Widok

Styczniowe mamy 2010 cz.12

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nowa lista :)

Kasia31 - 28 grudnia - dziewczynka Amelka :)
Kasandra 31 grudnia dziewczynka Kasieńka :)
Mnisia 3-4 styczeń - dziewczynka :)
Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Curly 4styczeń - chłopiec :) Krzyś???
Gosiak 7 stycznia - chłopiec Alex :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :) Rafałek :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :) Michałek :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :) - Franek
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec :) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Marta- 25styczeń-chłopiec :) Tymoteusz
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :)
Weronka - 2 luty - dziewczynka :) - Zosia

Wpisałam siebie na grudzień i powoli muszę przywyknąć do myśli, że znam datę porodu :)

Czy któraś z Was chodzi do dr. Łukasiuk ?? Bo to ten lekarz wczoraj mnie przyjmował na IP i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gosia, ja będę w weekend w C&A dam Ci znać czy są jeszcze te tuniki po 50zł. naprawdę bardzo ładne były.
No właśnie podłączam się pod pytanie. Odpis urodzenia to z urzędu ?? Bo kurczę będę chciała jak najszybciej wszystko do ZUS dostarczyć, zeby kase dostawać.

Jutro idę na imprezę firmową ( tzn. pojadę na chwilę przywitać się ) i przy okazji dowiem się co i jak z tymi wszystkimi dokumentami.

Co do laktatora, polecam medela elektroniczny. Można w fajnej cenie dostac używany na allegro. Ja taki właśnie kupiłam i sporo dziewczyn od nas z forum też :)
A ja miałam medelę elektroniczną i kupiłam ręcznego Tommee Tippee. Medelą w ciągu 20 minut ściągałam po 50 ml mleka, a ręcznym w ciągu 10 min po 120 ml. Czasem ponoć tak jest, że ręczny szybciej ściąga .
Kasia, to faktycznie super. Mi z ręcznego nic nie chciało lecieć, teraz mam nadzieję, ze elektryczna posłuży mi w razie czego
W listopadowych mamusiach piszą, że porody rodzinne i odwiedziny zostały odwołane.
Wiem, że to przerażenie dla ciężarówek, ale uważam, że dobrze, to przecież dla bezpieczeństwa Naszego i Maleństw
O matko!!!Rodzinne odwołane???!!!!
I co ja teraz zrobie? ;))
Oki,to czekam na info Kasik:))
Laktator to właśnie sobie na allegro zamówiłam,ręczny :)

Ponawiam pytanie:
Dziewczyny jak ma wyglądać koszula do porodu i gdzie można taką kupić?
Kozula do samego porodu może Gosiu nie wyglądać :P Możesz nawet wziąć koszulke męża :)
Później juz po wszystkim to takie najlepsze z rozcięciem na cycka ;)
Ja do porodu mam ( jeszcze bratowa nie przywiozła ) ;) koszulę z rynku za 30zł.
Drugą juz po porodzie mam lepszą, ale to od rodziców dostałam i ona nie ma rozcięcia tylko guziczki przy szyi :)
No to coś tam znajdę:))

Ale ja się zaczynam bać!!Jeszcze te odwołane porody rodzinne....
Masakra.....
Dlaczego ta grypa musiała akurat teraz zbierać plony?nie mogła poczekać do przyszłego roku?? ;))
Gosiu, ja to mam nadzieję, że to minie za tydzień dwa, bo mam dość słuchania o unikaniu skupisk ludzi itd.
Zbliżają się święta, musimy iść do sklepów :/
Możesz mieć najzwyklejsza koszulę nocną. Ja swoją doprałam bez problemu i teraz też jej użyję.
Z koszulką męża nie ryzykowałabym, bo na sali porodowej leży się jakieś 2 godziny i tak głupio w takiej krótkiej leżeć.

Tak z mojego doświadczenia ( tylko, że po porodzie leżałam 7 dni przez paciorkowca) to trzeba mieć kilka tych koszul. Po samym porodzie to chyba 3 razy zmieniałam ,bo tak bardzo krwawiłam.

Jejku, cały poród mi się przypomniał, a starałam się o tym nie myśleć :-))).

Serio, to nie jest tak źle, da się przeżyć.

co do szpitala na Zaspie to faktycznie tak jest, że ogólnie wprowadzili zakaz odwiedzin,mówili to dziś w Panoramie.No ale to dla dobra obu stron,myślę że to nie potrwa długo tylko teraz przy tej panice z grypą,a za parę tygodni rozejdzie się i będzie normalnie.
Gosiu co do piżamek to kupisz je w każdym piżamkowym sklepie,są specjalne koszule typu z dwoma rozcięciami w okolicach piersi albo na guziczki albo tylko na zakładki tak by cała pierś nie wychodziła i można było dyskretnie karmić lub można się zaopatrzyć w zwykłą koszulę z rozcięciem i guzikami po środku i też będzie dobrze ;) spory wybór masz na allegro,ja akurat swoją kupiłam typowo do karmmienia w sklepie piżamkowym za 30zł.A do porodu to zwykła koszula może być nawet t-shirt dłuższy.
czesc Dziewczyny!! No a ja sie dzis w koncu wybralam na zakupy - no i mam kilka butelek, pogrzewacz, koctk babyono;). Kupilam jeszcze wklady poporodowe:) Takie troche od sasa do lasa te zakupy, ale chcialam Was podpytac co do poscieli - bedziemy mieli lozeczko 120/60. Jaki rozmiar poscieli kupowalyscie do takich lozeczek?? Bo ja dzis troche zglupialam:(:(...

Acha - Curly i Gosiak - jak bedziecie szly do wojewodzkiego to dajcie znac, tez chce pojsc na to spotkanie... jak juz odwolaja zakaz naturalnie..
Pati,ja napewno będę głośno "pisała" że się wybieram,napewno zauwarzysz:)) Tylko myśle że najpierw zadzwonie do szpitala żeby zorientować się jak to wygląda z tą "kwarantanną"

Ja zostawiłam zakupy łóżeczka,pościeli,wanienki itd Jackowi i teściowej.Nie pozwalają mi z domu wychodzić,ale jak tu wysiedzieć całymi dniami na tyłku? (podziwiam nasza styczniówkę za wytrwałość)

Ja wkłady poporodowe kupiłam na alegro,majtki jednorazowe również.Teraz tylko czekam aż mi to wszystko prześlą.Kupiłam też jedna koszulę poporodową i zamomęt rozejrze się za jeszcze jedna

Czas nas juz goni.....Co niektórym to tylko miesiąc został...
a co do formalnosci już jak nasze dzidzie będą z nami to wygląda to w skrócie tak:

- dziecko trzeba zarejestrować - idziemy z wypisem ze szpitala do USC w ciągu 14 dni i tam dostajemy akt urodzenia.
- W UM składamy wniosek o nadanie PESEL a w niektórych urzędach odrazu w USC przy okazji aktu urodz.(na pesel czekamy ok.30dni).
- Książeczkę RUM dla dziecka wyrabia się dopiero po otrzymaniu PESELA - do czasu otrzymania peselu wszystkie recepty zapisuje się w książeczkę mamy, tak więc dobrze wcześniej przygotować sobie nowe druki.
- Z aktem urodzenia oraz wnioskiem o macierz.idziemy do siebie do pracy, żeby zacząć dostawać macierzyński.
- u pracodawcy należy również zgłosić dziecko do ubezpiecz.zdrowotnego czyli kadrowa wypełni ZCNA jeśli dzidzia ma byc ubezpieczona przy mamie, a jeśli przy tacie (bo np.mama nie pracuje) to oczywiście ten fakt tata zgłasza u siebie w firmie oraz również u pracodawcy możemy wyrobić odrazu legitymację dla członka rodziny.
- Z aktem urodz., z dowodem os. oraz po nowych przepisach z zaświadcz.prowadzenia ciąży u ginekologa od przynajmniej 10tyg. idziemy do MOPSu i dam dostajemy becikowe :)
- Jeśli jesteśmy ubezpieczone prywatnie, to zakład ubezpieczeniowy wypłaca też świadczenie za urodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia.

Uffff ..end.. ;)))

Kiti a jeśli z Jackiem nie mamy jeszcze ślubu(nie wiemy czy do narodzin uda nam się wziąść),będą robili problemy w urzędach jeśli to on by wszystko załatwiał?
o Kitkat super spis
:)

a ksiazeczki RUM zalatwcie poki macie brzuszki. ja ostatnio tam polazlam i byla kolejka na 30-40 minut stania a ja wlazlam bez z racji Rafcia :)
wiec wykorzystajcie brzuszki póki są. a i ja poprosiłam o wiecej tych druków i dostałam 2 sztuki :) lepiej miec wiecej wlasnie z racji recept dla maluchów :)

Ale czy do książeczki rum nie trzeba miec nr ubezpieczenia?czy wystarczy mój?

Zasypie was tu dzisiaj pytaniami:))
hmm z tego co wiem to w każdym urzędzie inaczej praktykują,bo w jednym wystarczy twoje upoważnienie do załatwienia wszelkich formalności a w innym robią problem i może to być tylko osoba z rodziny,tak więc Gosiu będziesz musiała sama przedzwonić do swojego urzędu i się dowiedzieć.
a co do wyrobienia książeczki RUM dla dzidzi potrzebny jest jej Pesel a oni w swoim systemie już wszystko powinni mieć i innych danych nie potrzebują - ale niewiem czy dokładnie o to pytasz,czy dobrze zrozumiałam pytanko :))

image
Hejka:)

Oj z tą okropną grypą.mam nadzieję że zanim my zaczniemy się rozpakowywać to ta cała afera się skończy. Bo nie wyobrażam sobie rodzić bez Andrzeja-chociaż on tak się boi że pewnie byłoby mu to na rękę:)) No właśnie dziewczęta ćzy wasi partnerzy boją sie rodzinnego?Czy chętnie idą?Bo mój A.to jest przerażony jak tylko o tym pomyśli i czasami po nocach spać nie może.Mówi że nie wie czy da radę.Ja mu mówię że ja też się boję ale wyjścia nie ma-trzeba urodzić:))

Nie pojechałam na zakupy do Akpolu bo tak ostzregają brzuchate że naprawdę sie przestraszyłam. Zostało mi allegro. Znalazałam jednego sprzedawcę który ma dużo artykułów-kosmetyki, pieluchy podkłady, kocyki,ręczniki itp.A za przesyłkę płacę tylko 13 zł.Na ksometykach nivea ma czasami 3zł mniej niż u mnie w najtańszej chemii.Pieluchy i kocyki też tanio. Także chyba nie będę czekać na odwołanie alarmu grypowego bo jeszcze urodzę i moje dzieciatko nie będzie miało nawet łóżeczka:)

Czy ktoś może tu wkleić tą listę-razem z rxzeczmi do szpitala? Albo wysłąć mi na maila: mnisia_@buziaczek.pl

Na laktator ciągle poluję bo niestety Larisa sprzedała komuś innemu, kto przede mną zdążył go zaklepać. A te ostatnie co licytowałam to dochodziły do 180zł plus przesyłka jeszcze więc dla mnie za drogo.Kurcze ludzie sami tak podbijają ceny że szok.Licytują nawet dwa dni przed i dlatego ta cena winduje w górę.

Szkoda dziewczynki że nie porobiłyście zdjęć.Ale mam nadzieję że nic straconego:)

Jechałąm dzis z Wejherowa a w Rumii mega korek bo otworzyli Galerię Rumia.Ludzie z balonikami chodzili:) Pwnie ceny na początku promocyjne.Ale bałąm się oczywiście takiego tłumu.

Co do oddychania to też mam z tym problemy.Czuję jakby mi ktoś na przeponę położył jakiś kamień:) Wkońcu jakis dwukilogramowy mi tam siedzi nie?:) Brzuch nadal obsypany i swędzący ale nie zamierzam się wybierać do lekarza bo przez tą grypę przychodnie całe przepełnione. Piję wapno,smaruję oliwka i musi przejść. Ale i tak mimo tych wszystkich dolegliwości uwielbiam być w ciąży:)) Mogłabym tak póltora roku chodzić.Już mi żal że niedługo to się skończy:(
Tez mam nadzieje że do czasu naszych porodów odwołaja zakaz porodow rodzinnych bo ja sama nie dam rady:P Juz mowilam mezowi ze trudno... Najwyzej bede rodzic w domu:P
Rafal chetnie sie ze mna wybiera jakos nie okazuje leku;-)
A listę rowniez poproszę na maila angel83-83@o2.pl
Jak wyrabiałam Ewie książeczkę RUM w zeszłym roku w Gdyni, to chcieli jeszcze jakieś zaświadczenia z zakładu pracy.
Znalazłam go na mojej poczcie, więc mogę chętnym wysłać - nie wiem jednak czy jest aktualny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry