Widok
Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)
Chyba już czas na nowy wątek :]
Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))
poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty ale też się przymierzam już od dawna:-) Nie za bardzo chciałabym ją robić na cieście francuskim bo to tłuste, mi się ten przepis spodobał: http://www.gotujmy.pl/tarta-ziemniaczana-szpinakowo-lososiowa,przepisy,181448.html
Emilia robiłam ciasto z tego przepisu , bardzo prosty http://kuchenneatelier.blogspot.com/2013/06/tarta-z-kurczakiem-i-warzywami.html
ja robiłam tą tartę http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html w wersji z wędzonym i gotowanym łososiem :]
u nas dzisiaj chętni dokańczają zupę pomidorową ;)
my z Mamą zjadłyśmy fasolkę szparagową z bułką tartą :]
obiecałam Dziecku pizzę - zaraz idę zagnieść ciasto :) będzie z szynką, kukurydzą, bananem i ananasem ;)
_______
jedziemy na 2 dni na działkę, oba dni pod znakiem Gości ;) w planie dania z HO ;) jutro - kiełbaska luksusowa i biała ;) surówka z pekinki z kukurydzą i szczypiorkiem, młode ziemniaczki z zieleniną ;)
na deser chlebowe brownie :) (duża blacha na 2 dni)
pojutrze kiełbaska, kotlety mielone z soi i warzyw(cebula, pieczarki, cukinia, seler, koperek), ziemniaczki i jakaś surówka :)
u nas dzisiaj chętni dokańczają zupę pomidorową ;)
my z Mamą zjadłyśmy fasolkę szparagową z bułką tartą :]
obiecałam Dziecku pizzę - zaraz idę zagnieść ciasto :) będzie z szynką, kukurydzą, bananem i ananasem ;)
_______
jedziemy na 2 dni na działkę, oba dni pod znakiem Gości ;) w planie dania z HO ;) jutro - kiełbaska luksusowa i biała ;) surówka z pekinki z kukurydzą i szczypiorkiem, młode ziemniaczki z zieleniną ;)
na deser chlebowe brownie :) (duża blacha na 2 dni)
pojutrze kiełbaska, kotlety mielone z soi i warzyw(cebula, pieczarki, cukinia, seler, koperek), ziemniaczki i jakaś surówka :)
Dziewczyny co do tarty to mi bardzo smakowała tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi:)
Niepamiętam jak robiłam tartę ale wiem, że znalazłam w necie przepis na taką trochę razową i nie było tam tyle masła:)
na ciescie układam plasterki cukinii na to kozi ser pokruszony i tymianek(teraz najlepiej świeży)zalewam to sosem. To sos który służy mi do prawie każdej zapiekanki i jest chudy i bardzo wiąże zapiekanki i tarty. A więc: duży kubek jogurtu nat, 2 jajka, ser żółty tarty bądź mozzarella, sól, pieprz. na wierzch posypać orzechami włoskimi. Do piekarnika.
przepycha:)))
Niepamiętam jak robiłam tartę ale wiem, że znalazłam w necie przepis na taką trochę razową i nie było tam tyle masła:)
na ciescie układam plasterki cukinii na to kozi ser pokruszony i tymianek(teraz najlepiej świeży)zalewam to sosem. To sos który służy mi do prawie każdej zapiekanki i jest chudy i bardzo wiąże zapiekanki i tarty. A więc: duży kubek jogurtu nat, 2 jajka, ser żółty tarty bądź mozzarella, sól, pieprz. na wierzch posypać orzechami włoskimi. Do piekarnika.
przepycha:)))
u nas dzisiaj zupa koperkowa (czyli rosół z ryżem i koperkiem) :)
a później młode ziemniaczki z koperkiem, kalafior polany bułka tartą (Gabryś nie lubi kalafiora, więc dla Niego mizeria), maślanka :) dla Młodego jajko sadzone :) (może na wędzonym łososiu?)
zrobiłam już koktajl - truskawki z maślanką :))) pyyyszny :)
a później młode ziemniaczki z koperkiem, kalafior polany bułka tartą (Gabryś nie lubi kalafiora, więc dla Niego mizeria), maślanka :) dla Młodego jajko sadzone :) (może na wędzonym łososiu?)
zrobiłam już koktajl - truskawki z maślanką :))) pyyyszny :)
My na działce zjedliśmy wczorajszą zupę. Mama kupiła tackę klusek ziemniaczanych, podsmażyła i jedliśmy posypane pokruszonym twarogiem.
Jutro fasolka szparagowa od Sąsiada :) działkowa ;) zrobię też sałatkę z surowego kalafiora. Możliwe że będzie też kurczak pieczony z Auchana ;) albo coś innego kupnego, co wpadnie mi w oko ;)
Jutro fasolka szparagowa od Sąsiada :) działkowa ;) zrobię też sałatkę z surowego kalafiora. Możliwe że będzie też kurczak pieczony z Auchana ;) albo coś innego kupnego, co wpadnie mi w oko ;)
Wczoraj obiadek u rodziców;-) młode ziemniaczki takie nie obierane tylko wyszorowane z koperkiem, do tego mizeria na słodko i kotlet schabowy. Dzisiaj bitki ze schabu z młodą włoszczyzną, w sosie (śmietana,2 ząbki czosnku,koperek,2 łyżeczki czubate chrzanu,łyżka stołowa musztardy sarepskiej,2 łyżki mąki ),ziemniaczki młode i kalafior z bułką tartą na słodko.
U nas zgodnie z planem fasolka działkowa, sałatka z kalafiora ;) do tego młode ziemniaki z własnym koperkiem i pietruszką. W Auchanie nic mnie nie zachwyciło, więc zrobiłam jajka w sosie musztardowym.
Jutro zupa z dzikich czereśni i wisienek japońskich ;) z makaronem ;) a później może (jeśli będzie nam się chciało) ziemniaczki z białą kiełbasą leśną i surówka z własnych warzyw (sałata, ogórek, pomidor) :)
Jutro zupa z dzikich czereśni i wisienek japońskich ;) z makaronem ;) a później może (jeśli będzie nam się chciało) ziemniaczki z białą kiełbasą leśną i surówka z własnych warzyw (sałata, ogórek, pomidor) :)
ja jednak wczoraj tej musaki nie zrobiłam ,stwierdziłam że tego nie zjemy ja i dzieci nawet w pomniejszonej wersji niż w przepisie .
Zrobię jutro bo wraca mój mąż ,a dzisiaj pieczone pałki z pieczarkami ,papryką i cukinią ,do tego dla mnie fasolka żółta chłopaki nie lubią a leży od wczoraj trzeba ugotować .
Zrobię jutro bo wraca mój mąż ,a dzisiaj pieczone pałki z pieczarkami ,papryką i cukinią ,do tego dla mnie fasolka żółta chłopaki nie lubią a leży od wczoraj trzeba ugotować .
A./ - kotlety z kalarepy pokrojonej w plastry?
Wczoraj były placki (wyjątkowo ręcznie tarte, w warunkach działkowych) z młodych ziemniaków, własnej cukinii i jabłek, kupnej cebuli ;) Gabryś był chory i nic nie jadł, nie miał apetytu.
Koleżanka ugotowała Mu i przywiozła zupkę koperkową ale zjadł dopiero dziś. Nam przywiozła pyszne kotlety mielone (mięsko, cebula, natka pietruszki, ryż jaśminowy). A Jej Rodzinka akurat załapała się na gorące placki :))))
Dzisiaj ziemniaczki z koperkiem, pieczone żeberka, młoda kapustka na krótko i mizeria.
Wczoraj były placki (wyjątkowo ręcznie tarte, w warunkach działkowych) z młodych ziemniaków, własnej cukinii i jabłek, kupnej cebuli ;) Gabryś był chory i nic nie jadł, nie miał apetytu.
Koleżanka ugotowała Mu i przywiozła zupkę koperkową ale zjadł dopiero dziś. Nam przywiozła pyszne kotlety mielone (mięsko, cebula, natka pietruszki, ryż jaśminowy). A Jej Rodzinka akurat załapała się na gorące placki :))))
Dzisiaj ziemniaczki z koperkiem, pieczone żeberka, młoda kapustka na krótko i mizeria.
Takie danko z bobem to robię zazwyczaj dzień po obiadku z młodymi ziemniaczkami kalafiorem. Zawsze mi trochę zostanie. Bób gotuję w łupinach w osolonej wodzie. Trochę zjadam bo nie mogę się oprzeć a resztę obieram i na patelnię. Można dodać do tego boczek albo kiełbasę, kobiecznie cebula i trochę ostrych przypraw.
obiad na mieście nad morzem, zupy cebulowa i krem z pomidorów,dalej..ja pierś z grilla ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na plackach ziemniaczanych, mąż schaboszczak z ziemniakami i kapustą zasmażaną, a młody panierowane kurczaczki z frytkami...
rano zakupy, bo w lodówce puchy, natchnienia brak, składników też:p
rano zakupy, bo w lodówce puchy, natchnienia brak, składników też:p
Wczoraj byli u nas Goście(7 dorosłych i 5 dzieci), ;) menu (na cały dzień)działkowe składkowe ;) Zrobiłyśmy gulasz mięsno-jarzynowy (cebula, marchewka, seler, por, nasze cukinie), młode ziemniaczki z koperkiem i pietruszką, surówkę z pekinki że szczypiorkiem i kukurydzą :)
poza tym Sis przywiozła blachę domowego ciasta ;) A Kumpela zrobiła sałatkę ryżową z tuńczykiem ;)
ja zrobiłam sałatkę "radosna twórczość" w oparciu o mój przepis na sałatkę brokułową z prażonym słonecznikiem i szynką ;) szynkę podsmażyłam z przyprawą doner kebab, dodałam dwa namoczone makarony z zupek chińskich(z sypkimi przyprawami), dwa ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy. Ot- co miałam na działce ;) wyszła PYSZNA ;) i w opcji bez majonezu i z majonezem ;)
ja zrobiłam sałatkę "radosna twórczość" w oparciu o mój przepis na sałatkę brokułową z prażonym słonecznikiem i szynką ;) szynkę podsmażyłam z przyprawą doner kebab, dodałam dwa namoczone makarony z zupek chińskich(z sypkimi przyprawami), dwa ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy. Ot- co miałam na działce ;) wyszła PYSZNA ;) i w opcji bez majonezu i z majonezem ;)
http://www.gotujmy.pl/tortellini-z-potrawka-z-cukinii-,przepisy,118756k1g2.html
http://polwytrawnysmakosz.blogspot.com/2012/09/tortellini_13.html
ooo - znalazłam :] stare, ale widać ;) http://fanbiedronki.pl/gazetka/2012.08.29.spozywcze/1942,Tortellini
http://www.gotujmy.pl/tortellini-z-potrawka-z-cukinii-,przepisy,118756k1g2.html
http://polwytrawnysmakosz.blogspot.com/2012/09/tortellini_13.html
A./ - pytałam wyżej o te kotlety z kalarepy ;) kalarepę kroisz w plastry? czy jest jakoś przemielona? :)))
Nigdy nie słyszałam o takim daniu :) a chętnie bym spróbowała :)
______
Emilia napisała "mniam, najlepsze jest takie jedzonko na działce - każdy coś tam przyszykuje, bez zbędnego wymyślania a na łonie natury smakuje mega :-)"
....
dokładnie tak jak piszesz ;) takie imprezy są najlepsze ;)
_______
u nas właśnie gotuje się smak na zupę - będzie jarzynowa(z działkową fasolką szparagową) na 2-3 dni :) (znów wybywamy na działkę)
Nigdy nie słyszałam o takim daniu :) a chętnie bym spróbowała :)
______
Emilia napisała "mniam, najlepsze jest takie jedzonko na działce - każdy coś tam przyszykuje, bez zbędnego wymyślania a na łonie natury smakuje mega :-)"
....
dokładnie tak jak piszesz ;) takie imprezy są najlepsze ;)
_______
u nas właśnie gotuje się smak na zupę - będzie jarzynowa(z działkową fasolką szparagową) na 2-3 dni :) (znów wybywamy na działkę)
u nas dziś naleśniki na słodko z twarogiem, truskawkami i śmietaną...zostały na jutro do odsmażenia...
w sobote szaszłyki z drobiu w sosie miodowo musztardowym, przekładane cukinią, cebulą, papryką i kiełbaską z grilla, sałatka ziemniaczana z bekonem i ogóry małosolne- czyli dzień pod znakiem działki
w sobote szaszłyki z drobiu w sosie miodowo musztardowym, przekładane cukinią, cebulą, papryką i kiełbaską z grilla, sałatka ziemniaczana z bekonem i ogóry małosolne- czyli dzień pod znakiem działki
A./ - DZIĘKI ZA PRZEPIS NA KOTLETY Z KALAREPY!!!!!!!!!! Są pyszne ;))))
dzisiaj był obiad pod znakiem coś z niczego ;) nie chciało nam się otwierać zawekowanego słoika z zupą ani z kapustą. Zrobiłam ziemniaczki z zieleniną, panierowane serdelki, kotlety z kalarepy i mizerię (z własnego ogórka) ;) oczywiście Dzieć miał długie zęby na kalarepę ale On już tak ma z warzywami, więc mnie to już nie rusza.
Za to nasza trójca dorosłych zajadała się kotletami. Zrobiłam z 2 kalarep. Następnym razem zrobię z 3 lub 4 ;) Mąż zarządził sadzenie tego warzywa w przyszłym roku ;)
I dzięki tym kotletom rozszyfrowałam co było w pakora mix ;) bo nie wiedziałam co to za jarzyna :)
Węszyłam w sieci i znalazłam też przepisy na kotlety z kalarepy ale dwa, pomiędzy nimi plaster sera, zapanierowane, usmażone. Albo kotlety kalafiorowo-kalarepowe. Też zrobię.
-------
Ogólnie mamy mięsny przesyt. Jutro chyba zrobię kotlety lub placki z własnej cukinii ;)
dzisiaj był obiad pod znakiem coś z niczego ;) nie chciało nam się otwierać zawekowanego słoika z zupą ani z kapustą. Zrobiłam ziemniaczki z zieleniną, panierowane serdelki, kotlety z kalarepy i mizerię (z własnego ogórka) ;) oczywiście Dzieć miał długie zęby na kalarepę ale On już tak ma z warzywami, więc mnie to już nie rusza.
Za to nasza trójca dorosłych zajadała się kotletami. Zrobiłam z 2 kalarep. Następnym razem zrobię z 3 lub 4 ;) Mąż zarządził sadzenie tego warzywa w przyszłym roku ;)
I dzięki tym kotletom rozszyfrowałam co było w pakora mix ;) bo nie wiedziałam co to za jarzyna :)
Węszyłam w sieci i znalazłam też przepisy na kotlety z kalarepy ale dwa, pomiędzy nimi plaster sera, zapanierowane, usmażone. Albo kotlety kalafiorowo-kalarepowe. Też zrobię.
-------
Ogólnie mamy mięsny przesyt. Jutro chyba zrobię kotlety lub placki z własnej cukinii ;)
dziewczyny, robiła kiedyś któraś łososia wędzonego zawiniętego w tortille????
chciałabym zrobić coś takiego na urodziny, jadłam kiedyś u znajomych tortille posmarowaną serkiem almette śmietankowym z łososiem, to zawinięte i pokrojone.
Co można jeszcze dać do środka żeby pasowało??? koperek??? papryczkę? a może by zrobić z serkiem ziołowym?
chciałabym zrobić coś takiego na urodziny, jadłam kiedyś u znajomych tortille posmarowaną serkiem almette śmietankowym z łososiem, to zawinięte i pokrojone.
Co można jeszcze dać do środka żeby pasowało??? koperek??? papryczkę? a może by zrobić z serkiem ziołowym?
Aśku poczytaj tutaj http://forum.trojmiasto.pl/pytanie-kulinarne-przekaski-t473831,1,310.html ;)
kupiłam kalarepy... ;) dzisiaj znowu będą kotlety ;)
kupiłam kalarepy... ;) dzisiaj znowu będą kotlety ;)
Pyszne te kotlety ;) przepis przekażę dalej ;)
Tak sobie myślę - łosoś lubi się z koperkiem i szpinakiem ;) więc dodałabym posiekany koperek ;)
w drugiej wersji można poddusić i mocno odparować szpinak z czosnkiem, wymieszać z serkiem zamiast ze śmietaną ;)
no i śmiało do podstawowej wersji można dodać ogórki - surowe, małosolne lub konserwowe (konserwowe daję do tatara z wędzonego łososia :) + cebulka, koperek, sos sojowy i biały pieprz)
W pracy robiłam m.in. kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo, czerwoną papryką i rukolą. Bdb to połączenie, więc śmiało można zastosować jako farsz. Jako "klej" można dać majonez. ;)
Tak sobie myślę - łosoś lubi się z koperkiem i szpinakiem ;) więc dodałabym posiekany koperek ;)
w drugiej wersji można poddusić i mocno odparować szpinak z czosnkiem, wymieszać z serkiem zamiast ze śmietaną ;)
no i śmiało do podstawowej wersji można dodać ogórki - surowe, małosolne lub konserwowe (konserwowe daję do tatara z wędzonego łososia :) + cebulka, koperek, sos sojowy i biały pieprz)
W pracy robiłam m.in. kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo, czerwoną papryką i rukolą. Bdb to połączenie, więc śmiało można zastosować jako farsz. Jako "klej" można dać majonez. ;)
No to my już po obiedzie ;) w czasie krojenia kalarep Młody podrzucił mi pomysł -bo dałam Mu dwa paski do chrupania. Zapytał czy to takie inne frytki ;) i wpadłam na pomysł, żeby usmażyć dla Niego panierowane paski ;)nazwa brzmi "działkowe frytki" ;) w tej wersji zjadł w sumie trzy duże plastry kalarepy ;))) próbował kotletów ale nie, frytki lepsze ;) i zapowiedział, że następnym razem też mam Mu zrobić takie frytki ;)
Jako, że zostało mi roztrzepanego jajka - Mama zerwała cukinię i też zrobiłam takie panierowane plastry, posypane koperkiem. Młodemu też smakowały.
Kotlety z kalarepy też fajnie smakują posypane koperkiem ;)
Jutro dzień pod znakiem Gości(7-8 osób dorosłych i 6 dzieci, w tym 1 niemowlak). W planach działkowa botwinka, niemiecka sałatka kartoflana, sałatka "radosna twórczość" jak tydzień temu, pieczone kiełbaski i dwa kolory tzatziki ;) jak nas najdzie, to zrobimy jeszcze naany z grilla ;)
Sis ma upiec jakieś ciasto :)
Jako, że zostało mi roztrzepanego jajka - Mama zerwała cukinię i też zrobiłam takie panierowane plastry, posypane koperkiem. Młodemu też smakowały.
Kotlety z kalarepy też fajnie smakują posypane koperkiem ;)
Jutro dzień pod znakiem Gości(7-8 osób dorosłych i 6 dzieci, w tym 1 niemowlak). W planach działkowa botwinka, niemiecka sałatka kartoflana, sałatka "radosna twórczość" jak tydzień temu, pieczone kiełbaski i dwa kolory tzatziki ;) jak nas najdzie, to zrobimy jeszcze naany z grilla ;)
Sis ma upiec jakieś ciasto :)
U nas przedwczoraj tortille z gyrosem,salatą lodową pomidorem i ogórkiem,czerwoną cebulą plus sos majonezowy.
Wczoraj tradycyjnie mielone,ziemniaki i fasolka szparagowa z bułką tartą.
Dziś kartoflanka.Jutro fasolka po bretońsku i wieczorem goście i grill.
Karkówka,szaszłyki z ananasem,cebulą i piersią,kiełbasa z ogniska,pieczarki faszerowane.
Dajcie jakiś przepis na dobrą sałatkę do karkówki i szaszłyków,bo już mi się przejadły te co robię.
Wczoraj tradycyjnie mielone,ziemniaki i fasolka szparagowa z bułką tartą.
Dziś kartoflanka.Jutro fasolka po bretońsku i wieczorem goście i grill.
Karkówka,szaszłyki z ananasem,cebulą i piersią,kiełbasa z ogniska,pieczarki faszerowane.
Dajcie jakiś przepis na dobrą sałatkę do karkówki i szaszłyków,bo już mi się przejadły te co robię.
U nas dzisiaj pieczone pałki z kurczaka (przez noc w marynacie:olej, miód, czosnek, zioła prowansalskie, otarta skórka z cytryny, trochę jarzynki i czarnego pieprzu), młode ziemniaczki z koperkiem i pietruszką, dla dorosłych kotlety z kalarepy, dla Młodego "frytki" ;) mizeria ze swojego ogórka i własne pomidory w 2 kolorach że szczypiorkiem ;)
Wczoraj młode ziemniaczki z zieleniną i kapustka na krótko z kiełbasami, wędlinami. Młody nie jada kapusty, dostał podgrzana (w kapuście) parówkę.
Dzisiaj obiad u Koleżanki - ryż jaśminowy, pulpeciki w sosie pomidorowym, mizeria.
Na jutro Mąż chciał (!!!) w domu usmażyć naleśniki i przywieźć do nas, żeby zrobić z twarogiem. Na kolację będzie panini.
Dzisiaj obiad u Koleżanki - ryż jaśminowy, pulpeciki w sosie pomidorowym, mizeria.
Na jutro Mąż chciał (!!!) w domu usmażyć naleśniki i przywieźć do nas, żeby zrobić z twarogiem. Na kolację będzie panini.
w sobotę - kotlety pt. "radosna twórczość" (mięso mielone z łopatki, granulat sojowy, marchew, seler, pietrucha, cebulka podsmażona, torebka kaszy jęczmiennej z warzywami, koperek i zielona pietruszka, jajka, bułka tarta, zioła prowansalskie, musztarda, sól, pieprz, majeranek - smażyłam wieczorem w piątek, to Gabryś zjadł na kolację 2 takie kotlety ;)) + ziemniaczki z zieleniną i surówka "śmieciowa" (pekinka, rzodkiewki, szczypiorek, pomidory, ogórek, papryka, sos Knorr koperkowo-ziołowy)
w niedzielę - ciąg dalszy kotletów, kiełbaski z HO, ziemniaczki z zieleniną i Gabrysiowa surówka z pekinki :]
_______-
dzisiaj w domu, nie wiem co zrobię, bo nic mi się nie chce :]
kupiłam piersi z kurczaka (jutro chyba zrobię kormę i naan, dla Gabrysia jakieś kotlety/nugetsy), całego kuraka i bioderka - dzisiaj przyprawię, jutro upiekę :] do zabrania na działkę na kolejne dni :]
w niedzielę - ciąg dalszy kotletów, kiełbaski z HO, ziemniaczki z zieleniną i Gabrysiowa surówka z pekinki :]
_______-
dzisiaj w domu, nie wiem co zrobię, bo nic mi się nie chce :]
kupiłam piersi z kurczaka (jutro chyba zrobię kormę i naan, dla Gabrysia jakieś kotlety/nugetsy), całego kuraka i bioderka - dzisiaj przyprawię, jutro upiekę :] do zabrania na działkę na kolejne dni :]
Jasne :)))
gotujesz smak na zupę, dodajesz pokrojoną lub tartą włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą miękkie dodajesz obrane i pokrojone w kostkę świeże ogórki. Gotujesz jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na koniec zabielić śmietaną i dodać posiekany koperek.
Smacznego :)
-------------
My właśnie zjedliśmy korme z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem (zostało mi po pół puszki, bo wczoraj robiłam sałatkę z tuńczykiem) + naany czosnkowe :)
Gabryś zjadł dwa kotlety z piersi kurczaka z chlebkiem naan.
gotujesz smak na zupę, dodajesz pokrojoną lub tartą włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą miękkie dodajesz obrane i pokrojone w kostkę świeże ogórki. Gotujesz jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na koniec zabielić śmietaną i dodać posiekany koperek.
Smacznego :)
-------------
My właśnie zjedliśmy korme z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem (zostało mi po pół puszki, bo wczoraj robiłam sałatkę z tuńczykiem) + naany czosnkowe :)
Gabryś zjadł dwa kotlety z piersi kurczaka z chlebkiem naan.
Dziewczyny !!!!!!
Mam pytanko,jaką kupujecie kiełbasę na grilla lub ognisko??? Byłam z mężem na wczasach na Kaszubach,i kiełbasa którą tam jedliśmy była wręcz OHYDNA,na ognisku jak ja piekliśmy to aż piana z niej wypływała nazywała się grillowa ,a na grilla mieliśmy ,,złocistą,, ta za to była słona ;-p
Mam pytanko,jaką kupujecie kiełbasę na grilla lub ognisko??? Byłam z mężem na wczasach na Kaszubach,i kiełbasa którą tam jedliśmy była wręcz OHYDNA,na ognisku jak ja piekliśmy to aż piana z niej wypływała nazywała się grillowa ,a na grilla mieliśmy ,,złocistą,, ta za to była słona ;-p
Wolę kupować paczkowaną kiełbasę - wtedy spokojnie mogę przeczytać z czego jest zrobiona. Też kupuję bez MOM i z minimum 80% mięsa :)
U nas dzisiaj była zupa ze świeżego, własnego ogórka ;)
zaraz nastawię ziemniaczki do upieczenia w halogenie (z tymiankiem, rozmarynem) i podgrzeję upieczone bioderka. Do tego swojskie pomidory z zieleniną i może zrobię surówkę z cukinii i cebuli (dziś wynalazłam przepis).
Nie wiem co jutro-Mąż dziś wspominał o plackach "ziemniaczanych"(czyli u nas z dodatkiem kolorowych warzyw i jabłka), ja chciałam kupić filety śledziowe i usmażyć. Nie wiem która opcja wygra.
U nas dzisiaj była zupa ze świeżego, własnego ogórka ;)
zaraz nastawię ziemniaczki do upieczenia w halogenie (z tymiankiem, rozmarynem) i podgrzeję upieczone bioderka. Do tego swojskie pomidory z zieleniną i może zrobię surówkę z cukinii i cebuli (dziś wynalazłam przepis).
Nie wiem co jutro-Mąż dziś wspominał o plackach "ziemniaczanych"(czyli u nas z dodatkiem kolorowych warzyw i jabłka), ja chciałam kupić filety śledziowe i usmażyć. Nie wiem która opcja wygra.
Właśnie zjedliśmy obiad :) jednak smażone filety śledziowe, ziemniaczki z koperkiem i surówkę z kiszonej kapusty (z jabłkiem, marchewką, czerwoną cebulką i szczypiorem)
Rano Mąż upiekł drożdżówkę z owocami - poziomkami, czerwoną porzeczką, agrestem i borówkami amerykańskimi - i kruszonką :) pychotka ;)))) (oczywiście owoce własne, rwane tuż przed pieczeniem)
Rano Mąż upiekł drożdżówkę z owocami - poziomkami, czerwoną porzeczką, agrestem i borówkami amerykańskimi - i kruszonką :) pychotka ;)))) (oczywiście owoce własne, rwane tuż przed pieczeniem)
a co tu taka cisza,nikt obiadów nie gotuje czy jak? piątek młode pyrki z bigosem z białej kapustki młodej,mąż robił,sobota bitki ze schabu w sosie chrzanowo-czosnkowo-musztardowo-koperkowym młode pyrki, niedziela kotlety z cycków ziemniaczki i bigos bo jeszcze zostało a na jutro ziemniaki fasolka szparagowa plus pewnie jakieś mięsko ;-))
W sobotę jedliśmy zupę z działkowych owoców (ziiiimną) z makaronem :)
a wieczorem kiełbaski z HO z chlebkiem i surówkę z ogórków, kolorowych pomidorów, cebuli, jabłek, papryki, ze śmietaną :) (bo mojej Mamie się przesoliła i przepieprzyła)
Wczoraj rano pojechaliśmy z Młodym do domu, gdzie wiatr w lodówce hula ;) sklepy były jeszcze pozamykane :) a później nie miałam siły iść specjalnie do sklepu. Na obiad były domowe frytki z sosen keczupowo-majonezowym ;) (bo wzięłam kilka ziemniaków z działki)
Druga część Rodziny, która została na działce zjadła jakąś zupę ;) (Mama coś ugotowała)
dzisiaj będzie zupa (może krupnik? Albo botwinka) - właśnie gotuję smak i mięso z kurczaka na galaretkę :). Chłopaki dzisiaj wyjechali na wieś na 4 dni :)))) więc my odpoczywamy od "ogonów" ;)
a wieczorem kiełbaski z HO z chlebkiem i surówkę z ogórków, kolorowych pomidorów, cebuli, jabłek, papryki, ze śmietaną :) (bo mojej Mamie się przesoliła i przepieprzyła)
Wczoraj rano pojechaliśmy z Młodym do domu, gdzie wiatr w lodówce hula ;) sklepy były jeszcze pozamykane :) a później nie miałam siły iść specjalnie do sklepu. Na obiad były domowe frytki z sosen keczupowo-majonezowym ;) (bo wzięłam kilka ziemniaków z działki)
Druga część Rodziny, która została na działce zjadła jakąś zupę ;) (Mama coś ugotowała)
dzisiaj będzie zupa (może krupnik? Albo botwinka) - właśnie gotuję smak i mięso z kurczaka na galaretkę :). Chłopaki dzisiaj wyjechali na wieś na 4 dni :)))) więc my odpoczywamy od "ogonów" ;)
Mój dzisiejszy obiad kabanosy ze dębowej spiżarni i ser camembert i cola..może wieczorem wymodzę jakąś sałatkę.
W sobotę najpierw festyn rodzinny-charytatywny,zbieralismy pieniązki na leczenie dla naszego małego sąsiada,chłopiec ma mukowiscydoze.
Udostępnilismy quada i były przejażdzki,cały dzien woziłam dzieciaki,mojego syna praca została zlicytowana za 150zł,naprawdę się udało zorganizować fajną imprezę,było ognisko kiełbaski,chleb ze smalcem,dla wszystkich dzieci lody i śłodycze,konkursy,występy gwiazd i pokazy służb specjalnych,pogoda i towarzystwo dopisało,udało się zebrać nie małą kwotę.
Poznym wieczorem grill i to co zwykle,karkówa,piersi sałatki,kaszanka itd.Mialam kilkoro znajomych na noc.
W niedzielę cały dzień nad jeziorem wiec jakieś przekąski,bułki itd.
A jutro mam w planach pieczone żeberka w sosie i czerwoną zasmażaną kapustę.
W sobotę najpierw festyn rodzinny-charytatywny,zbieralismy pieniązki na leczenie dla naszego małego sąsiada,chłopiec ma mukowiscydoze.
Udostępnilismy quada i były przejażdzki,cały dzien woziłam dzieciaki,mojego syna praca została zlicytowana za 150zł,naprawdę się udało zorganizować fajną imprezę,było ognisko kiełbaski,chleb ze smalcem,dla wszystkich dzieci lody i śłodycze,konkursy,występy gwiazd i pokazy służb specjalnych,pogoda i towarzystwo dopisało,udało się zebrać nie małą kwotę.
Poznym wieczorem grill i to co zwykle,karkówa,piersi sałatki,kaszanka itd.Mialam kilkoro znajomych na noc.
W niedzielę cały dzień nad jeziorem wiec jakieś przekąski,bułki itd.
A jutro mam w planach pieczone żeberka w sosie i czerwoną zasmażaną kapustę.
Wczoraj okazało się, że Rodzinka i Przyjaciele jedli w nd na działce zupę ze świeżych ogórków działkowych i trochę zostało na wczoraj. Ja nie miałam chęci i cały dzień byłam na kanapkach ;) Mama na obiad dokończyła zupę :)
______
Dzisiaj na prośbę naszej 88-letniej Sąsiadki :) zrobiłyśmy pomidorówkę z makaronem ;) Mama zawekowała też słoik zupy :)
później zrobiłyśmy sobie mega wielką, żółtą cukinię "na krótko", z masłem i koperkiem :) popiłyśmy zsiadłym mlekiem ;) pyyyychota :)))) typowo wakacyjne jedzenie ;)
______
Dzisiaj na prośbę naszej 88-letniej Sąsiadki :) zrobiłyśmy pomidorówkę z makaronem ;) Mama zawekowała też słoik zupy :)
później zrobiłyśmy sobie mega wielką, żółtą cukinię "na krótko", z masłem i koperkiem :) popiłyśmy zsiadłym mlekiem ;) pyyyychota :)))) typowo wakacyjne jedzenie ;)
U nas dzisiaj był pierś grilowana ,fasolka i kotlety z ziemniaków z pieczarkami bo mi ziemniaki zalegały więc zużyłam .
Jak robicie o ile robicie sałatkę szwedzką na zimę ,dostałam dzisiaj od sąsiadki siatę ogórków ,zrobiłam parę słoików konserwowych ,małosolnych na teraz i zostały mi fajne grube ogóry idealne na sałatkę szwedzką ,tylko nie wiem co się jeszcze daje ,marchew ,paprykę ? żeby były słodko -kwaśne ,podrzucie jakiś przepis
Jak robicie o ile robicie sałatkę szwedzką na zimę ,dostałam dzisiaj od sąsiadki siatę ogórków ,zrobiłam parę słoików konserwowych ,małosolnych na teraz i zostały mi fajne grube ogóry idealne na sałatkę szwedzką ,tylko nie wiem co się jeszcze daje ,marchew ,paprykę ? żeby były słodko -kwaśne ,podrzucie jakiś przepis
Osobiście nie robię przetworów poza krokodylkami ;)
Za to moja Mama robi pyszną sałatkę na zimę ;) nie lubimy mieszanek warzywnych :) osobno papryka konserwowa, osobno ogórki :)
ta sałatka jest fajna do obiadu(do mięs) i super do domowych hot-dogów ;) bułka, parówka, sałatka i keczup ;)
Tu jest wiele przepisów :) http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html
-----------
Wczorajsze kotlety ryżowo-marchewkowe były pyszne :))) Gabryś po powrocie zjadł dwa, bez niczego :))) przepis zagości u nas na stałe ;)
__
Dzisiaj ziemniaczki z zieleniną, kotlety schabowe i może surówka z pekinki? Gabrysiowa ;)
Za to moja Mama robi pyszną sałatkę na zimę ;) nie lubimy mieszanek warzywnych :) osobno papryka konserwowa, osobno ogórki :)
ta sałatka jest fajna do obiadu(do mięs) i super do domowych hot-dogów ;) bułka, parówka, sałatka i keczup ;)
Tu jest wiele przepisów :) http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html
-----------
Wczorajsze kotlety ryżowo-marchewkowe były pyszne :))) Gabryś po powrocie zjadł dwa, bez niczego :))) przepis zagości u nas na stałe ;)
__
Dzisiaj ziemniaczki z zieleniną, kotlety schabowe i może surówka z pekinki? Gabrysiowa ;)
witam sie powrocona powakacyjnie:) od tygodnia juz w domu a ja sie nadal ogarnac nie moge - na wakacjach nie bylo gotowania ew. miesko w marynate i na grilla, a teraz znowu trzeba wymyslac :)
dzis pierwsze w tym roku kurki - w koncu sie pojawily (w sklepie:) wiec bedzie makaron w sosie z kurkami i kurczakiem
jutro mam nadzieje grill, o ile sie pogoda nie popsuje
u was upaly, tutaj 15-17 stopni wiec jesc trzeba zeby nie zmarznac;P
macie jakis przepis na latwe ciasto z jagodami? kupilam przedwczoraj duze wiaderko i widze ze brzydkie sie zrobily juz niektore, wiec musze cos z nich szybko zrobic.
dzis pierwsze w tym roku kurki - w koncu sie pojawily (w sklepie:) wiec bedzie makaron w sosie z kurkami i kurczakiem
jutro mam nadzieje grill, o ile sie pogoda nie popsuje
u was upaly, tutaj 15-17 stopni wiec jesc trzeba zeby nie zmarznac;P
macie jakis przepis na latwe ciasto z jagodami? kupilam przedwczoraj duze wiaderko i widze ze brzydkie sie zrobily juz niektore, wiec musze cos z nich szybko zrobic.
Koza ja robię z tego przepisu i zawsze mi wychodzi :
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
12 łyżek oleju
4 jaja
2 proszki do pieczenia
2 cukry wanilinowe
wszystko miksuje razem na gładką masę potem do tortownicy i na wierzch ja akurat dałam porzeczki białe teraz śliwki ale jak dasz jagody też będzie ok ;-) piec 40 min w tem 180 stopni ;-)
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
12 łyżek oleju
4 jaja
2 proszki do pieczenia
2 cukry wanilinowe
wszystko miksuje razem na gładką masę potem do tortownicy i na wierzch ja akurat dałam porzeczki białe teraz śliwki ale jak dasz jagody też będzie ok ;-) piec 40 min w tem 180 stopni ;-)
udalo sie:))) ja umiem zepsuc nawet babeczki z paczki a ostatnio kupilam drozdzowe w lidlu i tez bylo niejadalne:p a wczoraj mi wyszlo:) juz nic nie zostalo, zrobilam mala blaszke i w sumie kazdy zjadl po 2 kawalki i sie skonczylo
zaraz robie nastepne z malinami bo bylismy na spacerze w lasku gdzie rosnie pelno malin i nazrywalismy prawie cala miske
dzis na obiad byl mc syf, bo dzieciom obiecalismy a na jutro zaraz bede marynowac miesko na grilla
zaraz robie nastepne z malinami bo bylismy na spacerze w lasku gdzie rosnie pelno malin i nazrywalismy prawie cala miske
dzis na obiad byl mc syf, bo dzieciom obiecalismy a na jutro zaraz bede marynowac miesko na grilla
W piątek była mała zmiana - kończy nam się gaz w butli turystycznej, więc zamiast gotowanych ziemniaczków były pieczone(z tymiankiem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi) w halogenie :) i surówka z białej kapusty z marchewką, koperkiem i ogórkiem :) kotlety schabowe bez zmian ;)
Wczoraj kasza gryczana z warzywami, skwarkami z wędzonego boczku i cebulką + sałatka z działkowych, kolorowych pomidorów z cebulką :)
Dzisiaj pomidorówka zawekowana kilka dni temu ;) + pieczywo czosnkowe :)
Tak mnie "woła" nasza fasolka - szczególnie ta fioletowa ;) ale rano byłam odebrać Męża z autobusu i zrobić zakupy w Biedronce i zapomniałam kupić bułkę tartą... :/
Jutro jedziemy do domu, we wtorek logopeda, pranie, gotowanie ;) mam w planach zrobić na kolejne dni - kluski śląskie i jakiś gulasz, kotlety ryżowo-marchewkowe i może botwinkę? Żeby tylko odgrzewać na działce ;)
Wczoraj kasza gryczana z warzywami, skwarkami z wędzonego boczku i cebulką + sałatka z działkowych, kolorowych pomidorów z cebulką :)
Dzisiaj pomidorówka zawekowana kilka dni temu ;) + pieczywo czosnkowe :)
Tak mnie "woła" nasza fasolka - szczególnie ta fioletowa ;) ale rano byłam odebrać Męża z autobusu i zrobić zakupy w Biedronce i zapomniałam kupić bułkę tartą... :/
Jutro jedziemy do domu, we wtorek logopeda, pranie, gotowanie ;) mam w planach zrobić na kolejne dni - kluski śląskie i jakiś gulasz, kotlety ryżowo-marchewkowe i może botwinkę? Żeby tylko odgrzewać na działce ;)
Meggi - butlę mam taką zwykłą :) gdzieś kiedyś przy wymianie podmienili nam tą 3kg na mniejszą, taką
http://allegro.pl/butla-gazowa-turystyczna-2-kg-stan-b-dobry-i3456852089.html
jakoś nie zwróciliśmy na to uwagi ;) może przy okazji ktoś wie - czy przy wymianie butli można z dopłatą wziąć większą? Czy musimy gdzieś zdobyć większą na wymianę?
a na tym kuchenka dwupalnikowa :) http://allegro.pl/kuchenka-gazowa-2-palniki-asia-mala-na-butle-i3435705532.html kupiliśmy ją chyba dwa lata temu w Auchanie :) (od zawsze mamy ten rodzaj kuchenek, z jednym lub dwoma palnikami)
http://allegro.pl/butla-gazowa-turystyczna-2-kg-stan-b-dobry-i3456852089.html
jakoś nie zwróciliśmy na to uwagi ;) może przy okazji ktoś wie - czy przy wymianie butli można z dopłatą wziąć większą? Czy musimy gdzieś zdobyć większą na wymianę?
a na tym kuchenka dwupalnikowa :) http://allegro.pl/kuchenka-gazowa-2-palniki-asia-mala-na-butle-i3435705532.html kupiliśmy ją chyba dwa lata temu w Auchanie :) (od zawsze mamy ten rodzaj kuchenek, z jednym lub dwoma palnikami)
Asiunia - my też niestety ze względów finansowych ryby jadamy co jakiś czas... Jeszcze jak jesteśmy w domu to częściej kupuję wędzoną makrelę i robię pastę do chleba albo paprykarz :) na działce mi się nie chce...
Do tego od mojej przygody z nicieniami w dorszu... Trochę tak jakby nam lęk/obrzydzenie ;)
Koza - wiem jak u Was jest z rybami ;) Kolega tam mieszkający opowiadał ;) szkoda, że u nas tak nie ma ;)
Dzisiaj od południa stoję przy garach ;) z przerwą 30min na uśpienie Dziecia.
Mam już smak na zupę(reszta na działce), gotowy gulasz wieprzowo-jarzynowy ;) gotowe zasmażane buraczki :) ciasto na kluski śląskie, zaraz będę lepić, a Młody porobi dziurki ;)
i część masy na kotlety ryżowo-marchewkowe :)
------
Gulasz i kluski na dziś(+dzisiaj buraczki) i do zabrania na działkę, kotlety na działkę :)))
Do tego od mojej przygody z nicieniami w dorszu... Trochę tak jakby nam lęk/obrzydzenie ;)
Koza - wiem jak u Was jest z rybami ;) Kolega tam mieszkający opowiadał ;) szkoda, że u nas tak nie ma ;)
Dzisiaj od południa stoję przy garach ;) z przerwą 30min na uśpienie Dziecia.
Mam już smak na zupę(reszta na działce), gotowy gulasz wieprzowo-jarzynowy ;) gotowe zasmażane buraczki :) ciasto na kluski śląskie, zaraz będę lepić, a Młody porobi dziurki ;)
i część masy na kotlety ryżowo-marchewkowe :)
------
Gulasz i kluski na dziś(+dzisiaj buraczki) i do zabrania na działkę, kotlety na działkę :)))
Witajcie ,ja z całkiem innym tematem.
Agusia o butle możesz pytać na Chrobrego .
Jest tam stacja benzynowa ,to jest jak wjeżdżasz
do Centrum Chrobrego na Zaspie.
Ja dziś jadłam kopytka . Zaproszone ,więc w miłym towarzystwie.
Za maliny płaciłam ostatnio 3zł za małe opakowanie.
Co do ryb to koza ma fajnie.
P.S Gulasz już nie długo będę jadła w Budapeszcie
Agusia o butle możesz pytać na Chrobrego .
Jest tam stacja benzynowa ,to jest jak wjeżdżasz
do Centrum Chrobrego na Zaspie.
Ja dziś jadłam kopytka . Zaproszone ,więc w miłym towarzystwie.
Za maliny płaciłam ostatnio 3zł za małe opakowanie.
Co do ryb to koza ma fajnie.
P.S Gulasz już nie długo będę jadła w Budapeszcie
Ostatnio mało gotuję,raczej coś wieczorem na kolację.
Wczoraj zrobiłam salatkę z wędzoną makrelą,były też kabaczki w cieście.
Dziś botwinka z jajem do tego puree z boczkiem i cebulką.
Jutro planuję piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami,ziemniaki i jakaś surówka.
a macie jakiś przepis na pastę z wędzonej makreli?została mi jeszcze jedna.
Wczoraj zrobiłam salatkę z wędzoną makrelą,były też kabaczki w cieście.
Dziś botwinka z jajem do tego puree z boczkiem i cebulką.
Jutro planuję piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami,ziemniaki i jakaś surówka.
a macie jakiś przepis na pastę z wędzonej makreli?została mi jeszcze jedna.
Dzięki Jola za radę - sprawdziłam dzisiaj na stacji benzynowej koło działek co i jak z butlą ;)
Ola - tu dałam dwa przepisy na pasty z makreli :) http://forum.trojmiasto.pl/Potrzebny-przepis-na-pasztet-i-paste-dla-15-miesieczniaka-co-dajecie-na-kolacje-t304857,1,160.html :) gdybym była w domu, to jeszcze fotkę byś dostała ;) zestaw przepisów na te pasty + paprykarz wystawiałam na aukcjach dla WOŚP ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Oszczedzamy-t429292,1,160.html a tutaj link do paprykarzu i inne przepisy na pasty z makreli, które zebrałam ale jeszcze nie przerobiłam ;)
Ola - tu dałam dwa przepisy na pasty z makreli :) http://forum.trojmiasto.pl/Potrzebny-przepis-na-pasztet-i-paste-dla-15-miesieczniaka-co-dajecie-na-kolacje-t304857,1,160.html :) gdybym była w domu, to jeszcze fotkę byś dostała ;) zestaw przepisów na te pasty + paprykarz wystawiałam na aukcjach dla WOŚP ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Oszczedzamy-t429292,1,160.html a tutaj link do paprykarzu i inne przepisy na pasty z makreli, które zebrałam ale jeszcze nie przerobiłam ;)
Sałatka jest bardzo prosta. Sałata lodowa bardzo drobno pocięta,kukurydza,czerwona cebula,ogórek konserwowy,jajko na twardo pokrojone bądź pokruszone no i oczywiście wędzona makrela,czyli kawałki bez ości. Do tego sos,jogurt zmieszany z majonezem,do tego wyciskam żabek czosnku,dodaję curry,mieszkam i polewam tym sos. I pieczywko czosnkowe .
U nas dziś piersi z kurczaka,ziemniaki i surówka,bo Niko ma wolne w przedszkolu.Jutro grill i wszystkie pyszności,znowu goście. Chyba mam już dosyć,co weekend ktos wpada i zero czasu dla siebie,oby lato się już skończyło,hehehe.
U nas dziś piersi z kurczaka,ziemniaki i surówka,bo Niko ma wolne w przedszkolu.Jutro grill i wszystkie pyszności,znowu goście. Chyba mam już dosyć,co weekend ktos wpada i zero czasu dla siebie,oby lato się już skończyło,hehehe.
w sobotę dokończyliśmy kotlety marchewkowo-ryżowe :] do tego góóóóóóra pysznej, własnej fasolki (polana bułką tartą na maśle)
maślanka do popicia :)
wczoraj zgodnie z życzeniem Kumpeli - domowe hot-dogi ;) w 2 wersjach :]
dzisiaj póki co bez obiadu, robię konserwy mięsne (2 przepisy)
mam ugotować góóóórę fasolki ;) ale póki co Chłopaków nie ma, więc "ratuj się kto może" ;)
wieczorem domowa pizza bolońska :]
jutro i pojutrze - kotlety mielone(mięsko z łopatki i soja, cebula, koperek) i pulpeciki w sosie pomidorowo-jarzynowym :]
z dodatkami i w kolejności wg natchnienia :]
maślanka do popicia :)
wczoraj zgodnie z życzeniem Kumpeli - domowe hot-dogi ;) w 2 wersjach :]
dzisiaj póki co bez obiadu, robię konserwy mięsne (2 przepisy)
mam ugotować góóóórę fasolki ;) ale póki co Chłopaków nie ma, więc "ratuj się kto może" ;)
wieczorem domowa pizza bolońska :]
jutro i pojutrze - kotlety mielone(mięsko z łopatki i soja, cebula, koperek) i pulpeciki w sosie pomidorowo-jarzynowym :]
z dodatkami i w kolejności wg natchnienia :]
No właśnie ja też nie wiem. Leczo odpada, ostatnio robiłam dość często i mi się już znudziło. Za to mam pomysł na trochę inne faszerowanie - nie będę ich kroiła wzdłuż, tylko na grubsze plastry. Poukładam w naczyniu, nadzieję i każdy dostanie takie kółko nafaszerowane. Pierwsza wersja będzie ze szpinakiem, serami pleśniowym i parmezanem, może i feta. Sos może jakiś śmietanowy. Druga wersja z mielonym, pieczarkami, papryką i pęczakiem w sosie pomidorowym z chilli.
Placki z cukinii :) cukinia "na krótko" podgotowana z przyprawami(moja Mama robi w szybkowarze z odrobiną jarzynki), na to wiórki masła :) plasterki panierowane i smażone jak schabowe :) plastry grillowane z miętą i tymiankiem :)
________
Dzisiaj zupa koperkowa z ryżem :) później ziemniaczki, pulpeciki w sosie pomidorowym i marchewka z groszkiem (dawno nie było).
Na jutro ugotuję i zetrę buraczki do zesmażenia :)
________
Dzisiaj zupa koperkowa z ryżem :) później ziemniaczki, pulpeciki w sosie pomidorowym i marchewka z groszkiem (dawno nie było).
Na jutro ugotuję i zetrę buraczki do zesmażenia :)
a ja robię tez bruscetty z cukinią. 3 cukinie ścieram na grubych oczkach, potem solę, pół godzinki żeby zmiękła. mocno odciśniętę przesmażam na 2 łyzkach oliwy z dwoma ząbkami czosnku. trochę papryki chilli pieprz i ew. sól. potem studzę, dodaję pokruszoną fete. Grzanki z chleba tostowego podpiekam w piekarniku, dosłownie chwile zeby złapały temperaturę i chrupkość. potem dajemy na to farsz cukiniowy. ozdabiamy listkami bazylii. Pycha. robiłam wczoraj, dzis nie mam niestety cukinii....:(
Dziewczyny, zrobiłam tą cukinię na dwa sposoby-jak pisałam. Wyszły mega. Po raz pierwszy próbuję wstawić foty:-) 
Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Wczoraj wieczorem zrobiłam chińskie z cukinią,wyszło bardzo dobre.
nie miałam innego mięsa tylko karkówkę,wiec pokroiłam w paki,dałam sos sojowy,przyprawy,zamarynowałam i na patelnię,do tego sukinia ze skórką w paki,szatkowana kapusta,marchew i reszta warzyw i sos słodko-kwaśmy,podsmażony ryż z warzywami.
a tej cukini to mam jeszcze z 20 ogromnych sztuk!!! i zero pomysłów...
Jutro nic nie robię,idziemy na urodzinki,w sobotę Niko idzie do cioci na noc ,a my wybywamy do Tczewa do znajomych więc tam pewnie jakaś knajpa,mam luz od gotowania.
Wracamy w niedzielę wiec po południu jak syna odbierzemy to planuję kurczaka z kapusta zasmażaną i puree.
nie miałam innego mięsa tylko karkówkę,wiec pokroiłam w paki,dałam sos sojowy,przyprawy,zamarynowałam i na patelnię,do tego sukinia ze skórką w paki,szatkowana kapusta,marchew i reszta warzyw i sos słodko-kwaśmy,podsmażony ryż z warzywami.
a tej cukini to mam jeszcze z 20 ogromnych sztuk!!! i zero pomysłów...
Jutro nic nie robię,idziemy na urodzinki,w sobotę Niko idzie do cioci na noc ,a my wybywamy do Tczewa do znajomych więc tam pewnie jakaś knajpa,mam luz od gotowania.
Wracamy w niedzielę wiec po południu jak syna odbierzemy to planuję kurczaka z kapusta zasmażaną i puree.
Bez szału kotlet z piersi kurczaka ,ziemniaki ,fasolka żółta bułką tartą ,marchewka gotowana z masłem .
No i robię deser kruche ciasto ,morelami ,śliwkami i jeżynami ,nie wiem jak to będzie smakować ,ale musiałam zrobić coś z owocami szkoda by zgniły.
Jutro zrobię cukinie kupiłam już ładną ,dużą zrobią ją z przepisu Emilii tak mi się podoba szczególnie ta z czerwonymi dodatkami .
No i robię deser kruche ciasto ,morelami ,śliwkami i jeżynami ,nie wiem jak to będzie smakować ,ale musiałam zrobić coś z owocami szkoda by zgniły.
Jutro zrobię cukinie kupiłam już ładną ,dużą zrobią ją z przepisu Emilii tak mi się podoba szczególnie ta z czerwonymi dodatkami .
Meggi - kupujesz czy sama robisz kołduny? Jeśli gotowce i do tego pyszne - to pochwal się gdzie takie kupujesz ;)
Ja kiedyś kupowałam w Kirkorze ale jak zlikwidowali sklep na Kartuskiej + po przebudowaniu Słowackiego - już mi nie po drodze... A były pyszne.
U nas dzisiaj ziemniaczki z masłem i zieloną pietruszką, własna fasolka polana bułeczką i czerwone papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i koperkiem(jak na gołąbki) z ho :)
Ja kiedyś kupowałam w Kirkorze ale jak zlikwidowali sklep na Kartuskiej + po przebudowaniu Słowackiego - już mi nie po drodze... A były pyszne.
U nas dzisiaj ziemniaczki z masłem i zieloną pietruszką, własna fasolka polana bułeczką i czerwone papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i koperkiem(jak na gołąbki) z ho :)
Dzieki Dziewczyny za namiary :) w zaleznosci gdzie bede szybciej(Morena czy Chelm)- kupie na probe ;) juz dawno nie jadlam koldunow...
Pamietam jak dzis, ze pierwszy raz te z Kirkora jadlysmy z Mama jak bylysmy w goscinie u Mamy naszej Forumki - Ojjki ;) i pozniej kupowalysmy albo na Kartuskiej albo na Slowackiego ;) zawsze wiecej i siup do zamrazarki :)
--------
Dzisiaj upieklam bioderka kurze w ho ;) na dwa dni :) do tego fasolka fioletowa :) z przepisu Miśkaaa z watku o fasolce ;) ziemniaczki z maselkiem i pietruszka i surowka z bialej kapusty (z koperkiem, cebula, marchewka i ogorkiem)
Pamietam jak dzis, ze pierwszy raz te z Kirkora jadlysmy z Mama jak bylysmy w goscinie u Mamy naszej Forumki - Ojjki ;) i pozniej kupowalysmy albo na Kartuskiej albo na Slowackiego ;) zawsze wiecej i siup do zamrazarki :)
--------
Dzisiaj upieklam bioderka kurze w ho ;) na dwa dni :) do tego fasolka fioletowa :) z przepisu Miśkaaa z watku o fasolce ;) ziemniaczki z maselkiem i pietruszka i surowka z bialej kapusty (z koperkiem, cebula, marchewka i ogorkiem)
Paprykę nadziewam mielonym i pieczarkami i zapiekam aż papryka będzie miękka ,pychota jutro zrobię .
Dzisiaj z lenistwa kupiłam pierogi ,gotowe ,garmażeryjne wzięłam po 4 z mięsem ,kapustą i ruskie i ruskie pyszne ,z kapuchą kwaśne a mięsne to mięso zbite w kulkę nie zbyt dobre ,kupowałam na Chełmie w na ryneczku .
Kasia czy w tym garmażu na Chełmie można na sztuki kupować pierogi ,bo gdzie nie gdzie sprzedają na tackach zapakowane i nie można na sztuki a chciałabym kupić na spróbowanie .
Dzisiaj z lenistwa kupiłam pierogi ,gotowe ,garmażeryjne wzięłam po 4 z mięsem ,kapustą i ruskie i ruskie pyszne ,z kapuchą kwaśne a mięsne to mięso zbite w kulkę nie zbyt dobre ,kupowałam na Chełmie w na ryneczku .
Kasia czy w tym garmażu na Chełmie można na sztuki kupować pierogi ,bo gdzie nie gdzie sprzedają na tackach zapakowane i nie można na sztuki a chciałabym kupić na spróbowanie .
Moja Mama jak robi faszerowaną paprykę w domu, to dusi w Zepterze lub szybkowarze.
Na działce robiłam w halogenie, bo mamy tu malutki szybkowar i max 3 papryki by weszły(a nam wyszło 5). Jak dla mnie ta wersja smaczniejsza, bo papryka była nie rozgotowana, nie za miękka. Taka lekko miękka ale jeszcze trochę chrupiąca ;) i łatwo mogłam zdjąć skórkę z Gabrysiowej papryki :)
Zawinęłam każdą paprykę w folię aluminiową i piekłam ok 30minut, później odwinęłam i piekłam jeszcze ok 10minut :)
Na działce robiłam w halogenie, bo mamy tu malutki szybkowar i max 3 papryki by weszły(a nam wyszło 5). Jak dla mnie ta wersja smaczniejsza, bo papryka była nie rozgotowana, nie za miękka. Taka lekko miękka ale jeszcze trochę chrupiąca ;) i łatwo mogłam zdjąć skórkę z Gabrysiowej papryki :)
Zawinęłam każdą paprykę w folię aluminiową i piekłam ok 30minut, później odwinęłam i piekłam jeszcze ok 10minut :)
Hihi, ktoś pomidorówki musi nie znosić:-)
Tak robię papryki: kroję je wzdłuż a nie tak, jak zwykle się robi - że się odcina kapelusze. Dzięki temu te porcje są mniejsze.
Na patelni podsmażyłam pokrojone w kosteczkę cebulę, pieczarki i cukinię.
Ugotowałam ryż i osobno podsmażyłam mięso.
Dodałam jeszcze trochę sera pleśniowego, jajko i przyprawy (głownie ostrą paprykę).
Na koniec najlepsza rzecz, którą wszystkim polecam: robię chrupiącą skórkę - mąż twierdzi, że to jeden z moich najlepszych pomysłów:-) Jak już napcham farsz do papryk, wtedy obtaczam od strony farszu w bułce tartej i chwilę podsmażam na maśle na patelni (tylko od strony farszu).
Potem układam je w naczyniu żaroodpornym farszem do góry i zalewam sosem pomidorowym ale tak, aby płyn nie przykrył farszu (tak gdzieś na wysokość 3/4 papryki) i piekę około 30 minut.
Tak robię papryki: kroję je wzdłuż a nie tak, jak zwykle się robi - że się odcina kapelusze. Dzięki temu te porcje są mniejsze.
Na patelni podsmażyłam pokrojone w kosteczkę cebulę, pieczarki i cukinię.
Ugotowałam ryż i osobno podsmażyłam mięso.
Dodałam jeszcze trochę sera pleśniowego, jajko i przyprawy (głownie ostrą paprykę).
Na koniec najlepsza rzecz, którą wszystkim polecam: robię chrupiącą skórkę - mąż twierdzi, że to jeden z moich najlepszych pomysłów:-) Jak już napcham farsz do papryk, wtedy obtaczam od strony farszu w bułce tartej i chwilę podsmażam na maśle na patelni (tylko od strony farszu).
Potem układam je w naczyniu żaroodpornym farszem do góry i zalewam sosem pomidorowym ale tak, aby płyn nie przykrył farszu (tak gdzieś na wysokość 3/4 papryki) i piekę około 30 minut.
Emilia Twoje papryki mogą byc rewelacyjne. Spróbuję.
Dziewczyny myslicie,że takie papryki mogłyby wyjść na grillu.
Może jakieś nowe pomysły na potrawy z grilla macie,robimy zakończenie lata i ja już naprawdę nie mam pomysłów na jedzenie z grilla.
Myślalam o szaszłykach,moze znacie jakieś inne przepisy?
Dziewczyny myslicie,że takie papryki mogłyby wyjść na grillu.
Może jakieś nowe pomysły na potrawy z grilla macie,robimy zakończenie lata i ja już naprawdę nie mam pomysłów na jedzenie z grilla.
Myślalam o szaszłykach,moze znacie jakieś inne przepisy?
Znam ten ból, ja już też nie mogę patrzeć na te karkówki, kiełbasy itd.
Ostatnio robię szaszłyki z ziemniaków - wcześniej je gotuję, przyprawiam mocno i nabijam na przemian z boczkiem i cebulą.
Do szaszłyków z kurczakiem dodaję suszoną śliwkę - koleżanka mi sprzedała pomysł i bardzo mi smakuje.
Szaszłyki z kiełbasy - plasterki kiełby na przemian z boczkiem, cebulą, pieczarką.
Tzatziki z buraczków, o których już wcześniej pisałam - u mnie ostatnio obowiązkowe:-)
Chętnie wypróbuję nowe pomysły, dawajcie:-)
Ostatnio robię szaszłyki z ziemniaków - wcześniej je gotuję, przyprawiam mocno i nabijam na przemian z boczkiem i cebulą.
Do szaszłyków z kurczakiem dodaję suszoną śliwkę - koleżanka mi sprzedała pomysł i bardzo mi smakuje.
Szaszłyki z kiełbasy - plasterki kiełby na przemian z boczkiem, cebulą, pieczarką.
Tzatziki z buraczków, o których już wcześniej pisałam - u mnie ostatnio obowiązkowe:-)
Chętnie wypróbuję nowe pomysły, dawajcie:-)
http://forum.trojmiasto.pl/Co-niestandardowego-na-grilla-t379197,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-miesko-z-grilla-t243820,1,16.html tu np. podałam przepis na pyszną cukinię :)
http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-grilla-t234570,1,16.html
wczesniej chcialam podac linki to mi blokada antyspamowa wyskakiwala ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-miesko-z-grilla-t243820,1,16.html tu np. podałam przepis na pyszną cukinię :)
http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-grilla-t234570,1,16.html
wczesniej chcialam podac linki to mi blokada antyspamowa wyskakiwala ;)
Dzięki Aga,gdzieś mi te wątki uciekły..nie czytałam ich.
Na pewno zrobię szaszłyki z boczkiem,ziemniakami,cukinią i cebulą plus sos tzatzyki.
I ten chleb na grillu jest ciekawy,zastanawiam się.
Pieczarki faszerowane,bo one nigdy się nie nudzą i mam ochotę na jakąs salatkę z ziemniakiem,znacie jakąs?
Na pewno zrobię szaszłyki z boczkiem,ziemniakami,cukinią i cebulą plus sos tzatzyki.
I ten chleb na grillu jest ciekawy,zastanawiam się.
Pieczarki faszerowane,bo one nigdy się nie nudzą i mam ochotę na jakąs salatkę z ziemniakiem,znacie jakąs?
moje przepisy na cukinię
cukinia na grillu:
wydrążyć cukinię, tak żeby powstały łódeczki.
W blenderze zmiksować fetę, pieprz, czosnek, jajko i ewentualnie kapkę mleka. wylać masę do łodeczki i zapiekać na grillu, aż się zetnie. można posypać żółtym serem.
Cukinia a`la ananas (w słoiki)
Cukinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę.
Zagotować 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym do smaku, ostudzić.
Zalać nią cukinię, przycisnąć talerzem i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsączyć cukinię z zalewy na sicie (zalewę zostawić).
Do zalewy dodać cukry: waniliowy i kryształ (ilość wedle uznania- do smaku), 3-4 goździki i zagotować. Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.
Ponakładać w słoiki .Pasteryzować około 15 minut.
Polecam do ciast a także do sałatek-smak ananasa
cukinia na grillu:
wydrążyć cukinię, tak żeby powstały łódeczki.
W blenderze zmiksować fetę, pieprz, czosnek, jajko i ewentualnie kapkę mleka. wylać masę do łodeczki i zapiekać na grillu, aż się zetnie. można posypać żółtym serem.
Cukinia a`la ananas (w słoiki)
Cukinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę.
Zagotować 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym do smaku, ostudzić.
Zalać nią cukinię, przycisnąć talerzem i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsączyć cukinię z zalewy na sicie (zalewę zostawić).
Do zalewy dodać cukry: waniliowy i kryształ (ilość wedle uznania- do smaku), 3-4 goździki i zagotować. Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.
Ponakładać w słoiki .Pasteryzować około 15 minut.
Polecam do ciast a także do sałatek-smak ananasa
ja właśnie skończyłam wczorajszą zapiekanke z ziemiakami,mielonym i cukinią,zrobiłam też blok czekoladowy z pokruszonymi herbatnikami ach smak dzieciństwa :)
wieczorkiem zacznę na jutro kaczkę albo kurczaka zależy co będzie w duszonym winie z warzywami zapiekany w piecu i to będzie na jutro z puree i buraczkami
w sobote grill-pary na pewno wykorzystam ten przepis na szaszłyki z ziemniaków,plus jakieś sałatki,piersi faszerowane szpinakiem i pomidorami i ten chleb pieczony w całości mam zamiar na grillu zrobić z przepisu z watków co Agusia podała.
wieczorkiem zacznę na jutro kaczkę albo kurczaka zależy co będzie w duszonym winie z warzywami zapiekany w piecu i to będzie na jutro z puree i buraczkami
w sobote grill-pary na pewno wykorzystam ten przepis na szaszłyki z ziemniaków,plus jakieś sałatki,piersi faszerowane szpinakiem i pomidorami i ten chleb pieczony w całości mam zamiar na grillu zrobić z przepisu z watków co Agusia podała.