Widok
ja najbardziej lubię udka pieczone z przyprawą
najpierw obsypuję mięso jarzynką i tymi przyprawami, zostawiam na noc w lodówce :) później wkładam do załączonego woreczka, zamykam, układam na blaszce i piekę w piekarniku :]
(dla mnie mięso musi przynajmniej 12 godzin leżeć w przyprawach - inaczej uważam, że jest nie doprawione ;))
my wczoraj byliśmy na pysznym kebabie w Lezzetli Kebab :)
na dzisiaj zrobiłam(wczoraj wieczorem) kotlety z karkówki pieczone/duszone w soku jabłkowym z rodzynkami, z którego później zrobiłam sos do mięska :] do tego ziemniaczki :) i sałata lodowa ze śmietaną :]
na środę planuję zrobić z okazji 35 urodzin mojego Męża moją wersję placków po cygańsku ;)
ogólnie właśnie dostałam natchnienia na domowy smalec ;) mam rewelacyjny przepis - z furą mięska, cebulką, jabłkiem ;) nawet mój Mąż wcina ;) (chociaż zawsze był uprzedzony do skwarek po tym jak Teściowa robiła ;) z samej słoniny lub podgardla ;))
najpierw obsypuję mięso jarzynką i tymi przyprawami, zostawiam na noc w lodówce :) później wkładam do załączonego woreczka, zamykam, układam na blaszce i piekę w piekarniku :]
(dla mnie mięso musi przynajmniej 12 godzin leżeć w przyprawach - inaczej uważam, że jest nie doprawione ;))
my wczoraj byliśmy na pysznym kebabie w Lezzetli Kebab :)
na dzisiaj zrobiłam(wczoraj wieczorem) kotlety z karkówki pieczone/duszone w soku jabłkowym z rodzynkami, z którego później zrobiłam sos do mięska :] do tego ziemniaczki :) i sałata lodowa ze śmietaną :]
na środę planuję zrobić z okazji 35 urodzin mojego Męża moją wersję placków po cygańsku ;)
ogólnie właśnie dostałam natchnienia na domowy smalec ;) mam rewelacyjny przepis - z furą mięska, cebulką, jabłkiem ;) nawet mój Mąż wcina ;) (chociaż zawsze był uprzedzony do skwarek po tym jak Teściowa robiła ;) z samej słoniny lub podgardla ;))
smlaec pychotka - ja też robię, ale ze skwarkiem, cebulką i jabluszkiem
wczoraj na obiadek byłlo canelloni + zupa pomidorowa
dzisiaj pizza domowej roboty na grubym drożdżowym cieśćie + zupa pomidorowa dla chętnych ( znaczy się dla córki)
jutro mała nie idzie do przedszkola, wiec coś czym się napewno naje czyli spagetti.
na czwartek jeszcze nie mam inwencji
wczoraj na obiadek byłlo canelloni + zupa pomidorowa
dzisiaj pizza domowej roboty na grubym drożdżowym cieśćie + zupa pomidorowa dla chętnych ( znaczy się dla córki)
jutro mała nie idzie do przedszkola, wiec coś czym się napewno naje czyli spagetti.
na czwartek jeszcze nie mam inwencji
Kasik - tutaj założyłam wątek z przepisami na karkówkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Co-zrobic-z-karkowki-t135033,1,16.html
i tam właśnie Ajeczka(jako Gosiaro) podała przepis na karkówkę w soku jabłkowym :]
"posypujesz knorrem/warzywkiem/delektą - co tam masz pod ręką, układasz w żaroodpornym naczyniu, zalewasz sokiem jabłkowym tak, żeby przykryć całe mięso, posypujesz garścią rodzynek. Pieczesz ok godziny w zamkniętym naczyniu, do miękkości.
Bardzo smaczne, zupełnie nowe doznania smakowe i choć nie przepadam za mięsem na słodko, to bardzo to polecam!"
ja każdą warstwę mięsa(lekko rozbite kotlety) przesypuję rodzynkami ;)
sos zrobiłam tak - podsmażona mąka z masłem, cały czas mieszać i stopniowo dodawałam sok/sos z pieczenia :) no i wygrzebałam z naczynia żaroodpornego wszystkie rodzynki ;)
moja Mama zastanawia się czy nie lepiej najpierw zrobić karkówkę jak bitki (obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto), a dopiero później do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem itd. - to już w czasie pieczenia zrobi się sos ;)
następnym razem tak spróbujemy :]
i tam właśnie Ajeczka(jako Gosiaro) podała przepis na karkówkę w soku jabłkowym :]
"posypujesz knorrem/warzywkiem/delektą - co tam masz pod ręką, układasz w żaroodpornym naczyniu, zalewasz sokiem jabłkowym tak, żeby przykryć całe mięso, posypujesz garścią rodzynek. Pieczesz ok godziny w zamkniętym naczyniu, do miękkości.
Bardzo smaczne, zupełnie nowe doznania smakowe i choć nie przepadam za mięsem na słodko, to bardzo to polecam!"
ja każdą warstwę mięsa(lekko rozbite kotlety) przesypuję rodzynkami ;)
sos zrobiłam tak - podsmażona mąka z masłem, cały czas mieszać i stopniowo dodawałam sok/sos z pieczenia :) no i wygrzebałam z naczynia żaroodpornego wszystkie rodzynki ;)
moja Mama zastanawia się czy nie lepiej najpierw zrobić karkówkę jak bitki (obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto), a dopiero później do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem itd. - to już w czasie pieczenia zrobi się sos ;)
następnym razem tak spróbujemy :]
Ooo.Aga to może jutro tak zrobię:)
A długo ten schab z piersią trzeba trzymać w tej marynacie?
Bo wołowinę to trzymam tak jeden dzień,dlatego jutro bedzie bardziej obiado-kolacja.
Piers i schab mam zamrożone,nie musiałabym rano jechać po wołowinę,szczerze mowiąc chciałam sobie jutro zrobić wolneeeeee:)
A długo ten schab z piersią trzeba trzymać w tej marynacie?
Bo wołowinę to trzymam tak jeden dzień,dlatego jutro bedzie bardziej obiado-kolacja.
Piers i schab mam zamrożone,nie musiałabym rano jechać po wołowinę,szczerze mowiąc chciałam sobie jutro zrobić wolneeeeee:)
Ola - jak chińszczyzna?
my dzisiaj najedliśmy się jak dzikie leśne świnie ;) po 1 wielkim placku ziemniaczanym + sos z mięsa mielonego z warzywami :) udekorowane śmietaną, keczupem, zieloną pietruszką :) do tego 2 surówki :]
a jak odsapnęliśmy - 3bit na deser :] (tym razem robiłam na słonych krakersach i jest zdecydowanie lepszy niż na herbatnikach)
my dzisiaj najedliśmy się jak dzikie leśne świnie ;) po 1 wielkim placku ziemniaczanym + sos z mięsa mielonego z warzywami :) udekorowane śmietaną, keczupem, zieloną pietruszką :) do tego 2 surówki :]
a jak odsapnęliśmy - 3bit na deser :] (tym razem robiłam na słonych krakersach i jest zdecydowanie lepszy niż na herbatnikach)
ja wczoraj robiłam naleśniczki z porem, szynka i serem Waszego przepisu i musze powiedziec ze pychaaaa:) dawno temu robiłam juz takie cudo ale jako tarte na cieście francuskim o konsystencji omleta i teraz sobie smaki odswiezyłam dzieki Wam..
a dziś kotleciki mielone, ziemniaczki tłuczone, marcheweczka duszona i buraczki:)
a dziś kotleciki mielone, ziemniaczki tłuczone, marcheweczka duszona i buraczki:)
pierś kurczaka pokroiłam w kostkę posypałąm przyprawa do kurczaka, podsmażyłam. do garnka wlałam 4 łyżki mleka dodałam pokrojony serek Brie turek light, podgrzałam, przyprawiłam czosnkiem granulowanym, majerankiem, kolendrą i suszonym koperkiem i pietruszką i zmiksowałam blenderem. taki sos dodajemy do kurczaka i mieszamy z makaronem.
Najprościej jak się da :) Udka umyć, osuszyć, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i piec w temp.180 stopni C przez jakieś 1,5 godz. Co jakiś czas trzeba podlewać delikatnie wodą lub bulionem żeby nie wyschły. Mi zawsze wychodzą takie,że paluszki lizać. Podaję z frytkami lub ziemniaczkami i jakimś jarzynowym dodatkiem.
Powodzenia.
Powodzenia.
u nas też dziś szpinakowo - naleśniki ze szpinakiem, serem i szynką :]
Kachnat - to była wielka improwizacja mojej Mamy ;) udka obsypane przyprawami, obsmażone na patelni, a później wrzucone w sos z pieczenia karkówki ;) na koniec zaprawione śmietaną :]
u nas dzisiaj Mąż dostanie rosół z makaronem - jak wróci z pracy (czyli za jakieś 20-30 minut) - żeby się biedak rozgrzał ;)
u nas dzisiaj Mąż dostanie rosół z makaronem - jak wróci z pracy (czyli za jakieś 20-30 minut) - żeby się biedak rozgrzał ;)
twarogowe placuszki z ziołami+surówka (kapusta pekińska, szynka, pomidor)
Ja nie daje kukurydzy bo nie lubie :)
Farsz to mieso mielone, fasola czerwona i pomidory z puszki, troche koncentratu pomidoworwego, a przyprawy to przede wszystkim przyprawa chilli con carne :) papryka slodka i chilli jak lubisz ostre
smak nadaje wlasnie ta przyprawa :)
Ja jadlam ta potrawe jak bylam w stanach i po powrocie robilam kilka razy, ale smak zawsze nie taki. Dopiero jak znalazlam przyprawe to bylo to!
Farsz to mieso mielone, fasola czerwona i pomidory z puszki, troche koncentratu pomidoworwego, a przyprawy to przede wszystkim przyprawa chilli con carne :) papryka slodka i chilli jak lubisz ostre
smak nadaje wlasnie ta przyprawa :)
Ja jadlam ta potrawe jak bylam w stanach i po powrocie robilam kilka razy, ale smak zawsze nie taki. Dopiero jak znalazlam przyprawe to bylo to!
AnnA - proszę :)
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/
niestety nie wiem jakie piwo ma dobre butelki :/
u nas dzisiaj była zupa pomidorowa z ryżem, a później smażone ćwiartki ziemniaczków + piersi z kurczaka na 2 sposoby - w płatkach kukurydzianych i w cieście :]
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/
niestety nie wiem jakie piwo ma dobre butelki :/
u nas dzisiaj była zupa pomidorowa z ryżem, a później smażone ćwiartki ziemniaczków + piersi z kurczaka na 2 sposoby - w płatkach kukurydzianych i w cieście :]
a u nas pizza na makaronie, wersja ze szpinakiem i kukurydzą, bo akurat miałam ;)
-kolejny obiad z cyklu 'co ugotować z tego, co jest, żeby broń Boże nie wyłazić z domu' ;)
-kolejny obiad z cyklu 'co ugotować z tego, co jest, żeby broń Boże nie wyłazić z domu' ;)
Aleksandra pora te biale koncowki kroisz i podsmaz na patalni razem z pieczarkami i boczkiem badz no szynka konserwowa (mozna tyz bez miesa) dusisz wszystko czas jakis, przyprawiasz na koncy dodaj troche sera zoltego coby sie zwiazalo do kupy :)
nakladasz w nalesniory, zwijasz i zapiekasz posypane tartym serem :)
podawac z ketchupem
smacznego :)
nakladasz w nalesniory, zwijasz i zapiekasz posypane tartym serem :)
podawac z ketchupem
smacznego :)
u nas albo spaghetti ze szpinakiem
albo ryż z jabłkami z tego przepisu:
http://spacecupcake.blox.pl/2010/03/Najlepszy-ryz-z-jablkami.html
jeszcze do obiadu daleko ;)
albo ryż z jabłkami z tego przepisu:
http://spacecupcake.blox.pl/2010/03/Najlepszy-ryz-z-jablkami.html
jeszcze do obiadu daleko ;)
u nas jest stary gazowy piekarnik :) i zawsze piekę w temp. 200-250'C :P
ale jak to napisała Magda Gessler - wszystko zależy od butelki w której jest piwo ;) czy to szkło, czy szkło z dodatkami ;)
zobaczę czy u nas Tatra też będzie kipieć :]
dzisiaj na obiado-kolację był makaron z łososiem w sosie z serka mascarpone :] zrobiłam błąd - dałam mrożony koperek i jak dla mnie za bardzo było czuć mrożonkę ;) ale Mama i Mariusz zajadali się :) Mariusz stwierdził, że mogę Mu robić taki sos częściej ;) Mama zachwycała się jakie to proste i szybkie danie :]
Ola - dzięki za przepis :)
ale jak to napisała Magda Gessler - wszystko zależy od butelki w której jest piwo ;) czy to szkło, czy szkło z dodatkami ;)
zobaczę czy u nas Tatra też będzie kipieć :]
dzisiaj na obiado-kolację był makaron z łososiem w sosie z serka mascarpone :] zrobiłam błąd - dałam mrożony koperek i jak dla mnie za bardzo było czuć mrożonkę ;) ale Mama i Mariusz zajadali się :) Mariusz stwierdził, że mogę Mu robić taki sos częściej ;) Mama zachwycała się jakie to proste i szybkie danie :]
Ola - dzięki za przepis :)
dziewczyny, a macie jakiś ciekawy, mięsny pomysł?
zostało mi jeszcze 6 plastrów schabu bez kości, 250g mielonego i 4 plastry z indyka... Mąż miał kupić mięso-kupił 5 rodzajów, bo nie wiedział, co konkretnie chciałam ;) już piekę roladę z szynki, właśnie podobny przepis do tego powyżej :)
zostało mi jeszcze 6 plastrów schabu bez kości, 250g mielonego i 4 plastry z indyka... Mąż miał kupić mięso-kupił 5 rodzajów, bo nie wiedział, co konkretnie chciałam ;) już piekę roladę z szynki, właśnie podobny przepis do tego powyżej :)
tzn do tego ostatniego w watku o przepisach na Boze Narodzenie, pomylilo mi sie, bo tam tez szukalam inspiracji ;)
ostatnio linka do tego przepisu na krewetki podawałam tutaj http://forum.trojmiasto.pl/Sylwester-we-dwoje-przepisy-t203306,1,16.html :) tam gdzie foto sosu Knorr'a czosnkowego ;)
u nas przedwczoraj były kotlety mielone z cebulką i pieczarkami(w środku) :) Młody zjadła całego małego kotlecika ;)
wczoraj z tego samego mięsa mielonego z cebulką i pieczarkami - pulpety w sosie jarzynowym :) (Gabryś zjadł 1,5 dużego pulpecika) :)
wczoraj była też zupa jarzynowa - dzisiaj ją wykończymy ;) na drugie danie nie mam pomysłu :)
u nas przedwczoraj były kotlety mielone z cebulką i pieczarkami(w środku) :) Młody zjadła całego małego kotlecika ;)
wczoraj z tego samego mięsa mielonego z cebulką i pieczarkami - pulpety w sosie jarzynowym :) (Gabryś zjadł 1,5 dużego pulpecika) :)
wczoraj była też zupa jarzynowa - dzisiaj ją wykończymy ;) na drugie danie nie mam pomysłu :)
http://forum.trojmiasto.pl/potrawy-z-wedzonego-lososia-prosze-o-jakis-fajny-przepis-t200428,1,16.html masz np. tutaj :)
u nas dzisiaj kurczak generał :) nie wiem czy z ziemniakami czy z frytkami :P jeszcze zobaczę :)
u nas dzisiaj kurczak generał :) nie wiem czy z ziemniakami czy z frytkami :P jeszcze zobaczę :)
U nas dziś dzik pieczony,wczoraj Bolo zrobił dziczyznę w sosie z jabłkami,cebulką...pycha!!! Nawet Niko jadł,aż mu się uszy trzęsły!!!
No,w piątek kupiliśmy całego dzika 60kg,nie wiem co ja z tym mięsem zrobie,troche rozdam rodzinie i będę kombinować,więc jak macie jakieś ciekawe pomysły to wrzucać babeczki,dobrze ze za 3 tyg. roczek Nikosia będę miała co podać heheh.
Mój Bolo jest dziki za dziczyzną,sarniną itd...ja,hmmm no dla mnie szału nie ma choć ten w sosie był naprawdę dobry:)
No,w piątek kupiliśmy całego dzika 60kg,nie wiem co ja z tym mięsem zrobie,troche rozdam rodzinie i będę kombinować,więc jak macie jakieś ciekawe pomysły to wrzucać babeczki,dobrze ze za 3 tyg. roczek Nikosia będę miała co podać heheh.
Mój Bolo jest dziki za dziczyzną,sarniną itd...ja,hmmm no dla mnie szału nie ma choć ten w sosie był naprawdę dobry:)
Karolka nie ma problemu,własnie Bolo go porcjuje,bo był w całości.
wcześniej tylko odkroił dla nas co przyrządzał w sosie.
Zapraszam:)
a i przepis w necie na dzika znalazłam fajny,dokładnie to pieczeń w piwie belgijskim,zaraz mi upierdzieli ładny kawał i zabieram się do roboty,nawet w sklepie jałowca na tych moich wiochach znalazłam,ale niestety piwo było tylko holendrerskie,eee
wcześniej tylko odkroił dla nas co przyrządzał w sosie.
Zapraszam:)
a i przepis w necie na dzika znalazłam fajny,dokładnie to pieczeń w piwie belgijskim,zaraz mi upierdzieli ładny kawał i zabieram się do roboty,nawet w sklepie jałowca na tych moich wiochach znalazłam,ale niestety piwo było tylko holendrerskie,eee
facet gotuje
wczoraj zrobilem ( -em -> tak jestem facetem) dla mojej zony na niedzielny obiad filety z pangi smazone w glebokiej oliwie z oliwek obtaczane w jajku z przyprawami oraz mace zmieszanej z rozdrobnionym slonecznikiem. dzis beda cycki z kurczaka w miodzie i sosie sojowo-grzybowym (moj wlasny przepis wymyslony na bazie chinskiej wersji tego dania)
Dziewczyny, powiem szczerze ze zaniedbałam rodzinę kulinarnie i czytając ten wątek popadłam w kompleksy i miałam wyrzuty sumienia, dlatego wczoraj upichciłam kurczaka generała i zrobiłam 3 bit:) podajcie proszę przepis na naleśniki z farszem porowym, bo w poprzednich wątkach jakoś nie mogę znaleźć i dzięki za inspiracje:):):)