Widok

***Majowe i Czerwcowe Mamy 2009***9

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to zaczynamy nowy:
MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
na.cia 5-11.05 - dziewczynka?
araga (geoida) 07.05 - chłopiec
wesolka 20.05 - dziewczynka / Wiktoria
blanca 21.05 - chłopiec
gosia_dim_ 23.05 - dziewczynka / Hanna
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05 - dziewczynka / Zuzia
Ssylwia 26.05 - dziewczynka
sabinaub 26.05 - dziewczynka / Agatka
Weronka85 27.05 - chłopiec / Kacper
neneczka 28.05 - dziewczynka Julia / Wejherowo
dorota.dorota 31.05 - chłopiec
bemaz 31.05 - dziewczynka / Lena

CZERWIEC:
Maciek i Ola 01.06 - chłopiec
mo.tylek 03.06
Beata 05.06
minia 08.06 - chłopiec
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06 - dziewczynka
misia83 16.06
julka80 19.06 - chłopiec
Monisia84 22.06 - chłopiec / Wiktor
helen 25.06
bigbeat 27.06 - dziewczynka
agulaa 29.06
juli7 29.06 - dziewczynka / Liwia

Jeśli którąś pominęłam to poprawcie:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie zamierzam zwiedzać, myślisz że powinnam? jakoś jestem na etapie, że nic mi się nie chce (np szkoła rodzenia- chciało mi się 2 miesiące temu a teraz...musze się zmobilizować i pójść...) więc pewnie nie pojade pooglądać :/
hehe ja prawdę mówiąc też niewiem czy się wybiorę pokażę tylko mężowi trasę bo jeszcze tam nie był a na szkołę rodzenia miałam iść ale z lenistwa nie poszłam i chyba już nie pójdę muszę dać radę jakoś sama

Dziewczyny koniecznie wybierzcie się na SR chociażby na jedne zajęcia z oddychania. Naprawdę warto! Można oszczędzić sobie bólu i znacznie skrócić poród!
Na jeden zajęcia...mogę się zmusić ;)
Na jedne zajęcia...mogę się zmusić ;)
Zgadzam się, SR się przydaje - przynajmniej wiesz co się z toba dzieje. Oddychanie, jak przeć, jak być aktywną, twoje prawa ... no i tatuś może sie przygotować

Ja Filipa rodziłam w wojewódzkim a teraz?.... sama nie wiem!
od 2 tygodni muszę leżeć bo mała śpieszy się na świat, więc narazie wchodzi w grę tylko Zaspa (neonantologia) ale jeżeli posiedzi jeszcze trochę w brzuszku to Wejherowo brzmi nieźle. Tylko ten dojazd z Gdańska... no i nie mam szans na zwiedzanie szpitala.
ja się wahałam między kliniczną a wojewódzkim, i chyba jednak wojewódzki.

a na SR też poszłam głównie po to żeby pooddychac :)
ja z wojewódzkiego nie mam złych wspomnień - fakt że miałam położną i rodziłam dość szybko.

plusy porodówki:
- w trakcie I fazy byłam pod prysznicem, mogłam chodzić, skakać na piłce, położna zachęcała do ruchu
- wyremontowany oddział
- wanna do rodzenia w wodzie w której mogłam leżeć w 1 fazie jak chciałam ale już mi nie pozwoliły urodzić bo mały miał szyje owinietą pępowiną, pierworódka, usg pokazało że Filip miał mieć ponad 4kg (miał 3450)

minusy porodówki:
- po porodzie byłam świadkiem jak położna za biurka w korytarzu krzyczała do rodzącej - ty tam w 2 nie oddychaj tak szybko bo sie zhiperwentylujesz
- sprzątaczka która weszła jak kończyłam rodzić "popatrzeć sobie"
- oczywiście golenie, lewatywa i naciecie - bez możliwości wyboru
- wybrałam wojewódzki ze względu na poród w wodzie i nie mogłam tak rodzić

ogólnie na plus

oddział położniczy:
ogólnie na plus, siostry miłe, walczyły o moją laktację i bardzo jestem im za to wdzięczna, wszystko pokazywały i pomagały z tym że ja za dużo nie zawracałam im głowy. Notoryczny brak papieru toaletowego.
Dużym minusem dla mnie jest szyba do odwiedzin i brak możliwości odwiedzin przez ojca - rozumiem kwestie zarazków ale leżałam tam 10 dni i dla mnie była to duża wada. Mały przez pierwsze 3 dni leżał na neonantologii i wprawdzie mogłam go odwiedzać ile chciałam ale jak próbowałam karmić (a pierwsze próby były niekoniecznie udane) to pielęgniarki zaczeły go karmić butlą i nieraz zdażyło się że przychodziłam o umówionej porze nakarmić Filipa a on właśnie 3 min temu dostał butle i spał. Gdyby nie pomoc sióstr położnych nie wiem jak byłoby z laktacją.

Podsumowując - gdyby nie ta szyba w pokoju odwiedzin to rodziłabym pewnie znowu w wojewódzkim.
ja chodzę na szkołe rodzenia, zwiedzałam porodówkę, ale rodzę w Bydgoszczy.
Miałam dziś iść do miasta, ale zrezygnuje bo jak wrócę, to bedą mnie polały pachwiny przez 3 dni-wiem i odpuszczam.
mam do was pytanie
(troche za wczesnie aby pytac w watku lipcowy a wy juz zatwardziale w boju SR-owym ;)))

wybieram sie do SR
czy to bedzie dziwne jesli wezme ze soba na zajecia mala butelke wody mineralnej i notatnik aby ewentualnie cos zapisac?
MiA wodę noszę ze sobą zawsze, całe zajecia popijam :-)
A notatnik- jasne, ze możesz wziąć. Na moich zajęciach miała dziewczyna ale chyba nic nie notowała.
ja mam wode i zawsze notatnik,dlugopis aby zapisac dla mnie najwazniejsze informacje.to nie jest nic dziwnego,ze w SR dziewczyny notuja co mowi prowadzaca
Ja rodze na Zaspie jak się uda dostac bo ponoć teraz oblężenie grubych :) Imię wybraliśmy Wojtek :) a co do dziewczyn które się zastanawiają nad szkołą rodzenia to naprawde warto zwłaszcza na dziewczyn z pierwszym dzieckiem jest dużo o pielegnacji maluszka, spotkanie z pediatra , fizykoterapeutą, psychologiem na serio warto :)
Ja tez trochę notowałam na zajęciach z praw pacjenta.
Dzisiaj mamy spotkanie z psychologiem na SR na Klinicznej, może wezmę dyktafon. :-)))

A wiecie, że na Klinicznej nie można wyprosić studentów z sali, na której rodzicie? ;-)

tak, wiecie to o klinicznej :)))

ale mam nadzieje ze mozna sobie nie zyczyc aby to wlasnie taki studencina czy to stazysta mnie dotykal/cial/zszywal/cokolwiek

dziekuje za info odnosnie SR - nie chcialabym wypasc na pierwszych zajeciach na jakas nadgorliwa :))))
"Studenty" tylko stoją i patrzą. :-) Ewentualnie zadają pytania.
Ja to nawet bym chciała studentów, może połozna by się starała. ;-P
a ja chyba nie - dla mnie poród to dość intymne przeżycie (na tyle na ile się da) i cieszę się że są jednoosobowe sale do porodu, nikt nie zagląda "popatrzeć"
Oj czego tu się wstydzić, nic złego przecież nie robisz. ;-)
Ale rozumiem, że niektórym może obecność osób niepotrzebnych przeszkadzać. Dlatego ostrzegam przed Kliniczną. :-)
czytalam wypowiedzi babek ktore mialy wlasnie taka studencka wizytacje ze zupelnie sie na to nie zwraca uwagi

a co gorsza, wyczytalam o wielosobowych salach do rodzenia i nogi sie pode mna ugiely - mam nadzieje ze to relikt tkory pozostal w malych szpitalach i ze u nas tego juz nie ma (o ile bylo)

bo to by bylo gorsze niz wizytacja studentow
Niby uczyć się gdzieś muszą ale czemu ich stoi 5 lub więcej - MASAKRA!!!!! Nigdy w życiu nie pozwoliłabym sobie na bezczeszczenie tak ważnych dla mnie intymnych chwil. Pewnie przez to spadły im notowania na porodówkach i postarali się o darmowe zoo aby ściągnąć rodzące. Oprócz tego notowania jeśli chodzi o lekarzy i opiekę pielęgniarską Kliniczna ma baaaardzo słabe - więc choćby się waliło to rodzić tam nie będę ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry