Widok
W firmach zatrudniajacych do 20 osób za pierwsze 33 dni płaci pracodawca nastepnie zus. W firmach zatrudniających powyżej 20 osób za całe chorobowe płaci pracowdawca. Wymiar jest wyliczany jako średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy poprzedzajacych miesiac powstania niezdolności do pracy. Takie srednie miesięczne wynagrodzenie jest dzielone przez 30 i mamy wynagrodzenie dzienne. Jeśli mamy długi miesiac-np styczeń wynagrodzenie jest wyzsze bo styczeń trwa 31 dni, w krótkim miesiącu jakim jest luty jesteśmy niejako "w plecy" bo w tym roku ma 29 dni (więc wynagrodzenie jest niższe o 1 dzień)
Na wysokość chorobowego ma wpływ również:
-ewentualne zwolnienie w okresie tych 12 miesięcy poprzedzajacych zaistnienie niezdolności do pracy
-premie, nagrody i inne których wysokość jest zależna lub nie od naszej absencji, tzn jeśli nasza premia jest pomniejszana przez pracodawcę gdy jesteśmy na zwolnieniu to bedzie nam się liczyła do średniego wynagrodzenia za okres choroby. jesli tak nie jest to nam sie nie liczy.
Jeśli ktoś czegoś nie zrozumiał-proszę pytać, może znam odpowiedź:-)
Na wysokość chorobowego ma wpływ również:
-ewentualne zwolnienie w okresie tych 12 miesięcy poprzedzajacych zaistnienie niezdolności do pracy
-premie, nagrody i inne których wysokość jest zależna lub nie od naszej absencji, tzn jeśli nasza premia jest pomniejszana przez pracodawcę gdy jesteśmy na zwolnieniu to bedzie nam się liczyła do średniego wynagrodzenia za okres choroby. jesli tak nie jest to nam sie nie liczy.
Jeśli ktoś czegoś nie zrozumiał-proszę pytać, może znam odpowiedź:-)
Poszperałam wczoraj jeszcze trochę i znalazłam to o czym pisze panismithowa :) Dowiedziałam się też, że moja firma jako zatrudniająca powyżej 20 pracowników wypłaca pieniądze i sama reguluje wszelkie kwestie z ZUSem. Jestem trochę spokojniejsza, bo jeśli lekarz wyśle mnie na dalsze zwolnienie, nie będę się martwić o pieniążki.
Koleżanka miała taką sytuację, że nie sprawdzała stanu konta (mąż utrzymywał dom). Pewnego dnia zadzwoniła do niej lekarka z pytaniem, czy nie zdziwiła się że pieniądze z ZUSu nie przychodzą na konto. Okazało się, że lekarka źle wypełniła zwolnienie i ZUS nie wypłacał dziewczynie pieniędzy, a po 3 miesiącach zadzwonili z ZUSu do lekarki z pytaniem o błędy na zwolnieniu ;/
Koleżanka miała taką sytuację, że nie sprawdzała stanu konta (mąż utrzymywał dom). Pewnego dnia zadzwoniła do niej lekarka z pytaniem, czy nie zdziwiła się że pieniądze z ZUSu nie przychodzą na konto. Okazało się, że lekarka źle wypełniła zwolnienie i ZUS nie wypłacał dziewczynie pieniędzy, a po 3 miesiącach zadzwonili z ZUSu do lekarki z pytaniem o błędy na zwolnieniu ;/
dziewczyny może któras z was mi pomoże sytuacja wyglada tak
do 28 lytego proawdziałam działalnośc gospodarczą na mniejszym zusie od 1 mrca jestem zatrudniona na umowe o prace na okres próbny 3 miesiąće jestem w 8tc na umowe mam wynagrodzenie 1200netto czy jesli pujde teraz na chorobowe to dostane całaość z pensji? ( nie miałam przerwanego ubezpiecznie a w zusie) czy za chorobowe nie bede miec zapłacone? prosze o odpowiedz
do 28 lytego proawdziałam działalnośc gospodarczą na mniejszym zusie od 1 mrca jestem zatrudniona na umowe o prace na okres próbny 3 miesiąće jestem w 8tc na umowe mam wynagrodzenie 1200netto czy jesli pujde teraz na chorobowe to dostane całaość z pensji? ( nie miałam przerwanego ubezpiecznie a w zusie) czy za chorobowe nie bede miec zapłacone? prosze o odpowiedz