Widok

pensja w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już nic nie rozumiem. W styczniu byłam na zwolenieniu i dostałałam całą pensję. W lutym miałam 3 dni zwolnienia od internisty, reszta od ginekologa a pensja niższa o 200 PLN. Może nie jest to bardzo dużo, ale chyba coś jest nie tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w mojej firmie pracuje 18 osob i pensje wyplacal mi pracodawca.ksiegowa wyjasnila mi to dokladnie tak jak napisalam wczesniej.niewiem czy miala racje,ale mi zus bezposrednio nie wyplacal.
Grunt żeby wypłacali w terminie... Spróbuję się dowiedzieć w najbliższym czasie jak to wygląda w moim zakładzie pracy, żeby wiedzieć na co się nastawić. Pracuje tam grubo ponad 20 osób.
ja dostawalam zawsze tak jak wczesniej normalna wyplate.razem z resztą pracowników.
ja też dostaję w terminie
termin pensji zalezy od tego kiedy pracodawca poinformuje o tym zus
jak na poczatku miesiaca to pensja powinna byc nrmalnie

jesli zwleka, to zus ma bodajze 30 dni na rozpatrzenie i przelanie kaski
W firmach zatrudniajacych do 20 osób za pierwsze 33 dni płaci pracodawca nastepnie zus. W firmach zatrudniających powyżej 20 osób za całe chorobowe płaci pracowdawca. Wymiar jest wyliczany jako średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy poprzedzajacych miesiac powstania niezdolności do pracy. Takie srednie miesięczne wynagrodzenie jest dzielone przez 30 i mamy wynagrodzenie dzienne. Jeśli mamy długi miesiac-np styczeń wynagrodzenie jest wyzsze bo styczeń trwa 31 dni, w krótkim miesiącu jakim jest luty jesteśmy niejako "w plecy" bo w tym roku ma 29 dni (więc wynagrodzenie jest niższe o 1 dzień)
Na wysokość chorobowego ma wpływ również:
-ewentualne zwolnienie w okresie tych 12 miesięcy poprzedzajacych zaistnienie niezdolności do pracy
-premie, nagrody i inne których wysokość jest zależna lub nie od naszej absencji, tzn jeśli nasza premia jest pomniejszana przez pracodawcę gdy jesteśmy na zwolnieniu to bedzie nam się liczyła do średniego wynagrodzenia za okres choroby. jesli tak nie jest to nam sie nie liczy.
Jeśli ktoś czegoś nie zrozumiał-proszę pytać, może znam odpowiedź:-)

ale to chyba jest tak ze pracodawca po tych 33 dniach nawet jesli placi nam dalej pensje to i tak dostaje te pieniazki z zusu, tak?
Poszperałam wczoraj jeszcze trochę i znalazłam to o czym pisze panismithowa :) Dowiedziałam się też, że moja firma jako zatrudniająca powyżej 20 pracowników wypłaca pieniądze i sama reguluje wszelkie kwestie z ZUSem. Jestem trochę spokojniejsza, bo jeśli lekarz wyśle mnie na dalsze zwolnienie, nie będę się martwić o pieniążki.

Koleżanka miała taką sytuację, że nie sprawdzała stanu konta (mąż utrzymywał dom). Pewnego dnia zadzwoniła do niej lekarka z pytaniem, czy nie zdziwiła się że pieniądze z ZUSu nie przychodzą na konto. Okazało się, że lekarka źle wypełniła zwolnienie i ZUS nie wypłacał dziewczynie pieniędzy, a po 3 miesiącach zadzwonili z ZUSu do lekarki z pytaniem o błędy na zwolnieniu ;/
No dobrze, a jeśli dostawałam kwartalne premie i nagrody, to one też się wliczają do średniej, czy to zależy od pracodawcy?
wliczaja
no to wychodzi na to,ze nasza firma jest dosc oryginalna,bo mimo zatrudniania tylko 18 osob pensje wyplacał mi pracodawca przez cala ciaze.
Justi, pewnie się dogadali z ZUSem, a może zatrudniali jakieś osoby o których nie wiesz?
nie nie hehe,tam pracuje 18 i tylko 18 osób.ukryć dodatkowych sie tam nie da:)
Ewa.gdynia -to zalezy czy ich wysokość jest pomniejszana przez pracodawcę w przypadku absencji chorobowej. Jeśli tak-to wliczaja się do średniej. Jeśli nie to nie wliczają sie, ale w tej sytuacji nie wiem czy ja tracisz, czy Paracodawca Ci ja wypłaca.
Ja dostałam też mniejszą pensję ale dlatego, że Pani doktor wspaniała dała mi zwolnienie do piątku zamiast do niedzieli czyli moja pensja była mniejsza o dwie dniówki. Byłam wściekła ale o tym nie wiedziałam. Teraz już wiem. Pilnujcie tego przy przedłużaniu zwolnień.
U mnie w pracy ,zatrudnionych jest 19 osób i dostaje pieniądze z Zus-u. Gdyby było w mojej pracy ponad 20osób to Zus płaci pracodawcy a on wypłaca mi. Niestety za grudzień i za styczeń dostałam dopiero parę dni temu:((
do gory
dziewczyny może któras z was mi pomoże sytuacja wyglada tak
do 28 lytego proawdziałam działalnośc gospodarczą na mniejszym zusie od 1 mrca jestem zatrudniona na umowe o prace na okres próbny 3 miesiąće jestem w 8tc na umowe mam wynagrodzenie 1200netto czy jesli pujde teraz na chorobowe to dostane całaość z pensji? ( nie miałam przerwanego ubezpiecznie a w zusie) czy za chorobowe nie bede miec zapłacone? prosze o odpowiedz
Chorobowe i macierzyński oczywiście Ci się należą.
i jesli jeszcze prowadzisz działalność to pamietaj zeby ja zawiesic ...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry