Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

07.12 - Mimi

06.01.2017 - vita47
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber

06.01.2017 - vita47

Oficjalnie mogę się przywitać w tym wątku - od wczoraj L4 i w pracy powiedziałam że jestem w ciąży :)
L4 może szybko, ale zaczęły mi się bóle które znam z pierwszej ciąży i wiem czym się skończą jak w porę nie zrezygnuję z pracy :/ z drugiej strony, za moje poświęcenie w ciąży nikt mi orderu nie da, a i tak od pierwszego dnia non stop jestem chora :/ no i widzę co się u mnie w pracy dzieje, wolałam iść na L4 zanim się kapną , niż dostać wypowiedzenie z trybem natychmiastowym i zostać z niczym (jestem na zleceniu kodeks pracy mnie nie zabezpiecza:/ ) Ogólnie moja druga dłuuuugo wyczekiwana ciąża - staraliśmy się przeszło 3 lata :) w domu Mamy 3L8M Synka :)
Dodam jeszcze, że póki co nie wiemy kto mieszka w brzuszku (ja podejrzewam córeczkę, Mąż po cichu marzy o drugim synu), dziś zrobiłam "domowy test płci", wpadłam wczoraj na YT na filmiki z takim testem i go rano zrobiłąm - poranny mocz nalać na sodę oczyszczoną, jak brak reakcji dziewczynka, jak się spieni jak piana na piwie chłopak - wyszła dziewczynka ;P

witaj Słoneczko!
myślę, że dobrze być na L4 przed największymi upałami. Płeć dziecka już niedługo lekarz Ci potwierdzi (ja dowiedziałam się w 15 tygodniu)
Dziewczyny, u mnie prawdopodobnie będzie chłopak! Mąż cieszy się, ja chyba też. Będę szukała ubranek chłopięcych, najchętniej na wymianę z dziewczęcych po mojej córci :)

Słoneczko hej nie martw się że szybko jesteś na L4 ja również szybko z pracy zrezygnowałam. Mam pracę wysokiego ryzyka gdzie mogłam się zarazić jakimiś chorobskami. Wolałam nie i jestem już w domku :-)

Słoneczko o tym sprawdzaniu płci przy pomocy sody oczyszczonej to pierwszy raz słyszę.

hop, hop, jesteście? co słychać?

Szczerze, sama wcześniej o tym nie słyszałam, wpadłam na filmik na yt i z niego na kolejny i kolejny... wszystkie po angielsku :) niestety nie każdy napisał czy po porodzie się zgadzało ;) więc nawet nie wiem na ile sie sprawdza :P na polskim yt nikt nie robił tego testu ;D

To może jutro sprawdzę ten test. Wczoraj byliśmy na wizycie u mojej ginekolog i powiedziała, że na 100% będziemy mieli synka. Bardzo się cieszę, bo w domu mam dwie córki.

Mimi pewnie że jesteśmy :) mi ostatnio bardzo skacze ciśnienie :( i średnio się czuje. Zaczął się drugi trymestr a ja przytylam nie całe 3 kg i to mnie trochę martwi czy to nie za mało? Hmm

Moliczka, spokojnie. Jeszcze masz czas aby przytyć. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 6kg a w drugiej 10. Mam nadzieję, że w tej ciąży nie przekroczę 10 kg.

oj, ja nawet nie pilnuję ile kg mi przybywa, a pewnie powinnam, bo widzę że na udach też mi przybyło, nie tylko na brzuszku. Słuchajcie moja ginekolog powiedziała, że mam bardzo nisko łożysko - co to może oznaczać? nigdy nie słyszałam o niskim łożysku ale doczytałam w necie, że może to być łożysko przodujące?

Ja juz mam +6kg tzn miałam tyle na poczatku czerwca podczas wizyty kontrolnej u gina :D w pierwszej ciąży na tym etapie miałam juz prawie 10kg wiec jest lepiej ;) w sumie w pierwszej na koniec miałam 46,4kg na plusie wiec mam nadzieje ze tym razem aż tyle nie będzie ;)

Co do tego domowego badania pamiętaj -cie że to ma być pierwszy, poranny mocz :D

Niestety nie pomogę z tym łożyskiem, nie znam sie, gin Ci nie wytlumaczyla o co cho i z czym to sie je?

Mimi ja miałam tak, ale w pierwszej połowie pierwszej ciąży i wtedy miałam zakaz dźwigania, chodzenia po schodach i takie tam. Potem się jakoś poprawiło.
U mnie ok +1kg, ale ja mam zapas ;))) więc to dobrze. Poza tym różnie u mnie z ciśnieniem i cukier też mógłby być lepszy, więc się pilnuję... A przynajmniej się staram ;D

A! I dołączyłam w tym tygodniu do tych, co na zwolnieniu :) Teraz pewnie będzie nas coraz więcej ;)

Za dużo przytyć to nie dobrze bo się kobieta martwi jak to zgubi, za mało też źle jak widać.

Ale trochę mnie to martwi...

Moliczka, wagą bym się nie przejmowała. Na to skaczące ciśnienie powinnaś zwrócić uwagę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

darthfox dzięki ze napisałaś o tym łożysku, moja ginekolog powiedziała, że musimy obserwować łożysko ale póki nie ma krwawienia to nie będziemy przejmować się, ja staram się nie dzwigać, ale moją 2 letnią córkę czasem muszę podnieśc np. żeby wsadzić do fotelika w samochodzie, staram się tez trochę poleżeć w ciągu dnia, mam nadzieję że będzie dobrze :)

Dziobus gratulacje synka :). U nas w dalszym ciągu córka.
Z łożyskiem nie pomogę ale myślę, że znajdziesz dużo informacji w necie. U mnie na połówkowych, które miałam w czwartek wyszło, że łożysko jest ok, umieszczone na przedniej ścianie, z komentarzem - bez cech oddzielenia poza ryzykiem przodowania. Ale na razie się tym nie martwię.
Co do wagi - u mnie jest +6 kg :/. W ostatnim miesiącu przybyło 2 kg i niby to jest norma ale muszę uważać, bo w przypadku większych przyrostów wagi może grozić cukrzyca ciążowa. W poprzedniej ciąży przytyłam 15 kg ale teraz pewnie będzie więcej.

Cześć dziewczyny :)
ja już też jestem na zwolnieniu. Lekarz powiedział że nie ma opcji żebym z takimi bólami brzucha pracowała. W dodatku powróciły mdłości i wymioty:( także generalnie u mnie ciągle jest słabo :(
naszczescie synek rośnie jak na drożdżach i zapowiada się ze będzie duuuzym chłopakiem. Lekarz nawet pytał czy jest tendencja do dużych dzieci w rodzinie ale nie do końca umiałam mu powiedzieć, choć ja byłam "normalna"... ale po zebranym wywiadzie rodzinnym okazalo się że takie dziecko 4-5 kg to normalka... I trochę jestem przerażona :p a jeśli chodzi o moją wagę to w koncu przybyło mi uwaga... Aż 400g z czego samo dziecko waży już 200...a do wagi sprzed ciąży brakuje mi 2kg.
Wyniki krwi i moczu poszły mi bardzo w dół. W szyjce macicy mam bakterie (miałam je tuż przed ciążą i nie zdążyłam ich wyleczyć) i jestem na antybiotyku. Szyjka od poprzednjej wizyty skróci mi się prawie o 1cm! Ale naszczescie jeszcze jestem w normie, mam nadzieję że jak teraz będę w domu odpoczywać to już nie będzie się tak skracac.
Co do niskiego łożyska mój gin mówił mi że to nie najlepiej bo grozi wcześniejszym porodem itd, i zrozumiałam że to się właśnie często kończy lozyskiem przodujacym a wtedy chyba obowiązkowo cc? Tak cos kojarzę bo on zawsze sprawdza i mi podkresla że u mnie jest wysoko na tylnej ścianie i to ok bo czasem są właśnie nisko I wtedy jest tak i tak.

Ściskam Was dziewczyny i pozdrawiam Wasze rosnące brzuszki ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry