Widok

zachowanie innych mam w piaskownicy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pod blokiem mam plac zabaw i czesto z małą wychodzimy sie pobawić
wiadomo z okolicznych bloków przychodzi dużo dzieci z mamami najczęściej

każda mama swoje dziecko wychowuje po swojemu i ja sie generalnie nie wtracam do tego ale jest jedna kobieta ktora ma dwójkę synów
sa oni niestety łobuzami, ona wydziera sie na nich strasznie, wydziera do tego stopnia ze slysze ja siedzac w domu
synow ciagle straszy ze dostana w d*pe, ze powie tacie, nieraz lata za nimi z łapami po podwórku

wczoraj jednego tak sprala, zlała łopatką do piasku ze szok
oczywiście moja mała wpatrzona - ja tylko probowałam odwrocic jej uwagę

nie podoba mi sie jej zachowanie w stosunku do dzieci, nie chce aby moja mala patrzyla na takie cos

czy powinnam reagowac?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ja w takich sytuacjach zawsze reaguję. Nie mogłabym przyglądać się jak ktoś bije dziecko i się na nie wydziera. Gdyby mi odpyskowała postraszyłabym ją, że naslę na nią kogoś z Mopsu...
prawda jest taka, że i tak pewnie dzieciakom się w domu dostanie ;/
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 25
grzecznie ale stanowczo zwróciłabym uwagę, tak by wszyscy słyszeli, na takie zachowania, tym bardziej przy innych dzieciach zawsze trzeba reagować
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
kiedys jedna mama wezwala na palcu zabaw straz miejska kiedy druga okladala dziecko - przyjechali jakie bylo zdziwienie owej mamy
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7
Kiedyś opowiedziała mi podobną sytuację moja teściowa, a ta jest odważną kobietą więc zagadnęła brzydką mamusię: Proszę Pani, czy możemy zamienić dwa słowa? i bez świadków powiedziała jej, że nie życzy sobie by jej wnuk był świadkiem takiego traktowania dzieci, w szczególności bicia! I niech się zastanowi bo... itp, postraszyła trochę kobietę. Ta oczywiście pokazała focha ale może się zastanowiła nad swoim zachowaniem(?).
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 7
chyba rzeczywiscie na osobnosci jej zwróce uwagę

tam jest kołko wzajemnej adoracji

wczoraj jej syn kopnal inne dziecko i matka tamtego pobitego chłopca zlała tego co kopnął, gdyby jakas baba dotkneła moje dziecko przeciez bym jej oczy wydrapała a ta tylko dobrze Ci tak czego ryczysz
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9
patologia, az ciężko uwierzyć
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6
właśnie tym bardziej bym zwróciła uwagę publicznie, przecież taka sytuacja nie dotyczy jednej osoby, ma miejsce w miejscu publicznym gdzie bawią się dzieci...niestety takich osób jak ta kobieta jest więcej i niekoniecznie ich agresja objawia się przy innych ale często za zamkniętymi drzwiami ! uważam że inne osoby również powinny zdawać sobie sprawę że takie zachowanie się potępia
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Agitka gdzie jest taki plac zabaw ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy to ważne gdzie? mysle że nie jest to odosobniony przypadek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
pytam z ciekawości i możliwości wyboru unikania takiego miejsca...to jakaś tajemnica ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
też jestem ciekawa gdzie??
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedyś zareagowałem, gdy właśnie taka "mama" (cudzysłów umyślny) biła swoje dziecko. Chłopiec miał może z 5 lat, nie więcej, tłukła go paskiem od torebki. Dziecko krzyczało z bólu, przerażenie w oczach, cały umorusany próbował jej się wyrwać. Przyznaję, że huknąłem na babsztyla dość donośnie i stanowczo się wyraziłem, co o niej myślę. Choć było to z dobre 20 lat temu, cały czas pamiętam buzię tego przerażonego chłopca.

Jestem skrajnym przeciwnikiem stosowania jakiejkolwiek fizycznej przemocy wobec dzieci.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 10
Takich miejsc nie trzeba unikać, trzeba zapraszać tam normalnych porządnych ludzi, którzy wiedzą jak się zachowywać /może właśnie forumki, które stworzą własne kółko adoracji i wyprą wstrętną mamę/ :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do Agitka:

Człowiek to żywa istota więc krzyczy (dorośli i dzieci).
Gdyby poważnie traktować wszysto co np.: tutaj, na forum piszą ludzie trzeba by patrol wysłać do 99% z nich.
Przestań inwigilować sąsiadkę. To dobra matka i nie zrobi krzywdy swoim synom.
Oczywiście reaguj.
Możesz wykazać się empatią i zaproponować tej kobiecie, że zerkniesz na jej urwisy żeby mogła mieć chwilę dla siebie.
Poznasz ich imiona, ocenisz czy są zadbane, najedzone i jak zachowują się wśród innych dzieci.
Jeśli żle się czujesz w publicznej piaskownicy kup córce własną za 20 PLN i ustaw np.: na balkonie.
Nie kieruj się emocjami. Szczególnie jesli opisujesz sytuację wyrwaną z kontekstu.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 12
zirytował mnie ten watek..."czy powinnam reagowac?", tyle się mówi, czyta, pisze na temat reakcji a tu w dalszym ciągu takie pytania i "prośba o poradę"...ja bym spokojnie nie wyszła z tego placu zabaw z myślą że dziecko jest tak traktowane, dziewczyny, jesteście matkami, ludźmi zacznijcie reagować publicznie a nie później ślęczycie na forum jak coś się stanie ( czyt. zabiją, skatują ) dziecko i oczerniacie osoby które to zrobiły, udając wielkie bohaterki akcji jak to byście zareagowały
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do przyszla mama:

Fioletowym kciuczkiem w górę dla Ciebie za entuzjazm ale... spokojnie.
Nie zawsze można polegać na tym co się widzi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do spokojna- bicie dziecka jest biciem dziecka, nie ma znaczenia co zrobiło za to dostaje się wyroki i odebranie praw rodzicielskich... nie ma żadnego wytłumaczenia na takie zachowanie.

I nie mnie oceniać czy dziecko jest lub nie jest zadbane od tego jest Opieka Socjalna, która jak widzę że dziecko jest bite mam prawo wezwać.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 21
nagrac film z ukrycia, napisac anonima i wyslac do "mamy" z info ze jak jeszcze raz to zaobserwujesz to wyslesz we właściwe miejsce

moze pomóc na chwilke ...
albo bedzie biła w ukryciu ...

chudy wie jaki to profil "mamusi"

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wiecie co, różnie to bywa z tymi mamami-opiekunkami-babciami. Moja córcia też do grzecznych nie należy. Nie klapsuję jej, raczej krzyknę albo zabiorę do domu jak np po raz kolejny mimo moich upomnień wysypie całą łopatkę piachu na kolegę. Ale miałam raz taką sytuację kiedy usłyszałam od babki że moje dziecko jest agresywne i dlaczego ja nie reaguję-nie klapsnę jej? (!)
Widocznie dla niektórych dziwaczne jest że daje się dziecku klapsa a dla innych że się go nie daje....
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry