Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
OLCIA- tak przejrzałam sobie kilka wpisów i znalazłam, ze twoje dziecko waży tez mniej wiecej tyle co moje w tym samym tygodniu, wiec chyba w normie.
Ja znalazłam szkołe rodzenia, tą na Pogórzu, w której wyrobiłabym sie bo zajecia wykładowe trwaja 6 tygodni ale zaczynaja sie za 2 tygodnie. Musze zastanowic sie. W razie czego faktycznie - internet mi zostanie. Takze jesli moglabys znależc dla mnie ten link, bylabym wdzieczna.
oolenka1 to super,że już lepiej i możesz iść na ten spacer:) ja też myślę,że Twoja dzidzia ma dobrą wagę:)

tekla ojj współczuję Ci ten sytuacji z teściową;( ja w sumie nie wiem jak to jest, bo moja teściowa jest bardzo w porządku, nie wtrąca się, mogę powiedzieć,że lubię ją bardzo:) zresztą i tak sami tutaj jesteśmy, zobaczymy jak to będzie jak przyjedzie jak urodzę małą:) ale Ty staraj się nie stresować i bądź spokojna, nerwy Ci teraz nie potrzebne:)

Marti też zazdroszczę spakowanej torby:) ja w weekend wybiorę się na zakupy, muszę kupić koszule, klapki, szlafrok, te podpaski itp. i wtedy się spakuję:) chociaż też nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, nie wiem ile czego trzeba, czy kosmetyki dla dziecka, ponoć tu nie potrzebne bo nie myją dziecka w szpitalu.. ale za tydzień mam wizytę z położną więc pewnie dostanę listę co trzeba zabrać.
Marti a na jaki wózek się w końcu zdecydowałaś????

Brygida ja też się czuję dziś jak balon... w pracy ledwo co stałam, tak mnie nogi bolały i czułam się taka ciężka...
image
image
olcia_ jak dasz radę to wklej ten link, bo mi też tylko internet zostaję:) ale też postaram się poszukać w tym wątku,może znajdę:)
image
image
http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/
image
image
http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/

chyba o ten link chodzi:)
image

o właśnie:)
image

Madziakin- no ja sie waham między x-landerem a Granderem. Ogladałam oba dwa razy na żywo. Wczoraj z mężęm dokładnie oglądaliśmy kółka i stelaż i stwierdził, że xlander ma wahacze i kółka z łożyskami i będzie mniej wadliwy. W naszym mieście na ok. 25 wózków Grandera 4 wróciły.
Grander natomiast ma przekłądana spacerówkę i większą gondolę, jest tańszy a też aluminwy.. Waham się jeszcze...
Ja wiem , że jak kuzynka rodziła w Wejherowie 2 mies temu to gencjana była, więc jak wziełam rzeczy nowe. Używanych mam bardzo mało. Poprostu je wyrzucę i tyle. Mam spakowane 2 torby wogóle, bo jedna będzie w aucie-jak urodze mąż dopiero na sale przyniesie.
W pierwszej torbie: koszula do karmienia do kolan , koszula długa rozpinana do pasa, laczki, szlafrok, mały ręcznik(jak będę wychodziła spod prysznica na porodówce) Ciuszki dla małego+ 4 pieluszki. Położna po porodzie pyta o ciuszki i sama wyjmuje i ubiera dziecko.Bynajmniej ja tak miałam 10 lat temu:) a moja kuzynka w Wejherowie też ostatnio. Bedzie tam jeszcze jakaś bułka+woda. Druga torba to reszta, czyli kosmetyki, podkłady, koszula do karmienia, wkładki laktacyjne , śr. higieniczne, ciuszki małego.
Jak uda się dotrwać do stycznia to tylko przepakuje ciuszki na większe(spakowane mam 50 rozmiar)- ciągle liczę skurcze, bo ostatnio ich bardzo dużo i juz dwa razy mieliśmy mały alarm , ale w wannie przechodzi.
image
image
Marti ja też na początku chciałam x-landera jednak bo obejrzeniu obu wózków zdecydowałam się na grandera. Pani w Akpolu nie mówiła,że były jakieś zawroty, a pytałam. Daj znać na jaki się w końcu zdecydujesz:)
image
image
Tak dziewczyny o tym myślałam http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/ :)

U mnie też będzie grander. Ale to będzie prezent od rodziców więc kupią jak urodze
image
No właśnie, gencjana chyba cały czas występuje...
Wiec zrobi mala modyfikacje i wezme ciuszki takie i takie - mniej zal bedzie wyrzucic:)
A ile dokladnie i co bierzecie dla malucha? Bo ja nie mam zielonego pojecia ile tego powinno byc...

Dobra,kupilam szlafrok:) do konca tygodnia powinnam być spakowana:)

Świetnie, na weekend znow zapowiadaja wichury:(
image

Ta wczorajsza wichura to masakra, ale mialam cykora, myslalam, ze dom odleci.. ale dzis juz lepiej :)

Brygida, na Zaspie daja kaftaniki dla dzieci, a ze jest tam goraco, to sie zaklada skarpetki (swoje) i pieluszke i pod kocyk ewentualnie, i starcza, tak wszyscy robia, jak dwa lata temu rodzilam przynajmniej.. i ubranka sie nie brudza. Mi maz dopiero przywiozl ciuszki jak po nas przyjechal, piekny moment :) a tak to mialam skarpetki kilka par wlasnie i tylko na wszelki wypadek jakis ciuszek.
a ja myślałam,że gencjaną już się dawno nie robi.... no u mnie tutaj to na pewno nie, ale byłam pewna,że nawet w Polsce już dawno zaprzestali, jednak się myliłam;)
image
image
Madziakin - no niestety, polska jeszczee daaaaleko w tyle:)

Paula - dzięki za info, nie bede w akim razie jakos przykladala wagi do tego co biore, wezme jakies body i pajace na wszelki wypadek, no i skarpetki:)
image

Dziewczyny, mam bardzo glupie pytanie, zwlaszcza do Ciebie Paula (skoro wiesz jak to jest na Zaspie:)) - ale jak to jest z myciem glowy, a dokladnie suszeniem?
Przegladalam dzisiaj jakies listy i pierwszy raz trafilam na liste na ktorej jest suszarka. Mam taka malutka turystyczna,ale nie bralam wogole pod uwage jej brania bo nigdzie na listach nie widzialam, a tu o...
image

Brygida dobre pytanie, ja się nad tym w ogóle nie zastanawiałam... ja chyba wezmę ze sobą suszarkę, tak na wszelki wypadek.
image
image
Oolenka - "Zezwolenie do uczęszczania do szkoły rodzenia dostałam , ale bez ćwiczeń- nie wiem czy w takim razie ma to sens. Zreszta dzwoniłam do Wejherowa i połozna powiedziała ze 31 tc to troche za pozno na rozpoczecie nauki bo trwaja 10 tygodni, takze ZONK"

- do naszej grupy w Wejherowie też chodziły dziewczyny w 31 tygodniu i babeczka przyjeżdżała specjalnie dla nich godzinę przed zajęciami (bezpłatnie), żeby zdążyć z nimi wszystko omówić. My się dużo dowiedzieliśmy z wykładów, myślę że warto nawet na same wykłady chodzić. Na ćwiczenia chodziłam na początku, jak się dobrze czułam, potem sobie odpuściłam i ćwiczę w domu w swoim tempie i wtedy jak się dobrze czuję.
image
Położna mówiła że oni w Wejherowie niczym nie smarują pępka, chyba że się "paprze".

Ciuszki położna mówiła żeby włożyć do kolorowej siatki lub od razu do rożka, żeby po porodzie tylko powiedzieć np. "ciuszki i rożek dla dziecka są w czerwonej reklamówce", żeby nikt nie musiał szukać po całej walizce;p
image
Podpaski / podkłady polecali nam Bella, zabronili nam mieć podpasek z siateczką, albo takich które wiążą wydzielinę w żel.

Szwagierka mówiła żeby sobie kupić taką podkładkę na łóżko/ceratkę, jaką się dzieciom zakłada pod prześcieradło, bo przy przesiadaniu się w łóżka/wózka na łóżko można się nieźle ubabrać... ehh na razie sobie nie wyobrażam jak to będzie, poród wiadomo - ból itp, no ale wiadomo że kiedyś ból się skończy i w zamian dostaniesz dziecko;) Bardziej mnie dołuje konieczność pozostania w szpitalu przez 2-3 dni, mycie się w nieswojej łazience, spanie w nieswoim łóżku w wielkim wilgotnym podkładem między nogami, karmienie dziecka przy innych ludziach... Jakoś wydaje mi się że te niedogodności łatwiej byłoby znieść w domu.
image
Brygida, ale mnie zastrzeliłaś teraz :) nie wiem...tzn na 99% na Zaspie nie ma suszarek, a ja na pewno nie brałam do porodu..a nie pamiętam jak sobie radziłam hehe ale może od kogoś pożyczałam? albo chodziłam chyba z mokrą głową, bo tam było tak ciepło, że włosy raz dwa wysychały :)
A z podpaskami to na Zaspie podczas całego pobytu są, take wielkie właśnie, a jak wyszłam ze szpitala to pamiętam, że używałam tych nocnych always, a gdzie kupić te belli poporodowe, w aptece?
No i na Zaspie dają też kremy do pupki dla dzidzi, więc w sumie jest wygodnie bo dużo rzeczy nie trzeba mieć swoich.
Marta-B, nie martw się, myślę, że jak już będziemy PO to nic innego nie będzie się liczyło, nawet mycie w innej łazience (ja też nie lubię), a te dwa, trzy dni miną szybko, zresztą ja zawsze myślałam, że dobrze jest mieć fachową wiedzę i opiekę 24h na początku, tak w razie co :)
Marta-B - mam tak samo:) poród, trudno, przeżyć trzeba w końcu wiecznie się w ciąży chodzić nie bedzie...
Ale te 3 dni... licze na to,ze bedzie wlasnie tak jak mowi Paula, ze PO juz sie nie zwraca na wiele rzeczy uwagi:)

Paula, tak myslalam:) W takim razie lepiej ją wezmę,zajmuje mało miejsca,a moze bedzie wygodniej...
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

do góry