Widok

ile czeka się na złobek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ile czeka się na żłobek pańswowy ja już czekam 13 miesięcy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to rodzice zbieramy ludzi do akcji?
ja tez sie zastanawialam nad tym, zeby zadac pytanie władzom - co zrobic z 3- letnim dzieckiem dwójki pracujących rodziców, jezeli nie dostanie sie do panstwowego przedszkola... Czy w Waszym przypadku do państwowego żłobka jak skonczy sie macierzyński....

Zwyczajnie jakie mają propozycje (zakladając, ze na prywatna nianie, złobek czy przedszkole rodziców nie stać)

Czytalam gdzies, ze gmina ma obowiązek zapewnic dziecku miesce w przedszkolu (nie wiem jak sie ma to do zlobkow) i w momencie kiedy dziecko sie nie dostanie to mozna owa gmine zaskarzyc....
Musze poszperac o co chodziło dokładnie :)
o mam :)

Prawo do przedszkola
2010-07-08

Rodzice, których dzieci nie przyjęto do przedszkola, mogą skarżyć gminę o odszkodowanie - pisze „Dziennik Gazeta Prawna".

Gmina - w myśl wprowadzonej reformy oświatowej - nie może odmówić przyjęcia do przedszkoli 5-latków i 6-latków. W rezultacie brakuje miejsc dla 3- i 4-latków.

Prawnicy podkreślają, że miejsce w przedszkolu to konstytucyjne prawo rodziców. Zatem ci, którzy czują się poszkodowani, niech skarżą gminę - radzi dr Stefan Płażek, adwokat i adiunkt w UJ. Jak podaje "DGP", rodzic ma też prawo domagać się od państwa odszkodowania za poniesione straty - gdy zostanie zmuszony do skorzystania z usług przedszkola prywatnego albo niańki.

W dużych miastach miejsc nie ma dla 10 - 20 proc. najmłodszych. W mniejszych - skala odmów sięga 70 proc. Ale zdarzają się punkty, w których jest jeszcze gorzej. W Kętach, w gminie Lubicz czy w Spytkowicach w Małopolsce odesłano do domów nawet 80 proc. dzieciaków.

Artur Radwan
„Dziennik Gazeta Prawna": Rząd zgubił przedszkolaki
dzięki Marynia to bardzo istotna informacja o której wielu rodziców nie wie co prawda o przedsazkolach ale to wkońcu za jakiś czas będzie nas dotyczyć więc warto się tym zająć żeby potem nie mieć stresu czy nerwów czy dziecko się dostanie....
Super inforamcja rodzice trzeba działać i domagać się tego co się nam należy wkońcu płacimy podatki i wszyscy mamy prawo do miejsca dla dziecka w żłobku czy przedszkolu...
to prawda, nikt nie protestuje,więc miasta nic nie robią :(
no dokładnie taka mentalnośc Polaków stać i narzekać, a nikt nic za darmo nie da i nic dla ciebie nie zrobi sam z siebie...
dlatego rodzice trzeba wziąć sprawy w swoje ręce...
Ja zapisałam dziecko do żłobka w śródmieściu, na szerokiej jak tylko lekarz potwierdził ciążę, jestem 296 na liście, czy jakoś tak, nie muszę potwierdzać co miesiąc, dopiero po porodzie, czas oczekiwania-ponad dwa lata.
no własnie to nie normalne ponad dwa lata?
a czy teraz w czasie wakacji zlobki są czynne żeby zapisac dziecko ?
asienkaj musisz sie dowiedziec w konkretnym zloblu, niektore sa otwarte, inne nie, np. zlobek na Chelmie jest w sierpniu zamkniety, ale czy na caly miesiac czy na krocej nie wiem...
chyba w sierpniu sa zamkniete,przynajmniej ten w gda na szerokiej i na chelmie
złobek może być zamknięty w sensie że nie przyjmuje dzieci ale dyrektorka często jest w złobku...
bynajmniej tak jest na Piastowskiej. Zadzwoń bo zeby zapisać dzidzię nie musisz być osobiście....

WOLNE MIEJSCA W PRZEDSZKOLU TEL 602451920

WITAM !
Zaprzaszamy do nowego przedszkola na Oruni Górnej
Przyjmujemy dzieci od 1,5 roczku
Przedszkole czynne jest od godziny 6:30 do 18:00
Szczegóły na telefon 602451920 lub osobiście w przedszkolu
dziękujemy za informacje ale ogólnie chodzi nam bardziej o żłobki bo to ich jest mniej...
Jak tam dziewczyny oczekiwanie na miejsce w żłobku? My już jesteśmy na 50 ;) Normalnie szał... Pani powiedziała, że jest szansa na przyjęcie na przełomie grudnia/stycznia, ciekawe jak będzie w rzeczywistości... 2 lata oczekiwaniaa albo i więcej, toż to chore...
Zapisałam dziecko do państwowego żłobka w Gdańsku w styczniu 2010 r., będąc w 3 miesiącu ciąży. Wtedy byłam na 356 miejscu, jak dobrze pamiętam.....
Co miesiąc, od półtora roku, w odpowiedniej podanej przez żłobek dacie, potwierdzam termin osobiście lub telefonicznie - takie są wymogi żłobka.
Karty na na wrzesień zostały rozdane i jest już obsada dzieci na nowy rok. Obecnie jesteśmy na 33 miejscu na rezerwowej liście oczekujących.
Dyrektorka mówiła, że mamy szanse dostać się pod koniec roku, bo jeszcze kilkanaście dzieci się wykruszy.

Nie jest to normalna sytuacja ..............
Myszka to i tak szybciej od nas się przesuwacie. My zapisaliśmy się w grudniu 2009r. startowaliśmy z pozycji 191, no a dziś jak już pisałam dotarliśmy do 50.
hej dziewczyny.

my z Gdyni, i tutaj bieda bo tylko jeden państwowy zlobek.
Czekamy w kolejce odkąd Maja sie urodziła, napewno nie dostalismy sie od wrzesnia, wogóle Pani powiedziała ze do starszakow b. ciezko sie dostac, bo to sa juz dzieci zachartowane chororbami i adaptacyjnie o raczej nie maja miejsc, mowila, ze moze cos od marca, jak Majka bedzie miala 2 lata, bo czesc ludzi bierze dzieci do przedszkola. Tak wiec niewesoło.
Wiec jak tylko dowiedzialam sie ze jestem teraz w ciazy to dzonie i mwie ze chjce zapisac, a oni ze tylko jak urodzone dziecko.
Tak wiec zastanawiam sie skąd biora sie dzieci w pierwszej grupie? tej od 6 m-ca?
skoro czeka sie po dwa lata a brzycha nie zapisują?
ja zapisywałam w lutym 2010 i teraz od wrzesnia dostalismy sie
dokładnie majowamama ja też sie nad tym zastanawiałam...

to chore żeby na takie miasto jak Gdynia był tylko jeden państwowy żłobek!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry