Widok

***Majowe i Czerwcowe Mamy 2009*** 21

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam nadzieje ze udalo mi sie zlapac wszystkie detale rozpakowanych mam i ich dzieciaczkow :)

MAJ:
Magda 04.05 - dziewczynka
magie 19.05 - chłopiec
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05 - dziewczynka / Zuzia
Weronka85 27.05 - chłopiec / Kacper

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
Beata 05.06
Oliwia34 12.06
Rzaba 12.06 - Zaspa
Joanna26j 15.06 - chłopiec / Wejherowo
julka80 19.06 - chłopiec
maja 20.06 - chłopiec
rasia - 24.06
Anitham 27.06 - dziewczynka / Marta / Zaspa
agulaa 29.06
juli7 29.06 - dziewczynka / Liwia

ROZPAKOWANE:
araga (geoida) 28.04 (07.05) - chłopiec, 3560 g, 53 cm
Ela- 13.05 - chłopiec Wojtek ,2810 g, 51 cm
misia83 - dziewczynka Lily
gosia_dim_ 15.05 - dziewczynka Hania, 3080 g, 52 cm
na.cia 15.05 - dziewczynka Zuzanna
gosiar 16.05- chłopiec Tomuś 1875 g, 49 cm
neneczka 17.05 - dziewczynka Julia
Ssylwia 17.05 - dziewczynka, 2900g, 53cm
MACIEK I OLA 18.05 - chłopiec Antoś, 3530g, 58cm
blanca 22.05 - chłopiec Błażej, 4800g, 60cm / Zaspa
dorota 26.05 -chłopiec Ignacy 3185g, 54 cm
sabinaub 28.05 - dziewczynka Agatka
novaa 29.05 - dziewczynka
wesolka 02.06 - dziewczynka / Wiktoria / Redłowo
minia 03.06 - chłopiec / Maksymilian / Redłowo
bemaz 06.06 - dziewczynka Lena, 3720g, 56cm / Bydgoszcz
gwiazdeczkaania 07.06. - dziewczynka Blanka Maria, 4230g,60 cm /Zaspa
malgocha85@op.pl 11.06 - dziewczynka
bigbeat 17.06 (27.06) - dziewczynka / Zosia prawie 2960g, 54cm / Kliniczna
RENNI 19.06 - dziewczynka / Lidka 3630g , 57 cm/ Wejherowo
Agsss 21.06 - dziewczynka / Natasza / 4090g, 58cm / Wojewódzki
Monisia84 22.06 - chłopiec / Wiktor/ 3450g i 56cm/ Kliniczna
helen 23.06 - chłopiec / Liam / 3380g i 51 cm / Borås-Szwecja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapomniałam zaprosić na nowy wąteczek - nr 22 ;)
U na na razie cisza - kolek ni ma.
Przedwczoraj zjadłam pizzę (prawie bez składników ale zawsze to coś innego niż gotowana marchewka i kurczak bez przypraw;-)) i małej nic, kupki piękne, brzuszek miękki, dziecko spało jak niemowlę. ;-D
Oby tak dalej. :-))

Niech no jeszcze tylko pogoda się zrobi bardziej letnia, bo wszyscy mi zazdrościli, że rodzę na lato a tu jesień i cienko ze spacerami nad morzem...
na kloki (przetestowalam z pierwsza coreczka) debridat jest ok i espumisam w kropelkach a tak naprawde to SPOKOJ mamusi...jak sie czlowiek zdenerwuje to niestety "przekazuje" to napiecie z mlekiem dziecku i kolka gotowa.....

mam pytanie do "podwojnych" mam jak sobie radzicie z zazdrościa starszego dziecka?ja wczoraj z Marta na reku czytalam do snu mojej starszej corce bajke bo juz zaczela sie denerwowac ze ostatnio robi to tylko tata....
Hej!
"Katuję" właśnie moje dziecko nauką zasypiania w dzień w łóżeczku :)
a na 12 idę na szczepienie (5w1 ). Ciekawa jestem czy jakieś reakcje poszczepienne będą? Jak było u Waszych maluszków?
Coś podobnego znalazłam w Kocie Edwardzie
http://www.centrumedward.pl/index.php
Agsss - może pojedź na spotkanie kangura
http://www.mamatezmoze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=67
ostatnio mieli spotkanie na Matarni i widziałam sporo lasek z chustami - uczyli jak z nich korzystać :)
Z Filipem uzywalam Gripwater i poduszeczki kompresy na brzucho oraz leki homeopatyczne
Tym razem dostalam Debridat od mamy (pediatra) ale narazie stoi na polce.
no, pomidora tez wprowadzalam powoli ze wzgledu na uczulenie ale teraz juz jem :)
jogurtow nie jem od 2 lat (odrzucilo mnie w pierwszej ciazy i tak zostalo) choc wczoraj lakomie patrzylam na jogurt meza wiec moze sie przelamalo - ale jezeli juz to jagodowy
Z dzemow to powidla sliwkowe - wiem ze sliwek malej nie zaserwuje ale po powidlach nie bylo raczej sensacji - fakt ze jadlam narazie po trochu. No i wisniowy dzem tez jadlam. Pamietam że z Filipem to i karkowke z grila jadlam i nie bylo problemu.

Ta chusta mi sie podoba, narazie wyslalam wici po znajomych czy ktos nie ma pozyczyc zeby sprobowac wzglednie odsprzedac - nie chce wydac 170zl i dojsc do wniosku ze jednak chusta to nie to...
bigbeat - też widzę masz bogatą dietę :) chyba przestanę się martwić zielonymi kupskami i zaczne jeść bardziej różnorodnie
Agsss - szalona kobieto - pieczarki, fasola, ogórki małosolne i czereśnie?????????????????????? a ja 3 plastrami pomidora się przejmuję hehehe Arbuzy niby bezpieczne - ale Błażej też źle zareagował :/ za to maliny jak zjadłam nie wywołały u niego żadnej reakcji

a jecie jogurty owocowe - np brzoskwiniowe/truskawkowe? albo dżemy o tych smakach?
Ostatnio wspomniałam mężowi o chuście, ale zdziwił się po co mi takie wynalazki (swoją drogą, nie ma chyba w użyciu starszych "wynalazków" dla dzieci;-)).

Moja dieta:
Wszystko co zdrowe, na co przyjdzie mi ochota, w rozsądnych ilościach. ;-) Niestety po czereśniach i dosłownie listku gotowanej kapusty(?!) zauważyłam pasma śluzu w kupce małej więc to sobie odpuszczam. Resztę jem - świeże truskawki, brzoskwinie, arbuzy, jabłka, czekoladę z orzechami:-))...

Dzisiaj zaczał się czwarty tydzień i - odpukać - nie ma kolek!

Czy Wasze dzieci miewają kolki i czy stosowałyście na tę dolegliwość Debridat? Ciekawa jestem na ile ten środek jest skuteczny.
Witam mamusie w ten deszczowy dzień. Mała śpi na balkonie, a ja mam chwilę na kompa (bo pranie i zmywanie już wstawione). Dziś przyjechał mój ojciec (co 3 miesiące ma wizyty u lekarza) i przywiózł mi siatkę nowiutkich ciuszków zakupionych przez mamę. Masakra, większość jest różowiutka ;P A tłumaczyłam matce, że to nie jest dobry pomysł. Ciekawe co powie mój mąż jak zobaczy te falbaneczki w naszym ulubionym kolorze.

Jeśli chodzi o dietę, to z oczywistości podanych na SR nie jem rzeczy rozdymających (fasola, kapusta, groch, bób), niesmacznych dla dziecka (czosnek, wiśnie, winogrona), a poza tym unikam mocno smażonych rzeczy i jedzenia napakowanego chemią (ale czasem zdarzy mi się zjeść hamburgera czy wypić coś gazowanego). Powoli wprowadzam nowe produkty i obserwuję jak mała się zachowuje. Jem truskawki, wczoraj spróbowałam arbuza (na SR powiedzieli że jest bezpieczny) - Hani nic nie jest, ale ja miałam biegunkę :/

Ja też się zastanawiam nad chustą, ze względu na to że nie zawsze idę na spacer, czasem tylko po zakupy i nie chce mi się ciągnąć tego grzmociastego wózka. A Hania lubi się przytulać do klatki piersiowej, więc wszyscy będą zadowoleni. Chyba skuszę się na coś takiego http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=29&vmcchk=1&Itemid=29 tylko nie wiem jeszcze jaki kolor.
sorki - Blanca :) pisze jedna reka - mala na drugiej :(
Bianka - arbuza mozna w czasie karmienia czy niekoniecznie bo nie zrozumialam? narobilas mi smaku :)
oprocz tego mam ostatnio jazde na pierogi z owocami .... tylko nie ma kiedy zrobic :(
wspolne spacery super ale dopiero w sierpniu jak wroce od mamy

mi tez zostal brzuch :( i jakies 8 - 10 kg do zrzucenia - w ciazy przytylam 16kg ale tylko 8 zeszlo po porodzie. Pewnie dlatego ze mam straszne cisnienie na slodkie i jem jak prosiak. Pamietam ze z synem przy karmieniu piersia jakos to zeszlo wiec jeszcze jakos strasznie sie nie martwie - nie minely jeszcze przeciez 3 tygodnie...

co do diety to mala od 2 dni mi wisi na cycku / rekach i tez krzyczy (kupki normalne) wiec pewnie bede musiala troszke sie przyjzec temu co jem. Narazie ograniczylam pieczarki, fasolke, ogorki malosolne, czeresnie
Jem truskawki (nie ma uczulenia) i zaczelam maliny ale tutaj powoli i z pewna doza niesmialosci.
Maz mi sie krzywi ze za duzo miesa ostatnio w diecie wiec bede miala teraz niezly orzech jak tu wrocic do kuchni jarskiej i nie najesc sie fasoli :)

dzisiaj jestem juz tak zdesperowana tym wiszeniem na rekach ze zaczelam rozwazac pomysl chusty
co do diety to mnie Błażej do niej zmusza :(
jak zjem coś smażonego, albo warzywa poza pomidorem i buraczkami, owoce typu arbuz, jabłka - Błażej tak się drze, pręży i zielone kupska wali że hej
Jakoś mi z tym dziwnie bo nie chciałam zbytnio sie katować dietą a tu lipa - w sumie muszę.
Brzuch mi zwisa okrutnie (przytyłam w ciąży 22 kg i niestety 10 zostało - nie całość w brzuchu rzecz jasna ;)

Byliśmy dziś na usg bioderek - wszystko OK :)
jem absolutnie wszystko!!! oczywiscie nie pije nie pale,ale w zadna diete sie nie bawie ;)
blanca bardzo dziekuje za namiar:)
myslalam o wspolnych spacerkach za jakis czas i fajnie by bylo sie jakos umawiac,co?(blanca Agss i nie tylko...temat otwarty...

co do mycia dziewczynek(mam juz jedna coreczke) lepiej mniej czyscic niz za duzo...oczywiscie w razie dostania sie kupki jak najbardziej ale poza tym to ja glownie delikatnie myje podczas kapieli, mala polezy troche w wodzie i jakos strasznie duzo tej wydzieliny nie widze wiec chyba oki.

***dziewczyny a porusze jeszcze temat waszej diety jak karmicie piersia ...jecie wszystko czy sa rzeczy bezwzglednie zakazane?

*** i drugi temat jak tam Wasza forma ?jak brzuszki,juz ich nie ma czy nadal sa?
Gratulacje dla nowej mamusi :)

Jeśli chodzi o pielęgnację dziewczynki, to nam mówili na SR, żeby przy każdej kąpieli rozchylić wargi i delikatnie umyć wacikiem. Do około 4 tygodnia (z tego co kojarzę) była wydzielina, teraz nie ma albo jest bardzo mało. Czasem przy siusianiu na pieluszce było troszkę śluzu, teraz praktycznie go nie ma.
Myjemy od przodu do tyłu, rzecz oczywista, tak samo przy przecieraniu chusteczkami nawilżanymi.
a z dziewczynkami przynajmniej z moja bylo tak ze w koncu przestalo tak duzo wyciekac...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry