Widok

STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 2009 - 42

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Abigejl - 19.01. Janek zwany Johny,
7.01.2005 Jakub zwany Broj
blueeyes - 26.01 Natalia
Ania27 - 30.01 Mateusz
mr1983 - 30.01. Rafał
Sylwia_ - 10.02. Lena
Martha - 15.02 Maja
piernik - 15.02 Wiktoria

tym razem ja zapraszam do nowego wątku:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mąż wraca jutro(mam nadzieję:).A kurtki jeszcze nie kupiłam,w Wójciku to pewnie ceny z kosmosu,ale pojedziemy w weekend i gdzieś kupimy,może w Akpolu będą ładne i niedrogie.
Mateusz pije z butli,ale jemu to picie trzeba wciskać.Dziś ugotowałam rosół,zobaczymy czy zje...
Dziewczyny,nie wkurza was piana w bebiko?Ja na razie jestem na etapie 1,5 miarki ale już pełno piany,nasze mleko wogóle się nie pieni,chyba muszę przywyknąć.
no i jak Ania małżon już wrócił?
A słuchaj tu lub w innym wątku pytałaś o kurteczki wiosenne, my byliśmy w sobotę w Fashion House i w wójciku były ładne chłopięce kurteczki, na cenę nie patrzyłam.
Moja też już coraz więcej rzeczy chce robić sama, nauczyła się wreszcie pić z niekapka i nalewam do pełna, stoi w miejscu dla niej dostępnym i sama podchodzi sobie i popija. W niedzielę też sama zjadła obiad, dostała kawałki ziemniaczka, marchewki i piersi z kurczaka i sama sobie próbowała nabijać na widelec. Fajnie... troszkę udało się na widelec, troszkę w rączkę i obiad zjedzony... a jaka zadowolona była:)
Oj tak...Mateusz rozumie bardzo dużo,aż się nadziwić nie możemy,że jeszcze nie dawno leżał malutki i nic nie potrafił,tylko "nie wolno" na niego nie działa.
Noi nadszedł etap "Ja chce sam" wyrywa mi teraz łyżeczkę i chce grzebać w talerzu,a jak mu nie daje to się złości i jest koniec jedzenia.Dzisiaj tak miałam cały dzień,śniadania nie zjadł wogóle,z obiadem był problem bo krupnik mu nie pasował,drugie zresztą też nie,no bo mama mu nie pozwala na zabawę z jedzenia.Zjadł pół słoika z łaski.Teraz mam słoiki na czarną godzinę,noi przydają się.

Ja od dziś sama z Matim,mąż wyjechał na kilka dni,a mi już smutno...
u Majki nadal 6,
kurcze jak to małe coś dużo rozumie... szkoda, że nie może wszytkiego powiedzieć:)
Ja mojej dwa tygodnie temu obciachałam grzywkę i teraz tak fajnie słodko wygląda, ale to na śpicha:)
Blueeyes fajnie, że już wiadomo co jest i teraz będzie rehabilitacja...
Natalia ma 12 ząbków, na szczęscie nie było problemów kiedy się wyżynały, no może jak szły pierwsze 2 to troszkę była marudna...

my do fryzjera to chyba za 3 lata pójdziemy ;) Natka ma cienkie i krótkie włoski
No u nas też 8 zębów od dłuższego czasu już i narazie nie widać następnych.Dziś Mateusz był po raz pierwszy w życiu u fryzjera.Siedział u mnie na kolanach,zabawiał go tatuś,a Pani szybciutko go obcięła.Noi jaki piękniutki się zrobił,mały chłopczyk mamusi.Już miał długie włosy z tyłu i rosły mu na dziewczynę hehe.
Booże 8 :), u nas dopiero pierwszy idzie hehe
no i mamy 8 ząb, dolna 2. Już wiem czemu taki maruda był przez 2 dni;]
Hej,
my po wizycie... spotkanie było najpierw z pediatrą potem psychologiem.. jeszcze nigdy nie bylam na takiej wizycie lekarskiej, obie panie dokladnie o wszystko pytały, badaly wzdłuż i wszeż ;) wszystko dokładnie wyjaśniały i tłumaczyły
generalnie Natka będzie miała kilka spotkań z rehabilitantami którzy pomoga jej "załapac" normalne chodzenie
to paluszkowe chodzenie (takie przedłuzające się) ma związek z integracją sensoryczną, Natalka ma mała wrażliwość/reaktywność na stymulację sensoryczną

apropo takie uderzanie główką też moze by związane z małą wrażliwością
hmmmm tak właściwie to zbliża się termin naszego spotaknia... nadal jesteście chętne?
Ja tak...
Dziś po raz pierwszy od kilku miesięcy na termometrze był +... ale fajnie... kurcze chyba widać światełko w tunelu i może wreszcie wiosna u nas zawita:)
mój też się złości, czasem chce mnie ugryźć i siada przy ścianie i uderza o nią głową, jak ja mówię nie wolno, to mi palcem grozi. To chba taki okres buntu...
mój łobuz też biega i nawet czasem próbuje uciekać, po schodach wchodzi i najlepiej to by sam schodził, ale się boje, że spadnie, więc go trzymam. Teraz każdy spacer z obowiązkowym wyciąganiem z wózka, a potem bunt i złość, że mama znowu wkłada do wózka:)
my znów wyjazd, tym razem kierunek Pyrlandia - jadę odwiedzić rodzinkę. Potem Aniu mam nadzieję, że się ud nam znowu umówić;]
pozdrawiam
Ah i byliśmy u dermatologa i się okazało, że te policzki to na 99 % nie skaza, tylko odmrożenie :/. Smarujemy, mam nadzieję, że policzki wrócą do normalności.

I zastanawiamy się nad kupnem lego, Abigail czy te duplo podstawowe są na tyle duże żeby nie weszły do tej małej paszczy? :)
z tą złością to chyba takie normalne, siłują się i próbują na ile mogą sobie pozwolić :). U nas jest to samo, jak tylko zabronię jej coś robić, albo zabiorę coś z ręki odrazu jest awantura, tupanie nogami, płacz, krzyk, nawet mnie sprawdza bijąc się po głowie, ale tylko jej mówię że nie wolno i odwracam głowę, żeby nie myślała, że mnie to bawi.

Lena też nauczyła się wchodzić po schodach, ale jak trzeba zejść to stoi przy nich, patrzy na mnie, i wyciąga ręce żeby ją wziąść :).
Co do ataków złości...Mati bardzo często się złości,jak mu się na coś nie pozwoli,np.wejść na stół:)wtedy płacze a nawet histeryzuje,krzyczy i gryzie wszystko co pod ręką,podejdzie i szczebelki od łóżeczka potraktuje,albo wali ręką wszędzie,a nóżkami też potrafi zafikać i rękę na mamę podnieść,na szczęście bardzo rzadko i zupełnie nieświadomie.

A tak z innej beczki...

Mateuszek pięknie dwoma nóżkami na przemian wchodzi ze mną po spacerze po schodach do domu.

Blueeyes napisz jak po wizycie u lekarza,a Twoja mała już chodzi sama?

a ja dziś na wolnym,
mamy wizytę u lekarza, będziemy sprawdzać to paluszkowe chodzenie Natki, ciekawe co powie dr
a ja znów cały dzień w delegacji... dziś Łódź zaliczyłam...
kurcze jaka tam zima jest... tak około 10 cm śniegu było...
byle do wiosny...

Ania dziękuję za zdjęcie:)

Właśnie - zaczyna się, już sie boję tych afer w sklepie jak nie będziemy chcieli jej czegoś kupić:) Oby to przeszło:)
no Martha zaczyna się... ;)
moja jeszcze nie tupie nóżkami ale pyskuje ostro przy tym gestykulując ;)
wziąść za siebie... u nie to głównie więcej ruchu, mniej chleba, ziemniaków, mniej słodkiego...
ta moja złośnica potrafi mi nogami zatuptać jak coś jest nie po jej myśli lub czegoś jej zabraniamy!!!!!
Marta wysłałam Ci zdjęcie...
Co masz na myśli z tą mobilizacją?hmm...chyba to samo co ja,a jak basen?Chodzisz jeszcze?Ja mam zamiar zapisać się na fitness do Medisona.
cześć, no własnie mój e-mail w profilu...
wczoraj dałam Młodej buraczki:) ale się zajadała:) no a dziś już była kupka pięknego kolorku:)
hmmmm wcześniej było coś o kupkach... wasze Maluchy robią już "na twardo"?
Kurcze muszę się wreszcie zmobilizować i wziąść porządnie za siebie...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry