Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

07.12 - Mimi

06.01.2017 - vita47
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piękne imię dla dziewczynki :-) sama takie posiadam :-D i polecam
U nas prawdopodobnie siurek i nie mamy pomysłu na imię.

Cześć Dziewczyny!

Fajnie, że już spora część z nas czuje ruchy :). Zawsze to już jakiś kontakt z tym człowiekiem w brzuchu ;).
Co do szkoły rodzenia - i ja potwierdzam, że w pierwszej ciąży warto chodzić. Sporo jest informacji praktycznych. Ja też chodziłam do super mamy tyle że w Gdyni. I położną też miałam z tej szkoły ale teraz zastanawiam się nad zmianą. U mojego gina pracuje jedna fajna położna i wiem, że ona jeździ na te wizyty patronażowe więc może skorzystam z jej usług.

Dziś zakupiłam pierwszy ciuch dla małej - w lumpie, hehe. Słodką, czerwoną koszulkę z nexta. Za całe 5 zł, stan idealny ;). Na wyprzedaży w Smyku zaopatrzyłam się w skarpetki. I to na razie tyle. Kartony w piwnicy czekają na przejrzenie więc na razie nie szaleję ;). A jak u Was z zakupami?

Ja o zakupach na razie nie myślę za bardzo :) zobaczę co dostanę w darach losu po córeczkach koleżanek i wtedy będę uzupełniać garderobę.Chociaż pooglądać sobie lubię :) Więc pewnie coś mi niedługo wpadnie. Z drugim dzieckiem jest o tyle fajne, że wszystkie "grube" elementy wyprawki już mamy -fotelik, wózek, łóżeczko, przewijak jakieś maty i krzesełka do karmienia :)

Ja nic na razie też nie mam kupione. Zajmę się tym pewnie we wrześniu :) ale e oczywiście korci żeby kupić co nieco :)

ja też nic nie kupiłam jeszcze ale mam sporo ciuszków i innych gadżetów po córce, nie wszystko przyda się dla synka ...ale koleżanka obiecała mi, że małe ubranka da mi dla małego, korci mnie bardzo żeby przejrzeć te ciuszki ale dzis nie mam jakoś sił ....moze za kilka dni. Pewnie coś dokupię jak wpadnie mi w oko, juz wiem, ze nie ma co zostawiać na koniec ciąży, bo z dużym brzuchem to już cieżko chodzić po sklepach. Pozdrawiam :-)

Ja póki co kupiłam jedne śpioszki, jedne spodenki i dresowu kombinezon ale taki ciut większy i od koleżanki dostałam skarpeteczki :) męża siostra ma dosłownie wszystko po swoich dwóch synkach, więc takich grubszy rzeczy typu przewijak, fotelik, nosidełko itd nie muszę kupować, chociaż jej dzieci mają już 11 i 7 lat więc nie jestem pewna w jakim to wszystko jest stanie. Chłopaki też są z wiosny i lata więc i tak muszę kupic jakieś ciuszki bardziej zimowe. Z moich koleżanek w zasadzie jestem pierwsza która będzie miała dziecko więc w spadku raczej nic nie dostanę. Teraz po malu rozglądam się za ciuszkami póki są wyprzedaże :)

Dziewczyny te która spodziewają się kolejnego maluszka powiedzcie jakie ciuszki najlepiej się sprawdzają i na jakich rozmiarach głównie się skupić?

Mój jak sie urodził miał 4300g i 60cm a i tak wykorzystałam ciuszki w rozmiarze 56 :D co do fotelika samochodowego pamiętaj ze one maja gwarancje tylko 5lat, starsze sa ryzykowne, sama kupie nowy dla swojego drugiego dziecka :)

U mnie najbardziej sprawdziły się bodziaki i pajace, albo półśpiochy- generalnie jak najwygodniej. Kaftaników szczerze nienawidziłam, miałam dwa i ubrałam w nie Młodego dosłownie raz. Mój mąż z kolei uważa kopertowe body za jakiś wymysł szatana ;) Więc tym razem oszczędzę mu męki.
Mój synek był mniej więcej takich gabarytów jak Słoneczka -4600 i 59 cm, w rozmiar 56 wchodził może przez tydzień, potem 62 dosłownie przez miesiąc- dopiero w rozmiarze 68 pochodził dłużej.

Moje obie córy przy porodzie ważyły ok. 2900 i 54 cm, to u mnie na samym początku sprawdziły się ciuszki w rozmiarze 52. Narazie nic jeszcze nie kupiłam. Przewijak, wanienkę, stojak, łóżeczko i fotelik do karmienia dostanę od koleżanek. Część ciuszków pewnie też.

Trochę się stresuję bo jutro rano mam amniopunkcję. USG genetyczne wyszło bardzo dobrze ale test Pappa... z wysokim ryzykiem zespołu downa. Moja ginekolog tłumaczyła mi, że to przez mój wiek i mam się nie denerwować bo wyniki będą ok.

Dziobus, będzie dobrze! jak USG wyszło ok to i amniopunkcja wyjdzie dobrze
Daj znac jutro jak bedzie już po :-)

Dziobuś , trzymam kciuki. Test Pappa jest o tyle paskudny, że po 35 roku życia prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z ZD rośnie z roku na rok o kilka procent- ale to tylko statystyka. Amniopunkcja na pewno pójdzie dobrze no i będziecie znali na 100% płeć :)

Kasiula a gdzie chodzisz na wyprzedaże? czy kupiłaś coś w atrakcyjnej cenie? pytam, bo wydaje mi się , ze teraz to raczej letnie rzeczy

Dziobus trzymam kciuki! Daj koniecznie znać po badaniu.

Byłam wczoraj w h&m na Osowej. Jest sporo koszulek ciążowych, do karmienia, spodni z klinem (ale tylko rozmiary pow. 40), dużych biustonoszy do karmienia. W dobrych cenach oczywiście. I np. 3pack majtek bawełnianych (tych hipsterskich takich) za 10 zł.

Pozdrawiam, adg (bo zapomniałam się podpisać ;-)).
Acha, dla niemowląt chyba nic nie było przecenione :/

Dziobus nic się nie martw wszystko będzie ok! My tu wszystkie trzymamy za Ciebie mocno kciuki!
Słoneczko dobrze ze piszesz o tym foteliku bo nie miałam o tym pojęcia!

Ja zarówno sobie jak i dzieciaczkowi kupiłam do tej pory ciuchy w hm, sobie bluzki ciazowe, bluzę i tunike dresowe. Fakt faktem ceny zarówno w necie jak i w poszczególnych sklepach stacjonarnych potrafią się różnić naprawdę o spore kwoty :/ ale właśnie body I spodenki na stronie hm kupiłam po 12-13zł,a dresowy kombinezon za 35zł więc myślę że ceny całkiem spoko. W necie co kilka dni zmienianie trochę asortyment wyprzedaży, ale stacjonarnie dla maluchów faktycznie prawie nic nigdzie (oprócz Sopotu ale tam nie nie potrafiłam się na nic zdecydować) nie jest przecenione. Tylko ja się tak za złamanie zastanawiać bo te wszystkie niemowlęce sweterki, bluzy, jeansy, koszule wyglądają ślicznie ale przecież takiemu maluchowi chyba w tym jest nie wygodnie? Cokolwiek z takich rzeczy wogole się sprawdza?

Kasiulaa, na pewno nie sprawdzi się przy noworodku :) Mam parę par małych jeansów bo nabyłam gdzieś w lupie albo dostałam i synek nigdy nie miał ich na sobie. Bluzy, sweterki -jak najbardziej. Jestem zdania, że takiemu małemu brzdącowi powinno być jak najwygodniej.

Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa:) Jestem już po. Wszystko poszło dobrze. Teraz tylko pozostaje czekanie na wyniki a wizytę u genetyka mam za miesiąc. Jestem dobrej myśli i napewno synuś jest zdrowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak Zuzia się urodziła to na początku sprawdziły się bodziaki kopertowe a po kilku dniach te normalne. Pajacyki i śpiochy były niezastąpione. Sukienki poszły w ruch ok pół roku ale też nie zaczęsto.

Super wieści Dziobus :)

Co do ciuchów dla noworodka - u nas sprawdziły się oczywiście body i pajacyki. Żadne kaftaniki i inne rzeczy, które dostaliśmy po kimś, nie zdały egzaminu.
Myślę, że na porę jesienno-zimową to najbardziej przydatne będą body z długim/krótkim rękawem + pajacyk (długość rękawa w zależności od temp. w mieszkaniu), bo body dobrze przytrzymuje pieluszkę. Lub body z długim rękawem + spodenki ze stópkami/bez stópek + skarpetki.

Jeśli chodzi o body - to pamiętam, że dla mnie na początku wygodne były te kopertowe ale teraz sobie myślę, że najlepsze są te zapinane w kroku i z zakładanym dekoltem (bez guzików przy dekolcie).
Pajacyki rozpinane z przodu będą najłatwiejsze do zakładania na początek - łatwiej jest zapiąć napy na brzuszku niż na wierzgających nogach ;).

Na spacer wydaje mi się że wystarczy ciepły kombinezon na to wszystko (z zabudowanymi stopami i rękawiczkami na zakładkę - oddzielne rękawiczki są niepraktyczne).

Na początek jeansy i sukieneczki w przypadku dziewczynek czy inne falbankowe ciuszki też będą chyba mało praktyczne. Tak samo jak góra+kaptur.

Pamiętam też, że lubiłam cieplejsze pajacyki welurowe - są mięciutkie, nie gniotą się za bardzo, dobrze się pierze i nie trzeba prasować ;)

Acha, i jak któraś spodziewa się raczej drobnego maluszka, to polecam pieluszki Happy 0+. Nasz syn miał 3 kg i 50 cm i tylko te pieluszki nie przeciekały.
W jego przypadku w rozmiarach 62 się topił na początku, za to później długo nosił i 62 i 68.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry