Widok

Styczniowe i Lutowe mamusie 2011 * 12*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zrobie nowy wątek, bo tam długaśno:

***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979 - synek - Julian/ Jacek a może Aleksander;)

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo - synek Szymon
13.01 magdaka - synek
16.01 Doroti
19.01 olusia30 - synek Krzysiu
21.01 bronka81- synek
23.01 AniaŻ - synek Konradek
26.01 mooly - synek
27.01 trzydziestka - synek
28.01 Iwonka32 - córeczka
30.01 młoda_żonka - córeczka Alicja

***LUTY***
02.02 mami.80 - córcia Dominika
03.02 Magiczna(*)86 - synek Szymon
05.02 rurka102 - Córka Ewelinka
06.02 Magamelka - synek
08.02 gosiar - córeczka Weronika
08.02 tina85 - córeczka
10.02 micasia
13.02 kasha - synek
16.02 devil83 - synek
16.02 Oleńka83 - synek
16.02 Olice
20.02 KamiKasia
21.02 Chmurka - synek
20.02 jus.tyna - synek Piotr
25.02 dorotiii - synek Maksymilian
25.02 jonka6 - córeczka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja właśnie jadę do dentystki i boje się ze nie wejdę do gabinetu, bo mnie sparaliżuje strach, to jakaś masakra że ja się tak dentysty boje.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Jeżeli chodzi o krew pępowinową my też odpuszczamy. I już nie chodzi tylko o koszty, ale jakoś nie jestem do końca przepokonana
olice to super że wypoczęłaś :) każdemu to potrzebne :) a nad zwolnieniem się nawet nie zastanawiaj - już jesteś na takim etapie ciąży, ze nikt nie będzie z tego robił problemu :)
no ja w poniedziałek idę na wykład a ćwiczenia mam od czwartku (od 25 listopada) a powiedz mi czy się orientujesz jak to jest jak nie będzie się na zajęciach (głównie ćwiczeniach) to one przepadają czy można iść kiedy indziej?? pytałaś może o to???

dorotiii co do krwi pępowinowej to kiedyś bardzo chciałam, ale ostatecznie raczej się nie zdecyduję... po pierwsze to oby nigdy w życiu się nie przydała, a po drugie, to gdzieś kiedyś czytałam, że i tak nie zawsze udaje się wytworzyć, tego co potrzeba... więc na dobrą sprawę raczej się nie zdecydujemy...
hej dziewczyny!!!
ja po paru dniach przerwy od komputera. byłam na babskim wypadzie u kolezanki w ostródzie i dzisiaj wrocilam do domu. ale fajnie bylo tak sobie odpoczac:) az nie chce sie wracac do pracy, wiec raczej na 100% od grudnia ide na zwolnienie:)
devil wczoraj nie bylam na cwiczeniach, wlasnie przez ten wyjazd. bede teraz w czwartek i chyba w pon na wykladzie, bo nie wiem czy to jest moj termin wykladu ale chyba tak, jeszcze sie dowiem w czwartek.
i co na ktorą robimy spotkanie? devil a Ty nie masz we wtorek cwiczen?
a ja już chodzę od początku listopada na sr i prowadzą ją położne z wojewódzkiego. I poruszany był już temat porodu w wannie i ponoć moda mineła i teraz wanna stoi pusta i ponoć prawie jest niemożliwe nie mieć jej wolnej jeśli będzie się chciało rodzić w wannie. Co do przyjęć na porodówkę w wojewódzkim to ponoć też jest ok i panie mówią że nikogo nie odsyłają gdzie indziej. Czasem może się zdarzyć że na chwilę kogoś położą na patologię (godzine, dwie max) bo wiedzą że zaraz sala będzie wolna.
ja niestety ze spotkania się wypisuje bo mamy zajęcia w sr i to ważne bo będziemy lalki kąpać :)

i chciałam się spytać o wasze zdanie w kwestii pobierania ktwi pępowinowej - w ogóle to rozważacie?
Ja się zaczełam zastanawiać czy to ma sens i może macie jakieś mocne argumenty za albo przeciw?
Ja do szkoły rodzenia wybieram się za 2 tyg, bo muszę mieć ukończony 28 tc. Będę chodzić na Jaskółczą (na NFZ). Prowadzi ja położna, która pracuje w mojej przychodni, już nie mogę się doczekać :)
no to dowiemy się czegoś wspólnie... jeszcze olice chodzi :) już na jednych wykładach byłyśmy ale z ćwiczeniami to się rozjeżdżamy póki co...
właśnie olice jak tam wczorajsze ćwiczenia???

ja tam będę chodzić niestety głównie bez męża, bo pracuje w takich godzinach, że koliduje jedno z drugim... mam nadzieję, że chociaż na kilka zajęć uda mu się przybyć...
ehh, to chyba za poźno sie obudziłam... dopiero 23.11 ide do lekarza, wiec zanim skierowanie i wogole... no trudno. Ale dzięki :)
szkoła rodzenia jest to ta na zaspie w szpitalu, jest bezpłatna, musisz tylko na zapisy mieć ze sobą skierowanie od lekarza do szkoły rodzenia, kartę ciąży i książeczkę RUM.
micasia- a ta szkoła rodzenia na zaspie to w którym miejscu jest? i koszt jaki?

image
image
a to fajnie że razem będziemy chodzić :) a sama się wybierasz czy z mężem?
to w takim układzie do zobaczyska :)
devil ćwiczenia mam w czwartek pierwsze, 25XI na 17, a wykład 22XI na 16:30
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
micasia to do zobaczenia w poniedziałek ;)
a ćwiczenia pierwsze kiedy masz???

salambo, co prawda nie byłam w mopsie i się nie dowiadywałam bezpośrednio tam, ale rozmawiałam ostatnio z położną u mojego lekarza i ona powiedziała mi że to właśnie zmienili... już nie musisz być pod opieką od conajmniej 10 tyg ciąży (bo to był absurd - przecież niejedna kobieta nawet jeszcze nie wie że jest w ciąży, bo to różnie bywa) i ze wystarczy 1 wizyta u lekarza i to dla nich jest dokumentem zaświadczającym że kobieta była pod opieką lekarza... (to też co prawda nonsens, ale u nas chyba nic nie jest normalne)
obowiązuje zaświadczenie lekarskie na druku ministerstwa zdrowia, który wydają w mopsie, zaświadczenie mówi o tym że kobieta była pod opieką lekarską min. od 10 tygodnia ciąży, do tego lekarz musi wypisać daty wizyt po jednej w każdym trymestrze,
przerabiałam ten temat w tym roku, bo wniosek składaliśmy w styczniu i od tamtej pory nic nie uległo zmianie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
AnDan, nie wiem jeszcze zobaczę jak wyjdzie w praniu, jeżeli mała będzie chciała żeby ją karmić dłużej, niż pół roku to na pewno będę ją karmić. Nie wiem jak to wszystko wyjdzie. Od poniedziałku szkołę rodzenia zaczynamy na zaspie, zobaczymy co to będzie.
A teraz spać, bo jutro zajęcia o 8 a dzisiaj cały dzień w samochodzie i zmęczenie daje się we znaki.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Ja jestem z Osiedla Planeta X :)

micasia- jak dlugo zamierzasz karmić? bo ja zastanawiam się, czy 1,5 miesiaca przed ślubem nie przestać...

image
image
jak dla mnie to to całe zaświadczenie jest psu na budę i dodatkowa papierologia... każda kobieta ma założoną kartę ciąży na któej są pieczątki zarówno ogólna przychodni jak i lekarza prowadzącego... więc co za różnica czy dałybyśmy kartę ciąży do wglądu (przecież to jest dokument) czy lekarz napisze że pacjętka jest pod opieką lekarską i tam postawi pieczątkę??? :/ no ale dla mopsu karta ciąży nie jest dokumentem :/ bo jakby świeżo upieczona mama (czy ogólnie rodzice) mieli nadmiar czasu żeby jeszcze dodatkowo po zaświadczenia do lekarza biegać... (jak ktoś ma blisko to jeszcze pół biedy, ale specjalnie jechać gdzieś tam to tak srednio) :/
Teraz jest potrzebne zaświadczenie, ze chociaż raz podczas ciąży byłaś u lekarza.
witam mamuśki:)
devil oczywiście że bym nie odpuścila tej pizzy:)))
AnDan - z jakiej części osowej jesteś??

Jeżeli chodzi o porod to oczywiście też się go boję ale staram sie o tym nie myślec bo po co się stresować... bedzie co ma być. A z doświadczenia wiem ze już po 35 tygodniu bedę marzyć o rozwiązaniu i o tym by już mieć maleństwo przy sobie. Tym bardziej że już teraz odczuwam ból pleców...

Salambo - a jeżeli chodzi o becikowe to czy mówili coś o przedstawieniu jakiś dokumentów że jest się objętym leczeniem przed 10 tyg ciąży? Bo kiedyś coś takiego miało wejść ale nie wiem czy to przeszło.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry