Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja ostatnio robię małosolne---> kiszone takie na od razu :)
Mam 5-litrowy słój, pakuję ogórki, przekładając je koprem, chrzanem (kupuję gotowy zestaw do kiszenia), duuużo czosnku, trochę gorczycy.
Zalewam gorącą zalewą i zakręcam i po dwóch dniach są małosolniaczki, a stopniowo się kiszą.
Zalewa na mój 5-l słoik: 3 litry wody gotuję z 4 czubatymi łyżkami soli i kilkoma ziarenkami pieprzu.

Tak samo zrobiłam 10 słoików kiszonych na zimę, tyko dodałam jeszcze liście wiśni. Takie słoiki muszą postać 2-4 dni w cieple, lekko dokręcone, potem trzeba dokręcić i można wynieść.
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama przez kilka lat robiła pyszną sałatkę z ogórków na zimę :] teraz kilka lat było przerwy i dzisiaj stwierdziłam, że w najbliższym czasie mogłaby zrobić kilka słoików :]


składniki:

~ 4kg małych ogórków
~ 2-3 duże pęczki koperku
~ 1 szklanka octu
~ 1 szklanka cukru
~ 1 szklanka oleju
~ 7 dkg soli
~ gorczyca

Ogórki dokładnie umyć i połowę obrać. Wszystkie ogórki (obrane i te ze skórką) pokroić w cieniuteńkie plasterki lub zetrzeć(w plasterki). Koper drobno pokroić. Pokrojone ogórki posypać cukrem i solą, dodać koperek. Wlać ocet - dobrze wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Nakładać w słoiczki(lekko odsączając). Do każdego słoiczka na wierzch dać 0,5-1 łyżeczkę oleju i kilkanaście ziarenek gorczycy. Pasteryzować (zakrętką do góry) aż ogórki zbieleją. Wyjąć gorące słoiki i odwrócić do góry dnem.



sąsiadka z działki dawała jeszcze zieloną pietruszkę - ale dla nas ta wersja była jakaś taka śmierdząca :P wolimy z samym koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki,przepis Agi wypróbuje napewno:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A robiłyście kiedyś zaprawę ogórkową do zupki. Wystarczy zetrzeć obrane ogórki, pociachać koperek, liście selera, pietruszki, posolić wymieszać i do słoiczków ---zakręcić i gotowe. Wynieść do piwnicy a potem korzystać do woli zimą. PYCHA
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my od kilku lat robimy ogórkową tylko ze słodkich ogórków :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moze jeszcze ktosik poda jakis przepis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.

3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry

Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.

W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.

Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.

Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.

Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.

Idealne do wódeczki :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam ;)

mama moja robi OGORKI W MUSZTARDZIE :)
sa rewelacyjne ;)
Moge podać przepis ;)

Zalewa:

* 6 szkl. wody
* 1 szkl. octu
* 1 szkl. cukru
* 2 lyzki soli
to wszystko razem zagotować, po zagotowaniu dodać musztarde sarebską ( tylko ta się nadaje ) i dobrze rozmieszać.
Ogorasy można zalewać na cieplo i na zimno.
Pozniej wstawić do zagotowania słoiczki na 5-6 min ( od zagotowania się wody ) :)

POLECAM :)
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki dziewczyny:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamo Marty, czy w przepisie na pewno jest 5łyzek soli, czy łyżeczek ? Zrobiłam wczoraj te ogórki i są tak słone, że nie da się ich jeść :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krokodylki sa EXTRA !!!
tylko ja daję 0,5 kg cukru
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak
Ale Ty nie masz jeść ich solonych
One są bardzo słone, musisz z nich zlac ta wodę słoną
Zaufajcie mi :)

0,5 cukru to takie korniszony wychodzą a te mają byc inne :)

W oryginalnym przepisie jest 1,5 kg cukru :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokończyłam, zalałam! SA PYCHA!!!!!!!!!!! ;-))))))))))))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja juz bede robiła nowe :)
Moja kumpelka wolała je od ciasta do kawy :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórki kiszone
do słoika wkłądamy kwiat kopru ,korzeń chrzabu czornek ogórki i zalewamy zalewą .
zalewa 1l wody na 1 łyżke soli zagotować zalać wrzątkiem ogórki zakrecić słoik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do ogórków kiszonych zawsze dawałyśmy jeszcze liście wiśni i porzeczek :] super smak :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihi ;-))
Ja chyba też jeszcze zrobię, bo wyszły mi tylko dwa słoiczki. Gdzie kupujecie ogórki i po ile ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Melduje, ze Krokodylki sa przepyszne!!! zrobilysmy z Mama na probe z 1kg ogorkow. sa rewelacyjne-mozna smialo jesc same jako cos slodkiego ;) pyszne sa tez w polaczeniu ze swiezymi pomidorami. teraz zrobimy z 3kg bo z 1kg zostal tylko maly sloik!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ten 1 maly sloik ostal sie po 1 dniu degustacji krokodylkow!!! przepis rewelacyjny! juz sie uzaleznilam :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihih :)))
Wiedziałam że niektórym z Was podejdą :)

Ja też je uwielbiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy do krokodylków ogórki powinny być obrane czy ze skórką?


Potrzebuję szybkiej odpowiedzi bo tak mnie przepis kusi, ze zrobić je muszę (inaczej sie udusze ;-) ;-) ;-) )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przepisie nie ma nic o obieraniu ;) krokodylki robia sie takie smiesznie wiotkie... jutro Maz ma wolne, przyjedzie do nas i musimy jechac po ogorki. Nie wiecie gdzie w jasieniu kupie ladne ogoreczki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MamoMarty, czy krokodylki trzeba trzymać w lodówce po przyrządzeniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie z liścmi porzeczek :) pycha są :)

narazie zrobiłam 8 kg :)
ale jeszcze dokupię pewnie z 5 :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w lodówce trzymam tylko te które mam wyjete i jem na bieżąco.

Ale raczej nie trzeba. a już szczególnie tych w słoikach :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama wprowadziła innowację ;) z odstanych krokodylków (już w tej octowo-słodkiej zalewie) zlewa zalewę, ogórki wkłada do słoików i zalewa gorącą zalewą :P zakręca i stawia do góry dnem :P

na działce było nam wygodniej robić porcjami po 1,5kg :) z pierwszej porcji zostało sporo tej zalewy - więc Mama tylko dolała oleju, octu, dodała cukru, curry i czosnku i wykorzystała do drugiej porcji :)



MamoMarty - jak długo wytrzymują u Was krokodylki? (nie przed zjedzeniem tylko przed zepsuciem?)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZiewczyny wytłumaczcie mi to jakoś bo ja dzis z mysleniem nie jestem za pan brat :D a chce zrobic w weekend "krokodylki"

Podgrzany olej i wycisniety czosnek wylewam na te 3 kg ogorków tak? Potem zalewam to wszystko podgrzanym octem z cukrem no i tu pojawia sie problem :)
Czy tą gorącą zalewą moge zalac juz ogórki przełozone do malych sloików? Bo chce zrobic ogórki na zimę :)

I czy tej zalewy w ogole wystarczy na te 3 kg ogórków? Jakos tak malo mi sie wydaje te1,5 szklanki octu :) czy po prostu zrobic podwójna zalewę?

Jaaaa ale mam dzis zamułe.... Pomocy :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
te krokodylki są boskie... nawet z październikowych ogórków:]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłam... dziś 1-sza degustacja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILLI
2 kg ogórków
1,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
10 łyżek oleju
1 łyżeczka chilli
2 główki czosnku

Ogórki pokroić w plastry, zasypać 2 łyżkami soli i zostawić na 2 godziny.
Czosnek zetrzeć na tarce i pozostałymi składnikami zagotować.
odlać sok z ogórków i włożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować.
PYCHA !!!

SAŁATKA Z OGÓRKÓW
4kg ogórków (obrać i pokroić w plastry)
4 duże cebule (pokroić w kostkę)
3 czubate łyżki soli

Wymieszać i zostawić na 2 godziny.

Zalewa:
3szkl wody
1 szkl octu
1szkl cukru
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy mielonej

Wodę z ogórków odlać, wlać zimną zalewę i wymieszać.
Pasteryzować 5 minut.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eee... wrześniowych... jeszcze wrzesniowych...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj robię krokodylki :))))))

podbijam - bo może ktoś jeszcze nie zna tego przepisu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja się szykuję na krokodylki, bo narazie zrobiłam wielki słój małosolnych...
Marzy mi się wielka piwnica, a w niej pełno regałów ze słoikami, a w słoikach OGÓRKI :D

Moja prabacia robi też pycha ogóreczki, ale takie malutkie, niby korniszony, a w smaku... Hm.. sama nie wiem jak to opisać... Muszę mamy zapytać o przepis to też wrzucę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uhhahahaha Agula :):)

Ja chyba polecę też po ogórasy bo na urodzinkowa impressskę zrobilam z 5 kg tylko małosolne- do smalczyku jak znalazł :)

Chyba zrobię tez tych krokodylków. Do jutra do wieczora powinny być oki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na 3 kg ogórków tylko 10łyżek oleju i 1,5 szklanki octu?
a co z tą słoną wodą z ogórków? też jej używamy, czy nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
olejem zalewamy ogórki już w słoikach czy w misce?

jakaś jestem niekumata :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wodę się zlewa a olejem z octem i cukrem zalewasz w misce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
stwierdziłam, że muszę mieć krokodylki teraz na działce ;) jak mi się nie chce robić surówek na obiad albo do grilla - żeby coś było ;)

moja Mama nie pamiętała z jakiej ilości ogórków robiłyśmy(po połowie przepisu) i kupiła 2 kg :) więc 0,5kg będzie na małosolne :)


już się nie mogę doczekać krokodylków :) zasolę je na noc :) a rano dalej będę robić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uhhh
Moje za kilka godzin do octu z cukrem idą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uwielbiam krokodylki z gorącymi parówkami na śniadanie ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dobra, zrobiłam, ale coś pewnie sknociłam... Zrobiłam tylko 'trochę' co miałam ogórków w domu, tak na spróbowanie. Wyszedł mi jeden litrowy słoik. Oleju dałam 8 łyżek, cukru wsypałam 'na oko', a octu niecałe 2 szklanki... Zostało mi ledwo, ledwo tej zalewy, więc jak ona ma pokryć 3 kg ogórków? Znając życie coś źle zrobiłam, ahh...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paulyn - na oko to chłop zmarł w szpitalu ;) ;P

pokrojone i posolone ogórki puszczą sok - do wylania :) jak wlejesz taką ilość oleju jak w przepisie, a później ocet z cukrem itp. - to one znowu puszczą sok :) zrobią się dużo mniejsze i jakby zwiędłe ;) i wcale nie jest za mało oleju i octu - tylko trzymaj się przepisu :) robiłam kilka razy - porcjami po 1,5kg (bo tak mi wygodniej na działce - akurat w misce mam te 1,5kg zasolonych ogórasów) - i zawsze wychodziły super :) Teściowa też robiła :)

i tak jak pisałam wyżej:


moja Mama wprowadziła innowację ;) z odstanych krokodylków (już w tej octowo-słodkiej zalewie) zlewa zalewę, ogórki wkłada do słoików i zalewa gorącą zalewą :P zakręca i stawia do góry dnem :P

na działce było nam wygodniej robić porcjami po 1,5kg :) z pierwszej porcji zostało sporo tej zalewy - więc Mama tylko dolała oleju, octu, dodała cukru, curry i czosnku i wykorzystała do drugiej porcji :)


także płynu nie będzie za mało ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i jaki sens w tym wszystkim? Popatrzcie, co się dzieje wokół http://sites.google.com/site/349news – śmierć już można zamawiać jak taksówkę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super sa ogórki rosyjskie ja robię je od lat
kisisz ogórki jak na małosolne tylko że w słoikach po 3 dniach wode zlewasz i i gotujesz i ta gorącą wodą zalewasz ogórki
zakręcasz i do piwniczki ,przerywa sie wtedy cykl kiszenia w zimie masz ogóry jak małosolne pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja rez zrobie one są super :)polecam przepis
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zrobiłam ogórki krokodylki;) miam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
taaaak - pyszne są :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i ja zostałam fanką krokodylków :-)
image


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam 8kg ogórków w domu i zastanawiam się co z nich zrobić? Myslałam o polecanych przez was krokodylkach tylko zastanawiam się tak właśćiwie jak one smakują? Jak korniszony, kiszone, małosone...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile muszą stac takie zalane ta zaprawa zeby byly zdatne do jedzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I jeszcze jedno pytanie: Czy jak w misce zaleję te ogórki olejem, to potem moge przełozyć je do słoików i dopiero do nich wlać ten ocet z cukrem? Ile go wlać? Poprostu podzeilć między te słoiki z ogórkami - bo one pewnie jeszcze puszczą sok? Czy potem wystarczy postawic je dnem do góry czy jeszcze zagotować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krokodylki smakują słodko-octowo-przyprawowo ;)

są super chrupiące i bardziej słodkie od konserwowych :)



MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]



ja nie robię w słoiki tylko do jedzenia na bierząco :) właśnie będę musiała nastawić porcję 1,5 kg dla siebie :] (sama jem, Mariusz nie lubi, dla Mamy za twarde)
i musimy zrobić porcję na zimę - ale to już minimum 3 kg :]

+ sałatkę z ogórków :)


ponoć te z sierpniowych ogórków najlepiej wychodzą i najdłużej stoją ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pmagdalena - konsumpcję krokodylków zaczynam po ok 24 godzinach ich pobytu w zalewie :] (zasypuję solą na noc, rano zlewam sok, zalewam olejem i zalewą cukrowo-octowo-przyprawową i następnego dnia zaczynam jeść)


moje ogórki robione w tym roku z 1,5kg do tej pory stoją na działce pod wiatą :) w wiaderku zamykanym po twarogu :) nie psują się :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda a powiedz jeszcze mi jak je zasypię ta sola na noc i beda w niej dłuzej niz 10 h to nic im nie bedzie ?
Aha i czy mam jej opłukac przed zalaniem olejem czy tylko wylac sok po nocy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie stoją zasypane solą ok 12 godzin.

Nie płucze się ogórków po soli!!! Tylko wylewa się puszczony przez nie sok.

Trzymajcie się przepisu i sposobu wykonania i będzie dobrze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok
mąz mi kupił 2 kg to dziaj je po pracy zasole a rano zaleje zalewa :)
kilka zostawię do zjedzenia a reszte do piwnicy choc z 2 kg to pewnie z 5 sloiczków mi wyjdzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za odpowiedź :)
Właśnie zasoliłam i zostawiam na noc. Na razie robię z 1,5kg a jak zasmakują to dorobię :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
maż mi właśnie przyniósł 5kg ogórasków
Robię krokodylki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje tez własnie trafiły do zalewy:))
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a my robimy kiszone ze sprawdzonego tatowego przepisu czyli 1,5 łyżki soli na 1 l wody, korzeń chrzanu, ząbek czosnku i koper - pyszne zawsze wychodzą :) dziś zebrałam swoje i mąż zrobił coś nowego z nich bo dodał liść wiśni i ciutkę cukru
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś wieczorem robie krokodylki moje dziecko uwielbia ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ooo to może tutaj napiszę, szybciej się dowiem.
Ogórków nie obieramy tak?
Kroimy na cztery i nie wydrążamy ziarenek?
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę zrobic te Wasze krokodylki bo slinka mi leci )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile te krokodylki powinny postac w zalewie? bo ja zrobiłam dzis rano i juz do nich dopadłam .. mniam

i czy dobrze zrobiłam ze zalałam gorąca zalewa czy powinna ona najpierw przestygnąc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie obieramy i nic nie wydrazamy, kroimy na 4 tak jak piszesz:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie obieramy, nie wydrążamy, zalewamy GORĄCYM olejem i GORĄCĄ zalewą cukrowo-octową :)

o czasie stania pisałam wyżej :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolina - u mnie w domu zawsze do kiszenia ogórków dawało się chrzan, czosnek, koper, liście wiśni i porzeczek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny a czy do krokodylków zamiast chili można dodać zwykłej ostrej papryki?


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
słabe beda z papryka, wez sprobuj z curry jak nie masz chilli
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
curry nie lubię a gdzie kupić chili? byłam w carrefourze i nie ma :( a ogóraski zasolone już i wieczorem muszę robić zalewę


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kup chilli mielone :] najzwyklejszą przyprawę :) w każdym sklepie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe no widać nie w każdym bo w carrefourze nie ma, spytam w osiedlowym :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie żartuj ;P toż to jedna z podstawowych przypraw na sklepowych półkach ;)

może akurat wszyscy robią krokodylki i wykupili ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chilli w proszku wystepuje pod nazwa piepż chilli cayene, napewno jest...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dostałam w osiedlowym :), mówię Wam poważnie że w carrefourze nie było, dlatego zaczęłam się zastanawiać gdzie dostanę jak nie tam. Zaraz robię zalewę i jutro wypróbuję te pyszności.


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja juz prawie caly zapas wsunełam:) bieda jakas w tym carrefurze:p
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ejj laseczki, a te ogórki jak już w zalewie postoją te swoje 10 godzin to są dobre do spożycia??
Wsadziłam je w słoiki, ale jak próbowałam przed wsadzeniem, to jakoś mi nie smakowały .. :(
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sylwia - próbowałaś ich jak już odstały swoje w zalewie octowo-cukrowej? dopiero wtedy wsadzałaś je do słoików?



jeśli próbowałaś po 10-12 godzinach stania w tej zalewie - to tak, ogórki były gotowe :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tfu - ja jem po 24 godzinach stania w tej zalewie :)


10-12 godzin to pierwsze stanie w samej soli ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale mnie nakrecilyscie tymi krokodylkami :))

bede robic w sb bo wczoraj zapomnialam isc na rynek ;p a dopiero w rumi w sb otwarty

ogolem maja byc na weekend upaly
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No jak nie będzie pogody w sobotę..........wrrrrrrrrrr :)

Ja swoje krokodillas biorę na wesele nasze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie masz slub?
koscielny?:)

ja marze o koscielnym, ale funduszow braaak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kościelny :)
W "Krzyżu" w Rumi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monia - to życzę pięknej pogody w sobotę :D i przez resztę życia również ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko fotki wstaw tutaj :DD

ja nie mialam slubu koscielnego a juz mam sukienke wymarzona :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłąm drugą porcyjkę krokodylków i po raz pierwszy ogórki w musztardzie. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no 10 stały w soli, później trochę więcej w zalewie i wsadziłam w słoiki ...

Może jestem głupia, ale ta skóra mi coś nie pasuje :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ze skórką są chrupiące,a bez takie wymemłane :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje krokodylki są już gotowe, są pyszne, sporo zjadłam zanim włożyłam do słoika. Mam tylko pytanie o wygląd - czy Wasze też są takie "skręcone flaczki"?


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie tak sa skrecone bo tak sie nazywaja krokodylki ;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak :) też wyglądają jak skręcone flaczki ;) są wiotkie ale chrupiące :]


dzisiaj nastawiam moje 3kg na zimę :]



a Mama robi swoją sałatkę na zimę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też bym chciała zrobić ze dwa słoje na zime, ale kurcze po pierwsze nie mam słoja a po drugie nie za bardzo wiem jak sie robi takie weki:/ nie wystarczy chyba wlac do słoja i zakrecić? bo sie zepsuja co?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zagotować i do góry dnem postawić na jakiś czas :) wtedy nie powinny się zepsuć!

Ja zrobiłam chyba z 6 słoiczków krokodylków, chociaż jak mówię, jakoś mi nie podeszły. Zalewa jest super, ale te ogórki dla mnie nie bardzo :D

Mam 12 słoików pikli najlepszych na świecie z przepisu teściowej :D. Ale chcę jeszcze zrobić bo są tak dobre, że potrafię usiąść przed kompem i wpieprzyć słoik :)

Aaa i kiszone wsadziłam w 5 litrowe butelki :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj teść tez wsadza kiszone w takie butle...

no dobra czyli zagotowuje zakrecone słoiki i odwracam zakretka do góry, ale długo je tak gotować??? aha i czy mają być wypełnione na maxa??
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie wiem właśnie ...
Bo słyszałam dwie szkoły.
Jedna mówi, że zagotowujesz kilka minut i wystawiasz normalnie z garnka ...
Druga, że zalewasz gorącą zalewą i do góry dnem stawiasz ... bez gotowania słoików ..

Więc może ktoś mądrzejszy się wypowie jak to jest, sama chętnie się nauczę :)

Co do gotowania, to ja jestem ułomek kulinarny, ale np. w przepisie na pikle mam 3 minuty gotowania, w krokodylkach 10-15, mama konserwowe też 15 gotowała :D.
Więc pewnie, co człowiek, to przepis :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zazwyczaj wstawiam zakręcone słoiki do garnka wyłożonego ściereczką (tak, żeby się nie dotykały), zalewam do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody zostawiam na kilka minut, później wyciągam i odwracam do góry dnem do ostygnięcia.. trzymają, nie psują się. Ponoć można też pasteryzować w piekarniku, nie próbowałam. Jesli nie pasteryzuję, to zalewam zawartość słoika gorącą zalewą i stawiam do góry dnem aby się "zassało" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jadłam u znajomej krokodylki,przepyszne były.Az mi slinka leci jak pomysle o nich,dzis chodziły za mna cały dzień,jutro bede miala ogoreczki i robie krokodylki :) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czas na krokodylki :) pycha jutro robie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sezon ogórkowy ;) więc podbijam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia..podbiła i dziś pierwszy raz robimy krokodylki :p zobaczymy co z tego wyjdzie ;))

Aga a czy jak już są one w sicie/durszlaku to wlaewa się ten olej i czy wylewa się go, czy sito nad michą trzymać??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oliwkowa-ogórki na sito, żeby zlać ten mega słony sok ogórkowy ;)

Później ogórki do miski, olej, czosnek, zalewa :) jeśli na szybkie jedzenie - możesz to zrobić w jakimś zamykanym wiaderku albo słoju.

Jak robiłyśmy na zimę, to zostawiałyśmy w zalewie na kilka godzin, później ogórki do słoików, zalewę zagotować, zalać ogórki, zamknąć słoiki, odstawić do góry dnem.

:))) http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzieś tam wyżej pisałam:

MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]

a jeść zaczynam po ok dobie w zalewie olejowo-cukrowo-octowej ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki Aga za podpowiedz..

nooo na prawdę dobre :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hejka :) czy już ktos robił w tym roku nasz słynne ogórki :) ja tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaraz zalewam krokodylki, a ktoś ma jakiś nowy przepis?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzisiaj kupiłam 3 kg ogórków i robię krokodylki :D Zapakuję w dwa duże słoje - do jedzenia "na już" - jeden w domu, drugi na działkę :D
Podbijam przy okazji ;) bo może ktoś jeszcze nie zna tego super przepisu :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A robicie bardziej kiszone czy konserwowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeglądaj - https://www.fotoprzepis.pl/ Można znaleźć przepisy na naprawdę fajne rzeczy, które robią różnicę.
A ogólnie warto działać zgodnie z jakimś konkretnym przepisem, bo tylko wtedy uzyskasz ten sam smak.
Na czuja to wcale tak dobrze nie wychodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przyrządzam wiele rodzajów :) A że w tym roku sporo mi ogórków obrodziło w ogrodzie, mam już wiele słoików w swojej spiżarni. Robiłam:
ogórki kiszone tradycyjne
pikle
krokodylki z chili (mąż uwielbia)
no i sałatki z krojonymi ogorkami i cebulką
https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-na-zime/

Dużo świetnych przepisów na ogórki na zimę jest na tej stronie na tym blogu. Od siebie polecam szczególnie tę sałatkę:
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w dalszym ciągu, po tylu latach krokodylki się nie znudziły ;) Syn do nich dorósł :D teraz sam prosi żebym zrobiła krokodylki :D

Poza tym stałym ogórkowym rarytasem są u nas ogórki kanapkowe z kurkumą. Rewelacja.

Przez te naście lat wypróbowałam różne przepisy i właściwie zostałam przy tych dwóch. Chociaż bardzo fajne były też ogórki po żydowsku, z cebulką - takie bardziej pieprzne.

Dzisiaj wyskoczył mi przepis na ogórki w zalewie keczupowej. I zastanawiam się czy nie spróbować. Znacie takie ogórki? Dobre są? Robicie w wersji keczup czy keczup i koncentrat pomidorowy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

do góry