Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.1

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
2.01 Matyldaa
3.01 mary_25
3-7.01 Jadzia
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83
16.01 piegosek
17.01 redlaw
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
Justyna47

*** LUTY ***
iva:)
3.02 Demonix
3.02 marynial
5.02 Monia Er
8.02 Aleafera
skorupka76
13.02 Tola
14.02Adrienne
14.02 ssabinka
23.02 kamcia01
martus_pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe, coś w tym jest z tymi dziewczynkami, moja bratanica do końca się kryła, a mój syn pokazał pieknie dwa tygodnie temu swoje wdzięki jak na zawołanie:)

dziewczyny a mam jeszcze do was pytanie odnośnie bagażników samochodów, jakie macie duże bagażniki- w sensie jakie macie modele aut i jakie macie wóżki dziecięce (z tych, które już jakieś wózki mają)
bo chcemy z mężem wymienić moje autko na nowe i zastanwiamy się jaki model by tu kupić, żeby zmieścił się wóżek dla dzieciaka i żebym nie musiała składać tylnich siedzeń i trzymać spokojnie fotelik na tylnym siedzeniu
Ewelina podobno dziewczynki się chowają i nie chcą się pokazać:)Ja jurto mam wizytę u mojej doktor prowadzącej-mamy zrobić badanie przezierności karkowej.Ciekawe czy doktor, potwierdzi płeć.
hej, my jesteśmy po obchodach naszej 2 rocznnicy ślubu właśnie- czyli po obiedzie rodzinnym:D co prawda rocznice mieliśmy 14 ale dziś dopiero zrobiliśmy świetowanie dla innych, bo wcześniej świętowaliśmy tylko we dwójkę:)

co do tego przelicznika wagi, to ja myślę, żre to najlepiej ocenia lekarz, który nas widzi, ja np. miałam przed ciążą BMI 20, ale jestem drobnej budowy i nie tyje zbyt szybko, według przelicznika mam jakiś niedobór 1,5 kg wagi teraz w 22 tygodniu:) bo ważę 57,5kg, ale lekarz twierdzi, że jak na moją posturę to tyję prawidłowo i w sumie jest ok

a fajnie, że któraś z was napisała tu o wóżku Jedo fyn, bo ja się też nad nim zastanawiam, muszę go jeszcze porównać z Maxi Cosi Mura4, X-lander X-Move i IMPLAST BOLDER ECOLINE 2010 oraz z Bugaboo Cameleon , choć ten ostatni wydaje mi się strasznie dorgi nawet jak na super wózek

image
hej mamuśki . My od przedwczoraj kiepsko sie czujemy naszczescie jutro idziemy do lekarza , moze jutro bąbel nam sie pokaze i poznamy plec :)

Nam podoba sie ten wozek : http://allegro.pl/bexa-b4x-fotelik-samochodowy-15-kolorow-producent-i2514377598.html :)
image
no właśnie- ale ten który Ci się podoba jest fajny.

image
mi sie podoba nawet ten
http://allegro.pl/komeko-s-line-nowosc-w-promocyjnej-cenie-i2541713509.html
tylko tych wozkow nie ma gdzie sprawdzic na zywo
w tych wozkach w gondoli chyba nie ma regulacji oparcia,chyba ze to ci nie przeszkadza
u mnie delikatnie widać brzuszek.
Patrzyłam na allegro wózki. Szukam w miarę dobrego za rozsądną cenę.

http://allegro.pl/nowy-wozek-coral-3w1-gondola-spacerowka-fotelik-i2541453324.html

http://allegro.pl/producent-kola-obrotowe-pomp-lozysko-fotelik-3w1-i2542947963.html

image
Tylko u mnie juz bardzo widoczny brzuszek:) wiec musialam zgubic cos innego he:) a jak u was brzuszki??
ja też schudłam.

image
Ja w pierwszej przytylam jakies 12 kg i 2 czy nawet 3 kg mi zostaly wiec teraz zaczynam z tymi dodadkowymi hehe:) ale nic jeszcze nie przytylam a nawet schudlam pol kg.
Ja w pierwszej identycznie jak Demonix - 18 kg :) a zrzuciłam w jakieś 5 miesięcy chyba tak do końca...
Dzieki Demonix - biorąc pod uwagę czym kończy się druga połowa - raczej lepsza nie będzie.

Ja w pierwszej przytyłam aż 22 kg! i mam nadzieję, że tym razem tyle nie będzie :D
Wszystkiego naj naj oby druga połowa nie była gorsza od pierwszej :-)

Ja w pierwsze przytyłam 18kg czyli więcej niż kalkulator wylicza i teraz tyję identycznie ale schudłam dość szybko więc myślę, że teraz też nie będzie problemu z sadełkiem.
Jutro Świętujemy koniec pierwszej - łatwiejszej połowy.

Sprawdzałyście ile powinnyście przytyć w ciąży ?

http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/

Tym razem idę idealnie wg wskazań, a w poprzedniej ciąży przytyłam duuużo więcej.
Hej Dziewczyny!

I ja się melduję w nowym wątku :-) dopiero teraz bo ostatnio miałam przez 2 tyg.gości ale tak to jest jak się mieszka nad morzem a rodzina daleko i im to atrakcja więc ogólnie byłam trochę zalatana.

Trochę się tu u was dzieję część już zna płeć super:-) ja mam wizytę w pon. więc może i ja będę wiedzieć.

Co do bóli brzucha to normalne ale twardnienie oznacza - mamuśka zwolnij trzeba odpoczywać :-) u mnie w 1 ciąży często twardniał i zaczęła mi się ok. 20 tyg. skracać szyjka macicy więc musiałam więcej leżeć niż chodzić i złożono mi pessar ale wiadomo nie zawsze tak musi być, a urodziłam w 38 tyg. praktycznie od razu po zdjęciu pessara. Wczoraj też trochę przesadziłam ze spacerkami więc po powrocie nie mogłam się ruszać miałam tak napięty brzuch, że mąż tera bez gadania we wszystkim mnie wyręcza. Najlepiej na wizycie u gin. wspominać o twardnieniu brzucha jak takowy występuje.

My pokoik też mamy zamiar robić ale dla starszego skarba bo jeszcze pomieszkuję u nas w sypialni, narazie przenieśliśmy jego zabawki, żeby się powoli przyzwyczaił ale musimy jeszcze pomalować i jakieś łóżeczko takie bardziej dorosłe kupić :-) i planuję w ramach wyprawki kupić suszarkę bębnową bo jak narazie pranie się suszy właśnie w docelowym pokoiku dziecięcym.
Ja też mam czasem takie bóle, np. wczoraj wieczorem miałam taki kłujący po lewej stronie na dole brzucha, ale chyba nie ma się co przejmować, tam się teraz dużo dzieje w naszych brzuchach, więc nic dziwnego, że czasem zaboli...
A propos kawy - ja zawsze uwielbiałam pić, nie przeżyłam dnia bez jednej filiżanki, a w pierwszej ciąży mi jakimś cudem to zupełnie przeszło i kawa przestała mi po prostu smakować :) teraz w drugiej ciąży dokładnie tak samo było, po prostu przyszedł taki moment, że nie smakowało i już - tylko tym razem o dziwo trwało to tylko parę tygodni, bo teraz z powrotem nie mogę żyć bez kawy :) ale myślę, że jedna filiżanka dziecku nie zaszkodzi :)
Byłam dziś w Mapu obejrzeć na żywo ten wózek co mi się podoba - Jedo Fyn - i utwierdziłam się w przekonaniu, że to jest to, co chcę :) tylko nie mieli niestety dostawek dla starszych dzieci, więc pojechaliśmy tam na Morską do drugiej hurtowni i tam mieli, pani nam to zamontowała i nawet całkiem fajnie się to prowadzi, myślałam że będę w to kopać jak będę szła, ale nie jest tak źle.
kamcia01 - tak myślę, że to macica, ten ból może mieć chyba różne nasilenie, mnie czasem boli słabiej a czasem tak mocniej jak przy moich bólach miesiączkowych, ae ten ból też nie jest taki stały, tylko troche poboli a potem mija zaraz, pnadto pomimo macicy, cała miednica pracuje i mięśnie znajdujące się przy miednicy, wtedy ból ponoć jest taki bardziej przechodzący też na plecy w okolice krzyżowo- lędźwiową- mi się on zdarzył też kilka razy - dobrym sposobem na to akurat są ćwiczenia rozluźniające- np joga albo takie ćwiczenia na okolice miednicy, które pokazują w poradniakch dla ciężarnych, ja już zaczęłam ćwiczyć powolutku, bo już czuję, że mój nieszczęsny kręgosłup sie odzywa, więc ćwiczę i oddychanie i mięśnie krocza i miednicy i kręgosłupa, z miłą chęcią poszłabbym sobie na basen, ale kurcze przez te ciągłe infekcje nie mogę
jak nie ma krawaienia to ja bym się takimi bólami nie przejmowała, wkońcu ciało musi się trochę przestawić, rozciągnąć, ponadto czasem niewłaściwa postawa może nasilać różne bóle
a takie stwardnienie w brzuchu to nie wiem co to może być, jak jest dłuższy czas, bo ja czasem tak mama, ale to wtedy jak młody jakoś specyficznie sie ułoży
dziś mi się śmiać chciało, bo dziś rano nie czułam jego ruchów i się zmartwiłam, potem po śniadaniu też jakoś nie czułam i wypiłam sobie słabą kawę, bo mi się w głowię kręciło (ja mam wyjściowe ciśnienie 55/80:)) i mówię do męża, że no wkońcu poczułam ruchy naszego synka, na co mój mąż do mnie z ironią- co z Ciebie za matka, nie dasz dzieciakowi pospać tylko go tam budzisz kofeiną:P nie mogę z niego, ale dobrze, dobrze niech mu się włącza tryb ojcowski:)

image
No mam przygody co chwile a moje dziecko juz wazy 490 gram i sie zastanawiam gdzie on sie miesci bo plaska prawie jestem tylko gule na brzuchu mam ...
Ja milam tak samo , aż pojechalam z tym na pogotowie bo sie bałam .
i rowniez dowiedzialam sie ze to macica , i nie ma sie czego obawiac , jeśli bol Ci przeszkadza 3x1 Nospy :) Wiec spoojnie .

A teraz pytanie do mam ktore przyzyly juz jedna ciaze , albo miały to w tej ... co to moze byc .
W dolnej czeci podbrzusza , w okolicach jajnikow , tylko ze na srodku
baaardzo twardy brzuch i od czasu do czasu lekki przechodzacy bol , najczesciej gdy wstaje z pozycji lezacej na siedzaca . Najbardziej ciekawi mnie ten twardy brzuch . Czy to mozliwe zeby dziecko "wypchało" macice ? bo ta czesc twarda to taki kawalek hmmm ja wiem maly kwadracik 5na5 cm .

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry