Widok

Usg a brak zarodka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Byłam dzisiaj na usg, mam 8 tydzień ciąży a lekarz do mnie, że za 8 dni musimy powtórzyć USG bo jest brak zarodka. Powiedział, że albo jest taki mały albo w ogóle go nie ma i jak za 8 dni nic nie będzie to tak naprawdę ciąży nie ma. Załamałam się.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
tylko, że chodzi o wiarygodność wyników, a nie nakręcanie się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiem wiem!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W środę byłam na badaniach beta i miałam 32123 i kolejne zrobiłam dzisiaj po 48 h i mam wynik 35686 czyli wzrósł ale nie zbyt dużo a zarodka dalej nie widać.
We wtorek dostałam skierowanie do szpitala na ultrasonograf !
Nie wiem czy bać się czy nie ;)
no wynik chyba wskazuje na ciążę :)
A to że rośnie tym bardziej. Trzymam kciuki żeby maluch się pokazał w końcu :p
Im później robiona beta tym wynik nie rośnie juz tak oszałamiająco. Jak dla mnie ok, teraz tylko dobre USG i będzie wszystko wiadomo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a to nie tak że beta po 48 godz. powinna wzrosnąć o 66% ?
tak ale w poczatkowym stadium, wydaje mi się że jak osiąga 6 000 albo 6 t.c to już tak szybko nie wzrasta
"Im ciąża późniejsza, tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale od 1200 mIU/ml do 6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml czas ten może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje badanie USG.
ooo fajną rzecz znalazłam, więc mocno trzymam kciuki!!!!

"W pierwszych tygodniach ciąży, czyli właśnie wtedy, gdy zwykle wykonujemy to badanie, przyrost powinien wynosić:

* 66% w ciągu 48 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml
* 114% w ciągu 72 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml
* podwojenie w ciągu 96 godzin w przedziale 1 200 - 6 000 mIU/ml
* w późniejszej ciąży przyrost może być jeszcze niższy

Warto pamiętać, że poziom HCG osiąga szczyt około 10 tygodnia ciąży i późniejszy jego spadek jest jak najbardziej prawidłowy."
tak no zobaczymy we wtorkowym usg, mam nadzieje, że już coś będzie widać oprócz żółtka! oszaleć idzie bo albo w lewo albo w prawo tym bardziej, że u mnie już jest 8 tydzień według kalendarza ale lekarz powiedział, że to może być jeszcze wcześniejsze stadium także czekam!
na pewno wszystko będzie super, a Twój maluch będzie na podwórku najlepszy w chowanego ;-)
hehe;) dzięki
M Lady jak wyniki usg? mam dokłądnie taką samą sytuacja jak Ty i chyba osiwieję :(
Byłam we wtorek na badaniach i zarodek się pojawił;) to jest dobra informacja. Zła natomiast jest taka, że brak bicia serca;(
Dzisiaj zrobiłam bete i idę na usg ponownie, jeżeli nie pojawi się bicie serca to razem z lekarzem chyba się poddajemy.
Ja myśle,że po prostu ciąża jest młodsza niż wynika z obliczeń i tyle. Poniżej normy bety (LP to oznacza tygodnie ciąży od ostatniego okresu, nie owulacji)

3 LP — 5 - 50
4 LP — 5 - 426
5 LP — 18 - 7,340
6 LP — 1,080 - 56,500
7 - 8 LP — 7, 650 - 229,000
9 - 12 LP — 25,700 - 288,000
13 - 16 LP — 13,300 - 254,000
17 - 24 LP — 4,060 - 165,400
25 - 40 LP — 3,640 - 117,000

Wynika z tego, że jesteś w 5 tygodniu ciąży (sądząc po becie) a nie w 8, a w 5 nie ma co się raczej doszukiwać bicia serca, średnio na usg to się zauważa po 7 tygodniu.
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]

Nie w 5 a w 6 ;-),pomyłka. Za tydzień pewnie się wszystko pomyślnie wyjaśni.
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]

u mnie lekarz dopiero w 9tyg zauwazyl bicie serca malego predzej nie bylo slychac widac.takze tak jak pisze JustynaArt moze jest za wczesnie
dokładnie, dam znać co i jak ;)
u mojego bicie serca było w karcie ciązy dopiero pózniej wczesniej lekarz nawet nic na ten temat nie mówił
BETA spadło z 35686 na 30 tyś z groszami za to zarodek i te inne "gadżety" się powiększyły. Piersi bolą, mdłości przeszły. Lekarz się zdziwił. W sobotę powtórka z rozrywki.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry