i czekam na ten czop, a tu nic. A może można to pomylić z jakimiś ciążowymi upławami? I czy jeśli nie odszedł mi czop to oznacza że na pewno nie mam rozwarcia?

A tu wklejam linka do radosnej twórczości o czopie;) Kto ma z rana nastrój do żartów niech zajrzy;)

http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,47171433,,O_Rany_CZOP_.html?v=2
Czop może w ogóle nie odejść...więc nie ma co na niego aż tak czekać. :) Chyba nie można go pomylić z niczym innym. Też mi się wydawało, że to jest to - ale raczej były to upławy.
Jak rozmawiałam z koleżankami to żadnej czop nie odszedł a przy najmniej nie zauważyły. Tak samo z tym opadnięciem brzucha, chyba nie u wszystkich on opada albo minimalnie, mi lekarz powiedział ze sie obnizy o 2 cm, a co to sa 2 cm, pewnie ich nie zauważę, bo brzuch wysoko jak na razie. A ja nawet upławów nie mam. . . .
Cieszę się że tak uważacie:) Mam nadzieję że należę do tych, które nie zauważają odejścia czopu i że jest jakiś "postęp" w przygotowaniach do porodu;) Dziś wbijam się do mojej gin, kurczę mam nadzieję że mnie przyjmie mimo że nie byłam wcześniej umówiona... chociaż na chwileczkę... zwolnienie mi się skończyło... no i już nie mogę się doczekać żeby sprawdzić co z Zuzką i z szyjką.
Własnie jak to jest jeśli zwolnienie się skończyło a termin porodu minął? Gdzieś mi się obiło o uszy, że to już macierzyński się zaczyna?
monii1985 możesz 2 tyg przed porodem skorzystać z macierzyńskiego ale żaden lekarz nie może Cię do tego zmusić. Ja będę brała zwolnienie aż do porodu bo szkoda mi tracić macierzyński.
Moni, ja przy pierwszym porodzie miałam przedłużane zwolnienie, wystawiał mi tygodniowe, a jeśli urodzisz wcześniej a zwolnienie jeszcze będzie to i tak się już nie będzie liczyć bo od dnia porodu zaczyna się macierzyński.
U mnie czopu za pierwszym razem też nie było, ani brzuch się nie obniżył, więc teraz w ogóle nie wypatruję :) coś mi się zdaję, że urodzę dopiero 8,9 luty, jeszcze tyle czasu...

W Lidlu są teraz fajne rzeczy dla maluszków, dobre ceny i dobra jakość. Kupiłam Kubusiowi skarpetki bo nie miałam żadnych w męskich kolorkach i jedną parę rajstopek.

Ja mam wizytę dopiero 2.02, trochę się stresuję, wolałabym co tydzień kontrolować, ale skoro gin tak nakazał..
Ja mam termin na 31 stycznia a zwolnienie dostałam az do 13 lutego. Szkoda byłoby brać macierzyński jeszcze przed urodzeniem dziecka, ale pewnie lekarze różnie robią. U mnie tylko w pracy sie krzywili ze mam tak długo zwolnienie wystawione, ale przecież jak urodze to automatycznie ono sie konczy i zaczyna urlop macierzyński( tak jak pisze Paula)
A mi pewnie tak długo wystawił bo stwierdził ze w terminie nie urodze . . . .

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry