Widok

Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
wg słów Młodego - w przedszkolu była pomidorowa bez śmietany, z makaronem :P mięsko, ziemniaczki i ogórek ;)

w domu dla Niego filety z flądry(po wyjściu z przedszkola poszliśmy do sklepu rybnego i wybrał sobie rybkę), ziemniaczki i marchewka z groszkiem :] dla nas kotlety z ryżu jaśminowego z warzywami, kotlety z piersi, ziemniaczki, marchewka z groszkiem :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ziemniaki pierś z kurczaka a la kebab z sosem jogurtowo-czosnkowym plus sałata lodowa z ogórkiem kiszonym gruntowym swoje pomidory i cebulka na kwaśno ;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla męża barszcz biały, synek jadł w przedszkolu NIEWIADOMOCO z ziemnakami i marchewką:)) a ja sałatkę ze szpinaku, pomidora, kindziuka, sera brie chudego i kaparów.
Także co kto lubi do wyboru:))
dzisiaj na szybko biały barszcz na białej kiełbasie z ziemniakami i biała pokrojona w talarki przesmażona i ot obiad z głowy ;-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziś placki z kalarepy :) Młody złożył też zamówienie na "hambela" ;) wiec wieczorem domowe hamburgery :) upieczemy bułki :) Tata zmieli szynkę na kotlety ;) pewnie mięsa będzie więcej, to na jutro zrobię pulpety w sosie koperkowym i surówkę karotki z naszymi jabłkami ;)
Na jutro też rosół wołowo-indyczy, a z mięska zrobię galaretkę :)
Aga a możesz przyponmnieć przepis na bułki? gdzieś mialam zapisany ale jak zwykle zawieruszył się.
Agusia a jak robisz te kotleciki z ryzu jasminowego z warzywami???
Ja dziś nastawiam grochówkę, tak mnie naszło na taką gęstą:-)
Lunaa - wypracowałam sobie idealne proporcje jeśli chodzi o bułki ;)
podaj maila, to wyślę Ci przepis ;) z moimi zdjęciamii ;)

Ania - kotlety z ryżu jaśminowego robiłam z głowy :] ugotowałam ryż w wodzie z jarzynką :] warzywa pokroiłam/starłam i podsmażyłam (cebula, pieczarki, marchewka, seler, czosnek), do tego koperek :] wymieszać z ostudzonym ryżem, dodać jajka i bułkę tartą jeśli za rzadkie i nie chcą się kleić ;) dodać przyprawy, kotlety formować zwilżonymi wodą dłońmi, nie za duże żeby nie rozpadały się na patelni przy przewracaniu :)

prawie m-c temu robiłam kotlety ryżowo-marchewkowe z tego przepisu http://zielonakuchnia.blogspot.com/2013/05/kotleciki-ryzowo-marchewkowe.html :) później jeszcze raz :) minus taki - że to jajko na twardo podczas smażenia twardnieje ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzieki Agusia musze koniecznie zrobic mojej corce bo jej wegetarianizm nie chce przejsc, a ja juz nie mam pomyslow co jej gotowac:)
Sama niech gotuje, albo chociaż wymyśla, jeśli jest taka mądra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ania - jest dużo fajnych przepisów w necie :) my latem jemy mniej mięsa - jakoś tak się nie chce ;) więc też szukałam fajnych pomysłów :) wczoraj np. zrobiłam (drugi raz) placki z kalarepy :) od siebie dodałam startą marchewkę ;) w domu nie miałam świeżej mięty, więc wsypałam torebkę herbaty miętowej ;) http://kuchniaidom.pl/placki-z-kalarepy/

robiłam też kotlety z kaszy jęczmiennej :]
możesz papryki faszerować różnymi kaszami z warzywami :] ja się przymierzam do tych przepisów - http://kuchnia.zwierciadlo.pl/2013/05/zapiekana-papryka-faszerowana-kuskusem-z-warzywami/ i teraz nie mogę znaleźć tego przepisu - ale kuskus+cukinia+cebula+pomidory :) i zioła :)

pyszne są kotlety z kalarepy :) z przepisu .A/ (w poprzedniej części wątku obiadowego) :)
Kotlety z kalarepy są mega pyszne, potwierdzam:-)
ziemniaki,pałki pieczone plus surówka sałata,rzodkiewka,szczypior trochę jogurtu greckiego pieprz,cukier
pomidorowa, makaronik gwiazdeczki, na drugie kotlety z indyka, puree i mizeria:)
zrobiłam zupę jarzynową z przewagą żółtej fasoli i papryki czerwonej .I jeszcze mąż robi bitki wołowe z kaszą gryczaną ,do tego ogórek kiszony
Dzięki Agusia pozagladam tam moze mnie oświeci he he :)
Wczoraj pomidorowa z makaronem,taka trochę ostrzejsza z ziołami i czosnkiem plus pieczony kurczak w calości faszerowany podsmażoną wątróbką z jabłkiem i cebulą.

Dziś pomidorowej ciag dalszy,bo zostala i nie wiem co dalej...
Może placki ziemniaczane plus gulasz.
Wczoraj pomidorowa z makaronem
Dziś domowa pizza
Ania - nie ma za co :) przypomniał mi się jeszcze jeden bardzo fajny przepis, który był na dużym opakowaniu "kotletów schabowych" sojowych, Orico :) http://www.bakalland.pl/produkty.php?category=59&item=70&PHPSESSID=b90344d3fb08fe4d8665528c3de4af23
**** KOTLETY SOJOWE PO KRÓLEWSKU ****

8-10 kotletów schabowych Orico
2-3 jabłka
2-3 banany
4-5 plastrów ananasa
masło do smażenia
natka pietruszki do posypania
bułka tarta
curry

Kotlety sojowe gotujemy ok 8 minut w bulionie, a następnie odsączamy. Lekko oprószamy do smaku solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej z curry. Smażymy na złoty kolor.
Robimy sos z owoców: jabłka obieramy i z ananasami kroimy w kostkę, banany w plastry. Owoce obsmażamy na maśle, dodajemy do kotletów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

________

Nam bardzo to smakowało (Młodemu nie pasowały kotlety ale ryż i sos maślano-owocowy był super) :)))

________

popatrzcie też na przepisy kuchni indyjskiej - jest sporo fajnych, bezmięsnych :)
polecam:
kotlety kalafiorowe, kotlety jajeczne
oj weekend i nikt nie gotuje??? ziemniaki kotlety z piersi w panierce ostrej ziemniaki i buraczki lub kapusta kiszona z marchewką i szczypiorkiem ;-))
jajo sadzone z ziemniakami z koperkiem.

Cieszymy się ostatnimi dniami lata i po przedszkolu mykamy na plażę,dltego obiady są na szybko
U nas w sumie dzis nic...dla siebie samej to nie miałam ochoty nic robić.

Teraz właśnie zrobiłam salatkę na ciepło z kurczakiem,podobną jadłam w Sfinksie. Czyli lodowa,pomidor koktajlowy akurat czarny,bo taki wziełam ze szklarni,ogórek konserwowy,czerwona cebula plus podsmażona cebula,cukinia i pieczarki plus pierś z przyprawie gyros.do tego sos curr,sałatka posypana parmezanem. Obowiązkowo,inaczej sałatek nie jem,bagetka czosnkowa bądź po prostu grzanka natarta czosnkiem.

Jutro idziemy na impreze do Scani,akurat gra nasz przyjaciel z zespołem to mamy zaproszenia i tam grill i cały dzień zabaw,Niko pewnie zwariuje tyle ciężarówek zobaczy.
Czekolada-chili Czy cukinię i pieczarki też podsmażasz?
Tak,podsmażam i ciepłe dodaje do reszty składników salatki.Pieczarki na plasterki.
Dzięki
u nas środowe przeboje Gabrysia z żołądkiem, wzięte przez nas i lekarkę jako nerwy i stres związane z pójściem do przedszkola (do tego senność, osłabienie, brak apetytu - bo bał się, że znowu będzie wymiotował, stan podgorączkowy - trwało to od środowego późnego popołudnia do piątku popołudniu) - okazały się jednak jakimś wirusem - Mąż poległ w pracy w piątek popołudniu, a wieczorem ja zaczęłam odczuwać obecność "flaków" w moim brzuchu ;) u mnie poza takim pobolewaniem w brzuchu nic więcej w piątek nie było, wczoraj dostałam gorączkę, cały dzień w łóżku. Mąż w piątek miał masakrę. Wczoraj już tylko ból głowy i zawroty. Jakaś taka szybka grypa żołądkowa :/

w związku z tym nic nie gotuję. Wczoraj mieliśmy robić na działce urodziny Młodego - żeby wykorzystać ładną pogodę. Musieliśmy przełożyć to na jutro. Mam nadzieję, że jutro już będzie ok.
Agusia a to mieliście przeboje,nie zazdroszczę,ale dobrze że już po wszystkim ostatnio właśnie panuje jakiś dziwny paskudny ,,wirus,,. Ja miałam wczoraj wolne od gotowania ;-) dzisiaj bitki z szynki w sosie chrzanowym-musztardowym i ziemniaki do tego ;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia czyżby skutki uboczne pójścia Gabrysia do przedszkola. Pewnie niedługo i u mnie się zacznie...

Na obiad dla W. pomidorówka, mąż ma zasmażaną kapustę z grzybami i grilowanymi młodymi marchewkami.
Agusia - współczuję...
My cały weekend grillowaliśmy.
Dziś kompletnie nie mam pomysłu. Mam ochotę na coś dietetycznego po tym obżarstwie..
Aga zdrowka dla Was wszystkich, niestety poczatki przedszkola sa trudne, ja wciaz wspominam te niekonczace sie choroby...

za namowa Oli wracam na watek:) ostatnio jakos weny nie mialam ani do pisania ani do gotowania:) ale za to musze sie pochwalic ze zaciagnelam meza do gotowania i zrobil ostatnio pyszne tortille z kurczakiem fasola i kukurydza

ja dzis robie poledwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, trzeba sie nacieszyc kurkami bo niedlugo sie skoncza i znowu bede rok czekac:)
Koza-polecam zamrozić. Uwielbiam zimą odmrażać kurki, botwinkę i inne letnie smakołyki. Nie ma to jak pyszna, gorąca botwinka w zimowy, mroźny dzień:-)
jak tylko kupie zamrazarke to bede wszystko zamrazac, poki co mam 3 nedzne poleczki i mam tam parowki z Polski, mrozona pizze, koperek i inne pierdy;) a mrozonych kurek tutaj nie ma, znalazlam tylko mieszanke grzybow a kurek tam 20%:/
w bomi kupowalam zawsze mrozone kurki:)

w sumie dobry pomysl, od paru miesiecy "kupujemy" ta zamrazarke i ciagle zapominamy, moze to dobry czas teraz?
Dzięki ;) pewnie Młody przyniósł już pierwszego "gratisa" ;)

Dziś obiad w drodze ;) hot-dogi w Ikei ;) a później tort truskawkowo-malinowo-czekoladowy(domowy) z angry birdsami, pepą, różowym maluchem z hello kitty :) i jabłecznik na kruchym cieście :)

my też mrozimy kurki :) na zupę kurkową z pulpecikami :)
Koza, ja zamrażam świeże- wcześniej je oczyszczam i obgotowuję w osolonej wodzie, dzielę na porcje i zamrażam.
My najbardziej lubimy risotto z kurkami i kurczakiem ale zupka, czy jajecznica też mile widziana:-))
Nawet moja 10-cio letnia córa uwielbia kurki w śmietanie.
wiadomo - kurki sa pyszne;)

agusia to jeden tort z tymi wszystkimi bohaterami? btw.dalabym sie dzis pokroic za jablecznik;P
Małżonek stwierdził, że chce schudnąć więc zrobiłam sałatkę: sałata lodowa, papryka, ogórek, marchewka tarta. A do tego pierś kurczaka podsmażona i sos ostry indyjski z lidla. Było super. Wiki zjadł w przedszkolu i po raz pierwszy się najadł, że w dmu nie chciał. Na 17 były urodziny i tam też było jedzenie.
Koza - tak :) ze wszystkimi bohaterami :)
Młody miał sobie wybrać jakie chce 2 torty :) jeden do przedszkola, drugi do domu - żebym mogła z wyprzedzeniem zamówić stosowne opłatki z nadrukiem :]
Do przedszkola ustaliliśmy, że będzie tort z Angry Birdsami :]
Do domu... A może z Hello Kitty? Albo Peppą? (nie ogląda wcale tych bajek ale SĄ RÓŻOWE... a to ulubiony kolor Młodego, przez nas wykreślany ;)) Ale traktor lub maluch też są fajne... no i "ptaszki"...
no więc wykorzystałam pierwszy dzień "wolności" jak Dzieć był w przedszkolu i zrobiłam 2 projekty opłatków :) jako, że ciężko było mi zdecydować się na jeden motyw na domowy tort ;) to zrobiłam misz-masz :] pominęłam tylko traktor ;) hehehe :] różowy maluch z Hello Kitty na drzwiach i masce :] Świnka Peppa - latająca wróżka nad łąką z Angry Birdsami :] No i oczywiście napis - 4 urodziny Gabrysia ;) Sympatyczna Pani z Allegro szybciutko zrobiła opłatki wg moich projektów i już w środę miałam je w domku :]

Dzieciaki zamawiały z jakim bohaterem chcą swój kawałek tortu ;) Wujek sobie zażyczył Peppę ;) hehehe :D śmiesznie było :]

W planach obiadowych nastąpiła zmiana :] Postanowiliśmy w godzinach szczytu zaryzykować jazdę Spacerową zamiast Słowackiego ;) więc żeby już z obwodnicy nie zjeżdżać specjalnie na Matarnię, tylko jechać prosto na działkę - obiad zjedliśmy w barze mlecznym w Oliwie :] Młody-frytki, Mama-ziemniaczki i gołąbek z sosem pomidorowym, Mąż-pierogi ruskie, ja-naleśniki z twarogiem i śmietaną :] dla wszystkich kompot truskawkowo-rabarbarowy :]

Jutro dzień lepienia pierogów na kilka najbliższych obiadów :]
powstaną:
- chłopskie (mięso, kasza jęczmienna, warzywa)
- ruskie
- z jabłkami
- z jeżynami :]

Latem nie było czasu ani możliwości na robienie pierogów :] Męża naszło, lubi wałkować, ma wolne -więc robimy :]
Ja jestem od szykowania farszów i gotowania pierogów, nie znoszę lepienia :]
Mama - odmierza składniki na idealne ciasto, lepi pierogi - ma problemy ze stawami i nie może zagniatać ani wałkować ciasta :)
Mąż - zagniata, wałkuje i lepi pierogi :]
Także pewnie Młody wróci z przedszkola na gotowe pierogi ;)

Poza tym robię drugą porcję suszonych pomidorów :]
No z taką ekipą to można produkować pierogi:-) Ja robiłam dwa razy w życiu i to była dla mnie masakra - cały dzień w kuchni...
No koza super,że wróciłaś...:) Twoje pomysły są super i korzystam.
U nas wczorajsze spaghetti i nie wiem,później może jakieś mięsko w sosie zrobię na jutro od razu.
koza podaj proszę przepis na te polędwiczki z kurkami, to może jutro zrobię. Emilia a jak robisz to risotto z kurkami? Brzmi pysznie :)
U mnie dziś papryki faszerowane kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą i kalarepą, trochę przecieru pomidorowego i hop do środka:) Zapiekłam i posypalam lazurem.
poledwice kroje na "kotleciki" ok. 1,5 cm-2 cm grubosci, rozbilam lekko reka i pieprze. smaze na rozgrzanym oleju, az zrobia sie lekko zlote, doslownie 2 minutki z kazdej strony. Wyciagam na talerz a na tym samym oleju podsmazam 1 duza cebule pokrojona w drobna kostke, dorzucam kurki (kupuje opakowania po 30 dag) oczywiscie oczyszczone i ew. pokrojone na mniejsze kawalki. podsmazam chwilke, zeby kurki puscily troche wody, wtedy podlewam woda i dusze pod przykryciem ok. 20 minut (az grzyby beda miekkie). wtedy dodaje smietane taka do gotowania, koperek i mieso i razem jeszcze chwile dusze, ale doslownie 2 minutki, doprawiam tez sola. i gotowe:) taka wersje robie z ziemniakami, a podobnie smaze piersi z kurczaka z kurkami tylko zamiast wody dodaje do duszenia biale wino, zamiast koperku na koniec posypuje pietruszka i podaje wymieszane z makaronem, najbardziej lubie ze wstazkami, bo do nich najlepiej przykleja sie ten sos:)
a dzis robie tarte ze szpinakiem i wedzonym lososiem, plus klopsiki z ikei dla dzieci;) bo one tarty nie rusza:/
Ja mam dziś ochotę na sałatkę na ciepło. Makaron chiński, mieszanka warzyw azjatyckich, pierś z kurczaka i sos słodko- kwaśny albo jaki tam znajdziemy. Dla W. Czipsy ziemniaczane domowe, kalafior i jakieś miesko.
Niedziela i poniedziałek Gulasz wieprzowy z ziemniakami burakami i ogórkiem kisszonym

Wczoraj ugotowałąm wielki Gar barszczu z zamiarem na dwa dni,ale wyszedł tak pyszny,że na dziś już nie wystarczy i dorabiam Pałeczki z kurczaka z sosikiem_ziemniaki z koperkiem i kalafior(kupiłam tak ogromny,że wystarczy go na kotlety kalafiorowe na jutro
Tylko jaki dodatek do ziemniaków podać nie wiemco do takich kotletów będzie pasowało
dzisiaj brak chęci do gotowania ;-((( pomidorowa z klopsami i makaronem
wczoraj darowaliśmy sobie pierogi z owocami ;) farszu ruskiego i chłopskiego wyszło tyle, że połowa zamrożona ;) pierogi jedliśmy wczoraj na obiad i na kolację ;) resztę zamroziliśmy :]

dzisiaj Młody zażyczył sobie u Babci racuchy z jabłkami :] a my zjadłyśmy ziemniaczki i kotlety z kalarepy :] dla Męża zostały racuchy i zupa :]
jezuuu jak mi sie chce pierogow, z kapusta. @ nadchodzi;)

my dzis jedziemy na grilla nad fjordem:) ostatnie ladne dni pewnie mamy:( zamarynowalam wczoraj karkowke, dzis kupie jeszcze poledwice wolowa do tego papryka cukinia i ziemniaki:) i obowiazkowo tzatziki:)
@~A./

Na patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulkę razem z kurkami, podduszam. Dodaję ryż arborio, zalewam szklanką białego wina. Kiedy wino wyparuje, dodaję partiami bulion i często mieszam. Na osobnej patelni podsmażam kawałeczki piersi przyprawione delikatnie solą i pieprzem. Gdy ryż staje się miękki, dodaję kurczaka, mieszam a na koniec dodaję sporo startego parmezanu, czasem śmietanę 30%.

Wczoraj robiłam chińszczyznę (makaron sojowy, kurczak, kapusta czerwona, cebula, marchewka, cukinia, kalarepa smażone na patelni z sosem sojowym i sosem chilli) i trochę zostało, więc dzisiaj dokończymy.
Koza - a mi się chce grilla nad fiordem:-)
haha:) chetnie sie zamienie za pierogi:P
Dziś jednak ogórkowa i znowu miała być na dwa dni,ale za dobra wyszła i jutro znowu coś wymyśleć trzeba
a u nas dzisiaj ziemniaczki z koperkiem i natką pietruszki + "krokodyle" z białej leśnej kiełbaski(pieczonej) + fasolka szparagowa polana masłem klarowanym z podsmażonym ząbkiem czosnku i garścią zielonej pietruszki :] kefir do popicia :]
A u nas pomidorowa-życzenie córki-chyba jest od niej uzależniona
Jutro zrobię też fasolkę z czosnkiem
Aga,to moje ulubione danie-ziemniaczki, fasolka i kefir:-)
Wczoraj wieczorem zrobiłam bitki wołowe z grzybami, porem i papryką. Wyszło dużo, więc będzie na dwa/może trzy dni. Do tego dziś kasza gryczana i buraczki zasmażane albo ogórki kiszone z cebulką i oliwą.
u nas łosoś pieczony w folii z czosnkiem i koperkiem,do tego frytki i kapusta kiszona :)
u mnie gołąbki ufff napracowałam się ale są pyszne .
wczoraj hot-dogi i zapiekanki w Ikea ;)

dzisiaj ziemniaczki, kotlety schabowe i surówka z pekinki z kukurydzą i szczypiorkiem :)
Schabowy ziemniaki z koperkiem fasolka z czosnkiem(pakuje go gdzie sie da bo wszyscy prychamy kichamy itp-jakoś choróbska chcemy uniknąć)
Właśnie gotuję barszcz ukraiński z czerwoną i białą fasolą...
Jak B wróci ze spotkania biznesowego weźmie sie za gołąbki,kupiliśmy 1kg łopatki i kg karkówki do zmielenia i farsz do gołąbków,będą tradycyjnie w sosie pomidorowym,do mięsa mielonego dodaje podsmażony boczek i cebulę plus ryż.

Jutro też gołąbki bo robi zawsze bardzo dużo.
W pon.planuję schabowe i puree plus buraczki.

Teraz muszę gotować codziennie gdyż Niko jest w domu,problem z przedszkolem mamy ,ach ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
ziemniaki pierś z kurczaka a la kebab -gyros surówka jakaś kupna i sos czosnkowy niestety z braku czasu również kupny
Meggi- ja też zawsze leczę się czosnkiem i powiem (napiszę) szczerze, że wiele razy obyło się bez medycyny, kiedy "coś" mnie brało. Robię sobie wtedy kanapki-chleb, dużo masła(może to mit jakiś, ale mama mi mówiła, że masło ochroni trochę wątrobę przed tym czosnkiem - jak ktoś wie, to niech pisze, czy to prawda:-)), na to plasterki czosnku i potem jakaś wędlinka, ser, warzywka. Do tego gorące mleko z miodem, masłem i czosnkiem i pod kołdrę. Kieliszeczek pigwówki/wiśniówki (co tam mam aktualnie).
Jutro muszę zrobić spaghetti bo córce obiecałam ale ja nie za bardzo lubię. Znalazłam jednak na to sposób - robię osobno sos pomidorowy i ja jem makaron z pomidorowym i z parmezanem.
oj my wczoraj mieliśmy ucztę :)))

byliśmy na Jarmarku w Pelplinie :] z Rodzinką Gabrysia Chrzestnej :] dzieciaki zjadły gofry, my po wielkiej pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym ;)

później byliśmy w gościnie u Znajomych na wsi :))) ale nas ugościli swojskim jedzeniem :)))) wszystko "ichnie" :) ziemniaczki, pyszny sos pieczeniowy z 3 rodzajów mięsa :) kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym :) pieczone pałki z kurczaka, rozpływająca się karkówka :] i jeszcze jedno mięsko - nie wiem co to było, nie próbowałam :] do tego surówka z buraczków i ogórki w 3 odsłonach :] kiszone, konserwowe i sałatka z cebulą i cieniutkimi plastrami marchewki :)

na deser zrywaliśmy maliny i gruszki ;) pyszne i słodziutkie :)

dla dzieci wiele atrakcji - malutkie kociaki, szczeniak Alaskana, sami wybierali kurom jajka ;) były też kaczki, gęsi, świnki, kozy :]

i tak pięknie wszystko urządzone :)))

_______

dzisiaj Młody złożył zamówienie na placki ziemniaczane :] dodam do ziemniaków tartą kalarepę :]
Dziś bigosik z kiszonej kapusty z boczkiem i kiełbasą+ ziemniaki kraszone z koperkiem

Rany gotuję coraz tłuściej-chyba zima sie zbliża

No i oczywiscie tez wpakowałam tam czosnek-licze,że uchroni nas od chorób
jutro wypróbuję placki ziemniaczane z kalarepą
Opinia została zablokowana przez moderatora
Wściekłam się. Chodzi za mną tarta od dłuższego czasu ale oczywiście byłam zbyt leniwa i zamiast zrobić ciasto wg przepisów, które wcześniej polecałyście- kupiłam gotowe. Okazało się, że to ciasto jest słodkie ale stwierdziłam, że smaki mogą się zrównoważyć bo nadziałam tą tartę szpinakiem z dużą ilością czosnku, chilli i ostrymi serami. Wyszła okropna. Słodkie ciasto zdominowało smak, poza tym pod mokrym szpinakiem zmiękło. Buuu:-(((
emilia ja też kupiłam kiedyś gotowe w lidlu na obiad z naszymi rodzicami i WTOPA totalna bo go nie próbowałam wcześniej a do głowy mi nie przyszło, że może być słodkie.

Za mną chodziła ogórkowa, więc mamy jeszcze na jutro. Dla młodego pomidorówka( jak zwykle) co te dzieci widzą w tej zupie to nie wiem ale mój mógłby ją jeść cały dzień. A jak jest obiad to sama Go hamuje, żeby kończył.
Inka-już nie wspomnę o tym, że kazałam mężowi wozić mnie po kauflandach, biedrach, lidlach aż do almy w poszukiwaniu tego ciasta i obiecywałam mu coś super:-(((
barszcz ukraiński na dziś i jutro :]

poza tym kupiłam pierś z kurczaka, imbir i słodką śmietankę ;) tym razem zrobię Chicken Korma z podwójnej ilości ;) http://kobietydogarow.wordpress.com/2012/10/29/kuchnia-indyjska-chicken-korma/
jednego dnia z chlebkiem naan, drugiego z ryżem :]
Emilko a masz w domu jakis robot kuchenny? Ja z wygody robię kruche ciasto własnie w robocie, wsypuje tylko składniki i robot w kilka sekund wyrabia kule z ciasta tylko troszke ręcznie dogniatam zeby było ładne. Naprawde zajmuje to ze 2 minutki:) powodzenia spróbuj sama zrobic :)
ziemniaki i bitki w sosie pieczarkowym z duszonymi pieczarkami i cebulką
Jutro robię kotlety mielone z piersi a w srodek kawałek fety. Kiedyś widziałam w tv i teraz mi się zachciało, do tego kalafior i chyba mizeria.
Aniu mam robot, na pewno następnym razem sama zrobię ciasto:-)

U mnie dziś makaron z szynką parmeńską w sosie grzybowym
w końcu wczoraj na drugie nie zrobiłam kormy ;) będzie na dziś i jutro :]

wczoraj pozostała "trójca" zjadła placki z jabłkami i drugie z serka z orzechami ;)

a ja kanapki z twarogiem i własnymi suszonymi pomidorami ;) nie wytrzymałam i musiałam spróbować ;)
no i jednak wczoraj były bitki z ziemniakami i fasolką
Dziś dojadamy+ placki ziemniaczane.Jutro nie mam pojęcia co zrobić
kapuśniak i placki z jabłkami.
wczoraj rosół w wykonaniu mojego 15 letniego syna młody chce nauczyć się gotować,a więc proszę bardzo;-)) wyszedł pyszny ps .nawet lepszy niż mój he he;-)
dzisiaj ziemniaki,kalafior z bułką +kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami duszonymi z cebulką
ja dzis robie zapiekanke makaron, mielone, pasta pomidorowa przyprawy i gora sera, chyba jesien idzie, bo odkladamy zapasy tluszczu;)

jutro chce zrobic szaszlyki, ale w piekarniku, jak tylko nie zapomne kupic patyczkow;)

rosolu bym zjadla;)
i pierogow z kapusta...
Meggi - fajnie, że Twój Syn chce się nauczyć gotować :) wspieraj Go w tym ;) bo gotujący facet to skarb ;)

do wczorajszo-dzisiejszej kormy z kurczaka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę i podgotowaną kalarepę :)))) pyyyyccchhhhaaa :)
u nas dzisiaj zupa koperkowa z ryżem, ziemniaczki schab pieczony w sosie i buraczki.

jutro rosoł, dorsze smażone, ziemniaczki i kapusta kiszona
ech u nas klopsówka z koperkiem i ziemniaczki do tego.
Jutro chyba jakiś makaron spaghetti lub jakaś zapiekanka
planowałam na dzisiaj ziemniaczki z zieleniną i furę fasolki szparagowej polanej bułeczką tartą ;) Mama z Mężem byli wczoraj na działce i przywieźli wielkie wiadro fasolki ;)

ale spodobał mi się przepis widoczny na wp :] na zapiekankę http://kuchnia.wp.pl/przepis/9264/1/zapiekanka-ziemniaczana-z-beszamelem-i-porem.html

i chyba ją dzisiaj zrobię :] + fasolka :]
u Nas dzis śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem i ziemniaki w mundurkach.
luna oj zjadla bym takiego sledzia ymm przypomina mi smak dziecinstwa ;-)

agusia dokladnie wspieram go bo wiem ze warto;-) moj maz tez umie gotowac wiec wiem ile to znaczy ;-)

ja dzisiaj zrobie klopsy w sosie bolonskim z wloszczyzna i ziemniaczki do tego
zupa pomidorowa z makaronem, a później dostałam zamówienie na ziemniaczki, jajka sadzone (tydzień temu Gabryś sam podbierał je kurom) i marchewkę duszoną ;)

jutro schab duszony w mleku, buraczki zasmażane i ziemniaczki :]

wczoraj była pizza bolońska(domowa) :] dla dorosłych posypana rukolą :]
ziemniaki kurczak pieczony salatka szwedzka wlasnej roboty
wczoraj robiłam domowe cheeseburgery i wyszło sporo, więc dzisiaj dojadamy z frytkami domowej roboty, faktycznie chyba zima idzie:-)
kluski śląskie z sosem z golonek indyczych.
U nas dziś kurki z cebulką, kurczakiem, szynką parmeńską, do tego mascarpone i śmietanka 30% i do tego parmezan z makaronem rurki :) Faktycznie chyba zima idzie;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
co to sa golonki indycze? i jak sie z nich robi sos?
zupa grzybowa:-)
cześć Dziewczyny u nas w sobotę jeszcze grill,znajomi przyjechali więc odpalilismy,była tylko karkówka pieczona w marynacie,kiełbasa i sałatki.
W niedzielę zupa pomidorowa z bazylią,czosnkiem i parmezanem,wyszła mi tak dobra,że nie trzeba było dodawać śmietany,taki krem do tego schabowe z kością i swoje buraczki zasmażane na słodko-kwaśno z papryką i cebulą plus ogórki czyli mizeria.

Wczoraj dojadalismy pomidorową,a dziś pałki z kurczaka w sosie jarzynowym,marchewka z gorszkiem i ziemniaki puree plus ogórki konserwowe.

Jutro chyba wypróbuje te żeberka co przeczytałam przepis w książce którą czytam Mastertona,dodam że to horror hehe,nawet niezły. Jestem w połowie,główna bohaterka robiłam fajne żeberka,najpierw gotowane w soku z ananasa,aż prawie sok wyparował,potem do nich sos sojowy,imbir,czosnek,chilli,zamarynować i do piekarnika.

W planach jeszcze domowe cheesburgery bo kupiłam mega fajne bułki.

Nadal nie mogę znaleźć przedszkola wiec jestem zmuszona gotować codziennie,a raczej dwa razy dziennie,około 12-13nastej i 19nastej.
Szukam przedszkola o profilu sportowym,znalazłam tylko w Gdańsku,a ode mnie do Gd około 37 km.Nie chce mi się dwa razy dziennie tak jeździć,nie mówiac ile na paliwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Cześć czekolada:-)
Jestem ciekawa tych żeberek bo w podobnej oprawie robiłam kiedyś piersi - przepis znalazłam na jakiejś afrykańskiej stronie..
Ola daj znać jak te żeberka wyjdą ;)

u nas zmiany planów - w nd pozostała trójca zjadła pomidorówkę, ja dokończyłam sałatkę z wędzonym kurczakiem, makaronem z zupek chińskich, rukolą i innymi dodatkami ;)
jajek sadzonych nie robiliśmy, bo późno wróciliśmy z urodzin Koleżanki :)

Na wczoraj nie rozmroziłam schabu tylko kupiłam piersi z kurczaka, zrobiłam kotlety, do tego ziemniaczki, fasolka szparagowa z bułeczką i marchewka glazurowana.

Dziś zrobiłam wielki gar leczo. Później będą ziemniaczki, jajca sadzone, kalafior i mizeria :)

Na jutro i pojutrze kurczak pieczony. Jutro z ziemniaczkami i czerwoną kapustą - nie wiem czy surówką z jabłkiem i rodzynkami czy zasmażoną.
Pojutrze surówka z pekinki.

-------

Dzisiaj byliśmy na kawie i pysznych ciastach w Brzeźnie, przy plaży :) rewelacyjny sernik z mascarpone i pleśniak! Maleńki lokal z 4 stolikami + dla dzieci :) półki z książkami :) przewijak w toalecie :) mogę Wam polecić Przystanek Kawa ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
wczoraj zupa brukselkowa,dzisiaj spaghetti na ostro a jutro hmm brak planow moze pomidorowa a wogole chodzi juz za mna zupka z czerwonej kapustki ymmm ;-)
hę?zupa z czerwonej kapusty?chyba już ten przepis był ale nabrałam ochoty!give it to me:-)
Moja zupka wyszła super-na jednym udku zrobiłam wywar, dodałam potem marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w kosteczkę. Suszone grzyby namoczyłam, potem pokroiłam drobniej razem z cebulą, podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do zupy razem z wodą z moczenia grzybów a na koniec dodałam śmietany 30%.

Będzie więc na jutro.

No ale mąż zupką się nie zadowolił ( i jednym udkiem), więc na kolację zrobiłam mega ucztę- czyham czasem w almie na przeceny i kupiłam przepyszną, prawdziwą szynkę włoską (byłam wiele razy we Włoszech i poważnie ta szynka smakuje jak ichnia:-). Pokroiłam ją na desce, dodałam oliwki nadziane migdałami ( z kauflandu-takie sobie), kawałki melona ( z biedry, kupiłam kawałeczek za 2 zł), kawałek pleśniaka (został mi z robienia felernej tarty).

Kupiłam też fix delecty na tartę :-) Jako totalna noga od ciast (nie lubię słodkiego) wypróbuję to ustrojstwo i zdam relacje:-)))
Meggi - za mną też chodzi zupa z czerwonej kapusty ;) hehehe :) dzisiaj właśnie pół kapusty będzie do kurczaka, a jutro lub pojutrze z drugiej połówki zrobię zupę :] tylko muszę dokupić w Lidlu kiełbaskę :] (tak nam smakowała zupa z Kiełbasą Gospodarza czy jakoś tak - wędzono-pieczona, chuda, super doprawiona, na kanapki też pyszna)

Emilia - w kwietniu Meggi podrzuciła przepis na zupkę ;)

*** ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY WG MEGGI ***

"AgusiaGda tak troszkę się różni ,ponieważ dodajesz do niej cukier ,sok z połowy cytryny i ocet winny;-). Ja robię ją tak; gotuje wywar na ćwiartce kurczaka lub co wolisz ,dodaje kostkę rosołową drobiową ,liść laurowy ,ziele ang. sól,pieprz,magii, włoszczyznę w talarki i od razu dodaje poszatkowaną kapustkę czekam aż trochę się pogotuje wtedy dorzucam jabłko pokrojone w kostkę ;-) cebulkę kroje w piórka szkle na patelni ,kiełbasę w talarki tez przesmażam bach do gara, dodaję łyżkę stołową cukru,sok z połowy cytryny łyżkę octu a na sam koniec ziemniaki pokrojone w kostkę ;-). Niektórzy robią ją tylko z jabłkiem bez ziemniaków,ale ponieważ ja mam 3 facetów ;-P w domu to muszę robić bardziej sytą wersje ;-)"

robiłam z przepisu Meggi i tego http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2815 :) całkiem różne smaki :) ale ta Meggi bardziej nam smakowała ;)
Dzisiaj mam na obiad kurczaka w cieście. Polecam Wam:)jest przepyszny:)przepis znalazlam na bestlunch
Agusia dziękuję za wyręczenie i podanie przepisu he he ja robiłam ją z jakas kiełbasą z cerfura ale tym razem zrobię ta z lidla a co ;-)
Dzięki dziewczyny, na pewno wypróbuję:-)
Chyba dopadła mnie już jesienna chandra ;-((( Zero życia we mnie ,nic mi się nie chce, do tego zimno w mieszkaniu ;-((( Dzisiaj z racji tego, że nic mi się nie chce, pomidorowa szybka zupa i każdy ją u mnie lubi;-))
Znowu się komuś moje gotowanie nie podoba.

Dziewczyny żeberka jutro,jutro też zupa z czerwonej kapusty skoro tak zachwalacie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ola - norma z tymi minusami ;) to pewnie zazdrośnice, które wodę na herbatę przypalają ;P albo może mięska nie jedzą? :)

mój Tata był z takich "geniuszy" kulinarnych ;) gotował jajka 20 minut i one ciągle były twarde... ;P a jak Mama wyjechała w delegację i miał sobie makaron do zupy ugotować - to tylko kolejne garnki podstawiał ;) bo tyle makaronu nasypał, ze mu z gara uciekał ;P
czekolada z minusami to też nie wiem o co niektórym chodzi, no ale cóż niektórych rzeczy nie zmienisz, pewnie jakies zazdrośnice albo nielubiące kogoś lub czegoś.

emilia robiłam tę tartę z pudełka i jak dla mnie bardzo dobra :)

koza golonki indycze są mniejsze niż świńskie, można je normalnie kupić w sklepie. Obsmażasz golonki na patelni, dodajesz cieplej wody aby zebrać sma, przyprawiasz przyprawami typu sól , pieprz i dusisz mięso. Jak trzeba możesz zagęścić sos, wychodzą pyszne golonki w sosie.
tez nie wiem, o co chodzi z tymi minusami. Może siedzi tu jakiś profesjonalny kucharz i wszystko zrobiłby lepiej od nas?:-)
Jeśli chodzi o minusy to chyba wszystko tu wolno skoro to forum. Tylko nie wiem czemu dawać (-) w wątku co "na obiad":/ I zgadzam się z Wami, że ktoś chyba tu zagląda nie pisząc i daje minusa bo sam by zjadł a się nie chce lub inne takie:))

U nas dziś domowe nagetsy z fasolką i sałatka z cieciorki i reszty z lodówy.
Jutro upiekę te żeberka,tylko zastanawiam się o jaki sok ananasowy chodzi czy z puszki czy z kartonu,ale wybiorę z puszki. I w książce nie ma ile ma się to mięso potem marynować???? Będę improwizować.
Zrobię te żeberka na kolację,będzie bezpieczniej.

Na jutro w planach zupa z czerwonej kapusty.Wieczorem te żeberka.

a dla was plusy dziewczyny z super przepisy...
olać minusy ha ha niech sobie stawiaja ja nawet na to nie zwracam uwagi szkoda nerwow dziewczyny ;-)) kto stawia minusy niech sie ujawni i najpierw pokaze co potrafi a potem ocenia innych
Lunaa , a czy do tych golonek dodajesz jakąś włoszczyznę lub coś w tym stylu ,czy dusisz je tylko w sosie własnym? Coś oprócz soli i pieprzy dodajesz? Narobiłaś mi smaka na te golonki;-)
meggi ja bym dodała troszkę marchewki papryki czerwonej cebulki do duszenia,-ale ja lubię takie smaczki do mięska duszonego

U nas były kolejno gulasz wieprzowy placki ziemniaczane,wczoraj schabowe z ziemniakami i buraczkami,a dziś pomidorowa z makaronem

Agusia gdzie robiłaś tort urodzinowy dla Gabrysia?W cukierni czy sama?
Megiii - oba robiłam sama :] zaprojektowałam opłatki i zamówiłam na Allegro :]
o a rzucisz przepisem?Podobno były pyszne ;-)
A skąd wiesz??? :)) chcesz wersję przedszkolną czy działkową?

W obu wersjach biszkopt był pieczony z przepisu na biszkopt rzucany :) działkowy w małej prostokątnej blaszce 24x29cm, a przedszkolny w tortownicy o średnicy 22cm, z czego wyszły mi 4 blaty biszkoptowe i trzy zużyłam do tortu przedszkolnego :) a że zostało kremu i owoców - to moja Mama przekroiła ostatni okrąg na pół i mieliśmy jeszcze torcik do kawy w domu ;)
Wiem od córki :-))
A jaki to był krem-samorobny? Czy kupny?I jakie owoce były?
Młoda już nie pamięta,mY ostatnio robiłyśmy do przedszkola krem śmietanowy i jabłka prażone i też chciałam ten opłatek,ale własnie obawiam sie czy nie rozmemla się na tym kremie,po za tym chcę,aby dzieciakom smakowało
megiii no właśnie ja też dlatego pytam lunę bo tak wydają mi się takie ,,biedne,, te golonki co nie znaczy,że są złe;-))
Biszkopt był nasączony herbatą z cytryną(słodką), na to dżem z naszych działkowych brzoskwiń :) w dżemie owoce krojone w plasterki, część zmiksowałam. Krem śmietankowy Dr.Oetker na samym mleku.

Nasze dzieci chodzą do jednej grupy? :>

Opłatek niby nakłada się kilka godzin przed podaniem i nie chowa do lodówki :) ja zrobiłam tort wieczorem, z opłatkiem i całą noc spędził w lodówce.

To już mój trzeci opłatek na tort ;) nie było z nimi problemów chociaż ten rok temu był grubszy.
tort przedszkolny :)
image

tort działkowy ;)
image
Tak do tej samej grupy chodzą.
Tort bardzo podobny do naszego z wyjątkiem opłatka i tego,zę ja ubijam śmietanę 30 z dodatkiem cukru pudru i garścia kokosu,
Pomysł z tym opłatkiem super
Hehe :) ale świat mały ;) byłaś na ostatnim zebraniu? Może już znamy się z widzenia? Jak Twoja Córa ma na imię? :)))

Też myślałam o bitej śmietanie ale Pani u której zamawiałam opłatki (przesympatyczna, opłatki na drugi dzień były wysłane) napisała, że nie kładzie się ich na bitej śmietanie.

Pamiętaj jutro o fartuszku kuchennym ;) dzieciaki będą piekły chleb ;)
a dzisiaj Mąż zaniósł do przedszkola działkowe jeżyny i jabłka ;)
ha ha
To jeżyny były tymi "niebieskimi"owockami o których mówiła Alicja
Nie jestem pewna,ale na zebraniu siedziałysmy chyba obok siebie-ja sie spózniłam
Ja siedziałam pod domofonem ;)

my już mamy dość owoców ;) znajomi chętni ale nie mają kiedy jechać i sobie zerwać ;) Mama z Mariuszem byli wczoraj na działce, to przywieźli dla dzieci :) przynajmniej nie opadną i się nie zmarnują (i sąsiad nie ukradnie) :) a dzieci dostaną witaminki :) i owoce, które nie wszystkie dzieci znają ;)
AgusiaGda, kupujesz miód od pana.... tak, no i czy miodek jest o.k??? krystalizuje się???? może byłabym zaintersowana :p
No więc jednak siedziałyśmy obok,byłam z oślinionym i ciekawskim pełzaczkiem-niemowlaczkiem.
Pomysł z owocami super,przedszkole pewnie by nie zakupiło,bo jednak to są drogie owoce,a dzieciaki poznają zawsze coś nowego
Kindii - kupowałam od Pana Andrzeja ale teraz nie odpowiada na maile.
W każdym razie miody super :) gęste, nie przejrzyste :) nie takie przezroczyste i lejące jak w sklepach ;) z czasem się krystalizują :)

______

Megiii - czyli to Twoje Dziecię bawiło się moimi butami ;) hehehe :D a my pisałyśmy jednym(moim) długopisem ;) szkoda, że się wcześniej tutaj nie zgadałyśmy ;)
Taaa to moje dziecię-lubi bardzo buty...w końcu jest kobietką
A jak Gabryś?Bardzo powoli sie chyba przyzwyczaja?Ale już jest chyba lepiej?

Dziś na obiad chyba jakaś rybka z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.Ale jaka jeszcze niewiem w Biedronce są rybki chyba 30% taniej wiec trzeba kozystać
dziś w przedszkolu też mają rybkę - dorsza ;)

Młody w sumie już ok :) oczywiście milion razy pyta czy przyjdziemy po obiadku ;) ale już się przełamał i robi siku w dziecięcym kibelku :) trwało to prawie 3 tygodnie - ale już jest ok :] Nie wstaje już z płaczem :) oczywiście musi nam pomachać przez okno :] ale odbieramy Go zadowolonego i uśmiechniętego :)

tylko kilka razy już mówił, że chłopiec Go bije. Za pierwszym razem pytałam Pani Beatki - faktycznie Tymon odepchną Go za buzię.
Teraz coś mówi o jakimś Szymonie :P jest tam Szymon w grupie? "Szymon od babci"(???...)

Bo ogólnie ostatnio ma etap zmyślania - i nie wiem czy to prawda czy nie :P

Ala chodzi już drugi rok?
Tak Alicja już drugi rok.O Szymonie nie słyszałam-muszę podpytać Alicję
Z jej opowieści wnioskuję,że jakiś Wiktor jest bardzo niegrzeczny z Tymonami(Mały i Duży)sie nie bawi.Za to z Kubusiem i Grzesiem.Słyszę też dużo o Janku,który jest też Nowy i którego grupa chyba ciężko wciagała,ale już sie rzem bawią.O Gabrysiu mówiła tylko,że płakał,a jak pytałam dlaczego to mówiła,że chyba go coś bolało...Teraz już nie płacze,ale troszkę mu zazdrości,że Pani Beatka go dokarmia(kiedys ją dokarmiała,bo przez dwa miesiace mielismy kryzys jedzeniowy)
O patrz - to nawet nie wiedziałam, że Pani Beatka Go dokarmia ;) nie wiem czemu ale miał jakąś schizę i na śniadanie jadł tylko chleb z masłem ;) chociaż w domu je normalnie :) ponad 2,5 tygodnia pytałam co jadł na śniadanie - chlebek z masełkiem. W pierwszym tygodniu to nawet jajecznicy nie zjadł, chociaż uwielbia jajka w każdej postaci ;) (w połowie m-ca byliśmy u znajomej na wsi i sam wybierał jajka z kurnika ;))
Tam pracuje też moja koleżanka Iza(razem chodziłyśmy do przedszkola) - wiem, że z zupami u Niego jest różnie (bo nie lubi lanych klusek - więc takiej zupy nie zje, nie każdy makaron toleruje w zupie - więc z taką zupą też może być problem). Ostatnio Izie mówił, że "mama nie pozwoliła mu zjeść zupki" ;) (akurat jak była zupka z lanymi kluskami)

A to właśnie mały Tymon odepchną (dłonią w twarz)Młodego chyba w 3 dniu przedszkola i ten to bardzo przeżywał...
Wczoraj znowu coś mówił, że jakiś chłopiec usiadł Mu na plecach :/ Ja już nie wiem gdzie kończy się prawda ;)
Ten Tymon ma jakąś dziwną zabawę z tymi łapkami niby cos robi biega i nagle staje odwraca się i wyciaga ręce przed siebie tak,że dzieci które biegną za nim "nadziewają" sie na te ręce.Niewiem czy ogląda jakieś bajki ciagle czy jak.Był taki czas,że Alicja próbowała tego,-ale w porę to ukróciłam.Tymon robi to cały cza(widzę na piastusiu te jego zabawy)
Wyglada to dziwacznie.dodatkowo robi taka dziwną ponurą minkę.
Spróbuję podpytać Alicję o to siadanie na plecach.
dzięki :) jak będziesz coś wiedziała, to pisz ;) agusiagda@o2.pl żebyśmy tak Dziewczyn tu nie zanudzały ;) hehehe :]
meggi możesz spokojnie dodać do golonek włoszczyznę, najlepiej pokrojoną w słupki, a z przypraw to ja używam gotowej mieszanki do potraw duszonych, nie pamiętam teraz jej składu, ale myśle że czosnek suszony i np paprykę słodką spokojnie możesz dodać.

Dzis u nas naleśniki z twarogiem.

Jutro ziemniaki, buraczki samorobne i do wyboru wątróbka drobiowa z cebulką lub schabowe.

W niedzielę kluski śląskie (nauczyłam się je w końcu robić :) ), duszone udka z kurczaka i ogórki z cebulką.

Na deser na wszystkie te dni mamy domowego pleśniaka ;)
aaa szkoda, bo bym wzięła

no trudno
Ja dziś zrobiłam tą tartę delecty. Robi się prosto i szybko. Dodałam szparagi i szynkę. Trochę słona wyszła ale mąż zachwycony, więc pewnie jeszcze po nią sięgnę. Jutro jedziemy na rybę do knajpy a w niedzielę do teściów - jak zwykle będzie to samo, czyli mielone, ziemniaki i mizeria:-)
Także cały weekend mam labę:-))
kotlety z piersi ziemniaki i buraczki (kupne) brak sił na gotowanie choroba mnie dopadła paskudny wirus jakiś ;-(((((( jutro zrobię gulasz z łopatki i chyba kupię kluski śląskie jakoś tak mam chęć a sama nie umiem robić dwa że nie chce mi się może syna namówię ciasto na pierogi robi rewelacja ;-)))
Tak jak wczoraj zapowiadałam gulasz z łopatki,z włoszczyzną duszoną cebulą,czosnkiem oraz kolorowe papryki do tego kluski śląskie(kupne)
Ryba po grecku,ziemiaczki z koperkiem
Magiii - masz jakiś inny nr telefonu do przedszkola niż ten widoczny na stronie? Albo może do którejś Pani(Beatki, Darii)?
Przed 8 zaczęłam próby dodzwonienia się, trwające do teraz. Nikt nie odbiera, po iluś sygnałach przełącza na fax. Chwilę po 8 wysłałam maila, nie wiem czy i kiedy będzie odczytany...

Dzisiaj mieliśmy się spóźnić i miało czekać śniadanie na Gabrysia (rano wizyta u logopedy, tak co tydzień) - ale przez weekend Młody walczył z gorączką dochodzącą do 39,4'C. Dzisiaj zostaje w domu, wieczorem mamy wizytę u lekarza. Chciałam poinformować przedszkole - ale nie mam jak :/
my się zakotletowaliśmy ;) dziś ostatni dzień kotletów mielonych (mielone z szynki, soja, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koperek, czosnek) :)

w sobotę była wersja z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka :]
wczoraj zupa koperkowo-ryżowa i sandwiche z kotletami, ogórkiem kiszonym, pomidorem, żółtym serem.
dzisiaj zupa z czerwonej kapusty z kiełbasą gospodarza ;) później ziemniaczki, kotlety i buraczki zasmażane na prośbę chorego Gabrysia ;)

zupy będzie na dwa dni - przynajmniej tak myślę ;P

chcę też zrobić sernik z mascarpone i białą czekoladą :] ale na upieczonym biszkopcie, a nie pokruszonych ciastkach jak to widziałam w przepisie ;)
tak mi smakował ten sernik w Przystanku Kawa, że muszę mieć go w domu ;P
dzis u Nas ziemniaki i bigos ;)

dziękuje za minusy, ktoś się czuje niedowartościowany ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A my znowu ryba po grecku,miała być wczorajsza na dwa dni,ale była tak pyszna,że poszła cała.A dziś mężu zazyczył sobie taką samą.
Niech ma,bo od jutra zaczyna tez rządzić w kuchni.

Agusia niestety nie mam innego telefonu i włąsnie około 8mej ciezko się dodzwonić,najłatwiej około 10tej.
Ale nawet jak sie spuzniamy sp[oro do przedszkola to śniadanie zawsze nawet po 9tej młoda dostała,a zgłaszać faktu,że dziecka nie będzie nie trzeba zgłaszać,bo poprostu odchaczają nieobecnosć i już.(też kiedyś dzwoniłam,ale to niepotrzebne)
Z tą gorączka to u nas też było.W piatek wieczorem połozyłam zdrowe dzieci spać,a po dwóch godzinach słyszę jeki,mierzę temp 39,5.Sobota niedziela bez kichnięcia kaszlnięcia,zero choroby.Dziwny jakis wirus czy jak?
U nas dziś gołąbki, dostałam wczoraj od teściowej ale skoro jest dzień chłopaka, to może zrobię coś wyjątkowego mojemu "chłopakowi":-) Chociaż szczerze to w poniedziałki po pracy jestem taka zmęczona, że chyba nie będzie mi się chciało cudować...
Megiii - ano wirus jakiś :/ znowu :/ za 1,5 godziny mamy wizytę u lekarza :)
nie chciałam, żeby Panie czekały ze śniadaniem dla Młodego, bo my planowo spóźniamy się raz w tygodniu o ok 45-50 minut ;) bo na 8 jeździmy do logopedy :) Panie mają rozpiskę kiedy :] no a dzisiaj nie spóźnienie, tylko nieobecność :]

_____

biszkopt stygnie :] nie mogłam się zdecydować czy zrobić zwykły czy kakaowy ;) ale jak się okazało, że kakao wyszło... to problem sam się rozwiązał ;)

później tylko masa - twaróg, mascarpone, cukier puder i roztopiona biała czekolada...

hmmmm ;)

Emilia - dobrze, że przypomniałaś o dniu chłopaka ;P powiem, że ciasto z tej okazji :]
Zjedliśmy jednak gołąbki i zrobiłam nam do pracy pastę z makreli - z cebulką, groszkiem, ogórkiem kiszonym, jajkami i majonezem. Wcinam właśnie na chlebku z masełkiem, mniam!
Jutro jadę po pracy do kuzynek, zamówię chyba do pracy coś bo nie zdążę zjeść obiadu:-(
no to Młody jeszcze 2 dni siedzi w domu :/ mamy Go przypilnować ze smarkaniem i braniem syropu :P

Megiii - czy Ala śpiewa piosenkę "Zuzia, lalka nie duża"?
wczoraj i dzisiaj pomidorowa jak co tydzień u mnie gości ta zupa,ale już dawno nie jadłam ogórkowej z kiszonych ogórków chyba zrobię jutro ;-)
u mnie dzis steki wolowe, pewnie ostatnie w tym roku z grilla:) do tego ziemniaki, cukinia i papryka:)

i dalej mam ochote na pierogi z kapusta;)

jutro beda enchilady z mielona wolowina, wczoraj zrobilam na szybko makaron chinski z kurczakiem i warzywami i sosem sojowym, czyli danie w 10 minut:) w wersji weekendowej gotuje do tego ryz i trwa to 20 minut;)
O, ogórkowa i enchiladas - też dawno nie jadłam i trochę zapomniałam :-(
Wczoraj i dziś szczawiowa z jajem.dziś jeszcze domowe cheesburgery i frytki.
Jutro pulpeciki w sosie jarzynowym plus pure i marchewka z groszkiem albo buraczki.

W czwartek barszcz ukraiński czyli zupa buraczkowa dla Niko,bo prosił.
Agusia Ala praktycznie bez przerwy coś podśpiewuje i mi Zuzia-lalka nieduża też

Jesem chora i padnieta po pierwszym dniu w pracy resztki ryby i kanapki na dziś
Megiii - bo właśnie Gabryś śpiewał Zuzię ;) (jak po dłuuugim czasie Mu ją włączyłam). Gdy zapytałam czy nauczył się w przedszkolu, to powiedział, że Ala śpiewa :)))
Czy na jutro lub piątek trzeba coś przynieść do przedszkola? Gabryś miał kilka dni przerwy w związku z chorobą.
Zdrowiej szybko :)

Jutro chyba zrobię krupnik, bo dawno nie było :)
o ja chyba w weekend zrobie krupnik, tez u nas dawno nie bylo (dobry rok;)

kupilam lososia wedzonego wiec jutro na obiad makaron z lososiem i pietruszka

dalej mam ochote na pierogi z kapusta, ale tyle juz wytrzymalam to do swiat poczekam:)
ha ha ja mam dzisiaj właśnie krupniczek i co więcej placki ziemniaczane też mam od ,,mamusi,, więc full wypas chyba mam ;-))
Ja robię dziś sałatkę warzywną a że mam skręconą nogę, to ta sałatka będzie na obiadokolację. Jutro nastawiam ogórkową.
hej aga...i cos wiadomo o miodzie?? ;))

a tel nie masz do tego pana???
Hej Kindii :) Pan Andrzej się nie odzywa, wysłałam 2 maile :) nr telefonu jest w wątku o miodach na Rodzince :]

szkoda, bo też chciałam uzupełnić zapasy miodu :) dobrze, ze chociaż 1 słoik miodu malinowego kupiłam na Jarmarku Cysterskim ;) (ale całkiem inna konsystencja)
ziemniaczki pierś pokrojona w kostkę gotowana w marchewce z groszkiem z przyprawami plus zaklepka ze śmietany mąki dużo pietruszki dałam natki i pieprzu cytrynowego do tego sałatka ala szwedzka z piwnicy mąż przyniósł ;-))
na kolację było quritto a la kfc ;-))
dzisiaj ziemniaczki kotlety z piersi do tego buraczki sałatka szwedzka ogórek kiszony plus pieczarki smażone z cebulką
wczoraj krupnik :] później zrobiłam ziemniaczki pieczone z czerwona papryką i tymiankiem, pałki z kurczaka w cieście naleśnikowym i marchewkę glazurowaną (na słodko) :]

dzisiaj ciąg dalszy krupniku :]

jutro chodzi za mną "safolka" szparagowa :] na niedzielę mam kiełbaski :] jeśli będzie ładnie - upieczemy na działce w ognisku :] jeśli brzydko - w domowym piekarniku albo na grillu elektrycznym ;)
Wczoraj mega kaloryczny obiad,ale za to jaki dobry.Domowe frytki,stek z cebulą na jajku sadzonym,buraczki i ogórki konserwowe.

Dziś zupa grzybowa...podobno,bo B pojechał na grzyby jak coś przywiezie to będzie jak nie to nię będzie nic,przyjaciele zabierają Niko,a wieczorem przywożą i zostaja na noc więc pewnie wymyślę ćoś na kolację,może jakaś wypasiona pizza i sałatka.

Jutro jakieś pieczone mięsko w sosie pieczeniowym,zasmażana kapusta czerwona,sałatka z pekinki z czeroną fasolą itd,ale nie robię ja,tylko przyjaciółka co z mężem zostaje na noc,oni często zostają w weekendy i wtedy w niedzielę gotuje Aśka,a ja w soboty przygotowuję żarełko.
my dzis z jedlismy ryz z warzywami i piersia kurczaka, dzieci klopsiki szwedzkie;)
a teraz dopycham sie cheeseburgerami z mcsyfu, moj maz jak juz duzo razy pisalam nie umie nic gotowac;) wiec jak prosilam o cos dobrego na kolacje to pojechal do maca;)
wiecie jak tu jest malo rzeczy w mcdonaldsie? polowa tego co w Polsce!
kfc wcale nie ma:(
na jutro wlasnie marynuje kurczaka bedzie prawie jak w kfc - wygenerowalam w koncu idealny przepis:)
Koza - jaki to ten idealny przepis na kurczaka kfc? ;)

u nas zgodnie z planem - ziemniaczki z zieloną pietruszką i młoda, zielona fasolka z masłem klarowanym, czosnkiem i natką pietruszki :)

na jutro ugotowałam smak na gęsich skrzydłach - zrobię ogórkową(z kiszonych ogórków) na 2 dni :)
u nas krem z dyni z grzankami i zrazy
grochówka ;-)
jeszcze dojadamy grochówkę,ale że zostało jej nie za wiele to usmażę jeszcze naleśniki część na słodko, a dla męża zrobię z farszem (mielone cebulka pieczarki i trochę camemberta)
farsz wyszedł przepyszny mniam ;-)))
Mięsko w sosie pieczeniowym zgodnie z planami.
Wczoraj grzybowa jednak bo grzybów było mnóstwo,głównie prawdziwki i podgrzybki. Zupa rewelacyjna,krem grzybowy.

Dziś jeszcze sałatka z pekinką.
Jutro jakaś zupa,al nie wiem jaka.
Meggi - ale mi narobiłaś smaku na takie naleśniki z mięskiem mielonym i warzywami ;) jeśli Mężowi uda się teraz dostać mielone w Biedronce ;) to jeszcze dzisiaj zrobię :]
no to już wiem, że w Biedronce pusto :/ zostaje nam upieczenie udek z kurczaka, które marynują się od wczoraj ;P
Agusia ostatnio w biedronkach tak jest wszedzie pusto i nic nie ma nie wiem o co chodzi moze zmienia sie koncept ustawienia albo co???
ojjjjj nalesniki maz pozarl az mu sie uszy trzesly ja juz tez dawno nie robila wlasnie takich z mieskiem;-))
haaaaa - Mąż kupił mielone w drugiej Biedronce ;) (akurat wracał od swojej Mamy i ma 3-5 Biedronek na trasie ;)) pyszne były te naleśniki :] ogólnie jakoś daaawno nie jedliśmy naleśników ;] zrobilam szybki przegląd zamrożonych warzyw - dodałam marchewkę z groszkiem, włoszczyznę mrożoną w słupkach, pokrojonego selera, cebulę, czosnek, natkę pietruszki :] doprawiłam sosem sojowym indonezyjskim, przyprawą Wok, tymiankiem, majerankiem, bazylią i oregano :] do tego koncentrat pomidorowy ;]

dzisiaj dokończymy ogórkową :] (okazało się, że Młody w przedszkolu też ma ogórkową ;) dla odmiany na żeberkach)
później ziemniaczki z zieleniną, pieczone udka z kurczaka (na jutro też), kalafior i mizeria(dla Młodego, nie lubi kalafiora)

:)

na deser biszkopt z kremem (bita śmietana+mascarpone+biała czekolada) :)
Aga kurczaka robie tak:
piersi (stripsy;) kroje w paski ok, 2 cm szerokosci. Robie marynate: szklanka mleka, 1 jajko, łyżeczka glutaminianu sodu (albo pol kostki rosoolowej:) 2 lyzeczki soli, 1/2 lyzeczki pieprzu, 2 lyzeczki chilli(i to wcale nie wychodzi za ostre, jak lubicie to mozna smialo dodac wiecej)kilka kropli tobasco, lyzeczka czosnku granulowanego
mieso marynuje przewaznie cala noc
panierka - maka (2 szklanki) i 2 lyzeczki proszku do pieczenia, odrobina chilli:)
kawalki miesa obtaczam w mace, wkladam spowrotem do marynaty, znowu do maki i smaze we frytkownicy:)
a ja dzis robie gulasz wolowy:)
Koza-fajny przepis, muszę kiedyś spróbować.

Ja ostatnio robiłam cheeseburgery takie, jak w McDonaldzie: kupiłam bułki w biedrze (muszą być miękkie i lekko słodkawe). Pół kilo ładnej wołowiny zmieliłam, dodałam sól, pieprz i 3 łyżeczki ziarnistej musztardy. Płaskie kotlety smażyłam na patelni. Na koniec na chwilę położyłam na patelni bułki. No i teraz jak to w macu: Bułka, keczup z musztardą, odrobina drobniutko pokrojonej cebulki, plasterki pikli, kotlet, plasterek cheddar hochlanda. Były niemal identyczne, jak te z maca.

U mnie dziś mielone z indyka, marchewka z groszkiem i ryż doprawiony ostrą papryką i curry.
wczoraj zrobiłam pierś kurczaka pieczoną w piekarniku w marynacie słodko -ostrej w panierce z otrębów z pieczonymi ziemniakami dzieci z duszoną marchewką ja z gotowaną żółtą fasolką ,to młodszy nie pogardził ale starszy tylko ugryzł i powiedział że niedobra ,dzisiaj to samo bo zostało .
Dzisiaj przemycam brukselkę i zrobię zapiekankę z ziemniakami, brukselką, łososiem i kaparami. No i co tam jeszcze w lodówce się znajdzie:-)
Koza - po co to jajko do marynaty????

gdzieś widziałam w tv i w necie, że niby ta ich panierka w kfc trzyma się na wodzie :P maczają w wodzie, w mące z przyprawami, wodzie i znowu mące :P (czy jakoś tak)

ja robię w płatkach kukurydzianych lub z tego przepisu

""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"

najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc

wykorzystuję różne kawałki mięsa ;) skrzydełka, bioderka, pałki, piersi :] ale te z kośćmi wolę najpierw lekko podgotować w dobrze doprawionej wodzie ;) wychodzi smak na zupę ;) a ja mam pewność, że mięso przy kościach nie będzie surowe ;) (tak się kiedyś przejechałam grillując udka wg pewnego przepisu, od tamtej pory zawsze podgotowuję, a później wrzucam w marynatę)
dzis obiad mało ambitny - boloński garnek.
Aga przede wszystkim kurczaka mocze w mleku nie w wodzie, bo wiadomo jest wtedy miekki i soczysty, mysle ze jajko jest po to, zeby panierka lepiej sie przykleila:)

ja nie wiem jak robia w kfc, maka na pewno trzyma sie i na wodzie, ale mleko jest lepsze dla miesa:)
w platkach nie lubie, bo to inny smak zupelnie:) filety z platkami uzywam do nadziewania tortilli po meksykansku :)

ja robie szaszlyki wlasnie:) wolne mam to sobie pozwalam:)
u nas klopsówkao wczoraj,a kolejno była fasolowa schabowe z ziemniakami i sałatką pomidorową,barszczyk

Moja siostra robi te skrzydełka a`la kfc tak,że macza w mleku i optacza w drobno zmielonej bułce tartej(samodzielnie w młynku do kawy)z dodatkiem mąki z przyprawami i wrzuca do frytkownicy są niemal takie same
u nas dzisiaj pieczony kurczak faszerowany masą wątróbkową. a że masy mi trochę zostało to upiekę dodatkowo pasztet :)
Następnym razem wypróbuję te piersi moczone w mleku z jajkiem ;)

Ogólnie fajny smak daje też marynata z mojego ulubionego przepisu na krewetki ;) w przypadku kurzego biustu też fajnie pasuje :))) sok pomarańczowy+sos sojowy+miód+czosnek :) no ale to już nie przypomina kfc ;)

--------

U nas dzisiaj zupa jarzynowa. Wieczorem makaron z sosem z mascarpone i wędzonym łososiem (z cebulką i koperkiem)
filet z dorsza ,kapusta kiszona ,ziemniaki .
pomidorowa z makaronem
u nas wczoraj byla pomidorowa z zacierkami a syn mial szczawiowa z ziemniakami dobieranymi i jajkiem dzisiaj dojadamy zupe a ja kupilam sobie ziemniaczki pieczone i do tego sledzia w smietanie ymmm
u nas dziś ogórkowa.

Jutro piątek czyli śledzie znowu w smietanie bo i my i dzieciaki lubia.

sobota - pieczony kurczak, ziemniaki i fasolka z bułką tartą.

niedziela - klopsiki w koperkowym sosie, makaron i buraczki.

i jutro robię drożdżówki z owocami ;)
Makaron z pomidorami i parmezanem
dokończyliśmy wczorajszą zupę jarzynową :)
wieczorem zrobię hot-dogi :)

Zainspirowana wątkiem o sałatce śledziowej - dzisiaj robię śledzie pod pierzynką :)

Kolejny wątek przypomniał mi smak z dzieciństwa - czeskie knedliczki :))) zrobię jutro lub w sobotę :) do tego gulasz i zasmażane buraczki :)
u nas dzisiaj pierś kurza w sosie szpinakowo serowym.
Makaron z pieczarkami, cebulą, śmietaną i parmezanem.
A u mnie z powodu skwaśnienia zupy pierogi leniwe kupne.
Pieczony na butelce kurczak-mąż robi, więc będzie dopiero za godzinę:-))
Do tego surówka z pora, jabłka z majonezem i ziemniaczki pieczone - mniam!
Wczoraj knedliczki z gulaszem i zasmażanymi buraczkami :)

Dzisiaj ciąg dalszy gulaszu, z kaszą gryczaną i surówką z selera z brzoskwinią :)
musze raz zrobic tego kurczaka na butelce, robicie go z woda czy z piwem?
u nas dzis losos pieczony z porami dla meza, a dla mnie i chlopakow kurczak tikka masala - wszystko z ryzem jasminowym chyba:)
Ja robię kurczaka generała wg Magdy Gessler - na butelce z piwem :)

albo normalnie piekę na stojaku :)

Dzisiaj nie wiem co :) siedzę w szkole, Rodzinka ma coś wymyślić. Jako, że wczoraj przywieźliśmy pyszne ziemniaki (co rok zamawiane u jednego gospodarza), to pewnie przygotują mi frytki do smażenia ;) bo fryty z tych ziemniaków wychodzą super pyszne, słodkie :))
obgotowujesz takie frytki najpierw Aga?
smazysz 2 razy?
Smażę w garnku do frytek, bez sitka - taki fajny, stary, wielki rondel :)
Najpierw podsmażam do lekko złotego koloru pierwszą połowę frytek. Wyjmuję, wrzucam drugą część. Jak jest w odcieniu tych wyjętych, to dorzucam te już zimne.
Smażę razem na ładny złoty kolor.

Kiedyś robiłam jak Makłowicz - przed smażeniem moczyłam frytki w wodzie z cukrem. Ale na dłuższą metę tak mi się nie chciało ;)
dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z cebulką i ogórkiem kiszonym do tego kotlety z piersi kurczaka ale robione troszkę inaczej niż tradycyjne kotlety(pierś przekrajałam na pół każdą zamiast rozbijać nacinałam delikatnie nożem osoliłam popieprzyłam zrobiłam marynatę oliwa plus czosnek granulowany natka pietruszki suszona cząber i lubczyk suszony leżało ok pół godz w tej marynacie a później wyjęłam i moczyłam kolejne pół godz w rozbełtanym jajku na koniec smażyłam na klarowanym maśle panierka jajko mąka jajko plus bułka tarta i wyszły takie soczyste pycha )
niepotrzebnie tu wchodzilam, jestem przed @ i jak czytam to mi slinka leci;)
ale zrobilam dzis pyszny rosol, taki prawdziwy, z kury, wolowiny, cieleciny gotowal sie 5 godzin (troche przez przypadek bo zapomnialam wylaczyc kuchenki jak wyszlam z domu:P) robie taki raz na czas zeby miec bulion do gotowania na pozniej:)jutro bedzie ogorkowa, bo mam pyszne polskie ogorki kiszone:) i tak mysle jeszcze o tym kurczaku na butelce, bo sama zupa u mnie to nie obiad niestety...nawet ogorkowa z ziemniakami i miesem
Koza-mój mąż robi tego kurczaka i uważam, że to najlepszy kurczak, jakiego jadłam. Jest bardzo soczysty.
Smaruje go z zewnątrz i wewnątrz przyprawami:ostra marynata do kurczaka, papryka, sól. Nabija go na butelkę z wodą, stawia na blasze i piecze 2,5h.
Dziewczyny jak robicie pierś z kurczaka w sosie szpinakowo serowym?? Aha i poproszę o przepis na tego kurczaka na butelce z piwem, pierwszy raz o czymś takim słyszę, a pewnie super smakuje:)
http://forum.trojmiasto.pl/jakie-piwo-t421680,1,310.html np. tu podawałam przepis na tego kurczaka ;)
emilia a ten makaron z pieczarkami i parmezanem to robisz z kwaśną śmietaną taką jak do zup? czy może ze słodką?
AgusiaGda a to piwo to ma być normalnie w środku w tej butelce czy jak?;D Sorki za głupie pytania, ale strasznie chcę zrobić takiego kuraka, a nie chce żeby jakaś lipa mi wyszła;d
Kupujesz butelkę piwa, moczysz ją w wodzie, żeby odeszły naklejki. Stawiasz na blaszce, otwierasz, sadzasz na niej kurczaka - tak żeby szyjka butelki wyszła górą, tą dziurą obok szyi kurczaka (czasem trzeba naciąć skórę).
W czasie pieczenia piwo powinno wypływać z butelki - jeśli nie chce to wsyp odrobinę soli. Tylko uważaj, bo będzie fontanna. Najlepiej sprawdza się piwo Tatra.

wpisz w google kurczak generał na butelce piwa i ustaw szukanie fotek - zobaczysz jak wygląda ten ptak na flaszce ;)
~A./ - makaron z pieczarkami: dodaję śmietanę 30%.
Ja dzisiaj chyba grochówkę odmrożę. Mąż idzie na piłkę więc nie chce mi się nic wymyślać.
u nas dzisiaj żurek (nagotowałam taki gar, że z tydzień będziemy się z nim bujać :P ) i schabowe.
Ja jednak nie odmrażałam. Ugotowałam mega pyszną zupę-krem. Z marchewki, cieciorki, białej fasoli, pomidorów z puszki i cebuli. Lekko pikantna.
Bez mięsa i śmietany - więc zdrowo i mało kalorycznie. Mężowi posypałam grzankami z lidla i chociaż on kremów nie lubi, to tej zażyczył sobie porcję do pracy:-)
W sumie to moja pierwsza zupa bez mięsa czy kostki rosołowej (od tych już dawno się odzwyczaiłam) i jestem w szoku, ,że taka dobra i treściwa. Po jednej miseczce byłam pełna.
Dzisiaj pomidorówka z ryżem.

Później nasmażę zwykłych kotletów mielonych z cebulką i koperkiem. (na 2-3 obiady i zachciało mi się kanapki jaką robiłam w pracy ;) bułka grahamka lub wieloziarnista z kotletem mielonym, ogórkiem kiszonym i ćwikłą - jutro rano pojadę po "te" bułki do piekarni, zaraz nastawię buraki w szybkowarze - na ćwikłę i na jutro do zasmażenia)
Dziś do kotletów mizeria i ziemniaczki. :)
ziemniaki gniecione na puree i odsmażone plus bitki ze schabu z jarzynami w sosie chrzanowo-musztardowym
u nas pieczone udka kacze ,ziemniaki do tego buraki a dla chętnych z bigosem .
Jednak z części mielonego zrobiłam dla odmiany pulpeciki :) jutro dorobię jakiś sos :) do tego kasza jęczmienna i buraczki :) i obiad na jutro zaplanowany ;)
na jutro zupa mielona odkąd pomagam bratu w opiece nad małym synkiem takim tycim 2,5 mies to obiady musza byc od gornie zaplanowane ;-))
meggi proszę bardzo o przepis na te bitki, robię jutro, natychmiast!
dzisiaj chyba zjemy na mieście, bo mamy zalatany dzień. ale jakby co to mam w lodówce kotlety mielone.
emilia bitki są bardzo proste,kroisz schab w cienkie plastry,tłuczesz na jeszcze ciensze(ale bez przesady zeby nie przedziurawić) solisz,obtaczasz w mące i smazysz,potem odrobinka wody,i chwile dusic,potem śmietana wymieszana z odrobiną musztardy i troche mąki,wlewasz do miesa,mieszasz chwile dusisz(smietana nie kwasnanajlepsza ta do sosów rama chyba)doprawiasz do smaku.
lub bitki w occie balsamicznym, tłuczemy schab tak samo jak wyżej, pod koniec smazenia miesa zalewamy bitki octem balsamicznym (zmniejszamy odrobine ogien)przwracamy bitki w trakcie,smazymy chwilke aby sie utwożył sosik i ważne zeby smazyc wczesniej mięso na oliwie+troche masła.
ja jeszcze dodaję włoszczyznę w talarki pokrojoną i śmietanę dodaję normalnie 12 plus przyprawy ;-)) ja zawsze kupuje schab z rozbiciem dzięki czemu oszczedzam czas na rozbijaniu
baa ja dodaje tez chrzan tak ok 3 łyżek jest lepsze w smaku a do duszonych bitek dodaję dwa zabki czosnku przecisnietego przez praske
dzisiaj wedlug planu zupa ,,mielona,, ostraaaa ze hooo zostalo na jutro wiec mam wolne od gotowania plis dostalam od mamy buraczkowej dla dziecia bo maz nie zbyt ostatnio lubi kuchnie tesciowej a kiedys sie nia zajadal coz smak jej sie zmienil badz mezowi ;-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzięki Wam:-) Nigdy nie robiłam bitek ze schabu a brzmi to pysznie:-)
hehehe jakaś zazdrosna osoba minusuje wszystkich po kolei :P
;p

u nas mielone, ziemniaczki i nie wiem jeszcze co na surówkę. pozdrawiam kucharki :) i zazdrośnice też :P
też mnie te minusy zastanawiają myśle,że nie sa od profesjonalistów,a raczej od tych kiepsko gotujących

U nas były
pomidorowa, fasolowa, krupnik,wczoraj spaghetti,dziś schabowe z ziemniaczkami i koperkiem +sałąta ze śmietaną na słodko.
Jutro nie wiem chyba zgapie coś od was
A u mnie dzisiaj pyzy z mięsem własnej roboty , barszcz ukraiński .
u nas wczoraj były pulpety w sosie pomidorowym i zostały na dzis ,a że ziemniaków sporo również zostało to zrobię parę kopytek .
hej:) jesli chodzi o te bitki to ja bez chrzanu bo go nie toleruje:/ a wczoraj zrobilam fajny obiad,odmroziłam 2 plastry wołowiny i plaster schabu(to co zostało) dokupiłam 300dk karkówki i pokroiłam wszystko w paseczki,usmażyłam z cebula i zalałam kartonikiem sosu pomidorowego,potem dodałam przesmażone pieczarki(z 5) na masle,oraz 3 papryki(czerwone i żółtą)na koniec sól piepsz magi,wyszło bardzo smaczne,do tego kus kus,polecam:)
A ja mam dzisiaj urodziny i nie gotuję :-)po cichu mam nadzieję, że mnie mąż gdzieś zaprosi:-) A jak nie, to zamówię pizzę.
Pozdrawiam kucharki i minusowców hihi:-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sto lat:)
Sto lat :))))

Diablica jak robisz pyzy? Mam ochotę zrobić jutro ;) założyłam wątek pyzowy :))) zdradź tam swój przepis ;)

Dzisiaj Mama zrobiła pyszne gołąbki z włoskiej kapusty :)) do tego ziemniaczki i wczorajszy sosik koperkowy(został od pulpetów)
U nas wczoraj rosół,gotowałam 4 godziny.Z połowy rosołu B zrobił krem borowikowy.
Dziś pieczeń w sosie ,czyli bitki,ale dopiero po usmażeniu,uduszeniu mięsa kroję je na plastry,wychodzi o wiele lepsze mięsko i sos,do tego puree i kapusta czerwona zasmażana.

Mam w planach jeszcze jakąś sałatkę.
Kalafior - Tomek załapał w przedszkolu i koniecznie chce na obiad, jajka sadzone i ziemniaki dla męża dla nas ryż.
mój nijak nie chce zjeść kalafiora :/
No widzisz twój kalafiora a mój broń boże pietruszki koperku szczypiorku nawet z ogórkowej muszę wybierać mu starte ogórki
to masz pieczeń w sosie a nie bitki. ale przecież i tak chodzi o smak:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zwał jak zwal,ale myślalam ze pieczen to się piecze.Mięsko wyszło super,zawsze kroiłam w plastry i robilam w sosie,w calości jest jednak o niebo lepsze.

Jutro to samo co dziś.

Pojutrze jeszcze nie wiem co.
a dla mnie bitki to musza byc "wybite" czyli wyklepane :) na surowo oczywiscie;)

ja dzis (a wlasciwie wczoraj) zrobilam poledwiczki wieprzowe nadziewane szparagami bo kupilam wczoraj swieze szparagi! taki rzeczy to tylko w Norwegii;) do tego puree ziemniaczane i ogorki kiszone:P mamy zapasy z polski i nie mozemy sie najesc ogorasow:)

jutro bedzie jakis makaron, ale nie wiem z czym i jak :) moze mi podsuniecie pomysl?
Dzięki za życzenia:-) Koza-polędwiczki musiały być super!
A mój ulubiony makaron to z szynką parmeńską, sosem z suszonych grzybów, rukolą i prażonym słonecznikiem:-)

U mnie dziś krem z warzyw z cieciorką i bobem:-)
U nas było wczoraj tak fasola po bretońsku ale to jedli tylko chłopaki bo ja nie lubię ,więc zrobiłam parę małych klopsików z indyka zjadłam z sałatą ,dzisiaj klopsiki dodam do sosu pomidorowego poduszę pieczarki i podam z makaronem .
byl makaron, ale nie musialam wymyslac, pojechalismy na zakupy i okazalo sie ze juz 14 wiec pasta byla w restauracji, z wolowina, papryka i sosem kremowo-pomidorowym - :)

jutro pierogi:D:D:D robimy z mezem, bo musimy przygotowac jakies typowe polskie danie do szkoly dla synka, wiec przy okazji zrobimy troche dla siebie
w piątek zupa ogórkowa (z kiszonych) na wędzonym boczku :)

z boczku powstały skwarki do pyz :)
zrobiłyśmy pyzy ziemniaczane z mięskiem :) pyyyyszne były :)

_____

wczoraj mieliśmy trochę przygód przed południem, obiad był łapany ;) wróciliśmy do domu ok 14:30 zmarznięci i godni :) dojadaliśmy co zostało - po pół talerza ogórkowej i po 2 pyzy dla dorosłych - podsmażone w plasterkach :) Młody zjadł 1 pyzę :)

wieczorem dokończyliśmy gołąbki :) tym razem w sosie pomidorowym :)

dzisiaj będą domowe hamburgery :)
Emilka prosze podziel sie tym przepisem na makaron z rukola bo brzmi apetycznie...:)
Aniu:
Do małego garnuszka wsypuję garstkę suszonych grzybów, zalewam bardzo małą ilością wody i gotuję. Na patelni z łyżeczką masła podduszam cebulkę i dodaję pokrojoną szynkę parmeńską, podsmażam wszystko. Dodaję grzyby wraz z płynem i śmietanę 30%, redukuję aby sos zgęstniał i doprawiam ostrą papryką, pieprzem i delikatnie solą (szynka jest słona). Na czystej patelni prażę pestki słonecznika. Makaron tagliatelle gotuję w lekko osolonej wodzie, dodaję na chwilę na patelnię z sosem, posypuję listkami rukoli, mieszam i tuż przed podaniem posypuję słonecznikiem.
U nas na szybko niedawno zrobiłam piersi z kurczaka i sałatkę z pekinki z czerwoną fasolą,kukurydzą,ogórkiem konserwowym,prażonym sezamem,cebulą i majonezem.

Zalało nam dziś cały salon,pół sufitu spadło,nie wiem dlaczego. Wielkie sprzatanie i szukanie przyczyny.

Zawsze cos.
Ojej, współczuję:-/ Wichura była straszna, ja nie mogłam spać. Bałam się, że dach się nam odklei..

U nas dziś ziemniaki w mundurkach i śledzie z jabłkiem, cebulą i kaparami w śmietanie.
U nas dziś wypasiony obiad. Łosoś pieczony w folii z czosnkiem, przyprawami i koperkiem i na górę położyłam szpinak (duszony na patelni z czosnkiem), do tego frytaski, zblanszowany brokuł i surówka z białej kapusty. Mniam, zajadaliśmy się z mężem :) Na jutro robię pesto z makaronem tagiatelle i prażonym słonecznikiem.
Wielkie dzieki, wypróbuje koniecznie uwielbiam takie makarony:)
hmm u mnie ostatnio są obiady na szybko nie wiedziałam że przy małym dziecku jest aż tyle pracy ojj tzn jak mój syn był mały to jakoś to szło hee tyle że byłą młodsza o wiele a do tego nie musiałam prac sprzątac gotować robic azakupów he he. Dzisiaj piers z kurczaka w sosie gotowana w marchewce z groszkiem z dodatkiem cury ziemniaki
jutro pieczone cwiartki i palki do tego ziemniaki i kalafior z bulka+ziemniaki;-))
czy fasolka szparagowa już się skończyła???? od tygodnia chcę kupić i nie ma :P
W Kupcu na Morenie jeszcze wczoraj widziałam żółtą i zieloną ale nie przyglądałam się jak wyglądała ;-))
Ja chyba dzisiaj zrobię cannelloni ze szpinakiem, a jak mi się odechce to będą frytki:-)
Agusia ja dzisiaj kupiłam fasolkę na ryneczku na Chełmie ,czyli jeszcze jest .
żółta fasolka 12.50 masakra jakaś ;-p dzisiaj byl obiad według planu,jutro zupa klopsowa
zupa już zrobiona wyszła zaje.... ;-) a na jutro brak pomysłu póki co w piątek zrobię chyba tilapię smażoną o ile ją dostanę ;-p
co to zupa klopsowa?
"co to zupa klopsowa?"

pewnie zupa z pulpecikami :] (ja robię taką cytrynową i kurkową)
______

dzięki za cynk o fasolce ;) byłam dzisiaj na rynku i się mocno zdziwiłam - fasolka w cenie 12-15zł... no chyba kogoś popiórkowało ;) gdzie u nas na talerzach przeważa fasolka(jak już jest na obiad) ;) czyli muszę kupić kg na 4 osoby :]

właśnie nastawiłam smak na zupę (na kurzym korpusie i skrzydle z gęsi) :] powstanie krupnik i botwinka(nie wiem w jakiej kolejności) :] w ilości - każda zupa na 1 dzień :)

ostatnie 2 dni byłam w rozjazdach :] w poniedziałek miałam obiad łapany jak wróciłam :] Młodemu Babcia usmażyła uproszone racuchy z jabłkami :] (nie mógł zostać na racuchach w przedszkolu, bo Babcia już czekała)

wczoraj po powrocie zjadłam ciepły obiadek :] Mama zrobiła mizerię, surówkę z marchewki z jabłkiem i winogronami :] ziemniaczki :] i dorobiła sos do pulpecików, które wcześniej skleciłam ;]

będzie któraś zupa :) później kotlety mielone, ziemniaczki, kalafior dla dorosłych :] a dla Młodego mizeria albo surówka z pekinki? bo niestety mój Dzieć z niewiadomego powodu nie uznaje kalafiora :P
mama b:
podobna do jarzynowej. Wykonanie: wywar z kostki rosołowej włoszczyzna pokrojona w talarki. Pół kg mielonego przyprawiasz tak jak na kotlety robisz kulki jak włoszczyzna się trochę pogotuje wrzucasz na wrzątek kuli gotujesz potem dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę czekam aż się ziemniaki ugotują na duży gar dodałam 3 łyżki octu i dosyć sporą garść kopru świeżego na koniec mieszam 2 łyżki mąki z wywarem zimnym i dodaję to do zupy ;-)))
Agusia nie przejmuj się mój syn jak był mały tez nie lubił kalafiora>dzisiaj za to wprost uwielbia, najpierw zaczął od takiego bez bułki po prostu ugotowany, a z czasem zaczął jeść z bułką i teraz bardzo go lubi ;-))) smaki się dzieciom dosyć często zmieniają ale jak będziesz go zmuszać na siłę to skutek będzie odwrotny od zamierzonego.
Dziś fryty jajka sadzone i sałatka z pekinki.

Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem piersi z kurczaka w panierce z chipsów.Robił ktoś?
Ale to nie dziś,bo ostatnio piersi były.

Jutro mam urodzinki więc jakiś wypad do knajpy,nie gotuję.
Dziekuję meggi
Wygląda to smakowicie....
muszę ugotować w przyszłym tygodniu.
u mnie dziś kawałki indyka w sosiku warzywnym, ziemniaczki i buraczki

dołączę sie do wątku:))
Meggi - to mnie pocieszyłaś :) może i mojemu to się odmieni ;) nie zmuszam Go do jedzenia kalafiora :] ot wiem, że jak dla nas będzie kalafior, to Dzieciowi muszę zrobić coś innego :]

moja zupa cytrynowa jest podobna do klopsowej wg Meggi :] TYLKO zamiast octu daję sok z cytryny wymieszany ze śmietaną :] koperek tak samo :] nie zagęszczam mąką - jedynie malutkie pulpeciki obtaczam w mące :] (a i to nie zawsze)

Ola - wszystkiego najlepszego ;) gdybym jutro nie miała kiedy napisać albo bym zapomniała ;) image

Czy któraś z Was robiła zupę czosnkową z mielonym mięsem?
Kiedyś znajoma dała mi przepis i tak od kilku lat mam zapisany w zeszycie ;) ale jakoś jeszcze nie nabrał mocy urzędowej :P

moja Mama właśnie zrobiła zupę "mleczną dyniową" ;)
mmmm... mleczna dyniowa.... chyba sobie zrobię... robicie z zacierkami?
czasem z zacierkami, czasem z lanymi kluskami, innym razem z makaronem :] dzisiaj ta ostatnia opcja ;)
uwielbiam tą zacierkami. ale samej mi się nie chce ich robić i jem z makaronem. klusek lanych nie cierpię. nawet nie moge na nie patrzeć...
Czekoladko chilli-sto lat!!!
U nas dziś makaron ze szpinakiem i oscypkiem-dostałam od znajomych z wycieczki do Zakopca. Uwielbiam takiego oscypka z patelni,mniam:-)
Dziękuję Aga za życzenia. I bardzo proszę o przepis na zupę czosnkową z mięsem :)

Moje dziecko do każdego obiadu musi mieć groszek konserwowy,teraz też
nie dość ze salatkę z pekinką je to i groszek,sam groszek z puszki pochłania/

dziękuję Emilia,
Dzięki Emilia,ale nie sto lat w kraju,nie dam rady..niedawno czytałam o nauczycielce która jest w ciązy ze swoim 14letnim uczniem,grozi jej do 12 lat,bo się przespała z nieletnim,a teraz czytałam artykuł jak pijany młody kierowca,ponad 2 promile nie zatrzymał sie na czerwonym i zabił 10letniego chłopca który wyszedł na spacer z psem i 63letnią kobietę na psach i też mu ku****a grozi do 12 lat! trzech pasażerów a aucie kompletnie pijana.Powiedzcie mi kto ustala to prawo.Po co policja traci pieniądze na śledztwo itd skoro koleś n******* jechał i zabił dzieciaka i kobietę. A będzie tak,że po 4 latach wyjdzie. Przykro mi to stwierdzić,ale nie da się zyć w tym kraju.
Ech, to ciężko jest. Ja mam problemy z pracą bo pracuję od pół roku na czarno w firmie, w której jestem od 10 lat a wypłaty dają jakie chcą i kiedy chcą bo umów nie ma. Szef rozbija się audi za 200 tysięcy i wyjeżdża na Bali a nam nie płacą. I dobija mnie fakt, że razem z mężem pracujemy ciężko na pełnym etacie a nie stać nas właściwie na nic. Takie życie od pierwszego do pierwszego:-(

No ale to chyba nie na ten wątek:-)
ponarzekac zawsze mozna:)

100 lat OLA!!! I spelnienia marzen:)

ja dzis na obiad pizze zamowilam, bo maz pojechal na integracje, to nie bede gotowac dla dzieci:)

Wczoraj zrobilam dorsza w pomidorach z brokulami, ale jakis taki bez szalu byl (bo wg. norweskiego przepisu:P) jakos zupelnie nie lezy mi ich kuchnia;) Chociaz sama w niej pracuje hehe;)

u nas 12 zl to kosztuje 20 dag fasolki:) a 6 zl kilogram ziemniakow:) na szczescie juz nie przeliczam na zlotowki cen, bo chyba nic bysmy nie jedli:)))
wszystkiego naj naj....czekoladko:)
Ja dzisiaj mc drive bo po pracy bardzo się spieszę do szpitala, gdzie urodziła kuzynka. Pogoda dopisuje i mam zamiar w sobotę urządzić grilla:-)
U nas miały być kibiny ,mąż co prawda będzie je dopiero robił więc raczej obiadem tego nazwać można bo godzina już późna jak na obiad dzisiaj zrobiliśmy sobie wypad na grzybki do lasu i nam zeszło ale się opłacało.
Wiola, a co to kibiny?
No też się zastanawiam co to kibiny.

Dziś ogórkowa na żeberkach,robię tylko na żeberkach z tartymi warzywami,dobrze że mam maszyne,zmieniam tylko ostrza i nie muszę trzeć.wiec wszystko jest ekspresowo.
Bardzo dobre ogórki B kupił.

Jutro albo gdzieś pojedziemy,a jak nie to pierś w panierce z chipsów serowych i paprykowych,puree i może sałatka z lodowej i pomidorów,jak gdzie pojedziemy na obiad to opcja z piersią na niedzielę.

Pogoda ładna trzeba wykorzystać.

Dziękuję za życzenia :)(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Mnie też ciekawią kibiny oraz pierś w chipsach. Dobre to?
dziś u mnie nie ma obiadu.
Mam zabieg w szpitalu i córa jakąś jajecznicę ma sobie upichcić...Jaz mężem niestety nic....Prosto z pracy do Kliniki....
Wczoraj byłam do 20,00 u lekarza i nic nie zdąrzyłam zrobić piątkowego.
Na sobotę pozostał jeszcze indyk. Zrobimy z kaszą lub ryżem. i Buraczki lub sałata rzymska z pomidorkiem, ogórkiem itp.
Na niedzielę zapewne piersi kurczakowe w panierce, ziemniaczki i jaka s surowka....Mąż gotuje w niedziele(wtedy jest pierś lub ryba)albo podgrzewa co ja upichce:P
Kibiny mój mąż to robi z tartych surowych ziemniaków ,robi takie wielkie kluchy do środka daje sie surowe mielone mięso ,podsmaża się tą się ziemniaczaną kulę a potem się piecze w piekarniku ważne aby tą wodę odsączyć dobrze z ziemniaków co on tam daje jeszcze to nie wiem bo nigdy nie pytałam ani nie widziałam jak tam w kuchni się rządzi jak je robi ale pewnie i trochę mąki daje , ,w necie przepis na kibiny jest troszkę inny bo z ciasta drożdżowego się je robi ,a mąż robi je z przepisu swojej babci .
Mamo B-życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Ja dzisiaj zrobię na szybko jakieś kanapki na ciepło bo mam kupę roboty w domu, jutro teście przyjeżdżają na grilla-mam nadzieję, że pogoda się utrzyma. Muszę więc ogarnąć dom i ogród, bo wiadomo, że teściowa zajrzy w każdy kąt.. No i jedzonko będę na grilla szykować:-)
o wiola wyciagnij od meza przepis na te kibiny koniecznie! musza byc pyszne!

ja dzis miesko z patelni grillowej robie, piersi z kurczaka i poledwice wolowa, do tego dla dzieci frytki a dla nas warzywa gotowane - u nas sezon deszczowy wiec nastepny prawdziwy grill pewnie gdzies w kwietniu;)
też chętnie wypróbuję przepis na Kibiny :] ja jestem "ziemniaczara" ;) uwielbiam pyry w każdej postaci ;) hehehe :) czyli to wychodzi jakby pyzy/kartacze/cepeliny tylko z samych surowych ziemniaków i najpierw obsmażane, a później pieczone? (zamiast gotowania)

mam zaganiany tydzień, więc praktycznie nie gotuję ;) tyle co 2 zupy dwa dni temu ;)
weekend w szkole :) Mama kupiła dziś kurczaka i zamierza go upiec :) będzie na 2 obiady, bo to jakiś gigant :] jutro dojemy też botwinkę :) do kurczaka surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami i ziemniaczki :] w nd pewnie inna surówka :]

________

Ola - Pszczółki to Twoje okolice? w tym tygodniu byłam tam już 3 razy ;)
Aga do Pszczółek mam około 12 km tak jak i do Pruszcza Gdańskiego.
Mieszkam koło Trąbek Wielkich :)

Oooo kogoś chyba skręca,że mam maszynę do warzyw i nie muszę nic trzeć.
Napiszę raz,w d*pie mam wasze minusy,bo w d*pie trzeba mieć takie zawistne i zazdrosne osoby skoro minusują wątek o obiadach.
Zaczynam wierzyć,ze na tym forum sami małolaci siedzą,bo dorosła osoba raczej sie tak nie zachowuje.

Nie robiłam jeszcze tej piersi w chipsach,dziś pierwszy raz.
siedzimy w domu,bo znajomi przyjezdzają i zostają do jutra wiec będzie ta pierś i jeszcze jakieś sałatki muszę wymodzić.

Jutro nie mam pojęcia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
zupa pieczarkowa na dzisiaj a na jutro piersi z kurczaka ala pożarskie Agusia ja też mam wekend w szkole wiec witaj w klubie;-))
Piersi super.do tego jeszcze faszerowane pokrojonym w kostkę ogórkiem konserwowym,cebulą i wymieszane z koncentratem pomidorowym,taki ostrzejszy farsz.Rewelacja.

Aga Twoja surówka z pekinki z marchewką bardzo smakowała znajomym.

Dziś pizza.
obiadek na dzisiaj byl przepyszny a na jutro brak pomyslu hmm podpowiedzcie cos dziewczyny co gotujecie badz bedziecie robic na jutro?
Ola - bardzo się cieszę :D czyli "Gabrysiowa surówka" ;D

jutro też chyba zrobię pizzę :P nie wiem z czym ;) oczyszczę lodówkę ;) chodzi też za mną sałatka z zupek chińskich z ananasem :P
Syn złożył zamówienie na pizzę z "szyneczką i bananem i serkiem" ;)
a ja chyba wreszcie wypróbuję wersję z rukolą, suszonymi pomidorami(domowej roboty) i szynką szwarcwaldzką (zamiast parmeńskiej, bo taką akurat mam) ;)

nie wiem jaką zje Mama i Mąż :)
hej, hej
jestem po zabiegu, to był zabieg okulistyczny i wszystko sie udało jak najlepiej.
wreszcie widzę:))choć jeszcze nieostro i muszę sie oszczędzac z kompem.
W niedzielę mieliśmy frytki, łososia i surówki z marchewki i colesław.
Zrobiłam też na dziś zupę klopsową dla nas i pulpety w pomidorowym dla córki i jej kumpelki,która zawsze w poniedz. je u nas. Będzie wersja z ziemniakami.
koktail z maslanki z truskawkami na taki deserek....
W tygodniu mam zamiar jakieś sałatki na kolacje porobić...
a wiecie gdzie kupię ciecierzycę w puszce?
Mamo B- u mnie w zasadzie w każdym sklepie jest, na pewno w Kauflandzie.
Udało nam się z pogodą i grillowaliśmy, zrobiłam pyszne szaszłyki z kiełbasy, kurczaka, cukinii, pomidorków, ziemniaków, papryki, cebuli, pieczarek i suszonej śliwki. Mąż zrobił karkówkę. Do tego był różowy sos:-)
Dziś domowe zapiekanki z pieczarkami.
a w lidlu czy w biedrze nie widzialam....
podjadę do kauflanda....
kiedyś widziałam ciecierzycę w puszce w Leclercu :] (ale to było dawno, później nie patrzyłam)

tak mi się chce czegoś bezmięsnego ;) jutro będą kotlety ryżowo-marchewkowe i kalafiorowe :] do tego mizeria ;]
No Aga sałatka super,ta Gabrysiowa.My często robimy pekinkę jeszcze z czerwoną fasolą,kukurydzą,cebulą i natką pietruszki plus majonez i przyprawy.

Polecam Wam te piersi faszerowane ogórkiem,cebulką i koncentratem w panierce z paprykowymi chipsami.Robiłyśmy i w samej bułce tartej,mące i jajku i bułka pomieszana z chipsami. Ale do tego farszu dodałabym odrobinę soku z cytryny i cukru,albo koncentrat wymieszała ze słodkim ketchupem.

Dziś krokiety z mięskiem. Jutro nie wiem co. Może spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem/
Czekoladko-chilli - piersi chętnie wypróbuję, tylko napisz proszę dokładny opis. Ja tylko raz robiłam piersi nadziewane - szpinakiem i się nieźle namęczyłam bo z wierzchu mi się już przypalały a w środku były surowe i stwierdziłam, że już więcej nie będę się w to bawiła:-(
a to odnośnie ciecierzycy
Któraś z was jadła to cudo? Dobre to? Mam taki przepis :

PRZEPIS NA KOTLETY Z CIECIORKI -> jako posiłek lub dodatek do obiadu (polecam jako przekąskę do pracy)
Składniki:
375 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
5-6 łodyżek szczypiorku z cebulką, posiekanego w krążki
½ łyżeczki kuminu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 średniej wielkości marchew, starta na tarce
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek płatków owsianych
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)

Ciecierzycę przelewamy wodą i odcedzamy na sicie, rozgniatamy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę ze szczypiorkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy kumin, imbir, marchewkę, czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do cieciorki dodajemy składniki z patelni, zioła, sok z cytryny i płatki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mieszamy dokładnie całość. Formujemy burgery; najpierw lepimy kulkę, mocno ją ugniatamy, a następnie spłaszczamy dłonią. Kotleciki układamy na posmarowanej oliwą macie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 10 minut z jednej strony, następnie bardzo delikatnie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 7-10 minut.
Kompozycję przypraw można modyfikować.
Mogą być dobre. Ja kupuję dość często i robię zupę-krem.
Ciecierzyca w puszce na pewno jest w auchan, cerfurze i piotrze i pawle:)
Jak macie jakieś ciekawe przepisy na zupy lub potrawki z ciecierzycy lub soczewicy to ja bardzo proszę dla mojej córci wegetarianki:)
Emilko makaron z twojego przepisu przepyszny:) dziekuje:)
Agusia mogłabys podac ten przepis na tą osławioną Gabrysiową suróweczke z pekinki? Wiem że podawałas ją kilka razy ale szukam i nie mogę jej namierzyc...:)
dzisiaj obiad bez wymyślania spaghetti z sosem meksykańskim i dużo sera tartego mniam jutro chyba zrobię zupę ogórkową bo już za mną chodzi od paru dni
Ania - przepis na "Gabrysiową surówkę" ;) podałam np. w wątku surówkowym ;) http://forum.trojmiasto.pl/Surowki-rozne-Surowka-z-bialej-kapusty-aby-byla-soczysta-t456199,1,310.html
Dzięki Agusia:)
Cieszę się Aniu, że smakował:-)
Ja wczoraj zainspirowana przez Agusię wymodziłam kotlety z kalafiora - pieczone. Zjedliśmy z sosem kaparowym i chlebem z masłem bo już późno było i nie chciało mi się ziemniaków gotować.
obiad według planu dnia była zupa ogórkowa ale zamiast tartych ogórków były krojone w plastry i też była smaczna
Gulasz wołowy dzisiaj i jutro może jeszcze zostanie. W piątek mam w domu 4 dzieci, więc muszę coś dobrego wyprodukować.
dojedliśmy ogórkową a na kolacje zrobiłam pyszne naleśniki z farszem z mięska pierś kurczaka cebulka czosnek szpinak zapiekane w sosie majonezowo-jogurtowym z czosnkiem miammm
dzis i jutro rosół:)
dzisiaj były serdelki drobiowe z filetem z kurczaka w sosie pomidorowym +ziemniaczki
my z Mamą wczoraj zjadłyśmy bigos z chlebkiem ;) (Mama otworzyła zawekowany słoik)

Chłopaki jedli u teściowe :]

_____

dzisiaj ziemniaczki, pieczone kiełbaski (złota i nowa Auchanowa - maślano-ziołowa), kupne surówki z buraczków i selera z rodzynkami :] pół dnia spędziliśmy poza domem, obiad na szybko :]

na kolację panini :] z pomidorami, papryką, serem :) do tego do wyboru - szynka, salami, szynka szwarcwaldzka :]
_____

jutro ziemniaczki, jajka sadzone ze szczypiorkiem :] dla dorosłych kalafior polany bułeczką, dla Młodego mizeria :]

____

w sobotę bitki w sosie z szynki :] kasza gryczana :] Gabrysiowa surówka :]

_____

w niedzielę szare kluski ziemniaczane ze skwarkami, cebulka i twarogiem :]

na deser "sernik z mascarpone" ;) z białą czekoladą :]
Wczoraj i dziś,bo późno skończyłam gotować około 21 zupka "poranek kojota" to coś podobnego do meksykańskiej,zupa na mięsku z wołowiny pokrojonego w kostkę z czerwoną fasolą,pieczarkami,papryką,cebulą,kukurydzą,czosnkiem i ogórkiem konserwowym.

Dziś miała być w planach pieczeń z szynki w sosie i puree,plus surówka chińska,ale zupy jest tyle,ze to na jutro.

w niedzielę pieczony kurczak albo piersi z kurczaka,zrobiłam zapas mięsa na tydzień.
Wczoraj jedliśmy u mamy, był pyszny kurczak faszerowany, bigos i mnóstwo innych pysznych rzeczy. Dziś piersi z kurczaka smażone na maśle klarowanym, domowe frytki i kawałki brzoskwini z puszki jako surówka.
Jutro obiad u teściowej, czyli jak zwykle to samo:-)
wczoraj obiad u siostry jedliśmy pierś z kurczaka z ananasem i serem do tego ziemniaki plus surówka z kiszonej kapusty dzisiaj pomidorowa i mąż za życzył sobie naleśniki z farszem (szpinak czosnek,pierś z kurczaka cebulka ser feta ) polane sosem ketchup majonez jogurt czosnek odrobina oregano
meggi mogłabyś podać dokładny przepis na te naleśniki ze szpinakiem w sosie majonezowo jogurtowym? Naleśniki do tego robisz takie zwyczajne czyli mąka, mleko i jajko? Podaj proszę dokładny przepis, bo brzmi pysznie:)
nie dostałam ciecierzycy i zrobiłam z soczewicy...nie dostalam też kuminu i kolendry....
Takie sobie wyszły a po wystudzeniu połamaly sie ;p
nie wiem co źle zrobiłam?
http://agattek.blox.pl/2013/04/Nalesniki-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html ja robila z tego przepisu i sa mega pyszne ;-)
a nalesniki robie takie normalne nawet nie z tego przepisu ;-)
Rosół, na drugie ziemniaki z jajkiem sadzonym.
Co tu tak cicho, dziewczyny? Nie gotujecie?:-)
U nas dziś pomidorówka na bazie wczorajszego rosołu.
dzisiaj potrawka z piersi kuraka w marchewce z groszkiem i ryz do tego ;-)
Mm, taką potrawkę robiła moja mama - jak ją robisz?
dzisiaj zupa z fasolki szparagowej :]

później Chicken korma z cukinią + naany dla dorosłych :]
dla Młodego zrobię jakiegoś kotlecika z piersi albo nugetsy :] do tego surówkę z marchewki i jabłka :]

jutro dojemy zupę ;) + udka z kurczaka (jeszcze nie wiem czy upiekę czy uduszę z czosnkiem, cebulka i majerankiem w Zepterze), ziemniaczki i marchewka z groszkiem :]

na dzisiaj Mama jeszcze ugotowała kompot z aronii :] :))))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja dziś zrobiłam steki z mielonego,na steki duszona cebula plus puree i surówka chińska,czyli kapusta świeża,marchew sól,pieprz,olej,ocet i posiekane orzechy.Często robie te surówkę,bo jest b.dobra i ekspresowo się ją robi.

niko pewnie jak wróci z przedszkola to zje,ostatnio ma duży apetyt,
jutro jakaś zupka,chociaż tych steków to mi wyszło 12 dośc dużych,zmieliłam wołowinę,szynkę i łopatkę.
emilia

kupuje pierś z kurczaka kroję w kostkę średniej wielkości wrzucam do gara zalewam wodą tak aby woda tylko lekko ją przykryła gotuję na małym ogniu szumy ściągam i jak już bulgocze solę według smaku kostki rosołowe itp przyprawy według uznania wolę dodać mniej soli bo czasami marchewka z groszkiem jest dosyć słona i wrzucam odsączoną marchewkę z groszkiem taką ze słoika gotuję to jeszcze dobrą chwilę aż marchewka będzie mięciutka i potem dodaję zaklepkę z mąki i to tyle szybko się robi i smakuje ;-)
czekolada -chili

ale mi narobiłas ochoty na takie steki jak robisz prosze napisz;-) az slinka mi pociekla a gotowe mieso to jakie bym musialal kupic nie mam niestety maszynki do mielenia miesa;-(
Dzisiaj będzie ryba ,nie wiem jeszcze jaka ,zobaczę jak będę w rybnym ,najchętniej łososia bym zrobiła ale nie wiem czy w tym rybnym u mnie jest a na halę nie chce mi się jechać .
Megii no to chyba najlepiej wieprzowo-wołowe z przewagą wołowiny,bo ja nie dosdaję do mięsa ani bułki tartej,ani jajka a wołowina jest sucha,dodaję troche wody i przyprawy,formuję kulkę dość duzą i rozplaszczam na kotlet.
A i smażę na smalcu,cebulę w piórka i duszę,lekko musi zbrązowieć i na steka.
Musisz znaleźć sklep gdzie mają mieloną wołowinę i zwykłe mielone.
One dobrze też na chleb smakują,zostało kilka kotletów to tak je zjemy.
Megii- dzięki:-)
Właśnie zajadam domowego hot-doga,dostałam pyszną bagietkę.
do hot-doga,lodowa,surówka chińska,parówka,ser i ketchup.

B i Niko zjedzą mięsko w sosie z purre,ale pewnie i po hot-dogu.

Dzisiaj już zadnej zupy nie robię,nie chce mi się.

Jutro kapuśniak z podsmażoną kiełbaską.

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry