Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE 2009 CZ.44 :-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

"DWUPAKI":

Grudzień 2009:

15.12: Gosina7
25.12: kiccek - dziewczynka ZUZIA - szpital Wojewódzki
28.12: Kasia31 - dziewczynka AMELKA

"ROZPAKOWANE":
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp.12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp.29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp.14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp.11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Zaspa ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp.24.12
medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp.5.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g,55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Mała ciężarówka 25.12- MAJA-4.025,55cm,szpital Kliniczna->ptp.22.12

"NIEAKTYWNE":
3.11: sfw
7.11: Asia_ce - chłopiec
18.11: madziara2111 – dziewczynka
2.12: Asiak - dziewczynka ZUZIA
21.12: Ivi
27.12: Rimini
28.12: anielkowamama - dziewczynka
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
warbuziaczku nasza parafia jest w redzie sw. antoniego jak bedziesz miala jakies klopoty uderzaj tu smiało :)
my juz po chrzcie poszło szybko i bezbolesnie :)

dziewczyny co to za przepis na muffinki od boogosi bo chyba przegapiłam i nie wiem gdzie szukać :)

a powiedzcie mi czy wszystkie macie taki problem z mleczkiem ze musicie dokarmiac maluszki, czy któraś z mam ma tyle mlesia ze wystarcza tak jak u nas, bo jak czytam Wasze posty to wydaje mi sie ze wiekszość ma problemy z laktacją i zastanawiam sie od czego to zależy :/
a i mojej małej tez łuszczy sie skórka na stópkach i kupiłam parafine w aptece jakiś czas temu tylko powiedzcie mi czy to paskudztwo (tzn. parafina) u Was tez tak dziwnie "śmierdzi" bo jak tego powąchałam zawachałam sie z użyciem :/
To nie ode mnie przepis na muffinki :) Ale jak napiszecie to chętnie też upiekę :))
U mnie Jasiek też śpi z nami a w dzień w koszyku mothercare wiklinowym. Też się boję że nie będzie chciał do łóżeczka, ale teraz na to nie ma szans.
Od kilku dni ma jazdy w nocy że się rozbudza i płacze sama nie wiem dlaczego, podaje cyca - po minucie mu się nudzi, noszę po minucie nuda i znowu płacz i tak w kółko i godzina-2 schodzi, potem jakoś zasypia ale nie wiem co mu jest :/
U nas też z główki schodzi, będę smarowała oliwką i wyczeszę, może pomoże. Schodziła z czółka i stópek, ale kąpiemy w oilatum soft i pomaga chyba a na czółko smaruję kremem oilatum i też troszkę pomaga.
Ja też chyba miałam baby bluesa. Z karmieniem najbardziej. Bolały mnie tak cycki że przy każdym przystawieniu ryczałam z bólu.
Dokarmiałam Nanem jak miał 2 tygodnie, ale miał straszne zatwardzenia, więc ściagałam swoje mleko i podawałam z butelki a jak nie starczało to Nan. Teraz są dni że starcza mojego (a Jasiek zżera 800-900 na dobę) a jak nie starcza to jeden, max 2 posiłki to Nan, ale ma zatwardzenia dalej po nim i staram się mocno żeby mojego starczało i póki co w ciągu 2 tyg chyba 3 razy tylko Nana podałam.
Ja miałam podobno rozpuszczalne szwy, ale dalej mam tam supełek i wkurzam się bo to już 6 tyg nam minęło w niedzielę :/ Na wizytę u gin idę jakoś w styczniu, krwawić już nie krwawię, chociaż czasami na wkładce coś tam się pojawi. A jak to jest z okresem? Czy jak się karmi to nie ma?
Bo nie wiem czego i kiedy się spodziewać :)

W środę mamy szczepienia i chyba się decydujemy na 6w1 i pneumokoki na pewno i rota chyba też. Trochę mnie cena przeraża bo jednorazowo wychodzi 820 ale chyba zaszczepimy.
Alime ja karmie tylko cyckiem cały czas nic wiecej jej nie daje zadnych herbatek, wody nic tylko cyc i wszysstko jak na razie jest ok. I z jedzeniem tez za bardzo nie przebieram jem wszystko tylko rozsądnie!!
Ostatnio zauważyłam ze jakies te moje cycki mieksze niz zwykle i mala zjadała jednego i drugim musiałam poprawic, wystraszyłam sie ze mam mało mleka i wypiłam kilka bawarek, miedzy karmieniami sciagnełam dodatkowo mleko i znowu jest wszystko ok i najada sie Wercia ładnie jednym cyckiem :-) i tak karmie sobie na zmiane raz jednym raz drugim :-) Oby tak miło i przyjemnie było jak najdłuzej!!!!!!!!!!

image
my też dokarmiamy, najpierw było Bebiko, a teraz mieniliśmy na Bebilon comfort,
kupki u nas są co 2 dzień;( i stękanie przez cały czas..., ale brzuszek miękki

pokarmu mam na karmienie tylko dwa razy dziennie, raz w dzień i raz w nocy... a chciałam do pół roku... i tak wyszło;(

naszemu małemu też łuszczy sie skórka na rączkach i nóżkach, ale smarujemy oliwką i w końcu skończy się to kiedyś;) musi się złuszczyć...

ale pojawiła się taka kaszka bez koloru na czole i potówki na szyjce... buźkę przemywam przegotowaną wodą, w sypialni mam chłodno i mały śpi pod kocykiem, taki opatulony, ale ja osobiście zmarźlak jestem i ciągle wydaje mi się , że mu zimno...

dziewczyny, które są już po połogu, jak wyglądają wasze narządy kobiece? (ale poruszam temat...)
jak zaglądam sobie lusterkiem , to mam wrażenie, że jeszcze wszystko na zewnątrz mam, wyglądam TAM fatalnie, tak mi się wydaje... nie mam śladu po szyciu, jakiś supełek w środku wyczuwam, ale jakąś dużą tą moją pisię mam;(
zapisałam się do gin w przyszłym tygodniu i niech mi powie jak ten wizerunek poprawić... od paru dni ćwiczę tam mięśnie napinajac i liczę do 10, ale ciężko mi...
zmieni się to? pocieszcie mnie, może nie tylko mnie to interesuje?
Witam my też już w domku :)
Zuzka urodziła się 28.12 waga 3670g 56 cm. Poród SN wywoływany.
Trafiłam w pierwszy dzień świat na patologie ciąży z powodu słabego tętna płodu.
Kiccek - wielkie gratulacje i wszystkiego dobrego :)))

Lidia - odnośnie moich narządów kobiecych :) to ja żadnych zmian nie widzę u siebie sprzed i po porodzie. Ślad po szyciu jak trzeba się przypatrzeć, supełek jest leciutko w środku, ale generalnie tak miałam od samego porodu (tzn. odważyłam się "zajrzeć" gdzieś tydzień po porodzie i byłam mile zaskoczona:) ) no ale mój Jasiek był nieduży, więc chyba mocno mnie nie rozciągnął.
Natomiast jeszcze mam 6kg do przodu. W spodnie wchodzę, ale ciasne troszkę, w niektóre sukienki nie wchodzę. Mam 164 i przed ciążą ważyłam 48kg, a teraz niestety 54. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, tylko chciałabym w ciuchy wchodzić.
No i boję się jeszcze współżyć, natomiast kąpać w wanience to już 2 tyg temu spróbowałam :)
kiccek cudownieeeeee!! w koncu i my doczekalysmy...

rozbujalam laktacje chyba dzieki nakladkom aventa :):):)i druga kapiel mielismy,nie jest az tak ciezko kapac maluszka,ale te zabiegi pielegnacyjne trwaja jeszcze u nas długo.
gani mój mały też charczy strasznie, w szpitalu mi powiedzieli że to jest właśnie sapka, potem potwierdziła to pediatra i laryngolog. Do laryngologa poszliśmy bo pediatra chciała wykluczyć wiotkość krtani.

Sapka to obrzęk błony śluzowej noska bez wydzieliny, dziecko charczy tak jakby miało katar i zapchany nosek. Musi po prostu z tego wyrosnąć, ponoć mija po ukończeniu 1go roku życia.
Nawilżam powietrze, psikam Disne Mar, ostatnio nawet Sterimarem, jeżeli coś wyjdzie to fridą wyciągam. Z kropelkami to ponoć trzeba bardzo uważać bo mogą uszkodzić błonę śluzową noska.

aaa i laryngolog mi powiedziała że najlepiej mieć temperaturę poniżej 20st, ale ja ogrzewam kominkiem i nie jestem w stanie tak ustawić temp.
ile schudlyscie ??...miły temat:)ja od razu po porodzie tz dwa dni po 6 kg a teraz patrze juz 8:)kurde oby tak dalej
dziewczyny podajcie przepis na muffinki też chętnie zrobię :)))

Kicek gratulacje!!!!Witaj wśród rozpakowanych ;)

a kupki to spieram mydłem Dove, wiecie że całkiem dobrze je spiera :) potem oczywiście piorę normalnie w pralce i po kupkach ani śladu
kicek ja również gratuluę!

mi zostało nadal 6 kg i waga ani drgnie. wchodzę w jedne jeansy i nic więcej;(
kiccek, GRATUALCJE, czyli grudniowki juz rowniez rozpakowane,super, ze wywolanie zadzialalo...

ja mam imnus 5kg, od wagi wyjsciowej sprzed ciazy, a karmie bardzo malo piersia, tj Lidia, 2 karmienie dziennie to moj max, ale zawsze przed butla podaje cyc i Blanka ssie...aha tylko ja jeszcze 10kg chce schudnac, ale daje sobie okolo roku na to...
u mnie wszytkie narzady sa ok, ale ja mialam CC, blizna pieknie goi sie, tylko wysoko dosc mnie cieli i jest az 20cm, szwy rozpuszczalne i juz mysle o powrocie do wspolzycia, bo ja nawet nie byla w fazie partej itp,krwawienie prawie zaniklo...a wizyta u gin dopiero 05/02.
moja lala wlasnie drugi dzien kupki nie robila, ale slyszalam , ze tak moze stac sie czasami...
aha czy wasze dzieciaczki spia tak niespokojnie, moja sie wygina, wydaje odglosy itp, w szoku jestem ale obserwujac ja , nie widze cierpienia w tym itp...

dziewczyny, a wiecie może kiedy ginie ta ciemna kreska na brzuszku? do lata wolałabym, żeby zniknęła... ja już niczego nie pamiętam po pierwszym porodzie;) może to i lepiej;)

i chyba od Nowego Roku wprowadzę mega dietę, bo przecież w kwietniu zacznę sezon windsurfingowy i jak ja się rozbiorę i wyjdę w piance? ;;;)))
Iza, jeśli podajesz również modyfikowane, to kupki mogą być co kilka dni, mogą mieć różne kolory i konsystencje :) Swego czasu wgapiałam się w każdą kupkę, były zielone, żółte, pomarańczowe, jajecznice, troszkę rzadsze i plastelinki :) i o wszystko się wypytywałam :)

Lidka - ja mam dalej tą kreskę i też już mogłaby zniknąć :))
u nas nie ma roblemów z zasypianiem - spi i w lozeczku w soim pokoiku (w dzien) a w nocy kolo lóżka u nas w koszu wiklinowym,
do łóżka staram sie jej nie brac zeby własnie nie przyzwyczaic

warbuziaczek - no to super Milenka spi :-) tyle godzin :-))

betrisa - a ja własnie teraz w styczniu chcialam robic cytologie, a nie wiesz z jakich wzgledów czeka sie 3 m-ce?

Assik - mojej malej tez sie tak łuszczyła i nic nie pomoglo (oliwka czy emolium) po jakims czasie samo przeszło, a twoja jest jest jeszcze malutka i moim zdaniem tak ma prawo sie dziac

mala ciezarówka - a przez 1 dzien karmilam bebiko i na poczatku byly twarde kupki dzis juz sa lepsze, ale nie to co po bebilonie (rzadzsze kupki i po kilka dziennie), wiec zmieniamy jednak na bebilon 1, a co do herbatek to mojej bardzo pomagaja, tzn jak wypije wiecej to sobie popierdzi i jeszcze porzadna kupke zrobi :-)

kiccek - gratuluje :-) i wszystkiego dobrego dla córeczki i rodziców

a co do wagi to mimo ze nie karmie piersia to bardzo szybko mi zeszła waga do 48 kg (przed ciaza wazylam 53kg) i teraz cały czas ta waga sie utrzymuje, chociaz staram sie troszke utyc bo wszystkie spodnie sprzed ciazy mi wisza na udach i tyłku :-(
izulucha - moja tez czasami tak steka przez sen i sie prezy ale nie mam pojecia dlaczego, kupki robi ładne ....
a co do kupek to ja karmie tylko modyfikowanym mleczkiem i kupki sa raczej takie same (tzn rzadsze i zółte - no chyba ze przy bebiko to sa gorsze...)
oj przepraszam - faktycznie przepis był Pauli, a nie Bogosi (pokręciłam); a przepis przeklejem z 30 wątku:

Mufinki bananowo-czekoladowe

Składniki
na 12 sztuk

2 szklanki maki tortowej
0,5 szklanki cukru
sok z polowy cytryny
1 lyzeczka sody
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju lub stopionego masla
0,5 szklanki jogurtu owocowego nalepiej wanilowy lub bananowy
(ja dalam wisniowy i tez sa pyszne)
2duze lub 3 male dojrzale banany
1 jajko
0,5 tabliczki czekoladya

Tak jak w kazdych mufinkach wymieszac osobno skaldniki mokre (olej,jogurt,jajko,banany rozgniecione widelcem) i suche (make,cukier, proszek do pieczenia,sode).Do suchych wlac mokre skladniki i krotko wymieszac lyzka zeby sie polaczyly.nastepnie dodac posiekana czekolade.
Piec w pergaminowych papilotkach ok 20-25 minut w temperaturze 160°.Sprawdzac patyczkiem czy srodek jest suchy.

Mufinki sa pyszne, delikatne w smaku.Dzieki bananom i jogurtowi dlugo zachowuja swiezosc.
Jesli ktos lubi mozna do ciasta dodac 2 lyzki rumu lub pare kropel olejku rumowego.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry