Widok

Jak stosować Viburcol??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko, podałam dziś synkowi te czopki bo ma od paru dni kolki i już mi cierpliwości brakuje. Na ulotce jest napisane by podawać dwa razy dziennie. Ale jak długo??? Parę dni?? Mało precyzyjna ulotka :(
Może ktoś ma doświadczenie z stosowaniem tego leku na kolkę???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Viburcolu nie stosowałam na kolki, ale uspokajająco po szczepieniu. Tak zalecała pediatra. Dałam doraźnie jeden czopek.
www.trzeciwymiar.blox.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja nie slyszalam aby to stosowac na kolki, raczej jak pisala poprzedniczka mozna podac po szczepieniu jak dziecko jest niespokojne.

na kolki podaje sie plantex, bobtic, herbarki koperkowe, a jesli karmisz piersia to wskazana jest dieta.

ja dla obu noworodkow a potem niemowlat do 3,5 miesiaca stosowalam rygorystyczna diete i uniknelam podawania jakichkolwiek srodkow farmaceytycznych a dzieci przeszly ten okres bez bolu. ALe to wymagalo duzego poswiecenia choc nie narzekam bo dzieki temu szybko pozbylam sie Kilogramow z ciazy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 25
na kolke?
pierwsze slysze.to sie podaje na uspokojenie.u mojej corki zreszta i tak nie dziala.za slabe sa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
viburcol stosowałam u moich córek po szczepieniu (jak były niespokojne) oraz przy ząbkowaniu. zawsze tylko doraźnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Viburcol to lek homeopatyczny mozna go bezpiecznie stosować w stanach niepokoju u niemowląt a dziecko , ktore ma kolki spi niespokojnie i smiało możesz podawać rano i wieczorem.
Dodatkowo tak jak piszą dziewczyny coś na kolki ze 3 razy dziennie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek jest za mały żeby podawać mu herbatki, krople czy inne leki. Viburcol poradzili nam w szpitalu i powiedzieli,że podawać systematycznie. Ale jak długo?
Myślę ,że moja dieta też nie powinna mu zaszkodzić : chude mięsko z ziemniakami i chlebek. Jedyne czym mogłam zaszkodzić to plasterek zielonego ogórka.
Zobaczymy jak będzie dziś wieczorem.
Dzięki za odpowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
jak to za maly? Plantex to jest herbatka do zrobienia w 50 ml wody, podaje sie ja od 14 doby. Reszty nie znam ale sadze ze podobnie podaje sie od 14 doby, krople tym bradziej- przeciez podajesz Vigantol w kroplach wiec nie widze problemu aby podac cos na kolki w kroplach.

A co do diety - ja ci gwarantuje ze jak nie zjesz nic od krowy ( bez nabialu, masla, slodyczy itd) to dziecko ci pieknie przespi i dzien i noc.
Moje mialy kolki jak jadlam bialko mleka krowiego i surowe warzywa i owoce. Jak odstawilam to kolki minely. Po 3,5 miesiaca zaczelam jesc i juz nic im nie bylo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14
większość przeciwkolkowych specyfików jest pow. 1 m-ca zycia - dziecko autorki wątku ma 1 tydzień z tego co widzę, także radze nic nie podawać tylko Virbucol poczekac jeszcze 3 tygodnie .
Co do diety mamy to przewaznie nie ma ona nic wspólnego z kolkami (owszem nabiał lepiej ograniczać ) , ja osobiscie odżywiałam się chlebem z dźemem , gotowanym mięsem i uwierzcie mi kolki wcale nie były mniejsze a po ok. 3-3,5 m-cu kolki same ustępują bo układ trawienny/pokarmowy dziecka jest juz wystarczająco rozwinięty.
Także Abigejl - nie zgadzam się z Twoją teorią.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
a Viburcol należy podawać systematycznie np. 2 x dziennie przez dłuższy czas np. miesiąc - potem mozna zrobić przerwę aby sprawdzic jak jest bez niego - jeśli nadal kiepsko to można podawać dalej, mozna tez podawac od czasu do czasu np. przy ząbkowaniu .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie o to chodzi ,że Krzysiu ma ponad tydzień i nic mu podawać nie powinnam. Wiem jakie preparaty należy podać starszym maluchom.
Rozmawiałam przed chwilką z pediatrą i można podać też Viburcol doraźnie jedną dawkę, a na początek mam podać pół czopka i zobaczyć jak się będzie zachowywał.
Jutro jadę na wizytę do pediatry, zobaczymy co powie.
u nas najlepsza na kolki byla suszarka, "suszylismy brzuszek" i bylo oki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
rybalon1 - dieta wg. mnie ma bardzo duze znaczenie. Kolka to zesopl objawow, ale glownie dziecku przeszkadza bolacy brzuch. A skad ten bol brzuszka jesli nie od jedzenia?
Gwarantuje ze jesli sie odstawi nabial, surowe warzywa i owoce, konserwanty i biale pieczywo dziecku kolki mina!
rybalon1 jesli jadlas sam chleb z dzemem- czy z maslem? dzem jaki? biale pieczywo?

Ja uwazam ze lepiej zrobic sobie diete niz faszerowac male dziecko farmaceutykami.
Ale wasze dzieci i zrobicie jak uwazacie, ja doradzilam to co pomoglo mi i wielu innym osobom, wam zycze trafnych wyborow i powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 18
niestety kolka to wynik niedojrzałości ukł. pokarmowego u dziecka - możesz nic nie jeść a dziecko i tak ją będzie miało jak masz taki egzemplarz kolkowy ............. zwykle po 3-3,5 m-ca samo przechodzi bo ukł. pokarmowy /trawienny zaczyna dobrze funkcjonować . Owszem dobrze jest ograniczac nabiał tak jak piszesz ( konieczne jeśli dziecko ma dodatkowo alergie na białko mleka krowiego ) ale w większosci przypadków to zwykła kolka która sama mija i dieta niewiele tu pomaga . To opinia wielu lekarzy z którymi rozmawiałam i to się u nas w 100% potwierdziło. Większość lekarzy też działa w sposób schematyczny kolka = alergia , krostka , wysypka = alergia ............a to nie zawsze jest prawda. Ale tak się teraz leczy nasze dzieci ...........wszystkie tak samo. Nie słucha się tego co mowi matka - lekarz wie lepiej a przeważnie wie "na oko" bo na badaniach oszczędzają. Mieć dobrego pediatrę to połowa sukcesu.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
rybalon1 dokładnie tak jak piszesz, zgadzam się w 100%.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie nie interesuje opinia lekarza na temat kolki. Oni znaja tylko metody farmaceutyczne, a nie potrafia znalezc przyczyny. Eliminacja mleka - a co za tym idzie calej krowy- calego bialka krowiego nie oznacza alergii! Moje dzieci jak i cale mnostwo dzieci innych rodzicow walczacych z kolka po 3,5 je nabial bez problemu.
Napisalas rybalon1 w odpowiedzi bezposrednio do mnie ze nie wierzysz w diete, OK, ja tylko chce ci powiedziec ze ja tez w duchy nie wierze bo ich nie widzialam, a ty piszesz ze nie wierzysz nie sprawdzajac czy to dziala.
Ja temat kolek przerobilam ze starszym synem bardzo dokladnie. Od 7 doby zycia zaczal sie koszmar, od 18:00 placz, cale noce noszenie na rekach. Mialam dosc. Poza zglebianiem tematu od strony medycznej, calej anatonomi ukladu pokarmowego, chemi i biologi zoladka i jelit, mechanizmu gnicia i wchlaniania w jelitach, zrobilam cala mase badan kalu. Swoje spostrzezenia omawialam z konsylium lekarskim oddzialu gastoenterologii szpitala woj. Wniosek byl jeden- jelito noworodkow nie trawi bialka mleka krowiego, a jesli nie ulega ono strawieniu to nie gnije, a jesli nie gnije to pecznieje- fermentuje wytwarzajac przy tym gazy, stad wzdety brzuch i bol. Nie bede sie ropisywac wiecej na ten temat bo nie o to tu idzie.
Wiele osob w tym lekarzy na info. ze nie jem nic od krowy mowilo- ALERGIA! A teraz gdy obaj moi synowie starszy je, mlodszy na cycu jedza nabial ,wielkie zdziwienie.
Ja uwazam ze mleko matki jest najlepsze, i natura tak to wszystko skonstuowala aby dalo sie zyc normalnie

Przeanalizowalam sklad Viburcolu - skopolamina - vov dla noworodkow lek dzialajacy otepiajaco, wiem, mala dawka, ale noworodek wazy ile- 3-4 kg? ile to dla niego jest mala dawka. Coz ktos to pewnie dopuscil do stosowania i pewnie wiedzial co robi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Skopolamina?? Hmm Może mnie czytać nie nauczono, ale w moim składzie nie widzę?? Skąd masz tą informację?
http://www.heel.pl/index/ofirmie/leki_firmy_heel/viburcol_n/
tu macie ulotkę i opis tego Viburcolu - jest bezpieczny, tak jak pisałam homeopatyczny :-))

a jaęsli chodzi o alergię na białko mleka krowiego to nic dziewnego Abigejl że twoje dzieci jedzą teraz nabiał , mój tez je a wczesniej nie bardzo mógł ........ poprostu dzieci wyrastają z niej max do 1,5 roku jednak znam dziewczynke która ma 7 lat i nadale nic mleczego nie może jeść :-( . Różnie bywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
skopolamina- na ulotce masz nazwy lacinskie wiec pewnie stad trudnosci w czytaniu.
co wg. ciebie oznacza ze lek jest homeopatyczny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
http://www.nazdrowie.tv/leksykon/viburcol-n

tu jest podany sklad - same roślinne komponenty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (123 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

wycieczki objazdowe (26 odpowiedzi)

Szukam informacji o wycieczkach objazdowych w Europie. Chodzi nam o zwiedzanie np. autokarem...

Dobry ortodonta (46 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry