Widok

MAJOWE MAMY z MALUSZKAMI cz.2 (31)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie i ich Dzieciaczki:

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki

HELLOŁ !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mamomarty no i teraz mam zagadke...
Zuzia jezeli ma odpowiednie bodzce zez wiekszego problemu odwraca glowe w lewa strone.. nawet zeby udowodnic to pani neurolog nagralam to wiec moze ona ma asymetrie a nie krecz szyi

Mimii jasne że mogę wstawić. Postaram się jeszcze dzisiaj jak nie zapomnę :)

Pogoda beznadziejna :( Co chwilę pada, ale i tak za godzinkę pójdziemy na spacer bo muszę iść do piekarni. Wczoraj po południu też poszliśmy z małą na spacer w deszczu i cały przespała :)
Moja malenka tez ma krecz szyi oraz asymetrie oraz ograniczenie odwiedzenia lewej strony :( a do tego walczymy z obustronnym zapaleniem ucha :( Czy jak my bylysmy male to tez byly te wszystkie asymetrie i krecze???? Spi w nocy nie dluzej niz 3.5-4 godz jednorazowo a potem 2 razy po 2 godz wiec ja juz na rzesach chodze a do tego moj maz lada dzien wyjezdza w morze na 4-6 tyg wiec ogolnie mam humor sredni aaaa jeszcze dodam ze dzis idziemy do kardiologa bo nasz pediatry wykryl szmery na serduszku. Chyba sie dzis rozplacze... Buuuuuuuuuuu :(

Dziewczyny czy orientujecie się, jak najpierw się dziecko przewraca? z brzuszka na plecki czy z plecków na brzuszek?
czy Wasze dzieciaczki już się jakoś przewracają?
Moja jeszcze nie i chyba jej się wcale nie pali do tego...
Mój Maciek tez się nie przewraca, ale może to dlatego, ze ja go jakoś specjalnie nie kładę na brzuszku, bo zapominam i jak mi sie przsypomni t kłade, więc nie ćwiczy tego. Tez mnie zatsanawia, kiedy to nastąpi.
I na spacer nie poszłyśmy :( Leje jak nie wiem co a do tego strasznie mnie rozbolał brzuch :( Dostałam kolejny okres ale tak bolący że od razy przypomniały mi się skurcze na porodówce, wzięłam już 2 no-spy i nic :( Majka pospała tylko przed domem pod daszkiem.

Moja Maja też nie przekręca się jeszcze, ale też mało ją kładę na brzuszku, a jak już położę to zaraz piszczy i płacze żeby ją zabrać.
Hej Mamuski w nowym watku ...
Pogoda widze ze nas nie rozpieszcza :(
u mnie Juleczka lezac na brzuszku to jak sie jej zachce to sie przewróci na plecki a gdy lezy na pleckach to tylko sie kolysze na boczki ...
Jedyne co sie zmienilo to spi o pol godzinki dluzej w nocy od21-6.30
:) Kochany Aniołek z niej da Mamusi pospac :)
Coraz weselsza sie zrobila gada sobie z karuzela lub tv jak oglada bajeczki na minimini...
A co do głowki to Juleczka faktycznie lubi patrzec bardziej w prawo wiec nosimy ja do odbicia przodem do ludzi i kreci glowka w kolo a w nocy sama sie uklada glowka w lewo i tak spi do rana wiec zbyt z tym problemu nie mam ... zobaczymy jak to bedzie pozniej ... Smutno mi sie robi ze Wasze dzieciaczki maja takie problemy ...
sanszajn rozumiem cie
ja zuzce poswiecam caly czas wiec cwiczymy do oporu jak nie krecz to glowke
na brzuszku tez lubi lezec wiec wytrzymuje nawet 30 min czasami nawet na brzuszku spi obkreca sie z brzuszka na plecki a na pleckach sie tylko buja...
podnosi mi juz glowke tak jak by chciala siadac ale to podobno od tego kreczu

Szanszajn, Kochana trzymaj sie!

nasza Maja tez ma asytemtrie, ukladanie sie na prawo, leje sie przez prawy bok, mimo ze rehabilitujemy ja juz ponad 3 m-ce, ostnio mielismy rehbilitacje coddziennie, a wcale wielkiej poprawy nie widac, ale najpeliej obserowowac dziecko jak jest wyppczete, jak zmeczone zawsze asymetria wychodzi wieksza, i jak zdenerowane, i to na pewono jak sie paytrzy to ptrzeraza, Ale ja juz widze poprawe, trzeba duzo pracowac, rehabilitowac , cwiczyc samemu, bawic sie na obie strony, podchodzic z tej strony drugiej zeby bardziej cwiczyc. Niby zabawa ktos by powiedzial z boku a to praca, i choc czasem brakuje czasu i sily, trzeba byc twradymi babkami dla naszych maluszkow.

nam pediatra tez wykryl szumy w serduszku, w sobote idziemy na echo serca, mam nadzieje ze bedzie dobrze. w niedziele powiedzial mi lekarz (neurolog) ze czasem tak jest jak dziecko szybko rosnie (nasza mala ostnio urosla, nosi nawet 56:)) i wtedy serduszko nie domyka sie czy cos i mozna slyszec szumy, zobaczymy oby to byly takie szumy.

Nasza Majka, po tym jak ostnio ja pochwalim ze pieknie spi, zaczela domagac sie jedzonka co 2,5, 3 h, jak noworodek, niczym nie da sie jeje oszukac, woda, herbatka, smokiem, chce jesc i tyle, no ale lekarz tez powiedzial ze ona rosnie i jak chce to trzeba dac.

Choc po tym jak ostnio dalismy marchewke (pamietacie zdjecia?:P, dostala po niej uczulenia, i iod tamtej pory nawet swoojej stowki nie zjada, zostaje na takich 70-80ml, naqet w nocy je mniej, ale musi byc karmienie,

szanszajn, trzymaj sie Kobitko, wiem ze jest ciezko, ale heja i do przodu.

W tamtym tyg mialam chile kryzysu, w niedziel skonczyl mi sie maciezynski, teraz lece na tych 2 tyg dodakowych a nasza mala mala ma zaledwie 5 kg i jak tutaj myslec o powrocie do pracy?

majka tez sie jeszcze nie przwraca, mimo ze korygowanie skonczyla juz 3 m-ce, rehabilitujemy, stymulujemy ale jeszcze nie chce zaczac, no ale nic na sile.

W niedziele dolaczylam do grona 30-stek, i moja nunia dala i piekny prezent, pierwszy raz zasmiala sie w glos, a raczej rozrehotala:):) I widziecie, pozno, bo pozna ale z jakim impetem:):)

Ściskamy!
Szanszajn, i z uszami dacie rade,
my tez mielismy zaalenie, dostalismy kropelki i po sprawie, tylko ze juz zawsze bedzie trzeba bardzo uwazac na te uszka, wlasnie mam taki plan zeby zawsze miec kropelki w zapasie w domu. (po otwarciu wazne sa tylko 4 tyg.

Emi - ja mialam cukrzyce ciazowa. Robilam tes glukoza 75, po 6 tyg (wczesnien mierzylam glukometrem, przez 3 ty po porodzie mialam gadzo wysokie cukry, scisla dieta cukrzycowa nadal, kazano az do 6 tyg, jesli cuky wysokie), test pbciazenia wyszedla ok, ale zbieram zeby zrobic drugi raz, bo nie wytrzmalam zeby usiedziec tam 2 h, tylko polecialam na zakupy do batorego, bylam po 3 m-cach w szpitalu i po 3 tyg z mala w domu, wiec czulam sie jakby mnie ktos z wiezienia wypuscil:) troche to niepowzne, wiem, teraz nie ma glukometru, bo pozyczulam ciezarnej cukrzycowej, ale ona w sierpniu sie rozwiazuje wiec pewnie strzele kontrole, choc zawsze mialam stresa, bo jednak ryzyko cukrzycy jest.

Moje wlosy lecialy garsciami, doslownie i "zierzatka" tez wszedzie byly, podloga, sitka, wzytsko zapchane , nad mala jak sie tylko pochylilam to pelno wlosow. Trafilam w koncu do dermatologa, bo juz mi sie tak grzywka przezedzial, ze szok, na poczatku myslalm ze lwosy mi sie nie chca uladac, a ich sie zrobilo po prostu malo tak. Dostalam szampon, plyn i witaminy, niestety na lysiene hromaonalne. szkoda, ze tak pozno sie zorientowalm, bo choc z m-c szybciej moglam pojsc;
( teraz musze ratowac to co zostalo, a jakas super wlosowa nie jestesm, dobrze ze choc ten moj wczesniaczek taki owlosiony:):)
Juz mi sie humor poprawil:) Uszka mamy zdrowe a co najwazniejsze serduszko tez jest zdrowe:) teraz zostaje tylko rehabiltacja asymetrii oraz kreczu szyi ale juz po naszych cwiczeniach widze postepy bo juz chetnie przekreca glowke na lewa strone co mnie bardzo cieszy. Rehabilitacje w OWI zaczynamy 10 sierpnia.

MamoMarty i jak wasza wizyta na Polankach?
Trzymalam kciuki:)

My jutro na Akademie Medyczna jedziemy.
Kobietki my z Boryskiem trzymamy za was i wasze dzieciaczki kciuki by bylo ok. My na szczescie ok,choc nadal borykamy sie z bakteriami w moczu przez co maly nie mial dotąd szczepienia... No coz jak trza czekac to trza.
Majowa w sumie wszystko pozytywnie :)

Oczywiście asymetria, osłabione napięcie od karku po lędźwia, leje się z prawej i z lewej strony. Kręcz odpuścił.

Dr Prajs naprawdę...brak słów. Super lekarz, świetne podejście :)

Wszystko jak narazie wiem, doszły nowe ćwiczenia dla Maryśki więc ćwiczenia, trochę pracy- nie umiem bez niej żyć :)- no i jakiś obiad na szybko. Na sprzątanie już nie mam czasu :)

Co do badan. Wszystko okaze się jutro jak zadzwonię.
Wyniki poziomu kwasu foliowego- górna granica normy :)

Jedyne czego nie lubię to tego pobierania z główki ale przynajmniej elegancko żyłki widać i nie szukają :)

Ja to mam za Was dziewczyny już kciuki poskręcane tak je trzymam :)
Za rok jak bdziemy sobie składać życzenia dla dzieciaczków juz nie będziemy pamiętały tego wszystkiego co złe :)
A no i jeszcze dwa pytanka mam.
Nie miała któraś z Was być tam dziś ?

I jeszcze jedno. Czy Wasze dzieciaki też mniej jedzą? To pytanie do tych wcześniejszych mam z kwietnia.
Moje zjadają teraz koło 600 ml a miesiąc temu wypijały po 800 nawet...

Przybierają dobrze więc tym sie nie martwię ale czy to normalne?

Acha, Małgośka dziś przy płaczu miała takie zapadnięte ciemiączko. Wróciło potem do normy po ok 10 min. Czy to ze zdenerwowania?
hej:)
Moj Borys tez jak placze ma zapadniete ciemiaczko wiec skoro Małgosia tez tak ma tzn ze chyba ok.

ale aura do bani...przynajkmniej tu w centrum PL. chyba ubranek letnich juz za czestio sie nie nalozy maluszkom...
dziewczyny czy Wasze maluchy tez czasem zachłystaja sie slina?? czasem Boryskowi zdarzy sie w nocy to jawyskakuje z łózka jak poparzona mu na ratunek:(
Mój Maciek też się zachłystuje, poza tym robi to przy jedzeniu i wtedy tak ciężko zipie chcąc złapać powietrze. Normalnie mam stracha za każdym razem. A dziś leżąc na leżaczku zrobił mi malutką niespodziankę, chcąc się podnieść do siedzenia, ciągnął tułów i nóżki do góry, tak jakby chciał wstać lub usiąść (pod kątem 45 stopni). Normalnie już niedługo będą te nasze maluszki biegać, a my za nimi będziemy latać, hehe:)
To prawda :)
Ja to będę miała kabaret z nimi :p Sama na spacer nie wyjdę jak bedą juz na nóżkach :)))
Mimii...
Na północy cieplutko :) Ja mam 27 st w cieniu już :)
MamoMarty zazdroszczę :D

Moj Borysek juz dawno probuje wstawac, az nirmalnie sie martwie ze taki szybki Bill z niego, bo przeciez ma troszke ponad 2 miesiace a ten juz chce siadac i chodzic:)
moja Zuzia tez sie zachłystuje śliną i próbuje siadać...
obdzwoniłam dzis wszystkie poradnie rehabilitacyjne i najwcześniej udało nam sie zarejestrować w OWI na 7 października... to jakiś koszmar z ta służbą zdrowia.... na szczęście usg mózgowia udało się na za tydzień załatwić mam nadzieje ze będzie dobrze wszystko bo mam wrażenie ze cały świat jest przeciwko nam :/

Ja miałam być wczoraj na Polankach. W sumie miałyśmy tam być od poniedziałku do dzisiaj, ale poszłam w czwartek do Pani ordynator i potwierdziło się to co przypuszczałam że żeby zrobili nam CUM musimy leżeć 3 dni na oddziale i nie ma możliwości wyjścia na przepustkę. Ale dowiedziałam się że mając to skierowanie możemy zrobć to badanie w innym szpitalu gdzie nie będziemy musiały leżeć 3 dni, więc robimy je na Zaspie 10 sierpnia - mamy być o 8.00, teoretycznie przyjmą nas na oddział a w praktyce po 2-3 godzinach możemy iść do domu. Nie chciałam ryzykować że mała się czymś zarazi na oddziale i wolę poczekać ten tydzień i iść na zaspę.

Maja też ksztusi się śliną. Nawet dziś rano tak się wygięła żeby zobaczyć miśki na ochraniaczu że aż się zakrztusiła, aż ja wyskoczyłam z łóżka przerażona i szybko ją złapałam. Mała się przestraszyła i zaczęła płakać, a ja byłam przerażona.
I też już najchętniej by siedziała :) Wystarczy dać jej dwa palce i zaraz podnosi główkę i chce rzeby ją podciągnąć do góry :)
Dziewczyny mam jeszcze taki problem z małą: Mniej więcej po 30-45 minutach snu w ciągu dnia mała zaczyna strasznie płakać tak jakby coś złego jej się śniło. Czasem udaje mi się ją uspokoić ale na krótko, po kolejnych mniej więcej 10-15 minutach zaczyna się to samo, zaczyna płakać i ten płacz się nasila, aż muszę ją wyjąć z łóżeczka i na rękach uspokoić, choć to też trochę zajmuje. Z tego płaczu aż się zanosi. Nie wiem co jest tego przyczyną i co z tym zrobić. Jest tak chyba od niedzieli. Próbowałam ją przekręcać na drugi boczek, ale to nic nie daje bo ona od razu i tak przekręca się na plecy i płacze. Zdarza się to przy każdej dziennej drzemce. Dziś wyjęłam ją uspokoiłam i uśpiłam na rękach i tak dałam jej pospać godzinkę, bo inaczej się nie wysypia. Teraz też śpi od 20 min i już się boję że zaraz się zacznie :(
SLONKO MOJ bORYS TEZ TAK MA:(
MamoMarty,

Majka tez je mniej i to od jakiegos 1,5 tyg. na poczatku myslalam ze to po tej marchewce i uczuleniu, ale jej zostalo, zjada po 70, choc dzis dwa razy zjadla po 40, wytrzymuje do nastepnego karmienia bez problemu. jadla juz 100 (w sumie tak je od 3 m-cy) jadla nawet juz 120 ale przez bardzo krotko potem wskoczyla na ta 100, a taeraz bardzo malo je, ale ladnie przybiera, wiec tez zbytnio sie nie martwie, do tego zaczela robic dwie kupki dziennie (dzis nawet 3) a wczesniej to o jedna z namaszczeniem sie prosilo:)

dzis dalismy pierwszy raz Sinlac do wieczornego mleczka, zobaczymy, juz strasznie meczylo mnie te nocne wstawanie co 3h.

U nas ten podwyzszony poziom wapnia, to przedawkowanie witaminy D3, a tak mnie lajali lekarze jak jej prezestalam dawac i strczylo 2 tyg zeby przedawkowac, przy mm witamina D3 jest juz w mm, do tego slonce, ale im nie przegada sie, teraz oczywiscie mamy nie dawac.
Jagoda, bedzie dobrze, zobaczysz. My tez walczyismy z OWI, czekalismy dlugo na wizyte, potem na rehabilitacje, do tego o poziomie rehabiiotacji nie wspomne, co chwile ktos bioerze urlop, odwoluje zajecia, dlatego tez rehebilitujemy sie prwyatnie, ale do OWI tez chodzimy zeby z kolejki nie wypasc. Do tego zawsze nasz rehabilitant pyt co pwoiedziala pani psycholg, na jaki wiek ocenila mala, bo dostosowuje do tego cwiczenia.

dzis bylismy na Akedemi Medycznej na badaniu sluchu (czekalismy na termin od 10. kwietnia), jechalismy tam 2 h, maz wziol wolne a tam mowia nam ze aparatura sie popsula...., pani podeszla uderzyla palka w tamburyno , Majka podskoczyla i zmrozyla oczy a pani doktor a to ze mala slyszy. Masakra, to jedyne co mi do glowy przychodzi, mamy dzonic po 9tym, moze bedzie naprawiona aparatura.

Joagudka, i jak krew w piach, swiat przeciw nam, ale poszlam sie pocieszyc - kupila mlodej kilka fatalaszkow na przecenie:) a kiedys lekarstwem bylo wydawanie pieniedzy na siebie:))
majowaMaja słuchaj a skąd wy macie tego fizjoterapeutę prywatnego?
trochę mnie to interesuje bo chce z Zuzia ćwiczyć juz teraz trochę się boje ze jak zaczniemy dopiero w październiku to mogą być małe postępy...

My jestesmy z Gdyni, do tego niezmotoryzowani, znalezlismy swietne miejsce Plusik Minusik w centrum Gdyni, rehabilituje nas pan Wojtek Saj, jesli jestes z Gdanska, to mamy wczesniakowe polecaja osrodek Wyspa (chyba dobrze pamietam) gdzies na Przymorzu
No to mi się udało bo skierowanie dostałam do OWI od neurologa chyba 6-go a 12-go mieliśmy pierwsze zajęcia :) Ustawione już są na 2 miesiące wprzód co tydzień.
Żadnego problemu z neurologiem czy USG główki :)

Także ja zapraszam do wejherowa :)
Majowa, własnie tak jedzą- może nie tak mało- zauważyłam też ze jedzą na raty. Trochę je rozumiem. Są wazniejsze rzeczy :) MAryśka wpycha wszystko co możliwe do buźki łącznie z całymi piąstkami a Małgosia cały czas się śmieje i przez to nie może jeść :)

Uśmiech przyklejony jak u mamusi :)

Co do Sinlac'a... Ja również spróbowałam kilka dni temu dać do mleka... Jezu ale to smierdziało :p Może dlatego że z moim mlekiem co? Wszystko do zlewu poszło.

Powiedz, ile dajecie i na ile ml no i jaki smoczek do tego używasz?
DZIWNY ZAPACH MA, FAKT ALE NUTRAMIGEN CUCHNIE, W IEC SINLAC TO PYSZCZ:) ALE JAK NIE DAJESZ "SZCZURZEGO MLEKA" TAK NASZYWAM NUTRAMIGEN TO RZECZYWISCIE ZAPACH ODPYCHA, JA DALAMNA 90 ML WODY STANDARDOWO TRZY MIARKI MLEKA I 5 SINLACU, BO JAK DALAM 3 TO YLO ZA RZADKI (MY MUSIMY ZAGESZCZAC MELKO ZE WZGLEDU NA REFLUKS A TAK JUZ NUTRITONU DO ZAGESZCZANIA NIE DAWALAM) ALE DOCZYTALAM ZE PROPORCIE 3:1 (WODA, SINLAC) MAM WAGE KUCHENNA, JUTRO WYPROBUJE ILE MIAREK WCHODZI NA TE 30 GR (NA 90 ML WODY) I POWIEM. UZYWAMY CALY CZAS SMOCZKA SREDNI PRZEPLYW POWYZEJ 2 MIESIECY (MAM BABY) BO ZAGESZCALISMY MELKO, MAM TEZ SZYBKI I PAPKA SMOK, ALE CHYBA NIE BEDZIE POTRZEBNE, TAKA NORMALNA GESTA KASZKE BEDE DAWAC LYZECZKA CHYBA, A MOJA TEZ JE NA RATY. DI WEJHEROWA Z CHECIA BYM DO OWI PODJECHALA, BO TERMINY WSPANIALE, ALE BEZ AUTA TO CIEZKO:(
i to z tymi 5 miarkami sinlacu przechodzi przez MAM dwójkę? Też używamy MAM. Muszę spróbować z mlekiem modyfikowanym. Czy 4 miesięczniakom również musi zalecic pediatra mleko? Musze się zabezpieczyc
Z tym zalecaniem mleka to tez [aranoja, poprostu jak im sie jaka nazwa nasunie tak mowia, chyba ze jest dziecko problemowe, a jak z wczesniaczkami to nie wiem. Ale fakt zabezpieczać sie warto :D

Jeszcze jesli chodzi o przekrzywianie główki na jedna strone to zauwazylam,ze czesto ukladam na lewa str malego do karmienia i stad tez mu główka leci bo chcalam tak jak dawali wskazówki na SR przystawiac malego do piersi by czulo serduszko mamusine nawet przy sztrucznym i ta główka na prawa strone byla skierowana,teraz karmie go na pr stronie i niekiedy na lewej i jest poprawa z tym ulozeniem główeczki :)
Mimii ale mi nie o takie zabezpieczanie chodzi :ppp

Cos urwało cześć mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to że musze się zabezpieczyć na wypadek przejścia na mm :)

Co do układania.
Przede wszystkim zwracajcie uwage na to w którym miejscu jest przedramię Wasze. Czy pod główką czy na potylicy.

Główka niemowlaka powinna się opierać potylicą- czyli mniej więcej środkiem tyłu czaszki- na przedramieniu.. Najszczęściej jednak właśnie chcąc ułatwić dzieciaczkowi życie, kładziemy przedramię pod szyjkę. W ten sposób słabnie napięcie na karku bo maluch nie musi robić zadnego wysiłku.

Co do karmienia piersią to tak samo musi się opierac bok czaszki bo dziecko ma być ułożone w linii prostej a z tego co widziałam na położniczym to najcześciej ma odchylona głowke do tyłu.

Takich praktycznych i istotnych rzeczy powinni nas uczyć na położnictwie a nie na rehabilitacjach kiedy już jest za późno na samoistną poprawę...

Sama bym się zatrudniła w roli pokazywacza młodym mamom jak powinna wygladać prawidłowa pielęgnacja, jak trzymać noworodka i niemowle żeby go wzmacniać, jak prawidlowo przewijać żeby z bioderkami było wszystko ok...

Na marginesie- ortopeda na usg bioderek powiedział że dawno nie widział u bliźniaczek takich pięknych bioder :P
Od małego na komplementach jadą :) To tak jak mi na porodówce lekarz powiedział "ale ma PAni ładna miednicę " :PP Myślałam że się zesikam ze śmiechu :) Potem przyszedł mi gratulowac porodu.... hehe i córki urodzonej w czepku bo dawno im się nie urodził z workiem owodniowym i łozyskiem :)
no dziewczyny co tak spadłysmy :)
Mamo Marty ja wiem co mia;las nma mysli-zabezpieczenie przed MM no ale tak napisalam" z przymruzeniem oka" :D
no wiem wiem :p
MamoMarty,

Sinlac w proporcjach trzy miarki mleka (90ml wody) + 5 miarek (od mleka) Sinlac, idzie przez smok średni nr 2 MAM, wyprobowane. Dzis zrobilam Sinlac wg przepisu z pudelka, i to niestety wychodzi taka kaszka do podowania lyzeczka, jak dla mnie to jeszcze nie teraz, wieczorem podaje Sinlac, wtedy mloda tuli sie do butli i mego serducha:)

Niestety dzis a wlasciwie juz wczoraj wyszlo nam uczulenie na jabluszko, pediatra , powiedzial zeby na arzie modej nic nie dawac tylko Sinlac raz dziennie i obserwowac, jak by bylo ok, sprobowac po ustapieniu tych uczuleniowych obiajow dynie z ziemniaczkami. Na razie musimy zapomniej w najblizszej przyszlosci o jakis obiadkach, zupkach, czy miesku. Wyglada na to ze jest jakas hiperalergiczna (nie mamy w rodzinie kogos takiego). Mala ma skoczony 20 tydz wiec powinna byc dojrzala. No nic, jak to mowia jak nie urok to s****zka (za przeproszeniem) a wczoraj zrobila 3 i juz pownno mnie natchnac, no ale matki tez sie ucza, dzis juz wysypka, bol brzuszka i placz.

szkoda mi jje, tak sie cieszyla na jabluszko i na ta przekleta marchewke tez, zajadala az milo bylo patrzec:(

naszej mlodej wogole nie wygasza sie odruch moro, reaguje panicznie na jakiekolwiek choc najmniejsze podrzucanie, musimy jednak ja podrzucac teraz coodziennie, zeby jej ten morak choc troszke zanikl, normanie ma odruch tak silny jak noworodek.
U nas MArysia nie ma ale Gosia ma i też samoloty jej robie. Wogóle jakaś strachliwa bardziej :) Tylko podejdź za gwałtowie to zaraz ręce rozrzuca ::)
Dziewczyny na czym polega ten odruch? O co chodzi? I od kiedy można dziecku robić samolot, czy podrzucać?
Już możesz delikatnie i nie o jedzeniu :p

Odruch wygląda tak, że dziecko się wzdryga rozrzucając ręce na boki. Moja robi do tego oczy jak sloiki :)
Najczęściej nie płacze
slonko pamietasz o fotce Mai z dybami??

Moj B juz nie ma tego odruchu, za to jak sie go trzyma za raczki to podnosi sie do kata 45 st;>juz chce siadac;>
Emilka też juz chce siadać :)
I rechocze coraz więcej! O proszę

image

Uploaded with ImageShack.us
jezuuuuuuuuuuuuu jaki kukuryk :)

Słodka jest :)))))))))))))))))
Mamo Marty dzięki :) To tatuś Mai się ucieszy jak usłyszy że może już jej lekkie samolociki robić :)

Emilka jest prześliczna!!! A jak pięknie głowę prosto trzyma siedząc!

Maja też już chce siadać i często jak leży na macie to próbuje podanieść główkę i przy okazji rączki i nóżki tę już idą w górę. Ale jak dam jej palce i usiądzie to główka przy siedzeniu jeszcze nie jest tak prosto tylko trochę do przodu pochylona.

Mimii dobrze że mi przypomniałaś bo zdjęcie mam tylko oczywiście zapomniałam wkleić.

coś się nie chce wkleić i wyświetla się powtarzanie wypowiedzi. Podaj Mimii malia to Ci podeślę
Skoro tak chwalicie: to kukuryk w całej okazałości :)
image

O matko moje to łysooooooooooole :)
Piękny kukuryk i śliczna córunia :)
agag siiuper Kogucik :)

Slonko moj e-mail: bikins@interia.pl
To ja pochwale sie tym razem starszą :)
Po basenie na rozdaniu dyplomów z okazji nauki pływania :)

image
No ta córa to juz taka dorodna:) a jaka modnicha:) fajniusia:) Gratulacje sportsmenki:)
o z ciuszkami to taaaak. Najlepiej to co mama ma :)
Ostatnio chodziła i gadała że chce mieć poplamione spodnie. Ja się głowiłam cały tydzień o jakie spodnie jej chodzi dopóki nie trafiłyśmy do Tesco na wyprzedaz.
Oczywiście widziała u mnie jeansy w stylu acid wash jeans - takie jakby domestosem odbarwiane- i zachciało jej się takich samych.
hehe wlasnei to jest fajne u dziewczynek..malowanie,ubieranie"jak mama" siuper...szkoda ze z boryskiem nei bede miala tego :D No ale chlopaczki tez sa nieprzewidywalni :)

Moj synciu dzis bardzo marudny, co chwila sie budzi a to znow zasypia...eh ta pogoda....
Mimii może następna dzidzia bedzie dziewczynką :p

Co do pogody to faktycznie moje tez przysypiaja tylko........
Mimii wysłałam maila
dziekuje Slonko;*
moj B to strasznie sie co chwila budzi z placzem:(nie wiem czy to brzuszek:(??
normalnie szok. takie malenstwo a juz chce siadac. sliczne. a przeciez dopiero co rodzilysmy.
Cześć dziewczyny
dawno mnie tu nie bylo.
Wczoraj bylam z Nastka na drugim szczepieniu, strasznie plakala bidulka:( Nastka waży już 5.5kg:D
Mam do Was pare pytań:)

Czy Wasze maluchy tez kluja w nóżkę??(wydaje mi sie że to bardziej boli jak w rączkę:)

Po jakim czasie wychodzicie na dwor??

I przy ilu stopniach gorączki podajecie paracetamo jeżeli wogóle wystąpil??
(Pielegniarka mowila ze powyzej 38, ale ja wczoraj dalam jak mala miala 37,5 bo sie męczyla)

Jak używacie chusteczek do pupy pampersa to w leclercu jest promocja 6paczek za 27zl:)
No to tyle:)
Hej :)
Madzxiu Miko moj Borysek jeszcze nie mial zadnego szczepienia bo nadal walczymy z bateriami w moczu:(
Pytsza o wychodzenie po szczepieniu?? A czy sa ku temu jakies zalecenia-bo mysle ale moge sie mylic, ze to nei am zwiazku ;>

Paracetamolu jeszcze nei podawalam, nawet go nei mam w domu szczerze sie przyznam, ale musze go zakupic na wszelki wypadek.

Nie uzywam tych chuteczek, najlepsze dla nas są Dada z Biedrony albo huggisy, mam jedna paczke pampera sleep|&play bo byly dodatkiem do pielsuzek ale jeszcze nie uzywalismy :)

:) Pozdrowioka :)
my tez niestety jeszcze na szczepieniu nie bylysmy, bo jeszcze ciagle czekamy na usg glowki. a jak siegne pamiecia do czasow kiedy szczepili damiana, to tez w nozke.

nasza mala dzisiaj jest strasznie niespokojna, wydaje mi sie, ze chciala by wiecej wypic, a nie ma skad. a moze doskwiera jej duchota tak jak mi. juz nie wiem sama.

dzisiaj czuje sie tak jak przed porodem, pala mnie stopy i zalewam sie potem ;/ straszne
Emi a nie podajesz malej wody przegotowanej jak jest taka duchota??

Mimi wydaje mi sie że jak mala ma teraz 37,3 stan podgoraczkowy to nie powinnam wychodzic nawet jak jest cieplo..
wole nie dopajac ja butelka, bo jak ja tylko dostanie to potem nie chce leniuszek ciagnac cycucha i sie kreci jak kotek
my tez sie tu pokazujemy po dosc dlugiej przerwie.
u nas od trzech dni kryzys laktacyjny, naszczescie mialam zapasy zamrozonego mleka i jakos dajemy jeszcze rade bez sztucznego.
My tez uzywamy chusteczki z biedronki, polecila mi je kolezanka i faktycznie sa fajne i niedrogie.
ja po poierwszym szzczepieniu tez podalam Filipkowi paracetamol przy 37,5 bo nawet mi powiedziala lekarka ze on sie wyciszy i nie bedzie ie meczyc.
No to dobrze zrobilam że dalam ten paracetamol:)

A tak z ciekawosci to ile kosztuja te chusteczki z biedronki??
Pampersa sa rzeczywiscie drogie ale ja zawsze kupuje wieksza ilosc na promocji i wychodzi za paczke ok5zl..

A może polecicie jakieś pampersy tanie dobre??
Bo do tej pory używamy caly czas pampersa ale nie zawsze to co najdrozsze najlepsze...
chusteczki z biedronki ja kupilam 4 paczki za 12 zł
a pieluchy to huggies my uzywamy i w biedronce kupilam tez ostatnio huggies 99 szt za 39zł
magda jakbys chciala sobie sprawdzic huggisy to ja mam na zbyciu prawie ze cala paczke, wiec moge Ci dac na przetestowanie kilka badz wszystkie jak chcesz. rozmiar 2. nam sie nie sprawdzily, Milenka ma od nich krostki na pupce. a chusteczki z biedrony albo z rossmana sa fajne, napewno lepsze niz johnsona
Emi dzięki tylko my używamy już 3-ek. Mimo tego że mala ma 5.5kg a 2-ki są do 6 to sa za ciasne, na nóżkach Nastka miala od nich odciśnietą falbankę za każdym razem jak ściągalam jej pampersa a jak robila kupkę to nie bylo w nich już prawie miejsca:)
Ja natomiast mam kilka sztuk Pampersa 2-ki wlasnie za malych dla Nastki jakbyś chciala.
Kurcze musimy spróbować tych chusteczek z biedrony jak tak chwalicie:)
Wiecie co ja lubie chusteczki z Biedronki. Są tanie, miłe w dotyku i odpowiednio nawilżone. Nie kupuje ich jednak bo mnie szlag trafia jak je sie wyciąga..............
jaki jest dobry zel , masc na zabki???
na ząbki podobno najlepszy jest dentinox (nie miałam innych,ale ten rzeczywiście na starszego dobrze działał).A u waszych maluchów już zęby idą? strasznie szybko,jeśli wojtek będzie miał zęby jak brat,to do pierwszego zęba mamy jeszcze mnóstwo czasu :-)
jak widzę na zdjęciach to dzieciaczki już fajnie główki trzymają i biorą się do siadania; mój to leniuszek w tym względzie- łepek mu się kiwa jeszcze na wszystkie strony; jak leży na brzuszku to fajnie podnosi sztywno,ale jak trzymam go w pionie to nie potrafi jeszcze nad nim zapanować :-)
Nie jestem pewna czy ida zabki ale malutka zrobila sie ostatnim czasem strasznie marudna , slini sie nie milosiernie rączki wpycha do buzi , brak apetytu ... mojemu kuzynkowi zabki wyszly jak mial 3i pol miesiaca ... wiec kazdy w rodzinie uwaza ze zabki i moga isc u mojej corci ...

Co do siadania to u mojej checi nie widac z glowka to roznie u niej ale trzyma juz stabilnie ... teraz z niej sie zrobil leniuszek niechce sie przewracac ... na brzuszku najczesciej robi sobie samolocik i sie chwieje na boki
**emi a gdzie robisz usg glowki?
my idziemy jutro na usg główki na polanki do szpitala dzwoniłam w środę i mamy termin na jutro bo jak dzwoniłam do innych przychodni to nawet byly terminy na listopad....
my tez używamy chusteczek dada niestety pieluchy dada u nas sie nie sprawdziły za to rossmanowskie owszem i używamy tylko tych.
chociaz wczoraj dostałyśmy papmpersy i te aktiv baby sa lepsze niż te new baby. taka jest prawda ze pieluchy to ja mam zawsze 2 paczki jakieś takie lepsze i te rosmanowskie te lepsze ubieram na noc bo sa po prostu bardziej chłonne

My używamy chusteczek Cleanic dzidziuś - moim zdaniem są bardzo fajne, odpowiednio nawilżone, no i paczka w promocji w leclercu kosztuje ok 4 zł (tylko trzeba kupić 6-pak), a jeżeli chodzi o pieluchy to Happy albo Huggies (w tesco była promocja na 124 szt i wychodziły po 39gr za szt) - zawsze kupuję te które są akurat w promocji.
Ja też pieluchy już kupuje te które akurat sa w promocji :)

A na USG główki też jutro jedziemy do Wejherowa. Trzymam kciuki za Maryśkę bo o nią głównie chodzi :*

No i tatuś ma tydzień urlopu także zadko teraz bedę bywała- mam nadzieję- a starsza córa u dziadków na 3 tyg. w Krzesznej :)

Dziwny spokój z rana był, nikt nie wołał o kanapki hihi :)
usg robimy u dr wyszomirskiej, gdzies w gdansku. to juz w srode, takze lada dzien ;)
chcialam na polankach robic, ale nie moglam sie dodzwonic.

MamoMarty, my mamy dziadkow w szymbarku ;)
a pieluchy tez musimy juz zmienic na wieksze. a ja mam 2,5 paczki papersa z tego rozmiaru + huggisy hmm...
moze ta nie rozpakowana uda mi sie zamienic w sklepie? jak myslicie?
moje jadą już na trójeczce ale Pampersa.
Tak to jest że rozmiar po rozmiarze z jednego rodzaju wg mnie nie przechodzi płynnie.
emi jakie masz te pieluszki-rozmiarowo bo moze odkupie jak to sa 3:) bys miala problem z głowy :)
to sa niestety 2
emi w sklepie pewnie będzie wymienić ale zawsze możesz sprzedać na forum - na pewno znajdą się chętni, sama tak kupiłam kilka paczek pieluch.
jutro robie posiew moczu u Boryska oiby bylo ok.

emi to juz male niestety...sprobuj do mam lipcowych udetrzyc bo chyba tez jest osobny watek.
jak waszym dzieciaczkom zrasta sie ciemiaczko? Zuzi zrasta sie nie rowno i ma krzywa gloke i dlatego idziemy na usg glowki narazie ma 1,5cm na 1cm

Pochwalę się moim małym podróżnikiem:)

image

Maciek miał 2 tygodnie temu 0,5 na 0,5 cm. Nie wiem czy nie za szybko się zrasta, chociaż pediatra nic nie powiedziała, więc chyba ok.
cos z tymi pieluchami pokombinuje.

moja ma ciemie duze 3x3, ja nie wyczuwam zeby sie mialo zmniejszac nawet, ale moze sie nie znam. doktorka mowila, zeby sie nie martwic, bo niektorym szybko schodzi a nie ktorym troche dluzej
izaqueen serdeczne życzenia z okazji 2 rocznicy ślubu!!!!
:( dziewczyny mam jutro szczepienie a tak boje sie isc :( powiedzcie mi jest moze jakas masc znieczulajaca bol ???
Jestem ciekawa ile moj szkrabik juz wazy pewnie zrobie duze oczy bo lekko sie juz jej nie nosi
Jagoda jak to możliwe z tym USG. Ja dzis dzwoniłam na polanki do dziecięcego i termin dopiero na październik..........
Dziś byłam na usg z dziewczynami w wejherowie w szpitalu. Muszę powtórzyć, u Maryśki coś nie gra. Dzwoniłam dziś, na polankach na październik a na Klinicznej musze do ich "poporodowgo" pediatry zadzwonic i umówić się... Oczywiście dziś go nie ma :/
MamaMarty nie mam zielonego pojecia my mamy dzis na 16 a dzwonilam w srode 4 sierpnia niewiem o co chodzi w piątek dzwoniłam jeszcze raz żeby sie dowiedzieć na którą godzinę bo sobie nie zapisałam i mamy usg główki dzis o 16 nie wiem może zrobiło sie miejsce czy cos...

Mogę mieć do Ciebie prośbe? Napisałabym Ci dane moich dziewczynek. Jak będziesz na miejscu może wyszuka jakies wolne miejsce dla nich...........
Skierowanie mam jakby co dla obu ze wskazaniem szpitala gdzie ma byc wykonane.
Może coś się zwolniło...
moje gg 5114016
spoko tylko ja o 14:30 musze juz wychodzic...

daj gg
2841839

napisałam mail :)
na gg też :)
ale tu cisza .. :) wszystkie mamy zapracowane albo na spacerkach
do mam ktore maja problem gazow i kolek czyli np do Mimii, nam bardzo pomogł kateter firmy windi, to sa takie ala rurki ktore wklada sie dziecku w pupue i wszystkie gazy momentalnie wychodza. to polecila mi ciocia ktora jest ordynatorem pediatrii i musze powiedziec ze po 4 razach uzycia mamy spokoj z kolka
Byłyśmy dziś w szpitalu na Zaspie na badaniu CUM. Najgorzej było jak 3 razy zakładali małej cewnik to płakała ale na rtg była już spokojna i śmiała się, więc nie było aż tak źle. Trochę czekaliśmy na założenie cewnika bo co Panie umyły małej pupsko to ona narobiła 2 razy kupkę i na koniec jeszcze wszystko obsikała :P Więc też 3 razy Panie podchodziły do tego założenia, ale były bardzo sympatyczne i same śmiały się z tej sytuacji. Teraz tylko czekamy ok tygodnia na wynik. Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze.
Wczoraj posmarowalam malutkiej dziaselka zelam i byla spokojniejsza wiec teraz to napewno zabki ida :)
Dzis bylismy na szczepieniu krzyk nie milosierny jak tylko zobaczyla biale fartuchy brrr... az sie poplakalam z nia ....
Klopsik moj wazy 6,680:)
A my jutro na szczepienie :)

Zaraz musze zowu dzwonic po pracowniach USG...
Kurcze, żeby z moja Maniusią było wszystko ok...
No to masz Natalia co nosić:) A jeszcze nie dawno to takie maleństwa były :)
Dziewczyny,

to co pisze karolinaku o Windii, to prawda, my zurzylismu juz poltora opakowania (10 szt w opakowaniu). Pomoga od razu, malej z placzu od razu usmiech na twrzy sie pojawil, normalnie ten katater mam wrazenie gwirzdze tymi gazami wiec jak to musi w brzuszku dzidzie bolec.

My kolek jako takich nie mielismy (tylko 3 razy) ale czasem mala stopuje sie z kupka i ja wzdyma, albo dostaje takiego wzdecia jak nie pryka w dzien, i wtedy windi rozladowuje sprawe. Dos ciezko je dostac, my zamawialismy w aptekach doz.pl, 10 sz koszt ok 31 zl. Wiekszosc aptekarzy nie wiedziala o czym mowimy:)

mamomarty, z Marysienka wszytko bedzie dobrze. My na szczescie nie musimy juz robic usg glowki, skonczylo sie na 3 razach, ostani raz w 4 m-cu, potwierdzone znikciecie torbielkow. Trzymamy kciuki za Marysie. My niestety robilismy prywatnie, bo wszedzie bardzo dlugie terminy dawali. Niestety kosztowalo 100zl.

mam warzenie ze nasza Majka staje sie pulpecimiem, nosi rozmiar 56, a wazy juz 54cm, moze jej ciezko sie przewracac dlatego tego nie robi? hm.

lekarka sie ze mnie smiala jak jej to powiedzialam, ale mloda m-c temu probowala sie przwracac a teraz cisza, paczek jeden.

dzis bylismy u innego neurloga, dr Reif, generalnie ocenia mloda dobrze, ale sa takie zaburzenia w rozwoju, rozwoj nierownomierny, ma czesc rzeczy nawet wykraczajacy ponad 5 m-c, jak np lapanie zabawki w lezeniu na brzuszku, ale ma mnozstwo odruchow jeszcze nopwowrodkowych, i ten strasznie wrazliwy moro, do tego odruch naciagania paluszkow w staniu. Oja te maluchy, caly czas cos.

Jutro idziemy do pani psycholog do OWI, ciekawa jestem na il ja oceni, widziala ja jak mloda miala 1,5 m-ca, to sie zdziwi jak jej taki paczek sie wtoczy:):)

natalia, stosowalas krem, olasterem na znieczulenie przed szczepieniem? dzis Raif nas s****ala ze nie szczepilismy jeszcze, co lekarz to rozna opinie. Jeszcze chwile poczekamy, nasza gl, neurlog, karze, a fizjoterapeut powiedzial zeby choc poczekac az mloda dziwgnie pupke do raczkowania.

Milego wieczoru babeczki.
Jeny,

dziewczyny jakich ja bykow narobilam:) we wczesniejszym wpisie.
Oczywiscie Mloda wazy 5,4 kg i nosi rozmiar 56, wiec moze jej troszke ciezko sie przwracac?

Natalia, chodzilo mi o krem lub masc znieczulajaca przed szczepieniem , czy stosowalas?

Znowu, szykuja sie upaly, ciekawe jak poradzimy sobie z nimi w Trojmiescie, mam nadzieje, ze mloda przespi je jak wczesniejsze, tyle ze to bylo u babci,a to niepowtarzalne:)
nic znieczulajacego dzis nie mialam nie zdarzylam kupic :(
MAjowa dzięki.......Mała ma poszerzone komory przymózgowia. Przysiegam Wam tu na forum- sobie już wcześniej- że jeśli z nia bedzie wszystko w porządku i zaczną się zmniejszać te przestrzenie to pojadę z nimi do Czestochowy dziękować........
Całą noc mi sie śniła ta moja Maryśka jak mówiła z łóżeczka "kocham cie mamusiu" ...

Oj mamy z tymi maluszkami mamy... :)
Teraz się rechocze przez sen :)

No i musze się pochwalić :)
Dziś skończyły 4 miesiące i już 7-my dzień śpią obie od 20.00- 21.00 do 6.00-7.00 rano bez przerwy :)
MamoMarty i co z tym usg waszym? dodzwoniłaś się?

my dzis mamy usg brzuszka musimy sprawdzić czy te nieszczęsne kielichy nerkowe się unormowały czy jeszcze nie

Natalia pisałaś że smarowałaś małej dziąsełka żelem i pomogło. Podałabyś mi nazwę tego żelu? Maja też jest niespokojna ostatnio i strasznie gryzie smoczka przy piciu z butelki i popłakuje przy tym a wczoraj wieczorem to nawet tak się rozpłakała że uspokoić ją nie mogłam. Dziś sprawdziłam jej dziąsełka i na górze ma strasznie twarde, więc wygląda na to że ząbki jej zaczęły iść.
Mamy wizyte w OWI w Gdyni dopiero na 13 wrzesnia wiec chyba pojde tez prywatnie z ta nasza asymetria i kreczem...Dziewczyny jak dlugo jest wazna recepta na tabl atykoncepcyjne? Chyba miesiac ale nie jestem pewna.

mi w aptece dala BOBODENT ... noi niby u mojej widac efekt po stosowaniu
kazda recepta wazna jest tylko m-c. mi kiedys babka nie wydala paskow do glukometru, bo kilka dni bylo po czasie ;/

my jestesmy po usg glowki i cale szczescie wszystko wporzadku ;)
ciemie 1,7x2,5cm i male postepy z podnoszeniem glowki takze ;)
super, takich wiadomosci mozna sluchac zawsze ;)

no i przyszedl czas na chrzciny, wiem, ze temat juz byl poruszany, ale jak tu zorganizowac cos pysznego (byle duzo czasu nie zajelo) na obiadek i nie zbankrutowac ? ;)
my jestesmy po usg glowki (wszystko bardzo dobrze) i usg brzuszka poraz drugi zaznaczona miedniczka w prawej nerce ale podobno to jest tez w normie :) wiec teraz czekamy na poniedzialek i wizyite u nefrologa
nasza Zuzia ostatnio bardzo sie rozgadala no trajkocze :D no i przestala juz plakac jak cos jej nie pasuje tylko sie drze :P
a ja pytam po raz kolejny czy któraś z was jest może z Wrzeszcza bo mi się nie chce samej spacerować?

to świetnie dziewczyny że z waszymi maluszkami wszystko dobrze!!!

My mamy chrzciny 29 sierpnia i robimy je w restauracji (obiad i kawa) i wyjdzie nam po ok 40zł/osobę - jeszcze nie ustaliliśmy do końca co będzie na obiad (ciasto i napoje we własnym zakresie). W domu nie mam warunków i uważam że to nie jest dużo.

Jagoda ja niestety nie jestem z Wrzeszcza :( A do tego ostatnio spacery z moją Mają to koszmar, co chwilę piszczy, płacze raz nawet musiałam ją nieść do domu bo tylko położyłam do wózka i był mega krzyk!
Jagoda tak ale muszę mieć skierowanie i jeszcze raz zadzwonić.
Może coś im jest z tego skierowania potrzebne. Nie wiem.

Zadzwoniłam też na kliniczną do przychodni tej dla niemowlaków i dzieci no i muszę tylko skontaktować się z małuch leakrzem tym co je prowadził - dr Jankowski- i On ustali termin wizyty.

Wtedy do niego po skierowanie i na Klinicznej też mi zrobią.
Może uda się na Video-EEG umówić. Porusze niebo i ziemię :)

Dzi po badaniu wyszło że Maryśka ma 1 cm mniejszy obwód główki niz miesiąc temu także widać zaczeły się kości czaszki przesuwać :) To dobra wiadomość, potylica zaczyna się zaokrąglać.
my tez chrzciny zaplanowalismy na 29, warunkow zbytnio takze nie mamy, bo tylko 43m. a na przymorzu nie mam nawet pojecia gdzie mozna by zrobic impreze po taniosci. chyba nigdzie ;)
Mojemu Aniolkowi ida zabki :) Tylko tak dziwnie bo trojeczki hehe ma napuchniete i troszcze czerwone
Mojej idą górne tzn. jedynki ma już takie "ostre", więc pewnie lada moment się przebiją i czuć też górne dwójki :) Wczoraj mąż kupił też żel i widać było że małej ulżyło po posmarowaniu - ładne zjadła wieczorne mleczko tylko zasnąć twardo nie mogła i długo sie wierciła :( Biedne te maleństwa, a to dopiero początek :(
emi podobno na Jaśkowej w Kirkorze nie jest drogo, chociarz to nie przymorze, słyszałam też że w resteuracji żabunia - czy jakoś tak - na żabiance jest w miarę tanio - ale o tym słyszałam jakieś 2 lata temu jak szukałam sali na przyjęciny mojej siostry. My teżmamy kawałek do przejechania bo chrzest w Oliwie a obiad w Sopocie.
Dziewczyny, my mieliśmy chrzest 01.08 i mam do odsprzedania garniturek+czapka koloru ecru z koszulą i białymi bucikami atłasowymi dla chłopca na rozmiar 62. Jeśli któraś z Was byłaby zainteresowana to dajcie znać, a prześlę fotki i info na maila.
ale spadłyśmy :(
My byłyśmy dzisiaj u laryngologa i okazało się że w tej przychodni nie mają sprzetu do badania słuchu takiemu maluchowi, więc miała tylko takie podstawowe badanie no i tak musimy umówić się gdzieś na ta aparaturę. Wiem że taka jest w AM ale tam sa mega kolejki więc chciałabym znaleść gdzieś prywatnie tylko nie wiem gdzie. Z tego ogólnego badania wyszło wszystko ok, więc z tego się cieszę :)
Slonko, NIESTETY BADANIA SLUCHU NIE ZROBISZ PRYWATNIE, NIE MA TAKIEJ APARATURY W PRYWATNYCH GABONETACH. mY BYLISMY SKIEROWANI NA aM ZARAZ PO WYPISIE ZE SZPITALA, A TERMIN MIELISMY NA 04. SIERPNIA!!! POJECHALISMY, Z GDYN, AUTOBUSEM, KOLEJKA A POTEM TAXI, Z JEZYKIEM NA PYSKU A TAM PANI MOWI ZE IM SIE APARATURA POPSULA, KAZALA DZOWNIC ZA DWA TYG I SIE ZAPISAC NA NOWO, NIE WSPOMNE ZE MAJA KONCZY W NIEDZIELE 5 M-CY, A BADANIE POWINNO U WCZESNIAKA BYC WYKONANE DO KONCA 3 M-CA NAJPOZNOEJ, NO COZ, NIESTETY NIC SIE NA TO NIE PORADZI.

JEST TEZ BADANIE SLUCHU W SZPTALU MIEJSKIM W GDYNI, TERMINY ZDECYDOWANIE BARDZIEJ PRZYSTEPNE, TRZEBA CZEKAC JAKIES 2-3 TYG, JAK OSTNIO DZOWNILAM, NIESTETY JUZ KILKU LEKARZY, W TYM TA PANI Z AM POWIEDZIALA ZE ONI NIE UMIEJA TYCH BADAN ROBIC, I CHYBA COS W TYM JEST BO JAK KOLERZANKA POSZLA Z SYNKIEM TO BADANIE NIE WYSZLO:(

DZWON DO AM W PON I SIE UMOW, SZKODA CZASU NA CZEKANIE.

MAMO MARTY A JAK TAM MARYSIA, UDALO CI SIE ZNALEZC GDZIES USG NA NFZ?

NASZA MLODA ZACZELA ROBIC 3 RZADKIE KUPKI DZIENNIE, JUZ OD KILKU DNI, CZY TO MOZ ETAK BYC? JE TYLKO MLECZKO, NAWET JUZ SINLACU JEJ NIE PODAJE. KUPKI NIE SA WODNISTE TYLKO BARDZO RZADKIE
Majowa na szczęście tak :)
Jak wszystko pójdzie dobrze to będzie miała w różnych miejscach. Polanki, Kliniczna i Wejherowo.

Co do kupek, może daj jej soczek marchewkowy. Albo trochę bananka. Powinno zestalić.
Niestety, aleriga na marchewke, jakblko, nawet nie chce banana na razie probowac, peditra powiedziala zeby jeszcze chwile odczekac.

zastanawialam sie, moze to przez to cieplo? choc gdy w lipcu tak bylo nie miala tak, caly czas duzo p0iej wody, no nie wiem, myslelem ze to zeby bo wiezorem poplakuje, ale nic nie widac, smarowalam wczoraj Dentinoxwm N ale nie bylo widac rzadnego efektu, dzis ladnie zasnela.

Nie ma kupy zle, jest tez zle...:):)

fajnie ze sie udalo ustalic terminy na usg:)

by dzis bylismy an Zabiance na badaniu oczkow (pon raz 4), ja cala zestresowana, a tutaj niepodzianka, Majka dorosla juz na tyle ze nie wkladali nawet rozworek w oczko, nawet nie jeknela, w tak dobrym nastroju wzielam ja naJeslitko, poszlysmy na pieszo do Soptu, potem Majka walnela obiadek przy molo i spacerkiem po manciaku i do gdyni (juz autobusem, no bo bez przesady::))

Oczkina tym etapie ok, siatkowka w koncu sie wyksztal cila, niestety w ok 8 m-cu znow na badania, bo zauwazylam ze mala zaczela zezowac od jakiegos 1.5 m-ca, a fizjologiczny zez dzieci maja do ok 3 m-ca, m oj tata i siostra mieli zeza zakonczonego operacja, niestety jest duze dziedziczenia, do tego stozek rogowki mojego meza, trzeba badac, ale dopiero w o 8 m-cu mozna ustalic wade, choc tego to dziecko mogloby nie miec:):)

Majka zawiesza sie na boczka, ani drgnie sie przekrecic daje, ale na brzuszu jak sie ja polozy to ubostwia, cala droge z jelitkowo do spootu na brzuszku przerobila, a wez ja potem na plecy poloz nic tylko rece albo do upadlego na brzuchu:)
no to super że Aniołek ma z oczkami wszystko w porządku :)

Zezik może minie, pamietajmy że prawdziwy wiek naszych pociech jest trochę inny :)

Moje fruzie powinny kończyć teraz 14 tyg a mają 18 :)

Więc ja tam uważam że sa super rozwinięte jak na swój wiek :p

Dziś zasnęły po południu o 17.00- ja razem z nimi :p- i obudziły sie o 21.00 doppiero. Miało nie być kąpieli ale była, tylko spóźniona :) Wypiły po 150 ml mleka z kaszką Sinlac !

No i zasnęły po 22.00. Myslę ze do 7.00-7.30 pośpią :)
Hej :)
Moj Borys zasnal chwilkę po 22 i obudzil sie o 7.15 :) Fajnie,ze daje mi pospac :) Mojemu jeszcze zabków nie widac ale bardzo pcha piąstki do buzki wiec pomalutku chyba ida:) No i sie niemilosiernie ślini.

My bylismy na wycieczce w stolicy w czwartek :) bylo fajnie, maly troszke sie zmeczyl i nie mogl zasnac ale w nocy bylo ok, o 6 obudzil sie z wieeelkim usmiechem jak podeszłam do łóżeczka.

Czy Wasze dzieci w ciagu dnia jak sie budza to z placzem?? Moj to ma taką podkówke ze normalnie serce kraje, tak jakby mu sie cos strasznego przysnilo... moze to minie.

Jagoda ja tez nie jestem z wrzesza:( ale z siedlec... kiedys moze sie umowimy jak juz wróce do GD.

Ciesze sie że Wasze wczesniaczki zdrowo rosną, z malymi niedociągnięciami ale napewno wszystko w krótkim czasie sie unormuje.

Mytez jestesmy zapisani na AM na bad słuchu ale na....2 listopada;>Rejestrowałam Boryska w czerwcu jak wyszlismy ze szpitala. Masakra z tymi terminami!!!! Tez słyszałam ze w gDyni sa krotsze terminy ale jak pisze majowaMaja to po jakie licho tam jechac jak sie nie znaja.

Pozdrawiamy!!!
wiecie, kiedys bylam na badaniu sluchu na zaspie i maly mial wtedy 2 latka. nie pamietam nazwy tej przychodni ale miesci sie niedaleko kolejki skm a blizej lidla. moze tam dzisiaj podjade i zapytam, czy nasze maluchy tez badaja i dam Wam znac
kurcze dziewczyny o co chodzi z tym badaniem sluchu nas na to badanie wogole nikt nie kieruje fakt ze Zuza miala takie badanie specjalnym aparatem robione w dniu wyjscia ze szpitala po porodzie to trzeba drugi raz robic? czy jak?

no własnie my tez nie zostałyśmy nigdzie dodatkowo skierowane......
no ta ja juz niewiem jak pytalam pediatry to powiedziala ze jak mamy certyfikat z tego badania to nie trzeba :/

Zgadza sie. Przy wypisie ze szpitala jest badany sluch i jesli jedno uszko lub dwa sa zatkane wtedy jest kierowany maluszek na badanie do szpitala. My tak mamy. Termin na 27 sierpnia w szpitalu miejskim w gdyni a mala urodzila sie 28 maja!! Ale trudno jak trzeba to trzeba. Jesli przy wypisie wszystko z uszkami bylo ok to lekarze nie kieruja na dodatkowe sprawdzenie

Jestem juz u kresu wytrzymalosci:(
Pisalam wczesniej ze mojej niuni ida zabki gorne trojki ...
dzis patrzeba a dolne trojki tez sa napuchniete :( mala placze juz teraz prawie na okraglo :( niechce pic mleczka jedynie herbatki gryzaki tez niechce pod kazda postacia smoka jak brala do spania tak teraz tez niechce i meczy sie by zasnac rece mi opadaja a tez niechce jej ciagle nosic na ekach by byla spokojna
pierw kolki, potem zabki a jeszcze pozniej problemy z dopilnowaniem, zeby maluch czegos nie sciagnal na siebie. tak to juz jest ;) bedzie dobrze ;)

mialam jechac dzis na ta zaspe, ale zupelnie zapomnialam, ze dzisiaj sobota ;)
przypomnialam sobie, ze to miejsce to ACUSTICA na hynka. telefonu nie mam, ale pewnie mozna znalezc w googlach.

jesli badanie sluchu w szpitalu wyjdzie dobrze, to nie ma potrzeby go powtarzac.
w naszym przypadku badanie sluchu musimy zrobic dlatego, ze moi rodzice sa gluchoniemi i choc z mala wszystko w porzadku bylo, trzeba zobaczyc czy sie cos nie zmienilo w miedzy czasie
jak ja sie ciesze ze ten dzień w końcu dobiega końca mala dala nam taki wycisk ida jej ząbki i po prostu Sajgon ciągły ryk no nie dało jej się uspokoić chce smoka a jak daje to wypluwa w końcu po kąpieli padła przy mleku w poniedziałek muszę kupić jej zel na zabki bo inaczej sąsiedzi pomyślą ze maltretuje dziecko :[ jak mowie ze placze bo jej zabki ida to sie ze mnie śmieją ze za wcześnie a mojego partnera siostra urodziła się z dwoma zębami wiec Zuzi idą szybko ząbki

A miałam nadzieję że można gdzieś prywatnie to badanie słuchu zrobić bo te terminy w AM są koszmarne! W poniedziałek zadzwonię tam na Hynka jak znajdę nr tel a jak się nie uda to wtedy do AM. My musimy powtórzyć badanie ze względu na tą moją boleriozę w ciąży. Pierwsze badanie wyszło ok ale mieliśmy powtórzyć po kilku miesiącach.
Mai odą zęby od góry czuć już jedynki dwójki i trójki a na dole na razie nic. Mała jest bardziej marudna i nie chce się sama nawet chwilę zająć, ale za dużo nie płacze a jak już zaczyna to smaruję jej dziąsełka tym żelem i po chwili się uspokaja.
Od wczoraj fajnie bawi się swoim smokiem wyciąga go sobie z buźki i samam próbuje włożyć :) Tylko jeszcze kiepsko jej to idzie i wtedy się denerwuje i piszczy :)
Dziś Majka skończyła 3 miesiące i dałam jej po raz pierwszy marchewkę :) Niezbyt wiedziała co z nią zrobić i trzymałą ją w buzi, albo wypychała jężykiem :)Za 2-3 dni spróbujemy marchewkę z ziemniaczkiem.
Wyglądało to mniej więcej tak :
image

Słonko to Majeczka jeszcze czysta przy tym jedzeniu :)
Ja to muszę zakładać takie śliniaki z rękawkami :p
No własnie też myślałam że wszystko będzie w marchewce a ona ledwo buźkę sobie ubrudziła :) Ślinieak miała na początku ale ona nienawidzi śliniaków i zaraz je ciągnie i się denerwuje więc po chwili jej zdjęłam bo chciałam żeby sie jedzeniem zajęła a nie śliniakiem :)
Hej:)
Slonko szybklo wprowadzasz jedzonko, myslalam ze od 5-6 m-ca...
My mamy bad słuchu, bo mały dostawał w szpitalu antybiotyk ktorego efektem ubocznym jest utrata słuchu i stad musimy zbadac słuch u Boryska. Na moje jest ok, ale lepiej niech sprawdza fachowcy.

My w czw wracamy do Gd. Takze bede tu czesciej, bo tu zawsze mamy towarzystwo i brak czasu na forum ;/

Dobrej nocy :*
dziewczyny ja dziś robiłam słoiczki dla Zuzi (marchewkę, i ziemniaczki z dynia i marchewka) planuje jej podać pierwsza porcje tak mniej więcej 8 września
może któraś z was wie gdzie oprócz sklepu Piotr i Paweł jest mleko humana 1+ ??milej nocki lecę spać :)

Jagoda na 100000000% jest w Auchan
o dzieki bo chce kupic troche wieksza ilosc a w piotrze i pawle mieli tylko teraz 4 kartoniki
a orietujesz sie moze w jakiej cenie?

chyba coś 11 zł. ale pewnosci nie mam :)
No czesc Mamuśki i maleństwa :)

Witamy po dość długiej nieobecności...

Widze ze tu oczywiscie dyskusje trwaja i jest dobrze i niestety cos zle :(

Tak czytalam polowicznie bo mialam okolo 200 postow do przeczytania i widze ze jest naprawde roznie.

U nas ok i ze spaniem i ze zdrowkiem :)

Jutro ide na drugie szczepienie

Pozdrawiam w słoneczny dzien po mega burzowej nocy
Jagoda ja też daję małej HUMANĘ ale tą 1. Ja kupuje ją zawsze w Carrefour bo tam było najtaniej i kosztowała 13,45, na pewno też jesy w Auchan Gdańsk i z tego co pamiętam to cena też podobna.
A ile ty płacisz a Humanę w Piotr i Paweł bo nigdy nie byłam w tym sklepie i nawet nie wiedziałam że mają Humanę.
a humane to zalecil wam pediatra??

moj Bporys ma caly czas zielone kupki, czy to normalne???
w Piotrze i Pawle humana kosztuje 15 zl dzis pojechaliśmy do auchan i zapłaciłam niecałe 13 zl za paczkę kopiłam 2 kartony :D
mimii humane poleciła mi znajoma położna bo ma duzo witamin i jest dużo lepszej jakości niz bebilon a wychodzi taka sama cena i ma mniej laktozy niz zwykły bebilon tylko problem w tym ze malo gdzie jest a Zuzia lepiej ja toleruje
kupki mogą być zielone jak mleko które podajesz ma sporo żelaza lub dajesz herbatki do picia

W Enfamilu żelaza jest 6,1 w 100g proszku to duzo??
sporo humana ma 4,8 w 100g proszku

a bebilon 3,8

Ja dziewczyny kończę niestety przygodę z karmieniem za 3 tygodnie...........
Dziś na wizycie u ginekologa ustaliliśmy termin operacji. Muszę tylko udać się na oddział na kwalifikację.
Torbiel niestety jest już tak duża że całkowicie zamyka ujście pochwy wewnątrz.........

Mam tylko nadzieję, że te 5 miesięcy które dałam moim dziewczynkom będzie wystarczające :)
No i trochę mi smutno bo bardzo chciałam dawać im swój pokarm :(

No i nie do opisania jest uczucie jak są przystawione obie naraz z tymi swoimi ślepkami :)
Czesc Dziewczyny :),
dołączam się do grona majowych Mamusiek :). Tak pozno, bo... moja Mała miała być Czerwcówką. Pospieszylo sie jej o cały miesiac i wykluła się 19.05.
Czytam wasze posty i szczerze powiem, że staram się nie myslec, że mój aniołek może byc chory...
--- Owszem - zielone kupki miała, i wiem, że nie powinne byc takie, pediatra zalecił zawiesinke Lacidobaby i teraz jest książkowo (musztarda lub scieta jajecznica)
--- miała też torbielkę na ciemiączku, ale juz się ładnie cofa
--- ropiało jej oczko, ale po wymasowaniu kanalika jej przeszło
--- karmie ją bebilonem 1, bo jako wczesniaczka dostawała bebilon nenatal i dobrze to mleczko tolerowała, az sie zajada nim :)
--- różnie mi je, w ciepłe dni o wiele mniej, a dziś w chodniejszy dzien, to 120ml x 6 na 24/h. (waga urodzeniowa to 2580 a teraz prawie 5 kg),

Staram sie nie dobierac za duzo do glowy, ale najwazniejszy jest INSTYNKT, głownie, to na nim wlasnie bazuje :):) i sie udaje, wiec nie stresujcie sie please, gdy wasze Maluszki czasami omina posilek, lub zjedza mniej... moze tylko ja tak luzno podchodze do tematu karmienia, kapania ? ;)

Pozdrawiam serdecznie :)
Witamy Nowa Majową Mamusie :)

No to fajnie podchodszisz do Maluszka,ja tez uwazam ze nie ma co panikowac,instynkt podpowie raczej wszystko :)

Ja byłam wczoraj na szczepieniu i mały Dominiś waży 7,1 kg :)

Pozdrawiam
Miłego Dnia
my byłyśmy przedwczoraj u nefrologa i co sie okazało... powiedział żeby się tym wogole nie stresować i nie przejmować tylko Zuzia musi przyjmować furagin codziennie do ukończenia 1,5 roku a później badanie cum i zobaczymy co wyjdzie
kurcze wiecie ze po wielkości nerek u dzidzi można stwierdzić jakiego będzie wzrostu w dorosłym życiu ?!!!! dr. nam powiedział ze Zuzia nie będzie miała więcej niż 160cm czyli cos takiego jak ja....

Mamomarty będziesz odstawiać swoje maluchy stopniowo od piersi tzn po malu wprowadzać mm??
Czy jak to jest??:)
Bo ja prawdopodobnie też będe musiala odstawić niedlugo bo mam problemy zdrowotne i będe musiala przyjmować leki:(

I pytanie do mamuś którę karmią jeszcze naturalnie, do kiedy chcecie karmić piersią??
Ja bym bardzo chciala tak do ukonczenia 6 miesiaca ale zobaczymy czy nic nie stanie nam na drodze:) Narazie dzielnie cwiczymy by pozbyc sie kreczu i asymetrii i chodzimy na basen-super zabawa, polecam :)

My będziemy się karmić do 5-6 miesiąca. Zrobiłam Maciusiowi posiew kupki i wyszło, że wyhodowano florę fizjologiczną jelita grubego, w tym pojedyncze kolonie gronkowca złocistego. Powiedzcie jak ja mam to rozumieć, czy to oznacza, że gronkowiec złocisty jest u niego florą fizjologiczną jelita???? Czy któraś z Was dawała probiotyk swojemu maleństwu bez wskazania lekarza? Który najlepszy?
Madzia_Mika myslę że stopniowo, już zaczęłam

ale mi smuuuuuuuutno :(
Też sobie nie wyobrażam odstawić tak szybko od piersi, tyle walczylam na poczatku(mialam popekane brodawki)..
Najgorsze jest to że to mój jedyny uspokajacz który zawsze dzialal:)

Hanka ja dawalam DICOFLOR jak mala miala biegunkę.
Moje są spokojne- nie narzekam. cyca nie potrzebują żeby sie uspokoic.
Są juz w takim wieku że niestety ale nie chcą spędzać życia na leząco :p

Więc w leżaczkach sobie leżą, w wózku, w łózeczku maja w dzień sklep z zabawkami:) itd....

Ale to karmienie, dziwnie mi po prostu bo to nie do opisania jak leży i się patrzy na Ciebie.....:/
Buuuuuuuuuuu
mamomarty nie martw się spokojnie butelka tez można karmić i dziecko tez patrzy na ciebie pełne miłości wiem coś o tym bo Zuzia była tylko 2 tyg przy cycusiu. a ja mam sposób na to układam ja do karmienia tak ze się do mnie przytula na wysokości piersi i daje jej butle tak ze ona przylega swoja buźką i do mojej piersi ale trzyma smoczka butelki.

no to ja sie pochwale jak mi nasza kruszyna urosła :P od dnia narodzin do teraz
http://picasaweb.google.pl/106859669809546500599/Zuzia?authkey=Gv1sRgCPTp7OuDrIie9wE&feat=directlink

zdjęcie nr 9 ma duszę.........
Słodka córcia :)
No i rosła jak na drożdżach :)
Mimii sluchaj ile ty placisz za mleko? bo moja kuzynka tez karmi enfamilem i w gdańsku głównym jest po 26zl

Jagoda, super sprawa taki album wirtualny, a z Zuzi niezła modelka:))) Pamiątkę będzie miała na przyszłość:)
Jagoda ale masz śliczną córeczkę!!! Straszny słodziak!!!! :)
tak modelka jak ta lala :P

Juz nie dlugo zaczna sie u mnie sloiczki ... tylko mam problem gerber? bobovita? hipp?

Chcialam bym se juz pare sloiczkow kupic ale nie bardzo wiem ktore beda smaczne itd
Wiec do Was Mamuski kieruje te pytanie ktore juz karmia Maluszki
natalia ja ostatnio zrobiłam sama sloiczki w sklepie sprawdziłam jaki maja sklad i robilam sama bo dostalismy pelno warzyw z ekologicznego gospodarstwa bratowej :) co prawda my wprowadzimy sloiczki za jakies 3 tyg ale moga tyle stac :)

tez poprobuje do 6 m-ca pokarmic, a moze sie uda ;)

sloiczki - bee i fuj sa wedlug nas. najlepiej samemu szybciutko wrzucic cos na gaz i razem pogotowac, potem zmiksowac i podawac na swiezo. taki obiadek w lodowce napewno 2 dni moze byc. wtyd sie przyznac, ale taki miksik naturalny jest przyszny ;)

a zdjecia super, zwlaszcza to pierwsze. jakby chciala sie wtopic w cycusia ;)

czy ktoras z Was dzwonila moze do acustici ?
Ja nie dzwonilam, dostalismy sie poza kolejka na badanie sluchu na AM, bo dwa tyg temu przepadl nam termin ze wzgledu na popsuty sprzet, wynik ok, nie mniej jeszcze dwa raz czeka nas tam wizyta bo mloda dostawala w szpitalu antybiotyk mogacy powodowac uszkdzenie sluchu.
Natalia ja karmię słoiczkami i nie uważam że są fuj :)
W sumie to narazie dochodzimy do tego co małe lubią.
Napewno Dynię z ziemniaczkami Hippa i soki przecierowe Bobofruit i takie lżejsze np Jabłko i mięta czy Jabłko z rumiankiem lub meliską z Bobovity.

Z jedzonkiem jest różnie. Nie kupuję jednej firmy bo każda z nich ma coś fajnego w swoim asortymencie.

Zwracam tylko uwagę żeby było bez soli- obiadki, lub bez cukru- deserki, soczki
Ja na razie nie kupuję obiadków i raczej sama będę jej gotować. Na razie Maja jadła tylko samą marchewkę lub marchewkę z ziemniaczkiem. Na razie to w sumie uczymy się jeść z łyżeczki, więc w ciągu dnia daję jej trochę herbatki czy mleka z łyżeczki a resztę z butelki.
U nas ząbkowanie na całego. Wczoraj wieczorem mała tak strasznie krzyczała, płakała, że ja płakałam prawie razem z nią. Posmarowaliśmy jej dziąsełka żelem ale na początku to nic nie dało. Tak ją bolało że całe pięści wpychała sobie do budzi z krzykiem, że aż się trzęsła :( Gryzaka nie chciała bo ona chyba jeszcze nie zbyt wie co z nim zrobić, więc mąż dał jej palca i dosłownie gryzła go z całych sił, ale to jej troszkę ulżyło i w końcu zasnła na rękach ale długo jeszcze stękała i była taka rozżalona przez sen. Niech te zęby już jej wyjdą bo nie mogę patrzeć jak ona się męczy :(A są już prawie na wierzchu, bo czuć że są ostre.

Dobra zmykam bo mam całą skrzynke jabłek do przerobienia na mus :)
slonko wiesz ja tez miałam wczoraj z małą jazdę... od godziny 17 do 20 cały czas ryczała nie dalo jej się uspokoić :/ a jak po kąpieli zasnęła to miała tak płytki sen ze co 15 min się budziła z rykiem i tak do północy :( az serce sie kraja jak te nasze maluszki cierpią przez te ząbki

Maciek leżąc w leżaczku bujaczku cały czas ćwiczy wstawanie do siadu i się zastanawiam czy mu na to pozwalać, bo jedni mówią , że jak jest gotowy to można inni, że nie pozwalać, bo to za szybko. CO WY o tym myślicie, bo sama nie wiem?
nasza Mała tez ćwiczy żeby siadać i wiesz co jak chce to niech sobie cwiczy my jej do tego nie zachęcamy ale tez nie zabraniamy każde dziecko rozwija sie w swoim indywidualnym tempie tak samo jak mówią ze zęby za szybko wychodzą... niema reguły każde dziecko jest inne jezeli dziecko czuje sie na silach to ok. takie jest moje zdanie

Dziewczyny a po czym można poznać oprócz tego że są marudne że niebawem wyjdą dziecku zębole??:)
Nastka pcha non stop raczkę do buzi i się strasznie ślini, ale nie pacze ,nie jest marudna więc nie wiem czy to już??:D
MI też się dziecko popsuło... zrobiła się taka... "męczydupa" o!
Jęczy i jęczy... nawet nie tyle co płacze, ale jęczy i męczy, chce na ręce na kilka chwil i dalej jęczy... zasypia na 10 minut i jęczy... podjada co chwile ale nigdy się nie najada... tak jak od urodzenia praktycznie przesypiała całe nocki od 20 do 5 rano, tak od kilku dni budzi się jeszcze o 1 i o 3 a potem o 6...
Ślini się i wpycha rączki do buzi, ale nie widać, żęby coś tam się zmieniało... A ja jestem tym wszytkim bardzo juz męczona, bo nie daje mi ani chwili, żebym mogło spokojnie przemyśłeć sprawę czekającego mnie w przyszłym tygodniu remontu...
Madzia u mojej Mai też zaczęło się od wpychania rączek i ślinienia się a jednego dnia wieczorem strasznie zaczęła płakać i jak piła mleko to gryzła smoczek i w płacz. Następnego dnia jak była spokojna dałam jej mój palec i poczułam że ma strasznie nabrzmiałe dziąsła na górze i czuć już było pod nimi ząbki a na dole zupełnie miękkie. Najlepiej daj maluszkowi palec i wtedy poczujesz czy ząbki idą.
Majka też ćwiczy siadanie i ja jej nie utrudniam tego, a czasem wręc sama ją biorę za rączki i jak ona chce to się podnosi (najczęściej robie tak jak kupki nie robi 2 dzień to ćwiczy brzuszek przy okazji i kupka jest zaraz :))
Czesc dziewczyny,

moja Nataszka (dzis konczy 3 miesiąc) tez strasznie pcha rączki do buzi, ale nie slini sie jakos nadzwyczajnie. Nie chce wtedy jesc ani pic, tylko te rece do buzi non stop...
ale ona ma dopiero 3 miesiace i byla wczesniaczkiem, wiec ma suma sumarum dopiero 2 miesiace ...
Czyzby juz zabkowala? Pod palcem jeszcze nic nie czuję...

A co do marudzenia, to nie zapeszając - mam chyba złote dziecko, jest bardzo pogodna, i dopiero teraz przesypia od 23.00 do 6.00. Kolki jej przechodza i sa teraz jedynie sporadyczne, poza tym usmiecha sie od ucha do ucha, grucha i odkrywa świat :)

Dodoam, ze karmie Natasze od 5 dnia jej zycia butelką, nie chciałam żeby moj szkrab denerwowal sie przy jedzeniu, do tego doszły problemiki z piersiami i nie załuje tej decyzji, młoda jest spokojna, odpręzona, pogodna i nie marudzi z byle powodu :)

Aha, a jak wam dziewczyny idzie z powracaniem do FORMY? Nie wiem, jak sie pozbyc małego "maciusia"... jakies 4kg i wroce do wagi sprzed ciązy.

Sciskam wszystkie ropakowane brzuchatki :)
Ale Wam zazdroszcze z tym spaniem waszych pociech. Moja nie spi dluzej niz 4 godz potem 2 godz a juz o 6-7 pobudka na calego, juz na rzesach chodze bo mezulek w morzu:(
Jesli chodzi o wage...to waze juz 2 kg mniej niz przed ciaza...
Pozdrawiam

Czy wiecie może jakie sa mniej więcej ceny sukienek do chrztu w Akpolu? I czy buciki też tam mają? Za troszke ponad tydzien chrzciny a ja nie mam ubranka dla małej :( Chciałam dziś podjechać do akpolu ale nie wiem czy warto, a jak mam jechać na marne w tych korkach to bez sensu.
Sanszajn nie martw sie moja śpi podobnie;) tylko że ja karmie ją na leżąco i tym sposobem przesypiam cala noc, cycka dostanie i spimy dalej:)
A wasze maluchy maja ciemieniuche??
Ja walcze z nią już miesiąc smarowlam glowke oliwką, olejuszką, parafiną ciekla i nic nie pomaga bo dalej ma moze troszke mniej ale ma
A wage mam z przed ciązy ale jem za dwie osoby ostatnio!! Nie wiem skad ten apetyt ale jak tak dalej pojdzie to wroce do wagi ale w ciazy hehe:)
madzia na ciemieniuch znam dwa doskonałe środki
aa krem na ciemieniuchę z serii mama i ja
a Johnson baby szampon
obydwa sposoby sprawdzone aa używała moja przyjaciółka a szampon jonson moja bratowa

Jagoda dzięki za rade napewno spróbuje tych środków !!
Slonko, napewno nie ma sensu jechac do sklepiku tego swietego w gdansku gl., maja tam piekne rzeczy, ale nie ubranka dla naszych dzieciatek. zagotowaly by sie w kosciele w czyms takim.
tez sie zastanawiam nad akpolem i tez mi nie podrodze.
my mamy sukieneczke jak narazie, ale boje sie, ze za 1,5 tyg moze byc juz za mala ;/ dlatego z niecierpliwoscia rozgladam sie za kompletem.
No Moj mały juz od około miesiaca pcha raczki i sie slini ale nie placze czasem marudzi,ale nic niewidac.

Niewiem ktora z Was ale wiem ze bylo pisane chodzi na basen z malenstwem,chcialbym sie cos wiecej dowiedziec

Ja do wagi sprzed ciazy juz 2 miesiace temu wrocilam ale brzuszek taki sflaczały jest :/
Oto nowy watek

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=177809&c=1&k=16
No właśnie do głównego do tego sklepiku to już mi w ogólne nie po drodze. Wczoraj miałam jechać do Akpolu ale nie wyszło więc może dziś mi sie uda. Chcę jeszcze zobaczyć czy może jakieś zwykłe sukieneczki białe są w H&M czy 5-10-15. Znalazłam jedna fajną sukieneczkę typowo na chrzest na allegro ale właśnie boję się że małej będzie w niej za ciepło i nie wygodnie.
jagoda ja place 29zl za Enfamil- ale Enfamil HA Digest. Czy taki sam kupuje ta twoja znajoma?? Jak tak to zapytaj w kórekj aptece, plisss:)

Madzia na ciemieniuszkę- a była u nas OGROMNIASTA !!!!!!!!!!!!!! zastosowałam specyfik o nazwie SEBODERM- koszt ok 27zł ale naprawde skuteczny. Dobra tez jest mustella ale jest znacznie drozsza. Ja po posmarowaniu główki boryskowi 1 raz od razu byl efekt- mialam resztke od kolezanki, jak pomkoglo popedzilam do apteki i zakupilam i teraz czasem tez mu smaruje.

My juz w Gdansku :)

Słonko a czy twoja niunia juz ma ząbki czy dopiero je czuc?

My chrzest mamy 18 wrzesnia w moich rodzinnych stronach bo nie mialabym jak pomiescic chrzestnych i ich rodzin bo oni wlasnie sa z mojego rodzinnego miasta, a na hotel nie bede wydawac kasy. Bedzie taniej jak my tam pojedziemy :D Ale ze mnie sknera hehe.

Ubranko mam w sumie ale nei jest ono typowo na chrzciny, mam granatowe ladne spodnie, ladna bluzeczka z kolnierzykiem i marynarski sweterek i mysle ze bedzie ok. Przeciez ubranko to nic tylko szmatki na 1 raz te na chrzciny a tak wykorzystamy je kilka razy :)

Buziakolki dkla Was wszystkich!!!

Jak dobrze jest w domku..... :D
Nikogo tu dzisiaj nie bylo??:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry