Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 13

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-12-t253989,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-11-t252662,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-10-t250050,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-9-t246683,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-8-t244852,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-7-t242138,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-6-t240212,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-5-t238350,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - Coombe Women's Hospital - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11 - SYNEK Bartek
3.kamilka85 - 4.11 - CÓRECZKA Zuzia
4.biedronka24 - 5.11 - Royal Sussex Hospital - SYNEK
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
7.kasiaka - 11.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
8.ramona178 - 12.11 - CÓRECZKA
9.MamaMikołaja - 13.11 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Helenka
10.Wojtkowa29 - 18/21.11 - SYNEK
11.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
12.Lewcia - 21.11 - CÓRECZKA
13.Estopka - 22.11
14.aglow - 22.11 - Szpital Redłowo - SYNEK Antek
15.mrenda - 25.11 - Szpital Zaspa - SYNEK Mikołaj
16.Modzelka - 28.11
17.carlar - 28.11 - Szpital Puck albo Wejherowo - SYNEK Jaś
18.jodan - 29.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA

GRUDZIEŃ:

19.AGA111 - 1.12 - Szpital Wojewódzki Elbląg
20.kati:) - 2.12 - National Maternity Hospital - CÓRECZKA
21.gosia24 - 6.12 - Szpital Wejherowo - SYNEK
22.aniol184 - 11.12 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA
23.agusia85 - 12.12
24.Lysmonka - 13.12 - Szpital Wejherowo - SYNEK
25.ania13 - 18.12 - Szpital Zaspa - SYNEK
26.zanetucha83 - 24.12 - Szpital Lębork
27.Olcia529 - 26.12 - Szpital Kliniczna - SYNEK
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam w kolejnym naszym wątku:)
imageimage
Witam w nowym wątku.
Zanetucha, to jeden i ten sam lekarz - mistrz stylu, he he. Drzwi sobie powienien zamienić na obrotowe, tyle ma pacjentek, dlatego mam wrażenie, że ma lekką zlewkę :)
Mam nadzieję, że jest dobrym diagnostą, bo jakies zalety musi mieć...
A odpowiedzi co do położnej udzielono mi akurat w przychodni w Gdyni, gdzie nie skorzystałam z nachalnego namawiania mnie do zapisania się prywatnie do pani ginekolog.

Mrenda, zajrzałam na stronę Lidla, ciekawe czy jeszzce powtórzą te bodziaki. No właśnie o to mi chodzi, że ja jeszcze sobie nie potrafię wyobrazić ile maleństwo zdoła wybrudzić jednego dnia :)

Cieszę się, że nie jestem jedyna "zielona" na tym forum, a jesli ktoś ma chwilę czasu, żeby odpowiedzieć to jest mi miło :) nie ma jak konsultacja.

Wózek kosmiczny.

Mrenda, chyba się zdecyduje na Zaspę, to mamy szansę się spotkać na porodówce...:)
image
lewcia, jak sie wypytam o zaspe to napisze co i jak ok? a co do bodziakow to ja kupilam nie w lidlu tylko w realu i chyba jeszcze sa. a jaki masz termin wg usg? ten sam? ja mam na 2 grudnia.
wozek rzeczywiscie koszmarny.

image

image

image
witam w nowym,
ja jeszcze nic nie kupuje, chociaz jak bylam w sklepie i widzialam te różowe rzeczy to bardzo chcialam miec je wszystkie, ale mamy samochów w naprawie i dupa :(
pamietam ze z Piotusiem mialam ok. 10 pajacyków i wiekszosc rozmiar 56 i biedaczek sie w nich topił, po 6 dniach po porodzie trafiliśmy na Polanki i mama dokupowała mi mniejszą rozmiarówke. Wczesniej nie kupowalam mniejszych rozmiarów bo wszedzie pisali zeby tego nie robic bo dziecko szybko rosnie ale jemu było po prostu niewygodnie.
teraz wszedzie pisza ze drugie dziecko jest zawsze większe od pierwszego :)
image
image
Mrenda, Lewcia macie tu link do pogadanek ;) o szpitalu na Zaspie i o porodzie w nim.
Przed chwilą znalazłam, może się Wam przyda
http://forum.trojmiasto.pl/POROD-ZASPA-t126247,1,50.html
image
melduje się i ja
ps mam zamiar rodzić na Klinicznej , chociaż im bliżej porodu tym wolę rzadziej o tym mysleć - strach się pojawia
ja też wolę o tym nie myśleć :( przeraża mnie wizja porodu, chyba się za dużo ich naoglądałam w filmach i się boję :)
image
He he, to też moja metoda - nie myśleć za dużo :) Dlatego w ogóle się zastanawiam nad szkołą rodzenia. Ale dziewczyny, które już mają dzieci pisały, że warto.

Pamiętam, że żona znajomego pokazywała mi kiedyś zdjęcia ze swojej szkoły rodzenia parę lat temu. Śpiewali piosenki, malowali kwiatki i misie na brzuszkach, rysowali laurki dla dziadków i dzidzi, na samo wspomnienie mi sie włosy podnoszą....ale to była szkoła prywatna.
Jak ktoś mi zaproponuje spiewanie na szkole na Zaspie - wyskoczę oknem! I to pomimo osłabienia...Podobno dziecko juz nas słyszy, nie chcę żeby próbowało się udusić pępowiną żeby uniknąć tych dźwięków...
image
LISTOPAD:

5.kaasiak - 7.11
10.Wojtkowa29 - 18/21.11 - Szpital Kliniczna - SYNEK
11.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
12.Lewcia - 21.11 - CÓRECZKA
13.Estopka - 22.11
14.aglow - 22.11 - Szpital Redłowo - SYNEK Antek
16.Modzelka - 28.11

GRUDZIEŃ:

23.agusia85 - 12.12
imageimage
Mrenda, ja się pytałam na usg połówkowym czy coś się zmienia co do terminu, usłyszałam, że do 20 tyg wszystkie dzieci są takie same, potem się zmieniają wymiary i ewentualnie termin. Żeby było śmieszniej muszę mu wierzyć, bo ja z powodów problemów hormonalnych nie mogłam nawet podac daty ost mies., tak sobie rzuciłam a on przyjął że może być na pierwszej wizycie :)))))

Jak tylko mój gin łaskawie zmieni zdanie -dam znać.

No to jutro do Reala. Ja i tak nie chcę kupowac typowo dziewczęcych więc mogę kupić teraz. Chyba warto rozłożyć zakupy, tyle ich przed nami.

Ja jestem bardzo osłabiona ostatnio, boję się, że może tak zostać bo nie znam przyczyny, dlatego może pomalutku i po troszku...

Jakoś sie zmartwiłam, pomyślałam, że to moze ta glukoza..

Albo wyrzuty sumienia, ze nie dbałam o siebie przed ciążą i na jej początku... ;-)

A linka z chęcią przeczytam, bo niedawno przeprowadziłam się na Żabiankę i chętnie się czegoś dowiem. Dlatego tak się wypytuje o przychodnie i położne bo dopiero "obwąc***e" nową okolicę.

Co do szpitali to chyba jedna wielka loteria, zalezy na czyją zmianę trafisz, jak się czujesz, jak przebiega poród. Moja przyjaciiółka rodziła w Redłowie i to jest jej najgorsze wpomnienie, zona znajomego natomiast była bardzo zadowolona...
image
u mnie tez termin porodu i nie pokrywa sie z ostatnia miesiaczka i co chwila skacze..wiem, tyle, ze bedzie to poczatke grudnia i tego sie trzymam..

lewcia ja wychowalam sie na zabiance:)
image
image
Ja się przyzwyczajam :) ale dobrze się tu mieszka bo wszystko pod ręką, do morza blisko, a mnie blokowisko nie przeszkadza, nie lubię tylko tych pijaczków na deptaku... Ale ja mam alergię na pijaków w ogóle. Taka niepolska alergia ....:))))))))))0
image
no ja też mam taką alergię. Nawet na mojego męża mam alergię jak sobie wypije raz na jakiś czas z koleżkami ;)

Lewcia jak wrocisz z Reala to napisz czy jeszcze byly te spioszki, ja moze w srode podjade.
image
a na ile Kamilka pojechała do tego Egiptu? bo mi się wydaję, że coś długo już jej nie ma
imageimage
jeśli chodzi o ubranka - mi lekarz pod koniec ciąży mówił, że nie mam co kupować małych ubranek, bo dziecko raczej Małe nie będzie. i wszędzie na forach czytałam, że kupować głównie od 62. Na szczęście kupiłam też trochę 56-córa urodziła się 3530 i 54 cm i nawet w tych 56 się trochę topiła. dlatego ja mężowi do szpitala naszykowałam 2 zestawy na wszelki wypadek po porodzie do ubrania dziecka-malutki i ciut większy:). a bodziaków i śpiochów mieliśmy sporo-często w tesco jak są przeceny można niedrogo 5paki kupić, albo np w realu. A jeśli dziecko mocno ulewające to lepiej mieć zapas, bo tez nie ma kiedy ciągle prać. My i tak rodzimy zimą, więc pewnie przez pierwsze 3 tygodnie będziemy siedzieć z Maluchami w domu i ewentualnie "werandować;)", więc wyjściowe ciuszki nie są tak mocno potrzebne. I tak jak pisała Mrenda-najwygodniej bodziaki, pajace, a jak odpadnie już kikut pępka fajnie tez rajstopki, jakiś dresik, spodenki z gumą w pasie, śpiworek i niedrapki, szczególnie do szpitala jak długie pazurki. No i czapeczki ( ja używałam tylko po kąpieli jak córa miała mokrą głowę), skarpetki.
a ten wózek stoke to zawsze jak widzę na spacerze to wydaje mi się, że dziecko jest wiezione na fotelu dentystycznym - masakra i do tego ta cena
Cześć dziewczęta.

Po wczorajszej wizycie jestem super-szczęśliwa:)
Mały ma 30 cm i wazy 640 g:) I jak to powiedział doktor -jest bardzo proporcjonalnym maluszkiem hihi

Termin mi się zmienił na między 15 a 20 listopada więc prosiłabym o upload a liście naszej:)

aglow -Szpital Redłowo 15/20 listopada -synek Atek :)

Co do mojej glukozy, to powiedział, że wprawdzie górna granica ale w normie i nic z tym nie robimy. Reszta badań wzorcowo, więc łykam tylko witaminki no i jak zawsze Dopegyt bo ciśnienie za wysokie.

Jadę tymczasem do klienta...

Ps. Ten wózek straszy. Ja chyba bedę kupowała X Lander XA
image
Witajcie
Ale miałyście nocne pogaduszki:)

Jodan-ja z pogórza,koło Shiraz park.Jestem za spotkaniem w Gdyni,tylko żeby byla pogoda.

Mrenda-dobrze,że już Jesteś.Zobaczysz jak urodzisz i wezmiesz Malego na ręce to zapomnisz o troskach:)

Aglow-super wieści,szkoda,że nie spotkamy się na porodówce bo ja chyba zdążę do Redłowa.

Wózek stokke jest dla mnie okropny,za mały i śmieszny.Moje córki urodziły się duże i sprawdzila mi się duża i gleboka gondola.Zresztą mam nadal ten wózek-implast 4xl już go nie robią,a on jest duży solidny ma duże pompowane koła i porżądny duży kosz.Na zimę wystrczy mi gondola potem mam nową spacerówkę.Mam jeden kombinezon zielony 74 i myśle,że wystarczy.Przykryje go kocem i ewentualnie jak będę mrozy to jeszcze dodatkowym przykryciem od wózka.Co do body mam kilka 62 i 56 to też wystarczy bo napewno będzie duży,moje córki miały 56 i 57 i z tych najmniejszych szybko z nich wyrosły.

Zyczcie mi powodzenia jadę z dziecmi do Energi,autobus będzie padało no i korki i kolejka,już się cieszę :(

Ps.Mam jeden kombinezon różowy po jednej córce do sprzedania jakby ktoś chciał i mam 4 nowe kaszki bobowity
Myślę,że kilka jeszcze różówych rzeczy do sprzedania.
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
u nas jak potwierdzi sie ze jest dziewczyna to wtedy zaczne kompletowac wyprawke..juz we wrzesniu chcialabym kupic lozeczko i wozek..moze i troche wczesnie, ale wole pozniej nie biegac po sklepach z wielkim brzuchem i resztkami sily..zreszta teraz tez mam juz malo sily po pracy:/
image
image
witam w nowym wątku :)

ale pędzicie z wpisami :))))) juz nie pamiętam co która pisałam :)

na początek polecam tak do 10 szt body z krótkim rękawkiem i do 10 szt. pajacyków. Z 4 mogą byc takie sliczne welurkowe, reszta najlepiej bawełnianych. Oczywiście niedrapki z 2 pary i 2 pary skarpetek frotowych. A i z 2 czapeczki, bo po 2 tyg warto werandować. ja Filipowi na mróz ubierałam 2 czapeczki. Najpierw bawełnianą a na nia cieplutką. Kombinezon mam na 62 i 68 cm. Polecam też kupić na 62 jakis dersik, bo zapewne czekać nas będzie jakaś wizyta lekarska. Ja do wózka (gondoli) wkładałam cieplutki kocyk i owijałam nim Małego. Polecam kupic jednak śpiworek z owczej wełny na 100cm, to przyda się na kolejną zimę do spacerówki czy na sanki. ja kupiłam i świetnie sprawdzał się w gondoli a w ostatnia zime wlasnie w gondolii i na sankach.

Pamiętajcie, że Maluszki mają dużo wolniejsze krążenie niż dorosły. To czy jest ciepło dziecince zawsze sprawdzamy na karczku, bo rączki i nozki nasza pociecha prawie zawsze będzie miała zimne, zwlaszcza jak bedzie machała kończynami :D

Wiecie, niby mój synek ma dopiero 20 miesięcy a ja juz nie pamietam jak sie opiekować taka Kruszynką :) Az mi wlosy dęba stają jak sobie pomysle, jaka to będzie malizna :) o porodzie nawet nie chce myslec- wiem co mnie czeka i to jest chyba gorsze niż wszystkie opowieści koleżanek/ciotek/ babć.
image
image
No i nikt nie jest chętny na SPOTKANIE :(:(:(
szkoda, bo ostatnio tak bardzo mi doskwiera samotność... mąż w pracy a ja sama w domu. Jakoś ciężko mi idzie zaaklimatyzowanie się w Gdańsku, koleżanki daleko, rodzina też. A jakoś ciężko mi zaczepiać ludzi na ulicy i "zaprzyjaźniać" się z nimi..... I podobnie jak Mrenda trochę się rozczarowałam, jak się okazało, że najprawdopodobniej w brzuszku mieszka dziewczynka. Choć od lat marzyłam o chłopaku i już dawno miałam imię wybrane..... Idę poryczeć, może troche pomoże....
image
mnie na szczescie jest wszystko obojetne co bedzie..powiedziala nam polozna ze bedzie dziewczyna i sie cieszymy, oboje, mamy juz duzo sukienek nakupowanych, ale jak za miesiac wyjdzie ze jest chlopak tez bedziemy szczesliwi, bo dla nas wazne jest zeby maluch byl zdrowy, a plec nie gra roli..
image
image
estopka, placz nie pomoze. ja bym sie z toba chetnie spotkala, ale w tym tyg jestem uziemiona, bo maz chodzi zaraz po pracy na kurs i wraca po 21, a z moimi chlopakami to bysmy sobie na spokojnie nie pogadaly. przyszly tydzien, np pod krewetka, jakos po 16 najszybciej? chyba ze przyjedziesz jutro do mnie, to posiedzimy w ogrodzie, chcesz?
co do wagi, tak o tym rozprawiacie, ze z ciekawoscia sama w koncu weszlam na nia, a tego nie robie, tylko na kontroli w gabinecie, no ale niech wam bedzie, i o dziwo przybralam od samego poczatku tylko 1,7 kg. na razie dobrze, bo znajac siebie, najwiecej mi przybedzie w ostatnich 2 miechach.ale staram sie nie przejadac no i sie ruszam, wciaz jeszcze jezdze na rowerku, dbam o kondycje bo przy trojce bede jej potrzebowac...

image

image

image
Estopka, my po prostu wychowamy dwie "łobuzice" :) Ja się przyzwyczaiłam już do myśli o dziewczynce, ale bidula i tak ma rozdwojenie jaźni. Ja do niej mówię jednym imieniem a tatuś drugim... Już się zaczyna... :)))))) Ciekawe jak się dogadamy co do szkoły :)))))

Dziekuję za porady odnośnie ubranek, można na was liczyć :)

Co do wózka to pewnie będzie następny temat, muszę sprawdzić te o których pisałyście.
Moja koleżanka odradza mi te 3 w 1 i 4 w 1. Powiedzaiła, że w nich: gondola na zimę za mała, konstrukcja z kołami na lato jako spacerówka za cięzka, lepiej mieć typową spacerówkę, a fotelik samochodowy bez bazy, kt jest o wiele wygodniejsza w użyciu.

Ps. nie wiem czy uda mi się dotrzeć do Reala dziś jak zamierzałam. Brzucho mnie pobolewa i ciągnie. Pomyślałam, że jak umyję lodówkę to się rozruszam i mi przejdzie ale nie...:(
image
Witam Kochane!!!!!!!! po dłuuugiej nieobecności musiałam wszystko prześledzić by byc na bieżąco :)
Urlop nasz wypadł cudownie! Trochę krótko , ale dobre i to! Upały egipskie do zniesienia , szczerze mówiąc spodziewałam sie czegoś gorszego! Generalnie wypoczeliśmy , dużo pływaliśmy i spacerowaliśmy wiec mam nadzieje ze nasze maleństwo jest równie zadowolone jak i my!
Niestety czas powrócić do rzeczywistości! Kompletuje intensywnie wyprawkę dla Zuzi! Mam śpiworek zimowy, całe mnóstwo body, pajacyków, sukieneczek itd!
Zastanawiam sie ostatnio nad szpitalem! widze ze wiekszosc z was ma juz wybrane docelowe miejsca, ja kompletnie nie wiem! tez wczesniej byłam przekonana co do Redłowa a teraz sama nie wiem, wolałabym mieć pewność ze jeżeli zapragne znieczulenia ktoś mi je poda, a tam chyba niestety nie ma takiej opcji, moja mama wiele lat pracowała w redlowie, i po konsultacji w obecnie pracującymi tak położnymi sama nie wiem!
Czy ktoraś z was szykuje sie moze na szpital wojewódzki w gdańsku? Wiem że dyżuruje tam dr Fiutowski ,ale mało opini widziałam na temat porodów!
Jak tam wasze brzuszki? rosną? moj powiem wam srednio! tz myslalam ze no w 6 miesiacu bedzie nieco wiekszy niz jest! ogolnie mam na plusie 4 kilo! i niewielki brzuszek! Musze sie wkoncu zmobilizowac i zrobic fotke! oraz obiecaną relację ślubną!
image

image

Cześć dziewczyny! Dzięki bardzo za słowa wsparcia :
Mrenda, bardzo chętnie się z Tobą spotkam, tylko zamów na jutro ładną pogodę, żeby można było posiedzieć w ogródku :) Jak się dokładnie umówimy? Daj znać i dzięki za zaproszenie :)
Lewcia, moje maleństwo też pewnie już ma rozdwojenie jaźni. Bo mąż uparcie twierdzi, że nie powinnam do niej mówić po imieniu, skoro jeszcze może się okazać chłopcem. Ale moim zdaniem szanse są na tyle małe, żeby wyrósł jej nagle fiutek, że to na 200% dziewczyna. Dziś idę na wizytę, więc może coś się wyjaśni.
Pozdrawiam was cieplo i walcze po raz kolejny z suwaczkiem, będzie tym razem sam link, czy wreszcie obrazek???

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0zavwmqidc.png
image
http://www.suwaczki.com
image
http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0zavwmqidc.png
image
http://www.suwaczki.com
image
image

jeśli tym razem się nie uda, to się poddaje
image
estopka dlaczego nie wkleisz sobie tego linka w profil? bedzie tak latwiej
image
image
estopka, wyslalam do ciebie pryw. wiadomosc.
czy ktoras z was jeszcze reflektuje do mnie jutro przyjechac?

image

image

image
LISTOPAD:

5.kaasiak - 7.11
10.aglow - 15/20.11 - Szpital Redłowo - SYNEK Antek
11.Wojtkowa29 - 18/21.11 - Szpital Kliniczna - SYNEK
12.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
13.Lewcia - 21.11 - CÓRECZKA
14.Estopka - 22.11 - CÓRECZKA
16.Modzelka - 28.11

GRUDZIEŃ:

23.agusia85 - 12.12

Już się boję jak będę musiała przeczytać jeszcze raz nasze wszystkie wątki, aby skorzystać z Waszych rad :D:D:D

Kamilka witaj po podróży poślubnej i teraz już musi być relacja i fotki:)

Aglow zazdroszczę tego, że wiesz ile maluszek ma cm i ile waży...może się dowiemy tego na 3D/4D, bo w szpitalu tego nie podają, znaczy nie mierzą

Mi za to brzuch rośnie z dnia na dzień i zaczynam mieć schizę na punkcie jedzenia, wczoraj nie mogłam przestać...chyba szybko nadrobię zaległości z początków ciąży:)))
imageimage
dzięki Kati, nie wiedziałam że tak można :)
image
Kamilka85-super, ze wyjazd się udał, czekamy na relację:)
Aglow- to może spotkamy się w Redłowie. ja coprawda termin mam na 29, ale z tego co mówił mi lekarz to na cesarkę będziemy się umawiać tydzień wcześniej. Więc może akurat:)
Mrenda i Estopka - też bym chętnie się z Wami spotkała, ale do Gdańska troche mi daleko. Ale na gdynię jak najbardziej się piszemy, byle po 7, bo wtedy wracamy z urlopu w szwecji
Fiffi, to musimy być prawie sąsiadkami. Ja mieszkam na osiedlu morskim, po sąsiedzku z Shirazem. To kiedyś jakiś spacerek obowiązkowo. albo na placu zabaw u mnie:)
jeśli chodzi o wózek to my dla Małej mieliśmy implast bolder i bardzo dradzam, jest już na śmietniku. Kupilismy jej niedawno używany mutsy urban rider i na nasze okoliczne pola jest idealny. Natomiast na miasto na spacery mam w samochodzie parasolkę cybex callisto i też jestem mega zadowolona z niego - mam do niego też gondolę dla nowej dzidzi
jeśli chodzi o fotelik to na początku mieliśmy tradycyjny na pasy i zmieniliśmy po paru miesiącach na maxi cosi pebble na bazie isofix-i żałuję, że tak późno, bo baza na którą w zasadzie tylko kłądziesz fotelik to jest mega wygoda.
Jodan, a gdzie jedziesz do Szwecji? Ja byłam na północy i wypoczęłam niesamowicie, dobrze jest pomieszkać w okolicy gdzie ludzie nie zamykają domów i samochodów i wszyscy są dla siebie uprzejmi. :)
image
Wynajeliśmy domek ze znajomymi w wiosce niedaleko Falkenberg, na południowym zachodzie szwecji. ja szwecję też bardzo ludzie, więc mam nadzieje, ze i ten region nam się spodoba
lewcia, a moze i ty dolaczysz jutro do nas?z zabianki na przymorze masz rzut beretem. ja mieszkam zaraz przy kolejce. wsiadaj w strzale o 11.48 i wysiadz na przymorzu tylnym zejsciem. bedziemy czekac! i bez zadnych wykretow! a kiedys sie jeszcze razem do reala na zakupy wybierzemy hmm?

image

image

image
no i mnie przekonałaś :)
Jak ja lubię zdecydowane babki z życiem !:)

Lecę na basen, jak wrócę to przeczytam dokładne namiary i będę jutro.

Papuśki :)
image
ale macie fajnie z tym spotkaniem :))))

Umówiliśmy się na usg 3D/4D na tą sobotę - będzie to 26t3d - to już powinno być ładnie widać małą?? Na stronie kliniki jest napisane, że najlepiej robić między 24 a 29 tc
imageimage
Uf udało się wrócic z centrum,ale jak zwykle wyprawa na całego.Zaraz jak wyszłyśmy moje dzieci od razu chciały siusiu,więc poszukiwania toalety.Potem w Energi,dzięki Bogu nie było kolejki,ale baba która mnie obsługiwała okropna,mój tata mnie pocieszył,że napewno nie rozpatrzy mojego podania bo ją wkurzyłam,tylko,że nie ja tylko ona mnie,szkoda gadac.

Jodan-napewno się gdzieś spotkamy na tym pogórzu,ale wcześniej proponuje bez dzieci w centrum.

Mrenda-ja bym chętnie do Was dołączyła,ale za daleko.Mam jednak nadzieje,że ty zawitasz do Gdyni.

Spotkalam dzisiaj moją koleżankę,też rodzi trzecie dziecko w listopadzie.Termin na 23.O dziwo ma większy brzuszek ode mnie.Ona będzie miała córke(drugą).Dzieci mamy w tym samym wieku i tak samo pełne energii:)
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
Kamilka-zazdroszczę Ci tej opalenizny i urlopu w ciepłym słoneczku:)

Basieniak-Usg 4D super.Bardzo bym chciała je zrobic mam jeszcze czas mniej więcej 2 tyg.ale trochę za dużo kasy chcą,jak narazie jeszcze niewiem czy się uda.A tak super podejrzec maluszka:)
Ja sie pisze na spotkanie w Gdyni. Nie wiem tylko czy na to najbliższe jak tu planujecie gdynianki bo w poniedziałek wyjerzdżam na 2 tygodnie na Mazury do rodziców.W każdym razie na nastepne się piszę!!!!

Na nastepne Usg 3D ide ok.28-29 tyg. Mam jeszcze dużo czasu.
W Gdyni jakies słonko wyszło może sie uda męża zbałamucić na jakiś spacer.

Mam pytanie.
Czy była któras w Gdyni na ul. Hutniczej w tym dużym sklepie z dzieciowymi rzeczami. Tak pytam bo nie wiem czy jest sens tam jechać. Ciekawa jestem czy jest większy wybór niz w Akpolu. Nigdy tam nie byłam.
Byłam ostatnio w tym ,,Mama i ja" na ul. Morskiej i nie polecam. Mały wybór, zero ubranek tylko troche wózków, smoczki i butelki. Totalna bieda.No nie polecam .Nawet nie ma co oglądać.
image
Witam kamilke po powrocie z wczasów.Fajnie, że już wróciłaś. No ile mozna leżeć na wczasach:):):)
image
dziewczyny a czy któraś z Was była na USG u Olszewskich???? Czytalam, że robia USG 4D z płytką za 200 zł? Kurcze drogo ..........
image
image
Kasiaka, my czasami zajeżdżamy do tego sklepu - Mapu. Ogólnie dużo milsza obsłiga niż w akpolu, ale mniejszy. Jeśli chodzi o wózki troszkę inny asortyment-my tak kupowaliśmy fotelik, mają np marki: maxi cosi, quinny, mutsy-a w akpolu nie mają. Ubranek trochę jest, zabawek też, pościele, koce. na stronie internetowej można chyba zdjęcia sklepu zobaczyć. I lepszy parking niż akpol:).
nas wyniesie koszt 170e, no jeśli mała się uprze a to duże prawdopodobieństwo i się nie będzie chciała pokazać to wezmą tylko 50e i umówią na inny termin...mam pić dużo wody od dziś i mieć smakołyki przed badaniem, aby rozruszać małą :) ciężko jest tak podjąć decyzję kiedy najlepiej pójść na to usg, ale mam nadzieję, że dobrze postanowiliśmy
imageimage
Powróciłam se spotkania z klientem, cały dzień mi zeszło ;)

