Widok

In Vitro - temat tabu? Otwarta księga?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jestem przekonana, że na tym forum są osoby, które swój cud uzyskały dzięki IVF czyli metodzie invitro. Czy wasze otoczenia o tym wiedzą? Czy jest to może skrzętnie ukrywana tajemnica? Jak się czujecie w tej chwili, gdy biskupi grożą ekskomuniką za poparcie tej metody i gdy chcą wykluczać rodziców z Kościoła? Co na to wasi znajomi? I czy nagroda nobla stała się też waszą nagrodą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko żal mi tych wszystkich zamrożonych komórek. Idealnie by było jakby kazda komórka miała szanse trafić do macicy.
No ale jezeli powstanie nowego zycia wymaga takiego poswiecenia no to przeciez warto!
i kwoli wyjasnien, nie kłócę sie z tymi którzy sa za in-vitro i tylko z tymi, którzy zarodek maja za nic, za cos co mozna sobie wyrzucic do smieci
Ej,Dziewczyny nie zgorszcie się,wiem że to poważny temat,ale jak facet sobie dobrze robi to ile dzieci się marnuje???

Dobra,żartuję:)

Jestem za in vitro,bo kazdy ma prawo do posiadania potomstwa,nie ważne jak dziecko zostało poczęto,co to kogo obchodzi???Wazne na jakiego człowieka zostało wychowane.
Nie wolno odbierać matką nadziei na dziecię,a in vitro to często ostatnia szansa.
nusia, to jest jakas ofecjalna definicja. No bo jezeli w warunkach lab. powstaje "nowa osoba ludzka" to znaczy że już wstedy mamy do czynienia z człowiekiem
W każdym razie nie jestem za tym, żeby prawo zakazywało zupełnie in vitro. W końcu nie każdy (jak widac choćby tutaj, na forum) przejmuje się "duperelami" typu życie ludzkie,dusza, Bóg czy godność człowieka i ok, macie do tego prawo.
Ja bym była za tym, żeby prawo regulowało postępowanie z zarodkami, tak aby nie było tutaj wolnej amerykanki (wyrzucanie,mrożenie czy rozdawanie), aby po prostu wszczepiano wszystkie, dając im szansę na rozwinięcie się w matce - takie mniejsze zło.
nusia, tez tak mysle :)
i ok, niech uregulują sprawę postępowania z zarodkami ale zakazywanie in vitro to w mojej opinii cofnięcie sie do średniowiecza. i jeszcze ta ekskomunika....
olaolenka - ja sie nie wypowiadam na temat "robienia sobie dobrze" - mam na ten temat własne zdanie... ;) masz rację, to chyba dość poważna dyskusja i Twój tekst jest nie na miejscu :)
Ale i taka taktyka jest dopuszczalna, śmiać się z tego, co poważne i trudne :] przykład - chociażby Haloween.
Iza - a czytałaś dokładnie, o co chodzi w ekskomunice i kiedy ewentualnie spadłaby na parlamentarzystów-katolików?
Krytykowac każdy umie, ale zagłębić się w temat to czasem już ciężko.
po 1. Wypowiedź abp. Hosera nie dotyczyła objęcia nią rodziców dziecka poczętego metodą in vitro, gdyż w odróżnieniu od aborcji – która bez względu na zastosowane środki kończy się uśmierceniem poczętego życia – tego zabiegu można dokonać bez uśmiercania zarodka.
po 2. Jeśli katolicki poseł ma wątpliwości co do ustawy, to w głosowaniu nad ustawą o in vitro powinien powstrzymać się od głosu. (nie można wpaść w ekskomunikę za niedokonanie czegoś).Ekskomunika nie dotknie też parlamentarzysty, którego sprzeciw wobec niegodnej metody jest powszechnie znany, a z racji tego, że nie jest w pojedynkę w stanie osiągnąć jej całkowitego zakazu, poprze ustawę znacznie ograniczającą negatywne skutki istniejącego stanu prawnego.
po 3. Kościół ma prawo, a nawet obowiązek przypominać swoje nauczanie. Kościół nie ekskomunikuje państwa,domaga się jedynie wiarygodności od polityków uważających się za katolików. Nie mogą się oni zasłaniać sumieniem, kiedy je błędnie interpretują.
Niusia bez zagłębiania się uważam, że kościół nie powinien sie wtryniać w ustawodawstwo! Żyjemy w świeckim kraju i nie rolą kościoła jest szantażowanie polityków! To nie ich rola. W polsce zyją też ludzi innych wyznań i ateisci. I nie rozpisuj się, że wśród polityków są katolicy, bo oni biora pod uwage również ludzi innych wyznań i ateistów. Kler nie.
Nusia, jest metodą leczenia niepłodności.

Definicji leczenia jest bardzo wiele, leczenia niepłodności też. Ale najpopularniejszą jest "doprowadzenie do urodzenia zdrowego dziecka", najczęściej stosowaną w literaturze.

Większość metod, które ja nazwałabym leczeniem niepłodności, może być zakwestionowana jako "leczenie" według innych definicji. W każdym razie pewnie połowa par "leczących się na niepłodność" wie o co chodzi - mają jakieś schorzenia, które nie dadzą się zlikwidować na zawsze, ale są metody do usunięcia objawów na jakiś czas (potrzebny do urodzenia dziecka), albo inne "obejście" tych problemów.
I, Nusia, stosujesz już skrajnie moherową retorykę. Metoda zapożyczona z weterynarii? A cóż w tym złego? Wszystkie zabiegi, które potrafię wymienić były wcześniej testowane na zwierzakach. Choćby cesarskie cięcie. Pójdziesz do matki, która rodziłą przez cc i zaczniesz jej tłumaczyć, że miała pecha rodzić jak kobyła ze źle ułożonym źrebięciem?
nie będę się kłócić, oprę się na informacji:
"Polskie Towarzystwo Ginekologiczne przygotowuje rekomendacje dotyczące diagnostyki i leczenia niepłodności.
Najważniejsza zmiana dotyczy rozgraniczenia między leczeniem niepłodności, a techniką sztucznego rozrodu, z zapłodnieniem pozaustrojowym na czele.
Potrzeba stworzenia nowych rekomendacji pojawiła się m.in. ze względu na fakt, iż w wielu ośrodkach zamiast diagnostyki przyczyn niepłodności i prób rozwiązania istniejących problemów, pacjentów od razu odsyłała się do procedur in vitro. Autorzy rekomendacji są zdania, że ten stan wymaga szybkiej weryfikacji.'"źródło: PAP/Rynek Zdrowia
01-02-2010
a czy ja mówię, że to coś złego?? w którym miejscu ??
Podajesz jakąś skrótową notatkę PAPu, nie wiadomo przez kogo zredagowaną, myślałam, ze powołujesz się na jakieś pismo...

To, że zdarzają się lekarze, którzy zamiast leczyć coś, co się da leczyć, pchają od razu na in vitro, to wie każda para lecząca się. Dlatego szuka się dobrych lekarzy, nie konowałów, ale jaki to ma być argument przeciwko metodzie.

Kochana, wyłącz Radio Maryja, dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu, jeśli nie widzisz nic obraźliwego w tym, co napisałaś o in vitro.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agatha nusia ma prawo do wlasnego stanowiska i jego obrony. wrzucanie tekstu "moherowa retoryka" jest nie na miejscu bo to okreslenie ma w ogolnej opinii znaczenie perioriatywne. to sa jej katolickie poglady do ktorych ma prawo tak samo jak ty masz prawo do odmiennego zdania.
ogolnie ciekawa dyskusja jezeli nawet nie o to chodzilo autorce watku
To nie jest retoryka katolicka, tylko moherowa, którą odbieram skrajnie negatywnie i to piszę wprost.

Nigdy nie mylę katolików z moherami.
Agatha napisała:
"Obiektywny fakt medyczny, to to, że in vitro to metoda leczenia niepłodności. Uznana przez WHO, nawet za nią jakieś nagrody naukowcy otrzymują chyba ;)"

To chyba zależy od tego, jak zdefiniujesz pojęce "leczenie".
Za Słownikiem Jęzka Polskiego:
leczenie objawowe «usuwanie i łagodzenie objawów choroby»
leczenie przyczynowe «usuwanie zasadniczej przyczyny choroby»

Wikipedia definiuje in vitro jako "technikę rozrodu wspomaganego medycznie" i "sposób leczenia niepłodności w wypadku, gdy inne metody wspomaganego rozrodu nie mają zastosowania lub nie przyniosły oczekiwanego rezultatu".

To trochę tak, jak noszenie okularów. Osoba, która je nosi, nie jest wyleczona, ale efekt jest osiągnięty. Podobnie jest in vitro.
jak zwał tak zwał, ale dzięki tej metodzie ludzie moga mieć upragnione dzieci i chwała, że ktoś /weterynarz, znachor czy inny szarlatan ;-D/ wymyślił ta metodę!
nie agatha, to jest oficjalne stanowisko Kosciola na dzien dzisiejszy w sprawie in vitro czy to ci sie podoba czy nie. a jezeli to cie nie przkonuje to przynajmniej powinnas uszanowac czyjes poglady jak bardzo sie z nim nie zgadzasz ale to juz na inna dyskusje

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry