Widok

sytuacja na porodówkach

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
wiecie jaka sytuacja na porodówkach? słyszałam ze jest oblężenie i tłumy i w zwiazku z tym odsylają od szpitala do szpitala...
ktos moze cos potwierdzic?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja po cc wyszłam.piątego dnia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Planować poród w innym mieście mogą osoby, które rodzą w terminie a co z takimi jak dziecku spieszy się na świat i rodzi się wcześniej np.3 tygodnie przed terminem. Mam nadzieję że takich nie odsyłają do innych miast , nie wyobrażam sobie tego albo że miesiąc będę mieszkać w innym mieście dlatego że mam zagrożenie przedwczesnym porodem

Tak z ciekawości zapytam. Część pisze, że chcą urodzić koniecznie w Gdańsku, bo to jest wpisane do metryki. I bez złośliwości, po prostu jestem ciekawa - gdzie to ma potem znaczenie? Chyba nawet w dowodzie osobistym nie ma tej adnotacją. Ważne jest miejsce zameldowania, zamieszkania. Ale urodzenia? Czemu to ma znaczenie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Takim osobom nie dziwię się też, że wolą rodzić na Zaspie - końcu to szpital wyspecjalizowany w ratowaniu wcześniaków. Dziwię się natomiast osobom spoza Gdańska, że na siłę próbują rodzić na Zaspie, chociaż mają niepowikłane ciąże, zdrowe dzieci, poród w terminie i kilka innych szpitali pod nosem. Dzięki temu mamy taką sytuację jaką mamy - kobiety w powikłanych ciążach, z porodem przedwczesnym i mieszkanki Gdańska nie posiadające samochodu spędzają długie godziny na IP, lub są wręcz odsyłane do losowych szpitali w innych miastach. Dla niektórych najważniejsze jest to, co dziecko będzie miało wpisane w dowodzie. Dla mnie najważniejszy był bezstresowy poród, nie chciałam ani sobie ani dziecku dorzucać dodatkowej dawki kortyzolu na dzień dobry. Gdybym miała powikłaną ciążę, podejrzenie jakich wad u dziecka lub rodziła przedwcześnie, to oczywiście, że próbowałbym dostać się na Zaspę. Na szczęście nic takiego u mnie nie było, więc wolałam zostawić ten szpital dla "bardziej potrzebujących". Może dzięki temu nie odesłali jakiejś mamy z wcześniakiem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jak sytuacja w Kartuzach? Jakie mają podejście do cc ? (Po pierwszej cc masz prawo nie wyrazić zgody na poród sn)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ktoś wie jak w ostatnich dniach wyglądała sytuacja w Redłowie? Tak jak ktoś powyżej mam się zgłosić w sobotę - tydzień po terminie, a na razie nic się nie dzieje... Odeślą do innego szpitala czy może każą wrócić do domu? Ale nie chcę też długo być w domu, bo po terminie to już niebezpieczne...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mogą Ci wywoływać jeśli się nic nie dzieje

Zaspa, Kliniczna, Redłowo przez najbliższe 2dni tylko nagłe sytuacje... masakra to co się dzieje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z ta druga cc po pierwszej jak nie ma wskazań poważnych to jest się traktowana jak pierworódka. Niestety, ale tez zależy od tego na kogo się trafi. Jestem w takiej sytuacji i w sumie nie wiem co będzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co w Wojewódzkim na Nowych Ogrodach w Gdańsku czy tam też odsyłają? Bo nikt prawie nie pisze o tym szpitalu , zastanawiam się czy tam nie iść rodzić w razie co bo mam tam najbliżej , nie wiem jaka opinie ma ten szpital
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja się zapytam, dlaczego właściwie się tak upieracie na Zaspę skoro tam takie niby tłumy? A pewnie tez przesadzacie i zależy od dnia, W Gdańsku jest jeszcze Kliniczna i Wojewódzki, o tym nikt właśnie nie pisze, a tam chyba nie ma takiej tragedii.
Jest Gdynia Redłowo. To tez Trójmiasto.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja bym wolała rodzić w Gdańsku bo jak zacznę rodzić wcześniej i będę sama w domu nie wyobrażam sobie że jak dojadę do szpitala to powiedzą mi niech Pani jedzie do innego szpitala co będę lecieć na dworzec i szukać pociągu albo PKS do innego miasta, nie każdy ma samochód , chodzi o to żebym miała w razie co komfort że mnie przyjmą w Gdansku a nie przyjadę do szpitala i nie wiem co mnie tam czeka .....miejsce urodzenia nie jest ważne , ważne żeby dziecko bezpiecznie przyszło na świat , jeśli nie ma miejsc na porodówkach miasto nie jest mi w stanie zapewnić bezpieczeństwa kobiecie w ciąży
Koleżanka rodziła w Wojewódzkim, mówi, że ok. Szpital jak szpital, jeśli położna nie ma złego humoru, to jest bdb! Czyli jak wszędzie.

Jedno co, kiedyś żeby dostać znieczulenie trzeba było u nich wcześniej odbyć " kurs ", czyli pogadanki o możliwych negatywnych skutkach znieczulenia porodu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo Kliniczna zawsze słynęła z odsyłania, łóżek ma mniej niż Zaspa... ale też jest świetna!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego uważam ze jak przychodzi co do czego to trzeba samemu sprawdzić jaka jest sytuacja. Bo jak ktoś tu mądrze napisał, sytuacja jest dynamiczna i szybko się zmienia. Moja lekarka tez mi to mówiła (jest z Redłowa), jednego dnia jest pusto, następnego bardziej tłoczno, ale nie spotkała się z odesłaniem kogoś kto już praktycznie rodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koleżanka rodziła 3 lata temu tam i wykupiła sobie salę 1 osobową za śmieszne pieniądze. Bardzo chwaliła. Ale nie miała porównania, bo rodziła jeden raz jak na razie.

to ja założyłam ten wątek w obawie przed plotkami :)
Urodziłam tydzień temu w wejherowie :) udało się trafić na spokój :) miałam swoją salę z łazienką na patologii (dwuosobowa ale byłam sama), na porodówce też byłam sama, godzine i dwie przede mną urodziły inne dziewczyny (ogólnie są 3 sale + operacyjna do cc) i na położnictwie też udało mi się dostać swoją salę (są odpłatne na zyczenie). Miałam opcje zzo ale od 4 cm rozwarcia tak szybko poszło ze położne stwierdziły ze nie zdążymy wezwac anestezjologa i czekać az znieczuleie zadziała :P i tak tez było.
Natomiast następnego dnia było dużo więcej porodów, zapełniona była patologia i miałam wrażenie ze chętnie podawali oxytocyne zeby przyspieszyc te porody (oczywiscie mozna odmówic bo pytają czy podac), na porodówce tez niezły ruch a co za tym idzie położnictwo obłożone. Chetniej wypuszczali do domu po obchodach :P i z tego co słyszałam do jednej dwuosobwej sali dołozyli trzecie łózko. Ale jakos wszyscy sie pomiescili :P
ogólnie opieka swietna i polecam wejherowo. to byl moj drugi porod tam i jestem zadowolona :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wedlug mnie niepotrzebnie sie nakrecacie bo od wiosny slysze o problemach z miejscami na porodowkach, a jakos ja i moje kolezanki w wiekszosci urodzily w wybranych wczesniej przez siebie szpitalach (jedynie jednej na Zaspie zaproponowali Gdynie lub Kartuzy bo akurat nie mieli miejsc). Dzwonienie wczesniej tez raczej nic nie da, bo na IP moze zjawic sie w miedzyczasie kilka rodzacych i nie bedzie juz miejsc. Ja rodzilam w Redlowie (okres letni) to jak bym problem z miejscami to jednej dziewczynie kazali zglosic sie na drugi dzien, czesc dziewczyn lezala po porodach na ginekologii jak na porodowce byl problem z lozkami. Tez
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale pomijając nagle przypadki czy problemy z dojazdem. Ktoś wyżej pisał, że chce żeby dziecko miało w papierach wpisany Gdańsk. Bo tak. I to mnie ciekawi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co w tym dziwnego? Urodziłam się w Gdańsku, na Klinicznej, mój mąż też, chcemy żeby nasze dziecko było z Gdańska, jak my. Jak ktoś wyżej napisał: tu mieszkamy, tu płacimy podatki, to jest nasze miejsce na ziemi. Dlaczego nie możemy urodzić w swoim rodzinnym mieście?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry