Widok

^.:.^WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH 437^.:.^

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzień Dobry :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Silje, to ty pochodzisz ze stron mojego meza, teraz tesciowe na stale przeniesli sie z kilkoma synami po zyciu na emigracji.
ich dom jest w linii prostej 5km od Litwy, Sejny sa 7 km. samochodem,.
zgadzam sie z tym akcentem, tylko ze ja nie odrozniam suwalskiego od bialostockiego- sledzikowania, bo dla mnie brzmi to samo...
Kaś rodzina ze strony mojego taty pochodzi z Poznania :) Jak kiedyś jeździłam przez pół roku do Poznania na studia, to jak po weekendzie wracałam do domu to też "śpiewałam" ;))) Nasłuchałam się przez dwa dni i przyswoiłam szybko śpiewającą mowę ;))
a to jest wielka wojna, bo jak mowie, ze dla mnie brzmi to wschodnio, po prostu, to mnie nazywaja bezakcentowa mieszczucha, hi hi hi
piekne tereny, a niedoceniane
ja nie mogłam się nadziwić niektórym zwrotom, akcent pewien też słyszałam u mężusia na początku, ale teraz ten akcent mu zanikł od kiedy mieszka na Pomorzu :) teraz z kolei jego rodzina, mieszkająca na Zagłębiu słyszy u niego jakiś inny akcent, niby "pomorski" ;))) my z kolei nic nie słyszymy, więc najwidoczniej jakieś różnice są wychwytywane :)

przykład brzydki, ale na szybko nic innego mi do głowy nie przychodzi :))) normalnym wydaje mi się mówienie - jeszcze raz przepraszam za ten paskudny przykład! - "za**bię", tymczasem na Zagłębiu to brzmi "za**bę" - bez "i", pierwszy raz jak to usłyszałam to myślałam, że się przesłyszałam, za kolejnym razem upominałam męża, że chyba coś gubi w wyrazie, a potem się okazało, że u nich tak się to dziwacznie wymawia i mąż kłócił się ze mną, że to ja bezsensownie jakoś to "i" tam wciskam :))) teraz wymawia to "i" jak mu się przeklnie ;)))

hi hi, dobre.
moj to juz stracil akcent wschodni, bo nie mieszka tam juz prawie 18 lat, ja nie mam zadnego, ale jego bracia, ktorzy tam mieszkaja, ich zony itp, mowia z akcentem itp.mi to nie przeszkadza i smiesznie jest czasami...
Cześć :)
Dziś dzień ojca życzenia już złożone? i jana- wybieracie sie gdzieś na ognisko?
Izulucha, Sejny od mojego miasta są oddalone o nie całą godzinę, wolnej jazdy samochodem! :)

Ja odczuwam różnicę między Bialymstokiem, a terenami do góry, bo ja się tam wychowałam... ;)

Rzeczywiście rejon przepiękny i niedoceniony, są tam tak cudowne i urokliwe miejsca... Ahh, czasami za tym tęsknię... Zawsze były jeziora, lasy, świeże powietrze :)
Cześć Niezapominajka :))
my się do mojego taty zaraz wybieramy :)

U nas jest lekcjeważę, zamiast lekceważę, albo lampkie za lampkę :)))))
Silje, a w ktora strone, do Suwalk???
fakt, powietrze jest tam b.czyste i te jeziora i lasy, choc tesciowie maja dom na srodku pola i nic wokol...
Niezapominajko, moj maz kupil sobie prezent na dzien ojca, bo w UK byl w niedziele i kupil sterowany helikopter...ach po prostu dzieciak...
Caes. a jak tam Twój tata? Już w domu?

Ja swojemu telefonicznie życzenia złożyłam a mojemu mężowi powiedziałam,że jak będzie składał swojemu tacie to ode mnie też ma złożyć ;))
A właśnie świeże meżatki, mówicie do teściów po ślubie na mamo, tato?
Niezapominajka ja jeszcze nie, jakoś się przemóc nie mogę ;))
Staram się podczas rozmowy jakoś tak bezosobowo, ale wymyka mi się Pani/Pan ;))
Od Suwałk, to w stronę Augustowa, Grajewo dokładnie :)

niezapominajko,
ja swiezo po slubie nie jestem juz, a do dzis mowie nijako...na pan i pani, bo w sumie nie powiedzieli mi jak mam mowic...a uwazam, ze oni powinni przynajmniej zasugerowac cos, a ja wolalabym po imieniu, po prostu nie przemoge sie na mamo, tato, ale teraz problem bede miala z glowy. po prostu beda babcia i dziadek...
o mamo ja sobie nie wyobrażam wogóle tej sytuacji, a z drugiej strony zastanawiam się, co jesli nigdy nie weźmiemy ślubu?...będe mówiła całe życie teściom na Pan/Pani
Silje, to wiem gdzie mniej wiecej.

niezapominajko, zobaczysz nie jest tak zle, a ja mieszkam dosc daleko od tesciow. zwracam sie po prostu nijako.
Izulucha ja też bym chciała, żeby teściowie sami zasugerowali :) a tak narazie zostaję Pan/Pani i pewnie długo tak będzie :)) Na babcia/dziadek muszę jeszcze poczekać ;)))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry