Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja to wiem dokładnie, bo mój dostawca energii i to nowy, ma dla mnie o wiele lepszą propozycję niż dotychczasowy. Na razie jednak mam nadzieję, że sobie z tym poradzę, chociaż nie wiem, czy to będzie dobry plan. Na pewno muszę się skupić na odpowiedzi i się nad tym kątem porozwlekać.

Mieszkanie 65m2
370zl za dwa mies.
W tym pralka co drugi dzień, codziennie zmywarka, ogrzewanie swoje (piec gazowy włączony non stop do prądu) tv godzina wieczorem max dwie. Laptop czasami. W domu pięć osób dwie dorosłe i trójka dzieciaków

Szczerze to rachunki za prąd to i mnie załamują. A niestety nic się nie zmieni, energia cały czas będzie szła w górę. Ostatnio rozmawiałam z sąsiadem, który już jakiś czas ma panele fotowoltaiczne i zadowolony jest bardzo. Jednak energia jest dużo tańsza. Też na https://gramwzielone.pl/systemy-fotowoltaiczne-przyszlosc-energetyczna-calego-swiata czytałam na temat opłacalności takiej inwestycji. W sumie zgodna z tym co wcześniej słyszałam w tym temacie. Teraz wybrać dobrą firmę i niech działają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi się nie opłaca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze można pomyśleć o zmianie sprzedawcy :) są teraz serwisy, które profesjonalnie w tym pomagają. Zmiana sprzedawcy prądu ale też gazu jest dużo łatwiejsza i można wybrać najtańszą ofertę. Jest coś takiego jak Klub taniej energii: https://www.klubtaniejenergii.pl Ja skorzystałem i nie żałuję poświęconej chwili :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
My mamy 45m2 i doładowujemy na kartę to wychodzi 100-120zł mies. 2 telewizory włączone od ok. 18 ,laptop rzadko wieczorami, 2 telefony i światło 2 pokoje. Energa.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Może nie piszcie, jakie macie rachunki, tylko ile zużywacie energii. Teraz są różni dostawcy, różne taryfy, różne opłaty przesyłowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wydaje mi się, że Ty @załamana płacisz bardzo dużo.. :/

1.
mieszkanie 58m - 2 os. dorosłe, 2 pralki tyg, 2 telewizory - włączone cały dzień, (kuchenka gazowa),
rachunki co 2 miesiące ok 120-130 zł.

2.
mieszkanie 42m - 2 os. dorosłe, 2 pralki tyg, 1 telewizor - wieczorami, 1 laptop wieczorami, kuchenka elektryczna używana max 1h dziennie (nie zawsze), ekspres do kawy - każdego ranka,
rachunki co 2 miesiące 70-90 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
49m licznik na doładowanie pralka 5-6 razy w tygodniu komputer telewizor lodówka wiadomo cały czas mikrofala piekarnik na prąd
średnio wchodzi nam 70-90 w zależności czy dużo piekę.
49 m, tv wieczorami, komp stacjonarny rano i wieczorem, pewnie z 10 godzin dziennie, piekarnik, pralka , dzięki odczytom indywidualnym 60-90 zł zależnie od pory roku, pogody w danym miesiacu itp.
- 37m2, dwie osoby.
- dwa komputery, w tym laptop po kilka/kilkanaście godzin dziennie, tv (b. rzadko włączany), rozbudowany sprzęt audio, piekarnik elektryczny, pralka 2-3 razy w tygodniu.
- rachunki 200 zł co dwa miesiące.
U nas 38m2, pralka(ze 3 prania w tygodniu), lodówka, czajnik, piekarnik elektryczny, 2 TV, komputer stacjonarny(włączony po kilka godzin dziennie) i sporadycznie używany laptop + ładowania 3 telefonów, tableta + światło. Średnio miesięczny rachunek wychodzi 160-180zł.

W sezonie letnim, gdzie praktycznie do domu przyjeżdżamy za 1 noc w tygodniu, robimy ze 3-4 prania i wybywamy (lub też Mąż wraca po pracy do domu, posiedzi 1-2 godz. przed kompem lub TV) - wtedy rachunki mamy ok 90-110zł/m-c.
Tam jest 200zl zle mi sie kliknelo :)
Powiedzcie czy to możliwe by rachunek wyniosl7 200zl za msc, mieszkanie45m, jeden tv ktory rzadko chodzi, wiadomo lodowka pralka , jeden laptop.Mam podejrzenie, ze sąsiad mógł się podpiąć, bo zakladal teraz jakąś grzałke w piecu.Co mam zrobic? Zadzwonic do elektrowni ? Przyjada sprawdzic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam 55 m2 ale prawda jest taka że w ciągu dnia od pon. do piątku jesteśmy poza domem więc napewno siłą rzeczy prądu zużyję mniej niż jakby cały dzień codziennie ktoś był w mieszkaniu . Mniej tez gotuję napewno.
Ja mieszkanie 63m2 -wszystko na prąd i płace za 6 mies.1000-1200 zimą.Myślalam ,że to jest normalne,ale widze po Waszych rachunkach,że mamy sporo zawyżone rachunki.
ja płacę wg prognoz co drugi miesiąc ok 180-200 zł ( ogrzewania na prąd nie mam ale w kuchni wszystko tylko na prąd ) nadpłaty mam 30-40 zl max o ile mam wogóle ... jeszcze 2 lata temu płacilam ok. 150 zł co drugi m-c ale przez te podwyżki juz wychodzi więcej ehhh
no to ja się też załamałam bo właśnie dostałam rachunek, za pół roku do zapłaty 1300 zł, z czego I rata 1000 zł, a dwie kolejne 185 zł - to jest paranoja, jadę do Energii to zmienić bo tak być nie może, ojciec mi wytłumaczył że jest możliwe takie zużycie prądu u mnie, ale to nie może być takie bezsensowne rozkładanie rat
Piszecie o kwotach , a jak to sie przekłada na zużycie w kW?
hmm, jak dla mnie to macie małe rachunki, ja prognozy na pól roku mam zawsze jakieś 1200-1400zl, myślałam, ze to normalne, ale teraz się tak zastanawiam, za co my mamy takie duże rachunki. Fakt, ze z małym ja siedzę w domu, no ale nie oglądamy tv cały dzień, ani przy kompie tez nie siedzę cały czas

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry