Widok
Właśnie chciałam to napisać z całym szacunkiem do autorki wątku, ale nie rozumiem dlaczego rodzice tak krzywdzą swoje dzieci:( Nie wiem w jakim celu nadaje się imiona, których nawet nie ma w kalendarzu, czy to sposób zwrócenia na siebie uwagi nie wiem:( Jedno jest pewne polskie dzieci są tak bezkrytyczne, że aż strach pomyśleć co dzieci tak nazwane będą przeżywać w szkole:( Znam przypadek kiedy to dziecko ma żal do rodziców że zostało nazwane inaczej niż wszyscy, i czekało do ukończenia pełnoletności by móc je zmienić.
Zastanówcie się rodzice dwa razy zanim nazwiecie swoje dzieci tak, że potem dziecko wstydzi się swojego imienia.
Sorki za mój wywód ale nie mogłam się powstrzymać.
Zastanówcie się rodzice dwa razy zanim nazwiecie swoje dzieci tak, że potem dziecko wstydzi się swojego imienia.
Sorki za mój wywód ale nie mogłam się powstrzymać.
Jakiego pochodzenia jest to imię??
Z mniej spotykanych imion spotkałam sie z takimi w realu:
Ksawier
Ksawery
Pola - b. mi się podoba
Nela (Nel)
Marina
Marianna
Koletta
Marietta
Nikodem ( coraz częściej nadawane)
Mściwoj :)
Z mniej spotykanych imion spotkałam sie z takimi w realu:
Ksawier
Ksawery
Pola - b. mi się podoba
Nela (Nel)
Marina
Marianna
Koletta
Marietta
Nikodem ( coraz częściej nadawane)
Mściwoj :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

anna w tym co piszesz jest sporo prawdy :)
chociaż mi się bardzo podoba imię Kasjan dla chłopca ale nie miałam tyle odwagi, żeby tak nazwać synka ( pomijam, że mąż by się nie zgodził ;)
za to zdarzyło mi się usłyszeć, Marek ????
rany nie mogliście wybrać nic bardziej oryginalnego ?? phi Marek jak mój ojciec i wujek !
ha ha
chociaż mi się bardzo podoba imię Kasjan dla chłopca ale nie miałam tyle odwagi, żeby tak nazwać synka ( pomijam, że mąż by się nie zgodził ;)
za to zdarzyło mi się usłyszeć, Marek ????
rany nie mogliście wybrać nic bardziej oryginalnego ?? phi Marek jak mój ojciec i wujek !
ha ha
kasjan faktycznie ładne. Mi sie też podoba Marcel i Tristan- ale nadałam w końcu Krystian :) wszystko w tych okolicach :)
Nie mam nic przeciwko ale żeby z tą orginalnością nie posunąć się jednak za daleko. Ponoć w rodzinach patologicznych roi się od jesik, vanes itd. Tak prtzynajmniej słyszałam od znajomych co pracują w opiece społecznej :) Potrzeba nobilitacji jakaś. W normalnych rodzinach też są czasem udziwnione imiona, to nie jest reguła oczywiście.
Ale marek to faktycznie jakoś tak zbyt pospolicie. Nie mówiąc już,że osobiście znam Marka Mareckiego :) masakra :)
Spotkałam też roksanę, inez i stellę:)
Nie mam nic przeciwko ale żeby z tą orginalnością nie posunąć się jednak za daleko. Ponoć w rodzinach patologicznych roi się od jesik, vanes itd. Tak prtzynajmniej słyszałam od znajomych co pracują w opiece społecznej :) Potrzeba nobilitacji jakaś. W normalnych rodzinach też są czasem udziwnione imiona, to nie jest reguła oczywiście.
Ale marek to faktycznie jakoś tak zbyt pospolicie. Nie mówiąc już,że osobiście znam Marka Mareckiego :) masakra :)
Spotkałam też roksanę, inez i stellę:)
Larisa, 10 lat temu przechodziłam z mężem wiele rozmów na temat Kasjana :)
Niestety mój mąż, nie zgodził się, głupio mu się kojarzyło ;)
W ostateczności, jest Michał, zwykłe, proste imię :)
Niestety mój mąż, nie zgodził się, głupio mu się kojarzyło ;)
W ostateczności, jest Michał, zwykłe, proste imię :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
A ja mam pytanie do mam dzieci o obco brzmiących imionach:) Co Wami kierowało przy wyborze Briana, Jessiki czy Wanessy przez dwa "s"?;)
Nasz syn ma imię po dziadku (teraz dość popularne), bardzo polsko brzmiące, a my w sumie teraz mieszkamy za granicą i nie wiadomo kiedy wrócimy. Nawet przez chwilę nie zastanawialiśmy nad "zagranicznym" imieniem:)
Nasz syn ma imię po dziadku (teraz dość popularne), bardzo polsko brzmiące, a my w sumie teraz mieszkamy za granicą i nie wiadomo kiedy wrócimy. Nawet przez chwilę nie zastanawialiśmy nad "zagranicznym" imieniem:)
Z nietypowych imion dorzucę: Santana, Kasandra... ;)
a co do zwierząt to dopiero ludziom odbija palma hehe jak wymyslaja imiona.
Kiedys szlam na spacerku z dzieckiem i mijala mnie kobita z psem.Kiedy zawolala na psa"Sara chodz" to mi szczena opadła doslownie i pomyslalam sobie co za glupota dawac psu ludzkie imie.Jakby nie istniały inne.Moj piesek nazywa sie np Karmel:D
Moja kolezanka z pracy tez ma psa o imieniu Sara...
Porażka normalnie heh...
Kiedys szlam na spacerku z dzieckiem i mijala mnie kobita z psem.Kiedy zawolala na psa"Sara chodz" to mi szczena opadła doslownie i pomyslalam sobie co za glupota dawac psu ludzkie imie.Jakby nie istniały inne.Moj piesek nazywa sie np Karmel:D
Moja kolezanka z pracy tez ma psa o imieniu Sara...
Porażka normalnie heh...
Też miałam psa o imieniu Sara, była cudowna. Sąsiad ma psa o imieniu Henio, też fajnie jak dla mnie :)
Co do dziwnych imion to sama mam na imie Luiza i jeśi już słyszę komentarz na temat mojego imienia to zawsze jest on bardzo pozytywny a słyszałam już ich wiele przez całe moje życie.
Mam również kuzyna który ma na imię Fabian.
Co do dziwnych imion to sama mam na imie Luiza i jeśi już słyszę komentarz na temat mojego imienia to zawsze jest on bardzo pozytywny a słyszałam już ich wiele przez całe moje życie.
Mam również kuzyna który ma na imię Fabian.
Justi, Sara to śliczne imię, ale niestety jeszcze rok temu, nawet przez myśl mi nie przeszło, że dzieci tak mają na imię ;)
Tak samo Nela. Ja mam sunię o imieniu Neli, bardzo podobnie do Nela. I pewnie nie jedna mama by się na mnie obraziła ;)
Kiedyś miałam natomiast psa Oskara, ale wtedy dzieci takich imion nie nosiły. ;)
Tak samo Nela. Ja mam sunię o imieniu Neli, bardzo podobnie do Nela. I pewnie nie jedna mama by się na mnie obraziła ;)
Kiedyś miałam natomiast psa Oskara, ale wtedy dzieci takich imion nie nosiły. ;)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Nasz synek ma na imię Kosma !! To nie jest dziwne imię , bo jest bardzo stare tylko zapomniane . Znam dwóch Kosmów i żaden nie miał problemów w szkole, dzieci się nie śmiały :) Nadaliśmy te imię naszemu szkrabowi nie dla szpanu i z nudów, tylko z miłości do naszego dziecka . Osobiście uważam że to dorośli mają problem z mniej znanymi imionami niż dzieci :)
[/url]

moj pies ma na imie Maja i co mam powiedziec, chyba nikoo nie uraze, ze to imie dla dziewczynki tez bardzo podoba sie...
ja dla chlopca bardzo podoba sie Colin, nie mieszkam w PL o rowniez bardzo zwracalam uwage na wybor, aby i w jezyku polskim i angielskim wymiawiac w ten sam sposob i np. u mnie Jacub dla chlopca nie wichodzili w gre, bo czytam to jako Dzejkob i jest roznica , wg. mnie,
Gabriel i Gabrysia, b.popularne imione na wschodzie polski, naprawde wg. mnie, co drugie dziecko ma tak na imie tam, ale moze to sa moje wrazenia...
wszystkie znaki mowia na ziemi, ze ma byc dziewuszka i bedzie Blanka Nel i byla pewnych grupa ludzia, ze krzywdze nazywajac dziecko tak, ze w szkole beda wytykac palcami itp, ale nie przejmuje sie...
a co powiecie o nazwaniu corki Kitty? dla mnie to jest masakra...
ja dla chlopca bardzo podoba sie Colin, nie mieszkam w PL o rowniez bardzo zwracalam uwage na wybor, aby i w jezyku polskim i angielskim wymiawiac w ten sam sposob i np. u mnie Jacub dla chlopca nie wichodzili w gre, bo czytam to jako Dzejkob i jest roznica , wg. mnie,
Gabriel i Gabrysia, b.popularne imione na wschodzie polski, naprawde wg. mnie, co drugie dziecko ma tak na imie tam, ale moze to sa moje wrazenia...
wszystkie znaki mowia na ziemi, ze ma byc dziewuszka i bedzie Blanka Nel i byla pewnych grupa ludzia, ze krzywdze nazywajac dziecko tak, ze w szkole beda wytykac palcami itp, ale nie przejmuje sie...
a co powiecie o nazwaniu corki Kitty? dla mnie to jest masakra...
Kosma
Nasz synek też nazywa się Kosma (Kosma Mikołaj:). Ma już 2,5 roku i jest cudowny! Wybraliśmy to imię z kilku powodów:
1. Od zawsze bardzo nam się podobało
2. Odpowiada nam jego etymologia - Kosma to "ozdoba rodu" i "człowiek szlachetny"
3. Nosił je św. Kosma - lekarz o wybitnym umyśle i szlachetności.
4. Idzie w parze z imieniem Damian (tak nazywa się mąż :).
PS. Gdy nazwisko kończy się na - ski (jak w naszym przypadku), nikt nie ma wątpliwości czy Kosma to imię chłopca:)
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych Rodziców!
1. Od zawsze bardzo nam się podobało
2. Odpowiada nam jego etymologia - Kosma to "ozdoba rodu" i "człowiek szlachetny"
3. Nosił je św. Kosma - lekarz o wybitnym umyśle i szlachetności.
4. Idzie w parze z imieniem Damian (tak nazywa się mąż :).
PS. Gdy nazwisko kończy się na - ski (jak w naszym przypadku), nikt nie ma wątpliwości czy Kosma to imię chłopca:)
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych Rodziców!
Celestyna kojarzy mi sie z siostrą zakonną.
a co dziwnych imion to jest takie imię Taras, maskara.
Kosma kojarzy mi sie z kosmatym albo z kosmitą.
mam kota kubusia i psa czarka.
Sara to jest wstretne imie, brzmi jak stara, wiele kotów na osiedlu ma tak na imie, i niektore psy tez.
Niestety Gabrys to mało męskie imie, porazka
a co dziwnych imion to jest takie imię Taras, maskara.
Kosma kojarzy mi sie z kosmatym albo z kosmitą.
mam kota kubusia i psa czarka.
Sara to jest wstretne imie, brzmi jak stara, wiele kotów na osiedlu ma tak na imie, i niektore psy tez.
Niestety Gabrys to mało męskie imie, porazka
ja szanują wybory rodziców jakie by nie były. ale przyznam że raz mało nie wpadłam pod stół jak przedstawiono mi uroczego dwulatka (zmieniam trochę bo nie będę podawać dokładnie czyjegoś imienia i nazwiska - ale serio zmieniam tylko warzywo) - uwaga uwaga - XAVIER BURAK
A mój synek ma imię z dnia w którym się urodził :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Mój kuzyn ma córeczki o imionach: Roksana Prakseda i Nela.
Miałam koleżankę Rositę, ale miała ojca Hiszpana, który bardzo chciał, żeby miała na imię po babci- Mercedes, jednak mama się nie zgodziła :)
Właśnie w takim wypadku, jak dziecko ma "zagranicznego" rodzica, to wtedy dla mnie usprawiedliwieniem jest jak rodzice decydują się na jakieś egzotyczne imię.
[/url]
[/url]
Miałam koleżankę Rositę, ale miała ojca Hiszpana, który bardzo chciał, żeby miała na imię po babci- Mercedes, jednak mama się nie zgodziła :)
Właśnie w takim wypadku, jak dziecko ma "zagranicznego" rodzica, to wtedy dla mnie usprawiedliwieniem jest jak rodzice decydują się na jakieś egzotyczne imię.

ja znam doga "kasię" :(.
co do imion, mnie zawsze smieszy argument że dzieci sie będą śmiały.... to nie dzieci, tylko ich durni rodzice. Jak bylam w ciązy i sie ludzie pytali o imię - mówiłam Franciszek, albo Jagna - robli wieeelkie oczy - a teraz mam wrazenie że Franków jest mnóstwo. Pomine, ze nikomu z rodziny sie nie podobało. jak bedzie drugie to nadal Jagna albo Bolesław.
co do imion, mnie zawsze smieszy argument że dzieci sie będą śmiały.... to nie dzieci, tylko ich durni rodzice. Jak bylam w ciązy i sie ludzie pytali o imię - mówiłam Franciszek, albo Jagna - robli wieeelkie oczy - a teraz mam wrazenie że Franków jest mnóstwo. Pomine, ze nikomu z rodziny sie nie podobało. jak bedzie drugie to nadal Jagna albo Bolesław.
moja koleżanka mysli nad Carmen, Michael (miszel - jakkolwiek się to pisze), Nadią... Mi osobiście kojarzy się to z ruskimi paniami przy drogach krajowych. Nikogo nie chce urazić i szanuje to ze komus to się moze podobać ale takei są moje skojarzenia, więc radze się zastanowić dobrze przed wyborem dziwacznych imion żeby dzieciak w przyszłości nie miał z tego powodu przykrości.
dzieci nie będa się śmiały i wyszydzały jeśli nie usłysza takich słow od swoich " mądrych" rodziców...ale z tego co widzę to niestety chyba tak będzie
u mojej córci w żłobku jest Jarema i Kosma moja córka jest Nadia nie wiedziałąm ze ostatnio zrobiło się to tak popularne,a porónywanie tego imienia do ruskich prostytutek jest żałosne i świadczy tylko o poziomie danej osoby...a mnie i moje dziecko obraża
mi się bardzo podobają słowiańskie imiona i może jak będe miałą drugą córke nazwę ja Tatiana
a Nadia tó również była sławna gimnastyczka rumuńska Nadia Komaneczi (w spolczszeniu ) i moi znajomi jak słyszą to imię to włąsnie wymieniają tą osobę (to dla tych którym to imię kojarzy sie tylko z jednym- ot tak dla poszerzenia horyzontów intelektualnych :))
u mojej córci w żłobku jest Jarema i Kosma moja córka jest Nadia nie wiedziałąm ze ostatnio zrobiło się to tak popularne,a porónywanie tego imienia do ruskich prostytutek jest żałosne i świadczy tylko o poziomie danej osoby...a mnie i moje dziecko obraża
mi się bardzo podobają słowiańskie imiona i może jak będe miałą drugą córke nazwę ja Tatiana
a Nadia tó również była sławna gimnastyczka rumuńska Nadia Komaneczi (w spolczszeniu ) i moi znajomi jak słyszą to imię to włąsnie wymieniają tą osobę (to dla tych którym to imię kojarzy sie tylko z jednym- ot tak dla poszerzenia horyzontów intelektualnych :))
Podpisuję się pod tym co napisała Ewa.
Dla naszych dzieci inne wszelkie imiona będą zupełnie naturalne, o ile my rodzice ich nie uświadomimy w śmieszności tych nazw.
Moja córka kocha się aktualnie w Maracie. Nawet nie wiecie jak na dzień dzisiejszy piękne imię dla niej;)
Dla naszych dzieci inne wszelkie imiona będą zupełnie naturalne, o ile my rodzice ich nie uświadomimy w śmieszności tych nazw.
Moja córka kocha się aktualnie w Maracie. Nawet nie wiecie jak na dzień dzisiejszy piękne imię dla niej;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
a słyszałyście imie Berenika ? ładnie brzmi, osatnio usłyszałam
prawie wszystkie imiona sa ładne ,najgorzej jak dorosli zaczynaja kombinowac i zdrabniac imiona swoich pociech ale tak to zdrobnic jak jeszcze nikt inny, moja kolezanka ma syna jakuba ,mówi do niego kuba ,kubus ,kubala, kubełek , ostatnio kubolec!! ,on ma 2 latka dopiero, juz sie zastanawiam jak bedzie mówiła do niego za rok??co jeszcze wymysli??
kubolec jest bezbłędny :) nieźle tak mówić do dziecka
MOja córka ma na imię NEL. urzędniczka nie chciała nadać takiego imienia - gdyż określało płeć męską. ale uparliśmy sie i napisaliśy podanie i jest po naszemu....
anegdota z przedszkola...zbliża się 6 grudnia, mówię do córki "nie długo przyjdzie Mikołaj do przedszkola", a ona: "Mikołaj przychodzi codziennie" !!!!
anegdota z przedszkola...zbliża się 6 grudnia, mówię do córki "nie długo przyjdzie Mikołaj do przedszkola", a ona: "Mikołaj przychodzi codziennie" !!!!
to pewnie zależy na kogo się tam trafi bo znam niestety przypadki,że odmuwili nadania nel i jest nela. Tłumaczą,że nel to angielskie imie
U nas z imionami jest niezly problem, bo maz Irlandczyk i nasze dziecko bedzie w Irlandii dorastac... Nie mniej jednak trzeba znalezc takie imie przy ktorym obie rodziny nie polamia sobie jezykow... I tyle z naszych preferencji, bedzie raczej praktycznie... A szkoda bo ja jestem zakochana w tradycyjnych irlandzkich imionach... Np Roisin czy Grainne...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Mój synek ma na imię Mikołaj i jakoś nie wydaję mi się aby miał mieć problemy i nieprzyjemności w związku z imieniem ;)
Poza tym wszyscy zdrabniają do Miki , Mikuś ;)
MI się podoba kilka rzadko spotykanych imion, ale raczej pozostaję fanką tych tradycyjnych-> nie mam na mysli Władysława (przepraszam jeśli uraziłam), ale np. Michała, Magdalenę, itp...
Ps: Gabriel to bardzo ładno imię i mój kolegga który jest mega męski jest jego posiadaczem, więc nie uważam , aby było ono niemęskie ;)
Poza tym wszyscy zdrabniają do Miki , Mikuś ;)
MI się podoba kilka rzadko spotykanych imion, ale raczej pozostaję fanką tych tradycyjnych-> nie mam na mysli Władysława (przepraszam jeśli uraziłam), ale np. Michała, Magdalenę, itp...
Ps: Gabriel to bardzo ładno imię i mój kolegga który jest mega męski jest jego posiadaczem, więc nie uważam , aby było ono niemęskie ;)
A Bolebor albo Kornelia ? :-)
Cała lista rzadko spotykanych imion co prawda w Gdańsku ale jednak :
http://www.gdansk.pl/biznes/Gdansk-w-liczbach,a,960
http://www.gdansk.pl/biznes/Gdansk-w-liczbach,a,960
Współczuję Ketelinowi (o ile istnieje, a ty nie jesteś trollem). Sama nie mam nic przeciwko rzadko spotykanym imionom, sama mam dzieci o raczej oryginalnych imionach: Remigiusz (Remek), Mieszko i Anatol (Tolek). Jednak nie popieram takiego prześcigiwania się na to, kto będzie mial bardziej oryginalne imię. Jak mamie się podoba - super, ale jeśli kieruje się tylko popularnością, to już trochę gorzej, bo potem wychodzą jakieś potworki typu Dżejson, Dżastin, Brajan, Gracjan i nie wiadomo co jeszcze (oczywiście bez urazy).