Widok

samotne samodzielne mamy :) jak dajecie rade?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny.
dopadla mnie ciezka sytuacja zyciowa (ale nie nie, nie potrzebuje pieniedzy, ubranek, jedzenia czy czegokolwiek :)...
a wiec do rzeczy... wydawalo mi sie ze mam wspanialego partnera, zakochana bylam w nim po uszy, ale niestety wszystko co dobre szybko sie konczy. Przestalismy sie dogadywac, codzienne kllotnie, pretensje.. po prostu nie mam juz sily (dluga opowiesc).
z tego zwiazku mamy 1,5 roczna coreczke plus mieszkanie na ktore wzielam kredyt z moja mama, po to zeby mieszkanie bylo moje (ot tak dmuchac na zimne)

niestety albo i stety musze sie z nim rozstac i dac sobie rade sama - przeraza mnie to strasznie... nie wiem co bedzie, czy bedzie mnie stac utrzymac dziecko, no i jak wniesc sprawe o alimenty? ile to sie u was toczylo?

dalej z nim po prostu nie wytrzymam... psychicznie mnie molestuje, codziennie sa wyzwiska itp..
wsrod bliskich same SZCZESLIWE malzenstwa wiec moze tutaj jakas mama podzieli sie ze mna swoja historia i chociaz duchowo wesprze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja dzisiaj idę do prawnika. dam znać zdradzona jak było.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Odnośnie pytania jednej z forumek, co do tego czy alimenty muszą być zasądzone, żeby je otrzymywać. Istnieje jeszcze inna możliwość. Jeżeli ojciec chce dobrowolnie płacić, a matka zgadza się na proponowaną kwotę, można udać do notariusza i tam sporządzić akt notarialny, w którym ojciec zobowiązuje się płacić określoną kwotę. Takiemu zobowiązaniu nadaje się tzw. rygor egzekucji z art. 777 kpc. W razie nie wywiązywania się z zobowiązania, sprawę można od razu skierować do komornika, gdyż taki akt notarialny jest traktowany jak wyrok sądowy.
Nie wiem ile dokładnie kosztuje taki akt, ale nie więcej niż 300-400 zł.
no właśnie nie wiem. Tez mam problem, jak pomyślę, ze mam o wszystkim mówić obcej osobie/.
Ale chyba jakoś dam radę - mam nadzieję.

Nie jem od kilku dni (troszkę coś wmuszę w siebie), spać nie mogę. Normalnie masakra.

Gdyby nie dziecko i praca, to chyba bym w ogóle z łóżka nie wstała.

Z utęsknieniem czekam na chwilę, kiedy będzie lepiej.
Zabezpieczenie, to pieniądze, które musi ci płacić do wyroku. Tzn, składasz wniosek 500 zł o alimenty i zabezpieczenie ich do wyroku. On od razu musi płacić te 500 zł. Sprawa kończy się po roku (załóżmy) i wtedy, albo sąd tyle zasądzi i jest ok, albo obniży i różnicę musisz oddać.
i to jest dobry sposób. tylko jak rozmawiać z obcym człowiekiem na takie tematy...
dam znać.
Ja sobie zrobiłam listę pytań (co mi przyszło na myśl), aby o czymś nie zapomnieć.
Mała757, co to znaczy zabezpieczenie alimentów na czas rozprawy? czyli kiedy dostałaś/miałaś przyznane pierwsze pieniądze? dostajesz coś z funduszu alimenatacyjnego czy radzisz sobie sama?
też się obawiam, czy oni nie będą chcieli mnie oczernić i zaczną kłamać w sądzie - tyle czasu ich okłamywał, że dla nich to jedyna prawda jaką znają i jaką chcą znać.

Mawa, ja za tydzień. daj znać czego się dowiesz i jak wygląda taka rozmowa. nawet nie wiem o co pytać, co mówić.
Jeśli chodzi o hasło do poczty to znalezienie go potrwało chyba z godzinę - wpisywałam jego stare loginy i hasła, aż trafiłam. Naprawdę nie trzeba zatrudniać Malanowskiego, żeby wykryć zdradę. Niestety nie udało mi się z jego gg, a tam dopiero jest skarbnica. tylko pisał na moim komputerze i chyba zostało coś na twardym dysku? jak będzie trzeba, znajdę ludzi, którzy pewnie za grube pieniądze mi to znajdą.

Mimii, tak trzymaj, konsekwencja przede wszystkim.

A ja jutro mam "odwiedziny", czyli pakowanie rzeczy z ponad 4 lat. Cieszę się, że synek go spotka - dziś podszedł do ramki z naszym zdjęciem ślubnym (nie wiem czemu go jeszcze nie schowałam?), pokazał paluszkiem i powiedział kilka razy TATA. K... mać serce mi się krajało, ale pewnie dziecko za nim tęskni... Napisałam mu o tym w smsie i odpisał, żebym go nie brała na litość...
zdradzona: tak, też przez to przeszłam :-) i czuję się świetnie :-) ale nie będę opowiadać na forum :)
znasz jakieś?
Nie tyle na nk co gg. Jeżeli pisze , że się nie krył to pewnie nie miała problemu z wejściem na jego konto. Natomiast jeżeli chodzi o ludzi bardziej ostrożnych to są programy, które wystarczy zainstalować i sczytują hasła choćby zmieniał co 5 min.
zdradzona, to chyba ty pisałaś, że wiesz, że mąż Cię zdradził, masz dowody z nk.
jak udało Ci się je zdobyć. na pewno miał hasło
witam wszystkie
Ja również jestem mamą 2,5letniej córeczki którą mam z mężem jednak od męża odeszłam prawie 2lata temu ale to dłuższa historia(może niektóre kojarzą)
Ja jak wniosłam o alimenty do sądu-bez pozwu rozwodowego to spraw było 3 i wtedy już dostałam prawny wyrok ostateczny a na czas trwania procesu wystapiłam o zabezpieczenie i je otrzymałam
NIestety mój mąż jak od niego odeszłam oczywiście na mnie zwalił całą winę i w ogóle nie poczuł się do odpowiedzialności i nie dawał ani grosza na dziecko
Do tej pory niestety nic nie daje i w ogole nie interesuje się dzieckiem
Jak by coś to mogę trochę doradzić

pozdrawiam i trzymajcie się mocno
Dacie rade :-)
tak ja sie umówiłam telefonicznie.
pasował mi tylko termin popołudniowy, bo pracuję. To czekałam na spotkanie 2 tygodnie
mawa a do tego CPK mozna telefonicznie sie umowic?
jesli o rozwod koscielny chodzi to trwa on latami ;> dla mnie to tez bzdura. Jest 5 powodow by otrzymac rozwod koscielny-musialabys odszukac w necie. Znajomi staraja sie o ten rozwod i trwa juz prawie 4lata-sa przesluchiwani w Pelplinie malzonkowie, rodzice, tesciowei etc. Masakra jakas!!!
ja idę w poniedziałek do CKP na rozmowę z prawnikiem. dam Wam znać. A Ty zdradzona kiedy idziesz?
Jesli chodzi o mnie to tesciowa ;>dala mi 3dni temu 150zl. Dzis byl Pan Domu ;> i zobowiazal sie na 500zl alimentow.I pytal czy nie chce by zostal heheZawsze mu pozwalalam ale nie tym razem!!!! Mowil,ze krece afere bo inne baby toleruja chlanie-odpowiedzialam,zeby sobie taka znalazl i wtedy bedzie ja kochal ponad wszystko.Widze,ze duma meska go rozpiera...hehe zobaczymy jak dlugo.

Czy jest cos takiego jak dobrowolne alimenty?W pn ide zlozyc pozew o alimenty-bo chce by byly one zasadzone! chce miec to na pismie.Zastanawia mnie fakt widywania sie z synem. Dzis przyjechal ale mama zgubila klucze wiec wzial kilka ubran i pojechal mowiac ze jutro przyjedzie.

chyba sie tez umowie do tego prawnika.
ja nie mogę powiedzieć, że nie wpadł na to, że potrzebuję pieniędzy na dziecko. powiedział, że jest jego ojcem i będzie mi pomagał w jego wychowaniu (wreszcie!) i dawał alimenty.
napisałam mu, że mam chodzić na rehabilitację i czy w tym czasie może się zająć synkiem - zgadnijcie czy się zgodził? żenada. on naprawdę głęboko wierzy w to, że to tylko moja wina. wybielił się całkowicie!
też się umówiłam do prawnika w CPK.
Aaa i pozew o alimenty można złożyć, nawet bez pozwu o rozwód.Poczytałam sobie.

Dziewczyny, a oni sobie tak poszli i już, bo mi się to w głowie nie mieści, że nie wpadli na pomysł, żeby samemu coś dać na dzieci.
O rozwód kościelny składa się u księży w Oliwie ( nie wiem jak to się nazywa, opactwo, kuria?). Dla mnie to totalna bzdura :). No i musisz mu udowodnić np. chorobę psychiczną, bo to, że zdradzał to nie wystarczy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry