Widok

Jak stosować Viburcol??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko, podałam dziś synkowi te czopki bo ma od paru dni kolki i już mi cierpliwości brakuje. Na ulotce jest napisane by podawać dwa razy dziennie. Ale jak długo??? Parę dni?? Mało precyzyjna ulotka :(
Może ktoś ma doświadczenie z stosowaniem tego leku na kolkę???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Viburcolu nie stosowałam na kolki, ale uspokajająco po szczepieniu. Tak zalecała pediatra. Dałam doraźnie jeden czopek.
www.trzeciwymiar.blox.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja nie slyszalam aby to stosowac na kolki, raczej jak pisala poprzedniczka mozna podac po szczepieniu jak dziecko jest niespokojne.

na kolki podaje sie plantex, bobtic, herbarki koperkowe, a jesli karmisz piersia to wskazana jest dieta.

ja dla obu noworodkow a potem niemowlat do 3,5 miesiaca stosowalam rygorystyczna diete i uniknelam podawania jakichkolwiek srodkow farmaceytycznych a dzieci przeszly ten okres bez bolu. ALe to wymagalo duzego poswiecenia choc nie narzekam bo dzieki temu szybko pozbylam sie Kilogramow z ciazy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 25
na kolke?
pierwsze slysze.to sie podaje na uspokojenie.u mojej corki zreszta i tak nie dziala.za slabe sa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
viburcol stosowałam u moich córek po szczepieniu (jak były niespokojne) oraz przy ząbkowaniu. zawsze tylko doraźnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Viburcol to lek homeopatyczny mozna go bezpiecznie stosować w stanach niepokoju u niemowląt a dziecko , ktore ma kolki spi niespokojnie i smiało możesz podawać rano i wieczorem.
Dodatkowo tak jak piszą dziewczyny coś na kolki ze 3 razy dziennie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek jest za mały żeby podawać mu herbatki, krople czy inne leki. Viburcol poradzili nam w szpitalu i powiedzieli,że podawać systematycznie. Ale jak długo?
Myślę ,że moja dieta też nie powinna mu zaszkodzić : chude mięsko z ziemniakami i chlebek. Jedyne czym mogłam zaszkodzić to plasterek zielonego ogórka.
Zobaczymy jak będzie dziś wieczorem.
Dzięki za odpowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
jak to za maly? Plantex to jest herbatka do zrobienia w 50 ml wody, podaje sie ja od 14 doby. Reszty nie znam ale sadze ze podobnie podaje sie od 14 doby, krople tym bradziej- przeciez podajesz Vigantol w kroplach wiec nie widze problemu aby podac cos na kolki w kroplach.

A co do diety - ja ci gwarantuje ze jak nie zjesz nic od krowy ( bez nabialu, masla, slodyczy itd) to dziecko ci pieknie przespi i dzien i noc.
Moje mialy kolki jak jadlam bialko mleka krowiego i surowe warzywa i owoce. Jak odstawilam to kolki minely. Po 3,5 miesiaca zaczelam jesc i juz nic im nie bylo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14
większość przeciwkolkowych specyfików jest pow. 1 m-ca zycia - dziecko autorki wątku ma 1 tydzień z tego co widzę, także radze nic nie podawać tylko Virbucol poczekac jeszcze 3 tygodnie .
Co do diety mamy to przewaznie nie ma ona nic wspólnego z kolkami (owszem nabiał lepiej ograniczać ) , ja osobiscie odżywiałam się chlebem z dźemem , gotowanym mięsem i uwierzcie mi kolki wcale nie były mniejsze a po ok. 3-3,5 m-cu kolki same ustępują bo układ trawienny/pokarmowy dziecka jest juz wystarczająco rozwinięty.
Także Abigejl - nie zgadzam się z Twoją teorią.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
a Viburcol należy podawać systematycznie np. 2 x dziennie przez dłuższy czas np. miesiąc - potem mozna zrobić przerwę aby sprawdzic jak jest bez niego - jeśli nadal kiepsko to można podawać dalej, mozna tez podawac od czasu do czasu np. przy ząbkowaniu .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie o to chodzi ,że Krzysiu ma ponad tydzień i nic mu podawać nie powinnam. Wiem jakie preparaty należy podać starszym maluchom.
Rozmawiałam przed chwilką z pediatrą i można podać też Viburcol doraźnie jedną dawkę, a na początek mam podać pół czopka i zobaczyć jak się będzie zachowywał.
Jutro jadę na wizytę do pediatry, zobaczymy co powie.
u nas najlepsza na kolki byla suszarka, "suszylismy brzuszek" i bylo oki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
rybalon1 - dieta wg. mnie ma bardzo duze znaczenie. Kolka to zesopl objawow, ale glownie dziecku przeszkadza bolacy brzuch. A skad ten bol brzuszka jesli nie od jedzenia?
Gwarantuje ze jesli sie odstawi nabial, surowe warzywa i owoce, konserwanty i biale pieczywo dziecku kolki mina!
rybalon1 jesli jadlas sam chleb z dzemem- czy z maslem? dzem jaki? biale pieczywo?

Ja uwazam ze lepiej zrobic sobie diete niz faszerowac male dziecko farmaceutykami.
Ale wasze dzieci i zrobicie jak uwazacie, ja doradzilam to co pomoglo mi i wielu innym osobom, wam zycze trafnych wyborow i powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 18
niestety kolka to wynik niedojrzałości ukł. pokarmowego u dziecka - możesz nic nie jeść a dziecko i tak ją będzie miało jak masz taki egzemplarz kolkowy ............. zwykle po 3-3,5 m-ca samo przechodzi bo ukł. pokarmowy /trawienny zaczyna dobrze funkcjonować . Owszem dobrze jest ograniczac nabiał tak jak piszesz ( konieczne jeśli dziecko ma dodatkowo alergie na białko mleka krowiego ) ale w większosci przypadków to zwykła kolka która sama mija i dieta niewiele tu pomaga . To opinia wielu lekarzy z którymi rozmawiałam i to się u nas w 100% potwierdziło. Większość lekarzy też działa w sposób schematyczny kolka = alergia , krostka , wysypka = alergia ............a to nie zawsze jest prawda. Ale tak się teraz leczy nasze dzieci ...........wszystkie tak samo. Nie słucha się tego co mowi matka - lekarz wie lepiej a przeważnie wie "na oko" bo na badaniach oszczędzają. Mieć dobrego pediatrę to połowa sukcesu.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
rybalon1 dokładnie tak jak piszesz, zgadzam się w 100%.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie nie interesuje opinia lekarza na temat kolki. Oni znaja tylko metody farmaceutyczne, a nie potrafia znalezc przyczyny. Eliminacja mleka - a co za tym idzie calej krowy- calego bialka krowiego nie oznacza alergii! Moje dzieci jak i cale mnostwo dzieci innych rodzicow walczacych z kolka po 3,5 je nabial bez problemu.
Napisalas rybalon1 w odpowiedzi bezposrednio do mnie ze nie wierzysz w diete, OK, ja tylko chce ci powiedziec ze ja tez w duchy nie wierze bo ich nie widzialam, a ty piszesz ze nie wierzysz nie sprawdzajac czy to dziala.
Ja temat kolek przerobilam ze starszym synem bardzo dokladnie. Od 7 doby zycia zaczal sie koszmar, od 18:00 placz, cale noce noszenie na rekach. Mialam dosc. Poza zglebianiem tematu od strony medycznej, calej anatonomi ukladu pokarmowego, chemi i biologi zoladka i jelit, mechanizmu gnicia i wchlaniania w jelitach, zrobilam cala mase badan kalu. Swoje spostrzezenia omawialam z konsylium lekarskim oddzialu gastoenterologii szpitala woj. Wniosek byl jeden- jelito noworodkow nie trawi bialka mleka krowiego, a jesli nie ulega ono strawieniu to nie gnije, a jesli nie gnije to pecznieje- fermentuje wytwarzajac przy tym gazy, stad wzdety brzuch i bol. Nie bede sie ropisywac wiecej na ten temat bo nie o to tu idzie.
Wiele osob w tym lekarzy na info. ze nie jem nic od krowy mowilo- ALERGIA! A teraz gdy obaj moi synowie starszy je, mlodszy na cycu jedza nabial ,wielkie zdziwienie.
Ja uwazam ze mleko matki jest najlepsze, i natura tak to wszystko skonstuowala aby dalo sie zyc normalnie

Przeanalizowalam sklad Viburcolu - skopolamina - vov dla noworodkow lek dzialajacy otepiajaco, wiem, mala dawka, ale noworodek wazy ile- 3-4 kg? ile to dla niego jest mala dawka. Coz ktos to pewnie dopuscil do stosowania i pewnie wiedzial co robi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Skopolamina?? Hmm Może mnie czytać nie nauczono, ale w moim składzie nie widzę?? Skąd masz tą informację?
http://www.heel.pl/index/ofirmie/leki_firmy_heel/viburcol_n/
tu macie ulotkę i opis tego Viburcolu - jest bezpieczny, tak jak pisałam homeopatyczny :-))

a jaęsli chodzi o alergię na białko mleka krowiego to nic dziewnego Abigejl że twoje dzieci jedzą teraz nabiał , mój tez je a wczesniej nie bardzo mógł ........ poprostu dzieci wyrastają z niej max do 1,5 roku jednak znam dziewczynke która ma 7 lat i nadale nic mleczego nie może jeść :-( . Różnie bywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
skopolamina- na ulotce masz nazwy lacinskie wiec pewnie stad trudnosci w czytaniu.
co wg. ciebie oznacza ze lek jest homeopatyczny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
http://www.nazdrowie.tv/leksykon/viburcol-n

tu jest podany sklad - same roślinne komponenty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Dobry ortodonta (47 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (140 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry