Widok

przepis na racuchy z jablkiem :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
ma ktos smaczny i sprawdzony przepis?

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Juz zrobilam, wyszly pyszne, wiec jak ktos chcialby przepis to moge zdradzic :)

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A możesz tu wkleić? ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
daj przepis :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
0,5 l. mleka lub maslanki
2 jaja
mąka
2 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1-2 jabłka

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mleko lub maslanke, żółtka, mąkę- tyle zeby bylo ciasto gestsze niz na nalesniki, cukier i sól zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać sodę i jabłko utarte na grubych oczkach albo pokrojone w cienkie plastry. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Smażyć na oleju, posypać cukrem pudrem.
Ja dodatkowo dogodzilam sobie smietanka na wierzch :) Pyszne :) :)
Aha to taka dosc spora porcja wyszla, pewnie na 2-3 osoby :)

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mniam, ja jeszcze do ciasta dodaje troche cynamonu:) palce lizac:)))

WYMARZONA SUKNIA NA TWÓJ ŚLUB:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale narobiłyście mi ochoty:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i po co ja otwierałam ten wątek... jak nic idę do kuchni coś zjeść...

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hehe, przepraszam, to moj pierwszy posilek na cieplo od 5 tygodni :)

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zawsze robię na oko. Robię ich dużo bo z 4 jaj gdyż mój mąż uwielbia nawet takie zimne na drugi dzień. I nie oddzielam żółtek i nie ubijam piany tylko miksuję jaja mąkę cukier i dwie łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy i cynamon,a jabłka najlepiej "reneta" kroję na plastry, Mmm pycha. Rosną wielkie i puchate.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wlasnie nie daje proszku do pieczenia wiec ubijam piane i tez sa puszyste :)

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
już zapowiedziałam mojemu Lubemu, że jutro... mi zrobi racuszki :D



popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a włąśnie chciałam założyć taki wątek, bo mi się racuchów z jabłkiem zachciało i niechcący znalazłam

dziś zrobię, na bank !!!

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A racuchy to przypadkiem nie powinny być z drożdżami?? Ten przepis wygląda mi na naleśniki z maslanką zamiast mleka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm, no kurcze, zeby nie było, ze mi nie wyjdą :((
piernik, masz jakis inny przepis? sprawdzony?

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz tokyo, przepisu dokładnego nie pamiętam, pamiętam tylko, że moja mama i babcia zawsze jak robiły racuchy to ja leciałam po drożdże. Drożdże się zalewało ciepłym mlekiem i cukrem aż urosły, potem to się mieszało z mąką, trochę cukru, jajek chyba się juz nie dodawało, ale nie mam pewności. Po odstawieniu ta masa rosła sobie i dopiero wtedy smażenie. ALe to ciasto racuchowe przez drożdze było zupełnnie inne w smaku od naleśników. Jak dla mnie lepsze. I jedliśmy to z cukrem pudrem.
Może znajde gdzies konkretny przepis do podam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie, popieram Piernika - z tego co ja pamietam to racuchy robi sie na bazie drozdzy...

image


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Racuchy-drozdzowe.html

Oto link z przepisem, są też załączone zdjecia - dokładnie tak wyglądało ciasto i racuszki z mojego dzieciństwa.
To co jest z maślanka to sa raczej placuszki z jabłkiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aha, pamiętam , że t0 ciasto się bardzo klei i przy nakładaniu go na patelnię chyba trzeba moczyć łyżkę w wodzie, potem paluchem zepchnąć ciasto z łyżki na patelnie i wychodzi taka kupka, która się sama potem rozpłaszcza w trakcie smażenia.
Nie jadłam nigdy tych racuchów z jabłkami, ale ponoć tez mozna dodać.
Bez jabłek też są REWeLACYJNE.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ojej, piękne, idealne, doskonałe, az czuję jak pachną :)
dziękuję ci bardzo
na pewno dziś zrobię :)

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

do góry