Widok
Ja np. nie idę na usg 3d, bo nie wywalę kasy na 1 usg - mam inne wydatki. A Jesli lekarz ma mega dobre zwykłe usg, to tez wszystko dojrzy i zobaczy. "Mój" Maciejewski ma bradzo dobre usg i wszystko zobaczył, powiedział, że jest dobrze, więc tak jest. Nie kazał robic żadnych dodatkowych badań, więc mam miesiąc spokoju.
Gdybym była na Twoim miejscu wybrałabym zwykle usg, które jest nowoczesne i dobre,a przy tym nie drogie.....200 zł, jeszcze będziesz miała na co wydać.
Moja koleżanka była na 3d i powiedziała mi, mam piekne zdjęcie pupci za 200 zł, bo dzidzia była odwrócona i za żadne skarby nie chciała sie uwidocznić
Gdybym była na Twoim miejscu wybrałabym zwykle usg, które jest nowoczesne i dobre,a przy tym nie drogie.....200 zł, jeszcze będziesz miała na co wydać.
Moja koleżanka była na 3d i powiedziała mi, mam piekne zdjęcie pupci za 200 zł, bo dzidzia była odwrócona i za żadne skarby nie chciała sie uwidocznić
my poszlismy na usg3d do Doeringa właśnie i zjechał nam z ceny bo takie nie wyraźne wyszły jak to określił :)) a był to 24 tydzień, więc podobno dziecko wtedy najładniejsze , jedyne co nam potwierdził to płeć chociaż ja mówiąc szczerze dużo więcej widzę na zwykłym usg 2d u fiutowskiego i zdjecia sa tez takie jakby wyraźniejsze, z 3d to mamy film z przelewającymi sie pomarańczowymi plamkami ;))) ale teraz juz wiem ze nigdy więcej nie pójdę, chociaż stwierdził Doering ze w 32 wyjdą na 1000% ładniejsze zdjęcia ze obiecuje :))) mój mąz od początku był przeciwny 3d bo uważał ze skoro all jest pok, to wydana kasa ale ja się uparłam i mam cd ;)))
i tu jesteście w błedzie bo na usg 3 d można o wiele dokładniej wykryć wady genetyczne(zespół downa,inne aberracje chromosomowe) u dziecka niz przy najlepszym 2d-opinie lekarzy wystarczy poczytac na necie,zapytac lekarza lub poogladac materiały(ostatnio był program na national geographic własnie o zaletach usg3d)...duzo czytałam i dlatego w 14 tygodniu zdecydowałam pojsc do doeringa aby zbadac przeziernosc,teraz ide na okreslenie płci bo przy słabym usg to jest dosc trudne a znam nie jeden przypadek pomyłki lekarskiej-a chyba nie trudno odróznic peniska od pisi w ostatnich tygodniach ciazy...fakt dzidzia moze sie odwrocic i sie nie pokaze na usg3d równiez,ale to jest zawsze ryzyko....kasa jest bardzo duza fakt,ale u mnie przy pierwszej wizycie chodziło o zdrowie dziecka a teraz chcemy znac płeć a moj lekarz prowadzacy ma niestety dosc stary sp[rzet i sam polecił wizyte u jakiegokolwiek lekarza i wykonanie 3d...ps oczywiscie przy dobrym sprzecie 2d okreslenie płci nie powinno sprawiac problemu(przykład znajomi w 18 tygodniu znali płec po wizycie u pewnego lekarza w wejherowie:) )
ja nie piszę, ze usg 3d jest złe, piszę tylko że jesli ktoś się nastawia na "sztukę" tak jak ja i chce mieć ładne zdjęcia itp to nie warto, bo może być tak że dziecko sie obróci , jest za szczupłe, zasłoni się rączką tak jak np u nas, natomiast lekarz widzi na usg duuuzo więcej niż my i jest do tej sprawy nieco inaczej nastawiony, więc wykrywa to co wykrywać się powinno ;))) a na 3d łatwiej wykryć np rozczepienie wargi itp na 2d tego nie widać niestety
no to w takim przypadku ja bym chyba zrezygnowała:)my chcemy poznac płeć i na 100% sie przekonac ze z dzidzia jest ok wszytsko...bo niestety ale były pewne obawy podczas wczesniejszych tygodni ciazy...choc ja wierze ze wszytsko jest ok i dzidzia urodzi sie zdrowiutka jak rybka i bedzie zyła długo i szczesliwie:)
monia. ja właśnie czytałam sporo o usg 3d w necie i sporo lekarzy jest zdania, że lepiej im postawić diagnozę po 2d, na 3d nie zmierzy przezierności karkowej ani grubości fałdu karkowego, nie widać też kości nosowej, bo 3d pokazuje tkankę mięśniową nie kostną, oczywiscie jak wszędzie zdania są podzielone więc to tylko kwiestia wyboru rodzica, jeżeli ktoś chce to czemu nie :)
dziewczyny powiem wam jedno w 13 tyg byłam na usg nt na 2d i wszystko dało się zdobaczyć i ocenić bo dobry doktor badał:)24tyg byłam na 4d ale to tylko z własnej ciekawości, fakt dzidzia się pokazywała na całe szczęście:)
ale i tak większość danycjh pani doktor badała na 2d
ja uważam że jak ma się wolne pieniążki to czemu nie pójść i nie zobaczyć na 3d jest to wbądz razie inny wymiar:)
ale i tak większość danycjh pani doktor badała na 2d
ja uważam że jak ma się wolne pieniążki to czemu nie pójść i nie zobaczyć na 3d jest to wbądz razie inny wymiar:)