Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.1

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
2.01 Matyldaa
3.01 mary_25
3-7.01 Jadzia
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83
16.01 piegosek
17.01 redlaw
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
Justyna47

*** LUTY ***
iva:)
3.02 Demonix
3.02 marynial
5.02 Monia Er
8.02 Aleafera
skorupka76
13.02 Tola
14.02Adrienne
14.02 ssabinka
23.02 kamcia01
martus_pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
brr.. powodzenia ;) bedzie dobrze, dasz rade!
trzymajcie za mnie jutro kciuki bo mam cholerna glukoze 50 na szczescie moge wypic w domu :P juz jak pomysle o niej to niedobrze mi sie robi ;p
udalo mi sie dzis wcisnac na wizyte, bo juz sie niepokoilam... jakos tak, jak za dlugo nie jestem, to sie stresuje, czy aby na pewno wszystko ok., a juz nie bylam okazalo sie poltora m-ca... to moj 20tc, wiec i usg b. dokladne! wszystko w porzadku!! no i plec na 100% juz widac ;) u mnie bedzie DZIEWCZYNKA!
dziewczyny co do kombinezonow, to warto miec 2, chociazby tylko na przebranie, wtedy jeden mozna mniejszy, a drugi wiekszy i generalnie problem rozwiazany, a jesli z tego zdarzy wyrosnac, to cos uzywanego juz dokupic pod koniec zimy!
mi sprawdzily sie Aventy, bo akurat sporo gadzetow pozniej ze soba pasuje, czy uchwyty do butelek, czy jakies zatyczki, jakos pamietam, ze w sumie suma, sumarum uzywalam Aventa! a z wielu wyprobowanych smokow najlepiej sprawdzily sie Nuby
Ja się raczej nastawiam na karmienie piersią, ale fakt - jedna butelka i jakieś mleko małe się pewnie przyda na wszelki wypadek. Ja miałam Avent i było ok. Ale na to wszystko i tak jeszcze czas, mi się na razie nie chce jeszcze ;)
A co do tych kombinezonów to rzeczywiście ja też już zaczęłam szukać, bo to akurat szybko schodzi zawsze. Ale zastanawiam się czy 68 to nie jest za dużo jednak? Jakoś mi się wydaje że to tak na 3-4 miesiące jest, a to przecież już kwiecień będzie to nie trzeba aż takiego zimowego... Ja myślałam żeby tak 62 kupić zimowy i ewentualnie 68 taki cieńszy polarkowy.
Hej dziewczyny!

Dziś byłam prywatnie u mojej poprzedniej gin. i już do końca będę do niej chodzić, poszłam się upewnić co tam z moją szyjką i okazało się że wszystko w normie i coś tak czułam że ta na NFZ za bardzo się sugerowała poprzednią ciążą i w ogóle nie wzbudzała zaufania. Teraz młodyczłowieczek została przebadany wzdłuż i szerz i ma wszystko oki :-) i prawie na 100% będzie chłopak :-) wkońcu jestem bardzo spokojna bo doktor ma naprawdę super sprzęt i wszystko robi na miejscu i dodatkowo jest endokrynologiem więc pod tym względem też jestem badana.

Co do butelek to zakupię 1 małą TT a smoczek http://www.sklep.chicco.pl/Produkty/Akcesoria_do_karmienia/Smoczki/371-Smoczek_fizjologiczny_kauczukowy_Physio_Soft_4m%2B.html
choć poprzednio synek był bezsmokowy i mam nadzieję, że tym razem też tak będzie. A kombinezon będę musiała zakupić ale jeszcze się nie rozglądałam i chyba poczekam na zimowe soldy :-)
calma medeli odradzam naprawde zbedny wydatek ta butelka jest tak dziwnie skonstruowana ze moj maly nie wiedzial jak z tego pic ogolnie jak dziecko nie pociagnie to nawet kropla nie wyleci i ma taka wielka dziure w smoczku nie kropelke jak w innych tylko prawie na caosci tego wydluzonego smoczka jest taki wielki otwor niby nam ja na szkole rodzenia polecili i ja w pierwszych dwoch tyg to chyba ze 3 czy 4 rodzaje kupilam zeby tylko maly chcial pic ale ta butla to byla porazka 60zl do kosza.

w hm widzialam tez takie legginsy jakby z malym pasem takim na krzyz szare czy grafit bardziej mialam je kupic ale 80zl i bym musiala skracac jeszcze to juz sobie darowalam. ale lezaly fajnie.

co do kombinezonow wiadomo zima troche trwa lepszy troche wiekszy niz za maly.
Madzia mam bardzo podobny też 68 i tez biały, tym, że ja go dostałam z prezencie:)
trochę ubranek mamy od bratowej, kilka kupiłam w super cenie w sh na wagę, bo akurat kilka małych body było z długim rękawkiem i mi się udało:) ale jeszcze sporo przed nami, we wrześniu jeden weekend chcemy na cześć wyprawki przeznaczyć i pojeżdzić i kupić łóżeczko komodę te wszystkie mniejsze akcesoria, jak smoczki, butelki, nakładaki laktacyjne i inne takie, żeby to już spokojnie sobie czekało

a dzięki za cynk do tych ubrań na Hali, faktycznie w H&M mama mają słaby wybór, choć ja akurat dzinsy mam tam od nich normlane- w sensie zwężane u dołu- tzw rurki, bo akurat taki fason lubię:) ale te pasy mają tak wielkie, że musze właśnie kombinowac, teraz na zimę przydałaby mi się jeszcze jedna para np. czarnych albo ciemnoszarych to musze tam podejść na halę do tego sklepu

a za wejście na oddział na szkole rodzenia u p. Guć co się dodaktowo płaci? kurcze ja myślałam, że to już w cenie jest, choć 20 zł to też nie majątekw zasadzie, no nic chyba i tak się wybiorę do niej, bo tylko o niej narazie słyszałam, że sa odiwedziny na oddziale w ramach szkoły rodzenia, chyba, że możecie polecić inne szkoły rodzenia w Gdyni?

image
My mielismy butelki tt avent i lovi wszystkie mu pasowaly smoczki tak samo, a teraz mysle o tych

http://allegro.pl/mambaby-zestaw-startowy-idealny-na-prezent-gratisy-i2585633158.html

Jeszcze takie biale sa http://allegro.pl/mambaby-butelka-antykolkowa-anticolic-160ml-nowosc-i2591527548.html

Lub
http://allegro.pl/medela-calma-butelka-smoczek-gratisy-sklep-wawa-i2563369434.html

Co do kosmetykow to mam znajoma w szpialu i dostalismy sporo masc posladkowej bardzo dlugo z niej korzystalismy a jak sie skonczyla to sudocrem. Do kapieli mielismy nivea i bylo ok, a po smarowalismy Taka jakby oliwka ze szpiala bo tez ja dostalismy( zapomńialam jak to sie nazywa) a pozniej oliwka jak byl troszke wiekszy.
Ja juz wole wiekszy niz pozniej zamaly zeby byl ;P a rodze pod koniec grudnia to akurat na zime bedzie :)
ja mialam z mlodym avent i mimo ze na poczatku pociagnal potem odrzucil i tylko i wylaczne pociagnal MAM.
kosmetyki mialam nivea polecily mi kolezanki i tez sie w ogole nie sprawdzily bo uczulily mlodego od razu:(
polecam kupic oilatum, balneum lub emolium i do tego balsam z tej seri cos na odparzenia i nic wiecej no jakies waciki do mycia buzki.
zadne inne sie lepiej na poczatek nie sprawdza takie moje zdanie.
zadnych zasypek, oliwek itp.
a i jakis krem do buzki na zime b wiadomo zima bedzie:))mrozno.to mozna kupic na ostatni moment.
ja nie kupuje tym razem butli ewentualnie jedna szt mauska bo poprzednio byly problemy z karmieniem na poczatku. smoczka za to nie kupuje i tak nam sie nie sprawdzil.
a kombinezon tez mam bialy z misiem po mlodym 68 pewnie dzidzia sie utopi na poczatku ale nie mam zamiaru kupowac drugiego poza tym mam jeszcze mniejszy polarowy w razie czego.
niby zostaly nam same pitoly do kupna nie liczac wozka a pewnie i tak z 500zl wydamy chyba ze bedzie dziewczynka to ciut wiecej bo kilka pajacow czy body by sie przydalo w rozu lub fiolecie:))
Z tego co wiem to Akpol jest dystrybutorem Tommee Tipee w Polsce więc teortycznie tam powinno być najtaniej.
Nie mam zamiar używać butelek, ale z tego co się orientuje to produkty TT są bardzo dobrej jakości :)
Ja kupuje chyba wszystko tommee tippee,bede zamawiala na allegro bo tam najtaniej.A kosmetyki jakie polecacie dla dziecka?
dziewczyny jakie smoczki i butelki polecacie ;) dzisiaj zrobilam pierwszy zakup i kupilam kombinezonik na zime roz 68 o taki http://esklep-dla-dzieci.pl/pl/p/Mothercare-kombinezon-bialy-68/479
u mnie wtedy na odwrót druga ciąża mniejsza bo ja mniejsza o dobre 5-6kg na tym samym etapie co z mlodym.
ja w hm wypatrzylam rurki takie jakby 7/8 i super leza i akurat byly drogie bo 130zl ale drugie juz za80zl wiec luz. wolalabym uzywane ale takie to trzeba mierzyc wiec juz kuplam co bylo na miejscu najwyzej potem sprzedam dalej.
Dzieki Jadzia pewnie się tam wybiore bo z kupowaniem ubran na allegro nie mam dobrych doświadczeń :) Jeśli chodzi o H&M to ceny są jeszcze znośne tylko że prócz dżinsów nie mają zbytniego wyboru, a najlepiej jak sie ma czas i sily pochodzić po sklepach z odzieżą używaną ja przypadkowo kupiłam sobie spodnie H&M za 15 zł jak nówka a dzień wcześniej te same mierzyłam w sklepie za 130 zł :)
Ja mieszcze sie w normalne ciuszki ale mam tez ciazowe z poprzedniej ale i tak najwyodniej mi w leginsach:)

Co do boli to ja czuje albo ucisk albo jakby takie pchanie na dol a pojawia sie jak za duzo chodze stoje itp, doteo jak w dzien nie poleze chociaz godzinki to boli mnie glowa:(

A co do wagi to nadal mam 0 albo nawet na minusie nic nie podskoczyla a brzuszek widac:) ale zaczynam z 2 czy 3 kg wiecej niz poprzednio. Z filipem tez dopiero pozniej rosla mi waga:) w 22 tyg dopiero 2 kg mysle ze teraz bedzie podobnie.

A z jedzeniem u mnie roznie:( mam mniej apetytu szczegolnie na mieso obiadow mi sie nie chce robic a kawy naal nie moge pic:(
Ja też się nasłuchałam, że druga ciąża "łatwiejsza", poród "łatwiejszy", a dziecko "większe".

Życzyłabym sobie, żeby wszystko było "łatwiejsze" ale większego dziecka to już nie wycisnę :P

Jeżeli chodzi o wagę to w tym samym okresie przytyłam 6-7 kg więcej niż teraz, ale same dziecko waży więcej (mam usg z dokładnie tego samego dnia ciąży) i przy usg kobieta powiedziała, że jeśli w tym okresie waży więcej niż poprzednie to można się spodziewać, że urodzi się większe.
Super! Tylko kto wyciśnie 4500 kg ?
Co do ubrań to w pasażu handlowym przy dworcu we Wrzeszczu są fajne ubrania ciążowe, masę rzeczy tam kupiłam w pierwszej ciąży. Z cenami bywa różnie ale teraz są jeszcze wyprzedaże, więc warto zajrzeć. W Alfie jest też podobny sklep ale wg. mnie droższy. Poza tym w Gdyni na hali targowej (na nowszej części w tzw. podziemiu) jest boks z odzieżą ciążową i na pewno jakieś w miarę eleganckie spodnie da się znaleźć.
Co do szkoły rodzenia p. Guć to ja mam zgoła odmienne zdanie - byłam, uczestniczyłam i nikomu nie polecam. Zajęcia prowadzone tylko w formie wykładu wiecznie przedłużanego zresztą jakimiś anegdotami i bzdetami, dostępne dla nieokreślonej liczby osób / par więc tłok, duchota, do tego żadnych materiałów, gratisów i innych rzeczy ogólnie dostępnych w SR, no a pobranie 20 zł za odwiedziny na oddziale porodowym w gdyńskim szpitalu, gdzie można w sprzyjających warunkach spokojnie wejść z ulicy za zgodą kogoś z personelu, to już w ogóle żenada.
Ja w pierwszej ciąży też nie znałam zupełnie takich bóli, nic mi nigdy nie było, dopiero teraz.
A z tym magezem to mi lekarz tłumaczył, że on odpowiada za skurcze mięśni, a że w połowie ciąży są one raczej niewskazane to trzeba go wypłukać z organizmu właśnie tym potasem, żeby skurczy było jak najmniej... Trochę to dziwne dla mnie było, bo zazwyczaj magnez to się przyjmuje, a nie wypłukuje, ale tak zrozumiałam.

Co do ciuchów ciążowych - to ja już od dawna takie noszę, bo niestety mam już 7 kilo na plusie (o 2 więcej niż na tym samym etapie w poprzedniej ciąży), więc chyba to prawda że druga ciąża jest większa... Ale nadal ten pas sobie często zaginam na pół, bo nie lubię aż tak do góry.

Jeśli chodzi o marki ciuchów ciążowych to ja akurat H&M nie lubię, bo dla mnie te dżinsy są jakieś takie staromodne, jakieś wielkie proste kieszenie, a do tego proste albo wręcz rozszerzane nogawki... jakoś mi to nie pasuje, zwłaszcza że kosztuje zazwyczaj po 160 zł...

Ja kupuję ciuchy w takim małym sklepiku na dolnej hali w Gdyni - trochę ciężko go znaleźć, bo właśnie trzeba po schodach zejść i iść na sam koniec - box nr 326 jak coś. Mają tam ciuchy takich firma jak Branco, Windstar, Sawana - mniej znane, ale mi się dużo bardziej podobają, no i są choć troszkę tańsze - dżinsy ostatnio za 130 zł kupiłam, mają fajne marszczone kieszenie z tyłu i zwężane nogawki tak jak lubię, więc ogólnie naprawdę wyglądają jak zwykłe spodnie.
No i mają tam też duży wybór takich spodni eleganckich (w sensie materiałowych) do pracy, też kupowałam, ale już nie pamiętam za ile.
Jedyny minus to troszkę obsługa, bo ja trafiłam akurat na zastępstwo - była jakaś starsza pani, która mało się znała, ale byłam z siostrą więc poradziłyśmy sobie :) nie wiem jak jest na codzień, mam nadzieję że lepiej...
Ja wszystkim polecam sklep Ka-mama we Wrzeszczu. Duży wybór i miła obsługa. Sama muszę się tam w końcu wybrać.
Mają też drugi sklep w Gdańsku.
http://www.kamama.pl/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry