Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010, cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Aktualna lista:

05.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian(Swissmed)
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anna/Zaspa
4/6.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Oliwier ~ Zaspa
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś (Wejherowo)
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - grab85 ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81 - dziewczynka Liwia lub Oliwia (Szpital Wojewódzki)
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
30.06 - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi sie zdaje, że bedą nam liczyć dochody na podstawie PIT-ów za 2009 rok. A ilość osób z tego roku, razem z dzidzią. Z tymże dochód matki bedzie traktowany jako utracony, czyli nie bedzie się wliczał.
no to miłych wyjazdów wiosennych!
ja sobie na razie o takich marzę;)
no my z zasiłkiem też może spróbujemy, chociaż to trochę pokręcone...
najlepiej by było jakby patrzyli na dochody z zeszłego roku a ilość osób z tego;)
bo mój Mąż w zeszłym roku pracował na 3/5 etatu ale na 2os przekraczało te 504zł czy coś
a teraz od maja pracuje na 4/5 i na 3os też chyba przekrocz, jeszcze nie wiem...
ale że niby patrzą na 2008r? i wtedy co-Dzidziusia też liczą??
3oko to ściskaj nogi tak na wszelki wypadek, bo jak Twoje dziecko bedzie mialo w akcie urodzenia jakąs wiochę to Ciebie i tatusia zaszlachtuje ;) Lepiej poza granice Trójmiasta sie przed porodem nie wybierac hehe :) Tak mi doradza moj klega, ale to oczywiscie sa żarciki :)
W takim razie miłego pobytu... My tez pojedziemy moze do Ostrzyc ale na 1 dzien, bo u mnie to juz bliziuteńko :)
dokładnie mnie to tez wkurza- placisz 5 tys za poród a nie mają oddziału do ratowania dzieciaczków!!!
my własnie jedziemy na weekend na kaszuby, mam nadzieje ze nie urodze gdzies w Kościerzynie hehe, może pogoda od Wipera dojdzie też do nas! buzka
No tak to jest jak chcemy przedobrzyc z porodem... np wybierajac prywatne kliniki ktore ni esa przygotowane do przyjecia noworodka z jkimis komplikacjami ;/ Ale Natalus to nie jest jakis atak na ciebie, broń Panie Boże... Tylko piszę o tym,ze kobieta chce jak najlepiej i dla siebie a w szczegolnosci dla dziecka a tu dupa, juz taka marka jak Swissmed powinna kompleksowo to tak ważnych spraw podchodzic. Cena jestzajebista....a opieki noworodka rak :( Ale Maksio silny chłop i da sobie radę :) No mamusia tez niczego sobie Siłaczka po tylu przejsciach tez swietnie da sobie rade, zwłaszcza ze tatuś jest taki ukochanym tatusiem i partnerem!!!!

W sprawie zasilków to ja nie pomogę;/ bo racej się na nie nie załapię;/ Ja mam umowe na czas okr, takze nalezy mi sie macierzynski i tyle... a że zarabiam więcej niz 5cos na osobę w rodzinie z pewnoscią nie dostanę tego zasiłku. Chyba ze macie kogos albo same jestescie w tej kwestii zorientowane to na e-mail moge podac sytuacje finansową. Ale jak bylamw urzedzie to babeczka cos mowila ze licza sie dochody z 2008r czy jakos tak...nie wiem o co kaman;> przeciez w 2008r nie bylo dzidzi a liczy sie za 2 lata do tylu;>
Czy ktoras z was pomoże w spr zasiłku??

Ja wczoraj się nażarłam-dosłownie-nażarłam rzodkiewek ;> Masakra, całą noc mi się odbijały;> Dzis ugotują młodą kapustkę, mniam.... :) Muszę korzystać bo przy karmieniu pewnie za dużo takich rarytasow jesc nie bedzie można:) a do kapustki moj małz-niemałż robi kurczaka pieczonego na butelce w piwie :) Ciekawe, podobno baaardzo jest dobry :)
Aniouka w razie czego ja też na tych pigsach będe hehe. nie, no nalezy nam sie macierzyński więc łaski nam kurcze nie robia! ;-)
baskasl dzięki za info, dzisiaj podjadę do ZUSu to ich spytam.
Iza, obyś miała rację, bo zamiast cieszyć się macierzyńskim to będę na tabl. antydepresyjnych :p
No i masz rację, nie ma to jak szpital z oddziałem neonatologii od razu :(. Ciekawe, czy Nataluś już wypisali i widziała się z Maksiem :((
witam sie! dzis u nas sloneczny i cieplusi dzionek

zaraz wsiadam w autko i jade do gina...jestem ciekawa co i jak
i jeszcze taka myśl mnie naszła.
nie ma to jak państwowy szpital. Nawet jak się z dzieckiem coś dzieje to jest blisko mamy. chodzi mi o to, że kobieta może iść na inny oddział do dziecka a sama jest nadal pod opieką lekarzy. jakby nie patrzeć cc to operacja. szkoda mi Natalus dodatkowo z tego własnie powodu, że musi w takim stanie wypisywać się ze szpitala żeby zobaczyć swojego Maksia :-(
hej
Aniouka z tego co mi mówili w pracy to mam dostawać z zusu tyle co teraz także nie zasiłek.
porypane to wszystko.

Nataluś czy wywoływali Ci skurcze czy od razu na stół poszłaś? przepraszam, że zawracam Ci głowę, ale ja równiez bedę miała najprawdopodobniej cc zaplanowane w 39tygodniu i stąd to pytanie.
Dużo siły życzę!!!
O! Zobaczcie co znalazłam:
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu (art. 177 § 3 K.p.). Z powołanej normy nie wynika sposób obliczania zaawansowania ciąży pracownicy. Zagadnienie to rozstrzygnął Sąd Najwyższy w orzeczeniu z dnia 5 grudnia 2002 r. (sygn. akt I PK 33/02, OSNP 2004/12/204) wyjaśniając, że: "Termin upływu trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 § 3 K.p.) oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych (28 dni)." Konkluzja uzasadnienia wyroku opiera się na fakcie, iż ciąża jest stanem fizjologicznym i dlatego należy posiłkować się terminologią medyczną, która zaawansowanie stanu ciąży wylicza w miesiącach księżycowych, gdzie każdy taki miesiąc ma 28 dni kalendarzowych, a za okres trwania ciąży przyjmuje się 10 miesięcy księżycowych, tj. 280 dni kalendarzowych.

http://www.podpowiada.gofin.pl/6,346,2162,115932.html

Czyli liczy się ciąże tygodniami a nie kalendarzowymi miesiącami! To git, bo wtedy się załapie :)
OK, super! Dzieki :) !
dokladnie ale proponuje jeszcze sie upewnic w zusie lub Inspektoracie Pracy...ponizej podaje namiary na Oddział w Gdyni
(58) 620-50-20
Baskasl, czyli skoro w dniu zakończenia umowy będzie w 13 tyg. to muszą jej przedłużyć umowe, dobrze rozumiem? Licząc, że 3 miesiace to 12 tyg.
hej Aniouka,
Najlepiej jak zadzwonisz sobie do ZUSU *dział zasiłków. Tam najszybciej Ci udzielą odpowiedzi na Twoje pytanie ale wydaje mi sie ze przysługuje Ci zasiłek macierzyński takiej kwoty jaką wypłatę otrzymujesz co miesiąc...
moja znajoma pracowała (jakoś krótko) w h&m i szykował się remont - przesuwanie półek, noszenie towaru itd i dlatego powiedziała, że jest w ciąży i ją zwolnili bo do 10tyg im było wolno...
No mogłaby się nie przyznawać, też tak jej mówiłam, ale ona się boi o ciąże, bo się źle czuje, a pracuje w Nomi (który jeszcze się tworzy na Pogórzu) i wszyscy, łącznie z kierownikami, noszą towar, układają i ogólnie jest niezły zapierdziel. Dzidzia jest najważniejsza, lepiej niech się przyzna.
wyczytałam, że jeśli umowa jest na okres próbny, ale powyżej jednego miesiąca, to pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu.
Kurdę, ale przeczytałam też, że to też dotyczy mojej sytuacji, gdy umowa skończyła mi się w marcu i przedłużyli mi do dnia porodu. Przez to nie przysługuje mi urlop macierzyński tylko zasiłek macierzyński. Ja pitolę, ale się teraz zdenerwowałam, bo nie będę dostawała tyle co teraz, tylko jakieś 500zł??
Iza orientujesz się?
Szczególna ochrona pracownicy w ciąży

Umowa o pracę na czas określony, która miałaby się rozwiązać po upływie trzeciego miesiąca ciąży pracownicy, ulega przedłużeniu do dnia porodu (art. 177 § 3 k.p.)

proszę :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry