Widok
STARAJĄCE SIĘ CZ.XLII
Dziewczeta z wielka przyjemnoscia i radoscia zakladam nowy watek :)
mam andzieje, ze przyniesie Wam szczescie i ktoras z Was a najlepiej wszystkie po kolei bedziecie go zamykac :)
dwie rkeski pokazalymi sie rano w neidziele wielkanocna a wczorajsza beta wyszla 672 mIU/ml, wiec jest to jakis 3ci tydzien ;)
Powodzenia!
mam andzieje, ze przyniesie Wam szczescie i ktoras z Was a najlepiej wszystkie po kolei bedziecie go zamykac :)
dwie rkeski pokazalymi sie rano w neidziele wielkanocna a wczorajsza beta wyszla 672 mIU/ml, wiec jest to jakis 3ci tydzien ;)
Powodzenia!
tripgirl
brawo, brawo, brawo:):):)
ale pozytyw z samego ranka:)
co do kubeczków... mnie najbardziej zastanowiła.... gama kolorów...
dalej kaszlę:( ale już jestem tak zmeczona, ze jakby mniej;P
chociaż z drugiej strony to moze dobrze, teraz mamy taką przerwę (przez choróbsko), za tydizeń @ a potem to po takim celibacie nie odkleimy się z meżem od siebie przez miesiąc:P
brawo, brawo, brawo:):):)
ale pozytyw z samego ranka:)
co do kubeczków... mnie najbardziej zastanowiła.... gama kolorów...
dalej kaszlę:( ale już jestem tak zmeczona, ze jakby mniej;P
chociaż z drugiej strony to moze dobrze, teraz mamy taką przerwę (przez choróbsko), za tydizeń @ a potem to po takim celibacie nie odkleimy się z meżem od siebie przez miesiąc:P
Marti - prawdopodobnie to właśnie była owulacja (z prawego jajnika)
starać się należy jak najbardziej PRZED owulacją
danych liczbowych nie pamietam (bedę musiała wygrzebać, bo egz za półtora miesiąca), ale największe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest ze stosunku na dzień przed owulacją, potem na dwa dni przed, potem dzień owulacji, a potem kolejne dni przed owulacją
a póki nie ma owulacji, to nie utrafisz, prawda?;)
uwolnione jajeczko, co prawda żyje 24h, ale tylko przez 12h może zostać zapłodnione
więc zdecydowanie PRZED owulacją powinno się starać...
a Marti za 3 tygodnie nam nowy wątek założy :D
starać się należy jak najbardziej PRZED owulacją
danych liczbowych nie pamietam (bedę musiała wygrzebać, bo egz za półtora miesiąca), ale największe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest ze stosunku na dzień przed owulacją, potem na dwa dni przed, potem dzień owulacji, a potem kolejne dni przed owulacją
a póki nie ma owulacji, to nie utrafisz, prawda?;)
uwolnione jajeczko, co prawda żyje 24h, ale tylko przez 12h może zostać zapłodnione
więc zdecydowanie PRZED owulacją powinno się starać...
a Marti za 3 tygodnie nam nowy wątek założy :D
marti - piszę co wiem
plemniki X, żeńskie są mniejsze i cięższe (a co za tym idzie wolniejsze) od plemników Y, za to "cierpliwsze" - mogą dłużej poczekać w drogach rodnych kobiety, dłużej przeżyją
dlatego też ze "starego", wcześniejszego stosunku większe prawdopodobieństwo jest urodzenia dziewczynki, bo więcej ich przeżyje w dobrym stanie
z jednorazowego stosunku tuż przed owulacją, lub zaraz po owulacji jest większe prawdopodobieństwo chłopca - plemniki Y są po prostu szybsze
znalazłam te dane, jaki procent zajść jest ze współżycia w którym dniu
na pierwszym miejscu, 30% - drugi dzień przed owulacją
drugie miejsce, 27% - dzień przed
trzecie miejsce, 13% - cztery dni przed (zaskoczenie)
czwarte miejsce, 7-8% - owulacja lub trzy dni przed
5% - pieć dni przed
dane mam z wykresu z wykładu, jako źródło mam napisane: Wilcox et al. 1998
plemniki X, żeńskie są mniejsze i cięższe (a co za tym idzie wolniejsze) od plemników Y, za to "cierpliwsze" - mogą dłużej poczekać w drogach rodnych kobiety, dłużej przeżyją
dlatego też ze "starego", wcześniejszego stosunku większe prawdopodobieństwo jest urodzenia dziewczynki, bo więcej ich przeżyje w dobrym stanie
z jednorazowego stosunku tuż przed owulacją, lub zaraz po owulacji jest większe prawdopodobieństwo chłopca - plemniki Y są po prostu szybsze
znalazłam te dane, jaki procent zajść jest ze współżycia w którym dniu
na pierwszym miejscu, 30% - drugi dzień przed owulacją
drugie miejsce, 27% - dzień przed
trzecie miejsce, 13% - cztery dni przed (zaskoczenie)
czwarte miejsce, 7-8% - owulacja lub trzy dni przed
5% - pieć dni przed
dane mam z wykresu z wykładu, jako źródło mam napisane: Wilcox et al. 1998
Marti - co znalazłam a propo płci dziecka: http://www.acifolik.pl/plec_dziecka.html
i te metody zwiększania prawdopodobieństwa miałam wskazywane jako zwiększające prawdopodobieństwo
pamietam jeszcze o jednej metodzie, nie mogę jej na razie wygooglać, która polegała na tym, że wysyłałaś szczegółowe dane - swoja datę urodzenia, pierwsza meisiączkę, coś tam jeszcze do jakiegoś instytutu we Francji, a oni wyliczali (za grubą kasę) kiedy i w jaki sposób twoja komórka jajowa polaryzuje - ponoć komórka jajowa polaryzuje cyklicznie przyciągając to plemniki X to Y; no i oni wyliczają to...
i te metody zwiększania prawdopodobieństwa miałam wskazywane jako zwiększające prawdopodobieństwo
pamietam jeszcze o jednej metodzie, nie mogę jej na razie wygooglać, która polegała na tym, że wysyłałaś szczegółowe dane - swoja datę urodzenia, pierwsza meisiączkę, coś tam jeszcze do jakiegoś instytutu we Francji, a oni wyliczali (za grubą kasę) kiedy i w jaki sposób twoja komórka jajowa polaryzuje - ponoć komórka jajowa polaryzuje cyklicznie przyciągając to plemniki X to Y; no i oni wyliczają to...
o, tu jest ta metoda z polaryzacją (metoda Selans) - http://www.plecdzieckaplanowanie.az.pl/
wiecej już nie zaśmiecam wątku
wiecej już nie zaśmiecam wątku