Basieniak - no ja chodzę prywatnie od początku ciąży i co miesiąc mi mówi Gin, ile maleństwo mierzy i waży, no ale swoje to kosztuje...

jodan - mi mój GIN nic nie wspominał o cesarce, także zakładam, że będę rodzić siłami natury wrrr, ale pewnie z niejedną z nas się spotkamy na porodówce, bo terminy mogą się poprzesuwać.
image
aglow my mamy też na każdej wizycie w szpitalu usg, ale tylko przykładają i sprawdzają czy serce bije i na tym koniec, nawet nie zmierzą dzidzi...zastanawiam się jak będzie w dalszej ciąży, bo jak tak samo to pójdę do polskiej ginki i niech robi usg...no, ale może zmierzą mi ją na tym 3D
imageimage
Aglow-ja w I ciąży miałam cesarkę i teraz też na 99% będę mieć. ale to wcale nie jest taka bajka jak się niektórym wydaje;)
a my przy każdym USG też mamy podawaną wagę dziecka, wzrost nie
Aga111 - ja dzwoniłam żeby się upewnić w zeszłym tygodniu, powiedziałam, ze tylko nagranie bez badania genetycznego i chcą 250 zł. mówię o Olszewskich.
Dziewczyny ja się zastanawiam, bo miałam już w zasadzie takie usg niejako przy okazji badnia połówkowego - tyle, że bez nagrania - może potem wyglądą maluszek lepiej, ale żadna rewelacja. Chociaż może te kilka tygodni później widac różnicę. Sama nie wiem...
image
http://www.makemebabies.com

A tu chwila rozrywki, zwłaszcza dla mam pierwszych pociech :)
Warto jest dodać prosto wykadrowane zdjęcie i nie za ciemne, bo wynik może porazić... Tak jak mnie :)))

image
image
W wyniku szalonego romansu można spłodzić również dziecię z celebrytą.
A to moje - nie pamiętam z kim - wstyd się przyznać....:))))

image

i z Davidem Beckhamem....

image
image
Jak skomentował mój mężczyzna oglądając te fotki - zwlaszcza naszą wspólną i pozostałe
"A widzisz, było zaczekać na Beckhama...."
:))))))))))
image
:) świetne foty! ale chyba lepiej swoich nie sprawdze:)))
image
Kiedy decydujesz się na dziecko,
zgadzasz się, że od tej chwili
twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem...
świetne foty
a nam wyszła taka dziewczynka

image

Uploaded with ImageShack.us

hehe, ja kiedys w te fotki sie bawiłam, oni maja tam gotowce bo paru kolezanka wychodziły takie same fotki jak mi:) a raz wyszedł mi nawet mały murzynek :D

Kasiaka - ja kupilam w Mapu x-landera bo byl tanszy o 300zl niz ten w akpolu, faktycznie, obsługa jest milsza niz w Mama i Ja, warto sprawdzac na ich stronie promocje.

Aga - moj ma niecale 14miesiecy a ja bałam sie ostatnio wziasc na rece 3miesiecznego synka kolezanki :)

Aglow - jakie masz cisnienie bo ja najczesniej mam 140/70 i uwazam ze jest za wysokie ale nic na to nie dostaje

Lewcia - w szkole rodzenia nad sklepem Mama i Ja na przymorzu jest malowanie brzuchów (widzialam na fotkach):):):)

Kamila - ja w pierwszej ciazy chodzilam do f*utowskiego, moje kolezanki bardzo go chwaliły jezeli chodzi o porody (tylko jedna nie byla zadowolona)

Bylismy dzisiaj w zoo, jestem padnieta i mam dosc zwierzaków na najblizsze pol roku!
image
image
I ja melduję się w nowym wątku... Widzę ze ktoś pyta o Olszewskich...ja chodzę do dr Olszewskiej i jestem mega zadowolona , choć wiadomo tanio nie jest..inaczej też są trochę ceny dla "stałych" klientek a inaczej dla "jednorazowych...zresztą chyba większość gin tak ma
image

image
3oko jesteś zadowolona z X landera?
W sierpniu przejadę się do MAPU - widzę, że mają Mutsy i Inglesine :)
image
Hej, tak sobie zajrzałam do Waszego wątku. Widzę, że kilka z Was będzie rodzić w Redłowie. Szkoda, że nie w październiku tak jak ja.
Co do usg 4d to mogę Wam polecić tą panią ginekolog,
http://www.malgorzatatomczyk-malyjasiak.ginweb.pl/
Cena z nagraniem to 180zł. Świetna osoba, bardzo miła, długo bada maluszka, wszystko wyjaśnia. Byłam u niej w 27 tygodniu.
image
Nie wiem jak Wy, ale ja miałam x-landera, ale go ostatecznie oddałam.W pewnym momencie dziecko chce siedziec, a oparcie maksymalnie podnosi się do pozycji półsiedzącej. pozostaje tylko wsadzic poduszke, która nie jest najwygodniejszym rozwiazaniem.
imageimage
ja chyba zdecyduje sie na wozek firmy tako..czekam tylko na opinie kolezanki ktora pracuje przy produkcji
image
image
kati oby opinia była dobra, bo my już go mamy :D ale mi się on wciąż podoba, jest zwrotny i w ogóle, ale wiadomo wyjdzie w praniu i nie mam żadnego porównania;) ale pan z hurtowni mówił, że sprowadza tylko kilka modeli i na nie ma reklamacji jak zaczęłam złymi opiniami z neta na temat wózków z firmy tako sypać...ale coraz częściej widzę dziewczyny właśnie z tymi wózkami
imageimage
jak ja bylam w tej "hurtowni" to wlasnie byla para co reklamowala ten wozek..moja znajoma ktora ma termin na sierpien tez go zakupila wiec zobaczymy jak na irlandzkim drogach sie sprawdzi..jak dla mnie to on z wygladu najgorszy nie jest,ale nie jest to jeszcze to co bym chciala..
image
image
nie no facet mówił, że zdarzają się reklamacje drobne i nie ma problemu, bo on ma zapasowe części i wymienia więc nie szukać i nie naprawiać na własną rękę tylko do razu do niego uderzać, ale ja się pytałam np odnośnie łamania się stelaża, bo takie opinie też czytałam...to co widziałam w Irlandii odnośnie wózków to "tako" bardzo mi się podobają, zapewne jakbym była w Polsce i miała większy wybór to by było inaczej, ale nie mam więc się cieszę z tego co mam, no i z ceny:D
imageimage
jak znajde czas w polsce na szukanie wozka to pewnie sprowadzimy z polski, a jak nie to zapewne zdecyduje sie na czerwona fantazje..a ty masz zielony tak?
image
image
mamy jumpera x zielonego z czarnym stelażem i czarnymi kołami
imageimage
przyznam szczerze ze teraz dopiero zaczelam czytac opinie na temat tych wozkow..ogolnie sa pozytywne, z malym wyjatkiem ze sa ciezkie, ale ja w sumie i tak go wnosic nie bede wiec mi to rybka..
image
image
ja też go nigdzie nie wnoszę, a ze stelażem sobie poradzę i do bagażnika załaduję, tak samo sama poradzę sobie z odpinaniem gondoli i nosidełka więc luzik:) a z tego co wiem to cięższe wózki można spotkać na polskim rynku
imageimage
Mrenda "o dziwo przybralam od samego poczatku tylko 1,7 kg. na razie "
ja nie wiem jak Ty to zrobiłaś - normalnie podziw- ja to się wolę nie ważyć , bo po co mam się dołować.
Ja bym się z Wami dziewczynki też chętnie jutro spotkała. Nawet tak dziś myślałam że może jutro do Gdańska pojadę. Ale niestety auto mi dziś nawaliło, a nie chce mi się wstawać rano żeby z mężulkiem jechać o 7 ;) wybaczcie

Właśnie dziś myślałam o Kamilce czy już wróciła czy ją jakieś Araby porwali ;) Widzę że inne też dziś zaczęły o Ciebie wypytywać. Myślami Cię przywołałyśmy hehe

Ja Basieniak tak samo aż się boję wracać do poprzednich wątków żeby spisać w końcu na jednej kartce wszystkie porady co kupić itp.
I stwierdziłam że trzeba to zrobić jak najszybciej :) Jak będę miała chwilę nudów to się wezmę za zsumowanie wszystkiego co już wiem :) ale nie wiem kiedy to nastąpi
image
Witajcie-ja to mam przechlapane,moje dzieci budzą mnie każdej nocy i wędrówki po pokojach,normalnie niewiem czy jeszcze kiedyś będę spac :/

Zanetucha83-jeśli masz jakieś pytania to ja i Mrenda-jesteśmy mamami już trzeciej pociechy,tak więc pytaj do woli:)

Jodan-mam takie pytanie czy płyniesz promem?Którym? i jak to jest z dzieckiem na pokładzie?Sami myślimy od dawna żeby płynąc z dziecmi,ale one są takie żywe,że ja się aż boję.

W przyszłym tygodniu,raczej mnie nie będzie,jak ustalicie spotkanie w Gdyni dajcie znac.Może wpadniecie na mój babyshower pod koniec sierpnia?Możemy zrobic wspólny:)

Co do ubranek to w Smyku są piękne,kolorowe-ale drogie ja tam kupuje jak jest przecena i jak mam kupony zniżkowe.Małe ciuszki kupuje w realu,auchan są niezbyt drogie,ale zwracam uwagę na jakosc bawełny nie lubię zbyt cienkiego materiału.W H&M i C&A także fajne,czasami cenowo super.Oprócz tego można w lupku coś nowego wychaczyc za nie wielką cenę.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)))))))
Fiffi, my z Mała płyniemy pierwszy raz, wcześniej sami. Płyniemy promem Stena Line do Karlskrony a potem dalej autem, ogólnie 8 dorosłych i 3 dzieci w podobnym wieku. W kabinach mamy już łóżeczka, na promie jest tochę atrakcji dla dzieci, ale ogólnie to płyniemy w nocy - więc kolacja, dzieci spać z tatusiami w kabinach a my z dziewczynami na dyskotekę. Jak masz jakieś szczegółowe pytania odnośnie rejsów i warunków to spokojnie na priva wal-pracowałam tam kiedyś więc myślę, że mogę trochę pomóc.
ja też sporo ciuszków kupujemy na lumpach, mam 2 sprawdzone, gdzie są super ciuszki, praktycznie nowe, na wieszaczkach. I np za spodenki czy sukieneczki nexta płacę tam 5-10 zł, więc grosze
Witam w nowym wątku ale pędzicie :-)
image
image
3oko - ja mam ciśnienie zazwyczaj 130 -135/ 90 i to po połowie tabletki.
Więc muszę je brać, chociaż nigdy wcześniej nic nie brałam na ciśnienie, ale ciąża to trzeba dbać o dzidziusia.

Dziewczyny, widzę, że odradzacie X Landera? Że spacerówka się nie sprawdza? Kurcze...a tak mi się podobają te wózki
image
Aglow no ja coraz bardziej sie przekonuje do mojego x-landera a na poczatku to strasznie psioczyłam, w spacerówce jest młodemu wyglodnie, nóżki nie zwisają no i duze koła wiec nie ma problemów z jazdą. Uwazam jedynie ze gondolka jest za zimna na zime
image
image
Fifi no racja z tymi ubrankami ale teraz właśnie są przeceny w Smyku i udało mi sie kupić np. 2 pajace z Disneya za 16 zł i bodziaki ze śliniakiem w komplecie za 10. Sporo tam tego było. Ubranka ślicznościowe tylko pewnie wkrótce sie skończy ta wyprzedaż. Bardzo duzo przecenionych ubranek znalazłam w Klifie w Gdyni i Porcie Rumia. Ostatnio byłam w Smyku w Matarni i po przecenionych ubrankach został tylko przeciąg. Dosłownie nic nie zostało z ubranek przecenionych.

Ogólnie to ja też mam swój ulubiony,,Lump" ale mało tam ciuszków można znaleźć. Dostawy w poniedziałki i czwartki więc wtedy go odwiedzam. Przeważnie uda sie tam coś znaleźć z Next-a albo Disney-a ale nie zawsze. Za bardzo nie mam fajnych namiarów na ,,Szmateksy" w Gdyni. Wiem, że w Centrum na Starowiejskiej jest dużo takich sklepów ale dla mnie to troche daleko i nigdy tam nie byłam.

Aglow ja jestem niskociśnieniowcem i gin kazał mi pić przynajmniej jedną kawkę dziennie. Nieźle nie?A podobno mówią, ze kawa w ciąży niewskazana.Na początku ciąży przez pierwsze 4 miesiące nie piłam kawy bo było mi po niej nie dobrze ale teraz codziennie piję jedną rozpuszczalną kawusię.

Ostatnio sie zastanawiam czy kupić śpiworek do wózka czy nie. Myślę czy dziecku starczy ciepły kombinezon i cieplutki koc czy jeszcze śpiworek do gondolki by sie przydał.Sama nie wiem.Jak myślicie doświadczone mamy?
Patrzyłam na ceny to śpiworki do gondolek na Allegro są od 80 zł.
I Jeszcze jedno pytanie!
Myślicie, że kombinezon polarkowy na podszewce wystarczy czy lepiej taki z puchowym wypełnieniem. Jest taki duży wybór, że nie wiadomo co kupić.Non i tak myślę, że ten pierwszy kombinezon to chyba kupić lepiej na 68?Co o tym myślicie?Chyba większy może być to nie przeszkadza?
Ach przeraża mnie to pierwsze wyjście ze szkrabem na spacer w zimę.
image
Mrenda, przepraszam nie wyrobie sie dzis, jedna sprawa zajeła mi dłuzej, jeszce dtoje pisze z cudzego kompa.
Wkrotce do zabaczenia
Fiffi ja taka zupełnie nie kumata możeszmi napisać co to jest ten
babyshower?
tzn w dosłownym tłumaczeniu to wiem :) ale chyba nie oto chodzi.
Wstyd sie przyznac,ale ja nigdy nic w zadnym lumpeksie nie kupilam:p nawet chyba bym nie umiala sie tam odnalezc
image
image
Mój syn ma większośc ubranek z lumpeksu. Sa fantastycznej jakości. Wiekszośc to GEORGE, GAP, NEXT, ZARA, ADAMS, LADYBIRD, M&S, ST.BERNARD, MARKS&SPEANCER, H&M, DISNEY, CHEROKEE, EARLY DAYS, MATHERCARE. Kupę moich koleżanek pyta ile ja kasy wydaje na ciuchy małego. Gdyby wiedziały, że grosze....
image
image
Fifi dzięki za oferowaną pomoc ale tyle tu doradzacie że jak na razie wydaję mi się że mam informacji aż nadto :) dlatego muszę je uporządkować. Ale na pewno im bliżej porodu tym będzie więcej pytań i niepokoju czy wszystko mamy załatwione- a zwłaszcza my- pierwóródki :)

Ja nie urządzam babyshowera.
Oczywiście nie neguje gdy ktoś urządza... ale ja nie lubię przywleczonych z zagranicy zwyczajów.
Zresztą uważam to za takie zmuszanie gości "przyjdź i mi coś kup...", a później przyjdź jeszcze na pępkowe i kup znowu ;) natępnie zaproszę Cię na chrzciny to kup znowu ;P
Po prostu nie uznaję. Tak samo jak nie uznaję panieńskiego, który niestety i tak musiałam przeżyć :/ i kawalerskiego.

Tylko mi tu nie strojcie fochów że jestem dziwna hehe ;)
Każdy ma to co lubi ;) Lubicie baby showery- proszę bardzo - urządzajcie.

A tak poza tym to pogoda dziś do d... Taka markotna akurat do spania. Robię naleśniki i dżem mi się skończył, więc wypadało by iść do sklepu, ale normalnie nie mam siły :( jak bym umierała, słońca mi brakuje
image
Zanetucha dam Ci dżem:) U nas dziś pięknie, normalnie LATO, zapewne do jutra, ale i tak się cieszę;)

eh panieńskie - fajnie było:)
imageimage
Witam dziewczyny! u mnie dość leniwie! 3 tydzien urlopu zbliża sie ku końcowi! dzis po raz kolejny wywaliłam wszystkie ciuszki jakie mam nakupowane! na nowo wszystkie ogladałam, prasowałam i układałam! nie wiem czy to normalne! Bardzo sie przy tym wzruszyłam i rozczulałam nad każdym śpioszkiem!
image

image

a ja dzisiaj się wybrałam do mama i ja, można tam oczopląsu dostać od tych wszystkich rzeczy. ja sie chyba zdecyduje na x landera. kuzynka miala i była zadowolona no i fajnie wyglądają te wózeczki

Kamilka ja czekam na rodziców jak mi ciuszki przywiozą i pewnie będę to samo robiła, na razie jestem na etapie przestawiania wózka z kąta w kąt hahahah
imageimage
Anioł ja z jednej strony cieszę się, że nie mam takiego wyboru wózków, bo pewnie też bym oczopląsu dostawała i nie wiedziała co kupić;)
imageimage
Zanetucha, nie przejmuj sie, nie jestes jedyna, ja tez nie uznaje i nie organizuje;) Nie czuje tego w ogole, nigdy nie było tego w naszej kulturze, jakies to obce itd.Powiem Ci wiecej;) jesli Ty jestes dziwna , to ja jestem mega dziwna, bo u mnie nie wchodza w gre ani walentynki, ani babyshower , a juz absolutnie jestem przeciwniczka Halloween:):):)
imageimage
Kamila jestes normalna:) ja w pierwszej ciazy w kółko wyjmowałam ubranka, ogladałam i składałam:)
image
image
Ja tak samo:) i wzruszałm się do łez.Trudno mi było uwierzyc, że to będzie nosiło maleństwo, które siedziw brzuchu:) A teraz niestety nie mam czasu i siły na przywleczenie ciuszków z piwnicy heh.A najwyższy czas sie zabrac, bo z kazdym dniem będzie ciężej.
imageimage
my w weekend zmieniamy mieszkanko, wiec jak dojde do siebie po przeprowadzce i wroce z urlopu to zaczne szykowac kacik dla maluszka..nie chce tego robic za wczesniej bo pozniej beede na okraglo jak wy przekladac i ukladac na nowo ciuszki:D
image
image
basieniak u dybkowskiego usg 4d 100 e (jakbys byla zainteresowana
)
image
image
heheh oj kamilka coś czuje że do porodu będziesz je tyle razy prała, prasowała i patrzała na nie że w końcu je spierzesz hehe :p

a tak poważnie to Ci się nie dziwie ;)
image
Oj Mamo Mikołaja ja aż gęsiej skórki dostaję jak myślę o Haloowen ble, nienawidze tego "święta". Dla mnie to czas odwiedzania grobów a nie głupiego biegania po domach i proszenia o cukierki- czym dzieci sąsiadów doprowadzają mnie do białej gorączki.
Walentynki cóż... też nie obchodzę ;) hehehe widzę że dwie patriotki się znalazły :)
image
Witajcie

Wojtkowa-tutaj masz opishttp://www.baby-shower.pl/BABY-SHOWER/Artykuly/Wyjatkowe-przyjecie.html

Ja dzisiaj robię Bal księżniczek-oj będzie się działo wszystko różowe:)
Jutro wyjeżdżam nad jezioro z dziecmi-życzcie mi pogody,bo jak narazie to mamy jesień:(

Jak wrócę to powitam Was już w trzecim trymestrze:)
A jakoś dobrze mi idzie przygotowywanie-od koleżanki dostanę trochę rzeczy i teraz powoli już spakowałam sobie torbę,wolę wcześniej wszystko miec bo trzecie ponoc idzie jak z płatka:)

Miłego zbliżającego się weekendu.pa pa
Kamilka, ja w I ciąży robiłam tak jak ty. prasowałam, układałam i płakałam ze wzruszenia - non stop:). a teraz bardzo chciałąbym mieć na to czas i moc. póki co wszystkie rzeczy po Małej mam w Olstzynie u rodziców i już się nie mogę doczekać jak je przywioze, bo strasznie mi było szkoda niektóych przesłodkich ubranek, że tak mało noszone. a teraz znowu się przydadzą. ale spokojnie, po porodzie minie ci to ciągłe ogładanie - nie będzie kiedy:)
my też z mężem nie uznajemy i nie obchodzimy w żaden sposób walentynek i haloween
cześć dziewczyny!
i znowu kolejny pochmurny dzień.... już tęsknie za słońcem! Dziś idę pierwszy raz na fitness dla ciężarnych, już nie mogę się doczekać!!! Czy któraś z was chodzi na takie ćwiczenia???
Kamilka - to dobrze, że tak się wzruszasz przeglądając ciuszki! Ja niestety jeszcze nie mam żadnych ubranek, czekam chyba ostatecznie na potwierdzenie płci, na razie tylko pokoik pomalowany na żółto, łóżeczko i pościel w kaczuszki czeka na mojego maluszka.
Lewcia- żałuj że Cie wczoraj nie było!
Mrenda - dzięki bardzo za zaproszenie! Fajnie, że Cie poznałam. Mam nadzieję, że do następnego razu :)

Czy jesteście już zapisane do Szkoły Rodzenia? Możecie mi jakąś polecić?

Pozdrawiam ciepło
image
Dziewczyny coś dla rozczarowanych płciąhttp://dziecko.onet.pl/66177,5,7,dynda_czy_nie_dynda,1,artykul.html
Estopka-super,a gdzie idziesz na ten fitness?Ja w pierwszej ciąży chodziłam na jogę.

Dziewczyny z Gdańska fajnie,że wczoraj się spotkałyście.Pewnie porównałyście brzuszki:)

Pozdrawiam i uciekam bo mam dużo pracy :)
Fiffi - idę do Gymnasiona w Medisonie. Po powrocie opowiem jak było :)
Miłego dnia!
image
Hmmmmm, rewelacja. Akurat dzisiejsze zajęcia zostały przeniesione na dzień wczorajszy.... Dobrze, że zadzwoniłam i się dopytałam. A tak się cieszyłam na te ćwiczenia. Ehh, peszek...
image
dziewczyny czy ktoras z was ma pojecie czy naklejki sciennie pozostawiaja slad jak sie juz je zdejmie? chodzi mi o to czy schodza razem z farba..
image
image
Estopka tez bym sobie pochodziła na fitness, w pierwszej ciazy chodziłam do akademos i bylo super, teraz juz tam nie ma a Medison troche daleko, musze poszukac cos blizej sopotu.

co do halloween to obojetnie czy ktos lubi czy nie, w tym roku wszystkie bedziemy mogły robic za dynie:)
image
image
3oko ale mnie rozbawiłaś podsumowując temat o Halloween, że wszystkie będziemy mogły robić za dynię. Dobre:):):)
Tym sposobem w zabawny sposób zakończyłas temat:):)
Umiesz kochanan rozbawić.

Tak ogólnie to ja już czuję, że zaczynam chodzić jak kaczka a to dopiero 6 miesiąc. Trzeba zrobić do października dzieciowe zakupy bo później nie widzę siebie chodzącej na ostatnich nogach po marketach dziecięcych. Wtedy to juz tylko zostanie stare poczciwe Allegro.

Musze pomyśleć, żeby we wrzesniu wylicytować jakiś kombinezon 62 dla szkraba bo wczoraj przypadkiem zobaczyłam cenę w ,,Mama i Ja" kombinezonu zimowego i za głowę się złapałam -prawie 100 zł. Taki kombinezon na 62 to nasze dzieci pewnie ponoszą z 3 miesiące albo i mniej a tyle kasy. Ja tam żydem nie jestem, bo jak coś mi sie bardzo spodoba to kupię tylko tak przeanalizowałam, ze nasze dzieci tej zimy to będa potrzebować dwie rozmiarówki kombinezonów( 62 i pewnie jeszcze na 68 mogą się załapać).

Z tym fitness to fajna sprawa też bym pochodziła ale w Gdyni z tego co wiem to aż na Witominie są zajęcia , co dla mnie to troche daleko.
image
estopka a jaki jest koszt tych zajęć w gymnasionie?

Aniołku, cena jest w miarę przystępna: 99 zł za cały miesiąc (w tym zajęcia 2 razy w tygodniu). Może masz ochotę się wybrać w poniedziałek???
image
no właśnie tak się zastanawiam, może się wybiorę ... ale w pon akurat nie mogę. a w jakie dni i w jakich godz są zajęcia? dużo dziewczyn przychodzi?

Kati-od tych naklejek to u nas wręcz z tynkiem zeszły;)
Jodan masz rację. U mojej znajomej naklejki równiez zeszły z tynkiem. Byłam zdziwiona, ze naklejki niby na ścianę a takie dziadostwo.W kazdym razie moja znajoma się naprzeklinała.
image
ja też na allegro rozglądałam się za tymi naklejkami na ścianę, w sumie jak już się je przyklei to będą wisiały do następnego malowania więc chyba można zaryzykować

my mamy zupełnie świeże ściany - nowe mieszkanie, ale jakoś niespecjalnie mnie to ruszyło. i tak lada moment te ściany będą całe usfyione. niedawno jej kupiśly na ścianę piankowe zwierzaki - super kolorowe, polecam. Mała je bardzo lubi
Anioł - zajęcia są w poniedziałki i czwartki o 12:30. Nie wiem jaka jest frekwencja, bo dziś miał być mój pierwszy raz... No i nie wypaliło, bo dziś wyjątkowo przełożono je.
image
może się zmobilizuje i zaczne chodzić od następnego czwartku.

Byłoby fajnie, ja postaram się iść w poniedziałek i zrelacjonuję jak było :)
image
a moja mała zaczyna się chyba powoli wiercić w brzuszku, przynajmniej tak mi się wydaje :)

Anioł - gratulacje! Ja bardzo długo nie odczuwałam ruchów dzieciaczka, dopiero ok 21-22 tygodnia poczułam pulsowanie w brzuchu. Do prawdziwych kopnięć to jeszcze droga daleko, ale miło poczuć takiego motylka :)
image
kati na stronie dybkowskiego jest, że 150e i to wykonuje się w innej klinice, może dla stałych pacjentek jest 100e...myśmy się zdecydowali na klinikę w Swords, oni są nastawieni tylko i wyłącznie na takie usg i z tego co widzieliśmy to super sprzęt i wiemy czego się spodziewać więc wolimy zapłacić 170e, po sobocie będzie wiadomo czy słuszną decyzję podjeliśmy
imageimage
Nieźle się uśmiałam z toczących się dyń lol:D:D:D
Ja też chodzę jak kaczka no i widzę, że coraz więcej dziewczyn przekonuje się do wcześniejszego urządzania wszystkiego dla malucha, nam zostały ubranka i kosmetyki itd.;)

Mrenda co powinno się spakować do Coomba?? Miałaś skądś listę co jest potrzebne?
imageimage
Cześć dziewczyny
Ja dziś jestem w Lęborku u rodziców, no i niestety pogoda taka jak by w każdej chwili lunąć miało, aż strach wyjść z domu takie chmurzyska się kłębią od rana.
Pozdrawiam
image
Cześć dziewczyny!

W Active Lady w Gdyni jest joga dla cieżarnych:)

Ja dziś zaszalałam na przecenach i kupiłam pierwsze ciuszki dla synka:) Nie wiem czy wszystkie będą dobre ale nie mogłam się oprzeć!

Pozdrawiam:)
image
kurcze chyba jutro pojde do Klifu kupic cos rózowego zeby ta moja dzidzia nie wygladala jak chłopak:)
a wogole po polecam firme "Early Days" - czesto na allegro dla Młodego kupuje, opłaca sie kupować wielopaki, od 3 do 7 szt., np. tydzien temu kupiłam 7-pak body z krótkim rekawkiem za 35zł.
W Klifie jest sklep Mothercare i tam mozna tez je kupic ale sa droższe
image
image
W czym pierzecie ubranka dla maluszków? Wiem, że jest ta lovella (jakoś tak chyba się pisze), ale czy są jakieś proszki np. persil specjalnie dla dzieci...płynów do płukania mam kilka specjalnie dla dzieci, ale to też chyba później używać??
imageimage
Hej my mieliśmy USG 4D ale dla mnie jakiegoś szału nie zrobiło choć dużo wody się opiłam to pierw maluszek odwrócił się do nas tyłem piękny kręgosłup oglądaliśmy nóżki i tyłeczek później przewracałam się na jeden na drugi bok ginekolog brzuszek naciskała, żeby się przewrócił i odwrócił się ale bokiem widzieliśmy uszka nosek oczko i najlepsze było buźka i bawił się języczkiem wytykał i chował się uśmialiśmy mi jakoś to usg takie kosmiczne wszystko takie dziwne a niunio jest podobny do tatusia bo ma moszne i pisiolka haha na 99,5% będzie Sebastianek synuś mamusi i tatunia! już bym chciała go przytulić
image
image
Gosiu no ja cieszę się bardzo, gorzej z moim mężem, bo jak oglądał fotki z takiego usg to mówi też, że to takie dziwne i kosmiczne, ale ja już nie mogę się doczekać:) Gosia a kiedy robiłaś to usg?
imageimage
Uf jeszcze jestem,co za dzień.Najgorsza ta pogoda,ciągle chce mi się spac i jesc.Chyba przez ostatnie 3 mies.to ja nadrobię zaległości w kilogramach:)Jeszcze nocne pakowanie jak dzieci zasną,mam nadzieje,że w końcu będzie letnia pogoda.

Czy ktos wie co się dzieje z Lysmonka?

Basieniak-To jest u nas dostępne do prania ciuszków niemowlęcych
http://www.jelp.pl/?s=10
http://lovela.pl/produkty.html
my pierzemy od początku w lovelli albo jelp, raczej w płynie niż proszku. Jest jeszcze chyba dzidziuś i bobas-jakoś tak chyba.
a my powoli pakujemy się na jutrzejszy prom-wanienka, łóżeczko, ciuszki, pontony, pielichy-o matko, ciężarówka to mało:)
Dzięki dziewczyny, no mogę kupić i ten jelp i lovelle w irlandii, też wolimy w płynie niż proszki

a czy można używać tych płynów do płukania specjalnych dla dzieci lenora lub fairy?? czy lepiej sobie odpuścić a może później stosować, jak dzidzia większa?

nie wiem co Lysmonką, długo się nie odzywa, ale może nie ma dostępu do neta
imageimage
Basieniak ja piore w płynie Lovella, czytałam zeby nie uzywac srodków zmiekczajacych i jak pralka ma opcje "podwojne płukanie" to tez włączać (ja tak robie)
Widziałam ze persil sensitiv jest tez dla dzieci, my pierzemy nieraz w nim naszą posciel bo dzieciak nad ranem ląduje u nas w wyrze:)
image
image
Dziewczyny, znalazłam przed chwilą ciekawy wątek. Oczywiście nie warto czytać całego tylko parę ostatnich wpisów.
Krótkie streszczenie: wątek na temat promocji pampersiaków, czyli oś akurat dla nas
Tu link http://forum.trojmiasto.pl/Gdzie-aktualnie-promocja-na-pieluszki-5-t212684,1,16.html

Z tego co widzę to na razie najlepsza promocja w Netto 34,99 za Pampers midi 78 sztuk (tylko że promocja jest od poniedziałku więc nie wiadomo czy jeszcze coś zostało).
Ja jutro polecę i u siebie zobaczę
image
3oko dzięki, luknę na ten persil przy okazji, a tak to kupie tą lovelle lub ten drugi, a płyny najwyżej zostawię na później
imageimage
Dziewczyny mam jeszcze promocje z innych marketów, a więc: :)

NETTO (promo do 37.07)
* na pieluchy PAMPERS midi (nie wiem czy inne też) 78 szt. cena 34,99 (cena za sztuke 0,44gr)

TESCO (promo do 3.08)
* na pieluchy PAMPERS Active Baby Jumbo Pack Midi 82 szt. cena 47,99 (za sztuke 0,59)
* na chusteczki PAMPERS Sensitive- 4 opak po 56 szt. cena 25,99 (6,5 za 1 opakowanie)

REAL (promo do 2.08)
* na pieluchy PAMPERS
** New Baby 2x 94 szt (0,45 gr/ szt)
** Midi 2x 82 szt. (0,51 gr/szt)
za pierwsze lub za drugie cena taka sama- 84,95 zł
* na chusteczki PAMPERS- 6 opakowań po 64 sztuki lu 6x 56 szt., cena 25,89 (4,30 za 1 opak.)
image
Dziewczyny ale lecicie z tymi wpisami :).

Znalezlismy dzisiaj mieszkanie i przeprowadzamy sie za miesiac do wiekszego. Mam nadzieje, ze nadal bedzie nam sie podobac. Teraz, to bedzie lazenie i dzwonienie, zeby zmienic wszedzie adresy :/. Nienawidze takich rzeczy do zalatwiania :(.
image
image
Tak czytam i czytam i nadziwić się nie mogę:)

Pieluszki, wyprawka, bodziaki itd. hihi
Ja dopiero za miesiąc do szkoły rodzenia zamierzam się wybrać a o rzeczach dla maluszka to wogóle jeszcze nie myślę...jakoś tak za wcześnie dla mnie.

Skoro rodzę w listopadzie -to jakiś miesiąc przed będę stopniowo robiła zaopatrzenie.

Ale oczywiście każda z nas ma inne zwyczaje, także pozdrawiam Was gorąco.

Dobrze, że dzisiaj piatek bo zmeczona jestem pracą całotygodniową. Pociesza mnie myśl, że jeszcze 2 góra 2 i pół miesiąca i wreszcie pójdę odpoczywać i przygotowywać się do porodu.

Maluszek ostatnimi dniami stał się nad wyraz aktywny i robi dużo fikołków bo czuję go mocno:) ciekawe kiedy pierwszy prawdziwy kopniak mnie czeka...
image
Witam dziewczyny!
Pogoda niestety wciąż nie zacheca do niczego!
Aglow- powiem Ci ze mialam takie podejscie jak Ty , ze nic nie kupuje, nie szykuje, na wsyztsko przyjdzie czas 1-2 msc przed! Lecz widząc jak z dnia na dzień staje sie wolniejsza :) bardziej obolała, zmęczona, niewyobrażam sobie chodzić i kupować wyprawek w 8 czy 9 miesiącu!
Każdy ma swoją technike! my powoli kupujemy, ale nie tak ze - o dzis idziemy kupować wyprawkę, lecz przy okazji robimy zakupy i patrzymy o wyprzedaż ciuszków, czy kosmetyków to cos tam zawsze kupimy! Kiedyś weszlam do smyka, to wiadomo ze z pustymi rekoma juz nie wyszlam :)
i tak suma sumarum mamy juz 1 wielki kolorowy karton gażetów dla Zuzanny!
image

image

Teraz rozglądamy sie za wózkiem! niby taki wybór a wcale nie jest łatwo! Oczywiście zaczelismy od tych najmodniejszych 3 kołowych lub tez 4 kołowe - 2 mniejsze z przodu 2 wieksze z tyłu . Na co Pan sklepowy szybko sprowadził mnie na ziemie i powiedzial ze od listopada do marca w naszych sniagach daleko nim nie zajade! i ze na taki okres poleca tylko coś na wielkich 4 pompowanych kołach
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2278&
Moj faworyt! tylko nie wiem czy jest sens wydawac tyle kasy na wozek, nie oszukujmy sie gleboki uzywa sie ok 5-6 miesiecy a ponziej juz chyba spacerowke! nawet do 2lat lub dluzej! i kazdy mi radzi co innego! i jak tu być mądrym!?
image

image

ja jak na razie wyprawką nie zawracam sobie głowy, owszem jak przechodze koło sklepu to wejde i zobacze co maja fajnego, ale czekam bo coś tam w spadku mam dostac, później dokupię to czego mi brakuje

dziewczyny wyprawki na chwilę obecną ja też żadnej nie robię. Ale prawda jest taka że kupno Pampersiaków np. nas i tak nie ominie.
Więc stwierdziłam że jak zobaczę dobrą promocję to po prostu zaopatrzę się już choćby w pampersy.
Pozatym jakoś nie bardzo mi się podoba wizja kupowania wszystkiego np. w 8 m-cu i wydania jednocześnie kilku tysięcy zł.
To moje pierwsze dziecko więc kwota na pewno dojdzie do kilku tys. :/ gdyż nie mam nic... kompletnie nic, poza kocykiem który kupiłam w 1 m-cu ciąży bo mi się strasznie podobał ;)
image
To takjak u nas! 1 maleństwo nasze 1 wnuczka i prawnuczka dla dziadków! wiec na poczatku byl dziki szał! lecz szybko opadl gdy kazdy zobaczyl ile to wszystko kosztuje! Zdecydowanie lepiej sie wydaje po 100 zl raz na tydz na ubranka niz 400 czy 500 na raz! tez dosc duzo dostane w spadku od kolezanek , lecz no wiadomo wlasnych kosztow tez trzeba poniesc dosc duzo! a u nas jeszcze oczekiwanie na decyzje kredytową , przeprowadzka i remont :(
image

image

Kamilka ja jestem zakochana w tych wózkach :) przypominają mi "stare" wózki w których jeszcze my jeździłyśmy :))

Z twego co pamiętam te wozki zawsze były b. dobre... masywne nic sie z nimi nie działo i dawały rade wszystkich zaspom :) co dla dan akurat będzie istotne...

Ostatnio coraz częściej widzę je gdzieś na mieśie... Ciekawa jestem jak z jego wagą i składaniem

O juz widzę wagę, cholipa 14 kg, to on chyba dość ciężki jak na wózek, nie wiem na razie jak innych waga wygląda
image
kamilka85, sorry że się wtrącam, ale czytałaś opinie na temat wózków z tymi kołami, które chciałaś na początku? Ja byłam zainteresowana wózkiem espiro gtx i trochę opinii o jeżdżeniu nim zimą było i wózek się sprawdził w śniegu. Więc z innymi modelami chyba jest podobnie.

Czytalam! i w sumie jak z kazdym wozkiem czesc dobrych opinii czesc nie bardzo! Wiadomo ile ludzi tyle opinii! Osobiscie tez jestem zakochana w wozkach retrooooooooo!
image

image

Kamilka, jeśli Ci się podoba, to kupuj, kwestia spacerowa jest załatwiona, bo jak widac jest to wózek głeboko-spacerowy.Ja mam już trzeci wózek i wybrałam ostatecznie właśnie taki ,z którego robi się spacerówke. Jest na dobrych kołach, wszystkie wertepy przejdzie i Miki może w nim swobodnie spac, a nie się kisic z nóżkami na dole jak w niektórych spacerówkach.Lekką "parasolkę" tez możesz sobie w przyszłości sprawic , jak stwierdzisz, że nie chcesz juz takim masywnym jeżdzic.
imageimage
Ja uważam tak jak Wy, że lepiej te koszty rozłożyć.
Ostatnio w Smyku zostawiłam 150 zł gdy była wyprzedaż. Ciuszki CUDO!!!
W sierpniu chcę kupić już gruby koc na zimę dla maleństwa i troszkę ubranek. We wrzesniu musze sie rozejrzeć za kombinezonem i rzeczami dla mnie do szpitala i drobiazgami dla maleństwa typu smoczek, pieluszki tetrowe itd., a na październik zostawiam pampersy, materac, stojak pod wanienkę, kosmetyki dla malca. Wolę kupować powoli, porównać ceny i albo zamówić na Allegro albo kupić w marketach dziecięcych.
Pozatym tak od 36-37 tyg, to z tego co wiem torba do szpitala powinna być juz spakowana. Tak przynajmniej mówiła położna na SR.
Wychodzi na to, że miesiąc przed wyznaczonym terminem juz powinno być wszystko spakowane dla nas i maluszka do szpitala. Chciałabym już w połowie października mieć skompletowaną wyprawkę i tylko czekac na malca. Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praktyce?
image
Kasiaka jak jest plan to na pewno go zrealizujesz, my mamy wolne do przyjazdu rodziców, a potem dalej powoli kompletujemy ;)
imageimage
dziewczyny od którego tyg można zacząć chodzić do szkoły rodzenia?

Dziś dzwoniłam do szkoły rodzenia ja będę chodziła do szpitala w Wejherowie Pani powiedziała, że tak od 26 tygodnia w sierpniu kurs zaczyna się 16 sierpnia i trwa 10 tygodni ja będę w 24 tyg i już zacznę chodzić skończę jak będę w 34 bo może to być różnie z urodzeniem w terminie.
image
image
Hej dziewczyny!

Ja szkołę rodzenia zaczynam za 3 tygodnie i potrwa to do końca października. Położna mówiła, że to akurat ale nie wiem:)

Ja też się przekonałam do zakupów i powoli zaczynam kupować.
image
Gosia24 będziesz rodzić w Wejherowie? Daj znać jak się dowiesz czegoś o porodach w tym szpitalu. Też zamierzam tam rodzić ale póki co nie orientuje się co i jak. Mam blisko i słyszałam dość dobre opinie. Do szkoły rodzenia będę chodzić prywatnie a pewnie tam dużo Ci powiedzą.

Z góry dzięki.
image
zgadzam sie z Wami, ze wyprawke najlepiej kupować przez pare miesiecy, no chyba ze ktos ma kasy jak gnoju i moze sobie pozwolic na kupno wszystkiego na raz, to wtedy w 9 miesiacu wchodzi do Mama i Ja, zostawia pare tysiecy i gotowe.
Ja dzis kupilam troche ciuszkow w Smyku, faktycznie fajne przeceny i wlasnie tych najmniejszych rzeczy:)
Dla siebie kupilam w Mothercare gacie ciazowe (takie pod brzuch), fajnie przecenione 5-cio pak z 70 na 19zl, sa tez bokserki w podobnej cenie.

Ja chodzilam do beznadziejnej szkoły rodzenia na Karwinach, nic sie tam nie dowiedzialam i tylko kase wydałam.
Ktos sie pytal kiedy najlepiej zaczac - to zalezy ile trwa szkoła, widzialam ze ta przy szpitalu w redłowie jest chyba najdłuzsza, ja uwazam ze mozna skonczyc w polowie 9 miesiaca wtedy wszystko sie najlepiej pamieta. Niektórzy wolą wczesniej bo pod koniec nie maja siły na nic
image
image
hej Dziewczyny. Ja się z Wami żeganm na tydzień, bo za 2 godziny mamy prom do szwecji. trzymajcie się ciepło, uważajcie na brzuszki, kompeltujcie wyprawki ( uwierzcie, na koniec nie będzie mieć na to sił, będzie brzydko listopadowo i nie będzie się chciało nawet nosa za drzwi wychylić:)), I mam nadzieję, że u Lysmonki wszystko ok. buziaki
Szkole rodzenia zaczynam od 21 wrzesnia i jakos od wrzesnia zaczne kompletowac wyprawke
image
image
Dziewczyny, idę na 3 wesela w tym roku ostatnie w październiku! Orientujecie się czy w sklepach ciążowych da się coś kupić i nie zbankrutować? Nie wiem w co się wcisnę!
image
Jodan udanego urlopu:)))
imageimage
no dziewczyny nie róbmy z ciazy jakiegos kalectwa! w 9 miesiacu da sie wszystko zrobic!!! ja do konca chodzilam na basen i fitness, zakupy tez do konca i jeszcze mialam syndrom wicia gniazda i cały strych wysprzątałam. Co innego jak ciąża jest zagrożona i trzeba leżec...
image
image
Carlar ja widzialam weselne kiecki ciazowo po 200zl, dla mnie to duzo. A moze poszukaj jakiejs obcinanej pod biustem, albo jakiejs tuniki w normalnym sklepie, teraz sa jeszcze wyprzedaze wiec moze cos znajdziesz, powodzenia :)
image
image
3oko no ja już nie mam ciąży zagrożonej i leżeć nie muszę, ale wyjście nawet na krótki spacer powoduje u mnie maksymalne opuchnięcia dłoni i stóp więc raczej w 9 miesiącu lepiej nie będzie więc to wszystko zależy od ciąży i jej przebiegu:/ i teraz niestety moja energia, która mnie rozpiera nie jest kompatybilna z moim ciałem
imageimage
aaa o bólu krzyża już nie wspomnę ;) zazdroszczę Tobie, że tak dobrze przechodzisz ciąże
imageimage
3oko no 200 zł to sporo jak na coś czego później już nie założę. Szukałam w zwykłych sklepach ale póki co nie mam nic:)

ehh ja od początku też świetnie się czuję, mam nadzieję, że nie będzie tak źle! współczuje Basieniak!
image
Och a mnie od wczoraj męczy ból w podbrzuszu i sama nie wiem czy się martwić, czy to normalne.Nie jest to silny ból ale jakis taki nieprzyjemny. Też macie coś takiego?
Może macica sie rozciąga albo coś. Brzuch nie jest twardy więc nie wiem o co chodzi. A może to pęcherz?Ja już sama nie wiem a mój gin wyjechał na urlop i nie chce do niego dzwonić i głowy zawracać.
image
carlar ja się już przyzwyczaiłam i bardzo dobrze znoszę objawy, ale się wkurzam jak zrobię np małe porządki w szafkach i już stopy jak balony, a pięty tak bolą jakby mojego ciężaru nie mogły utrzymać hahaha dlatego ja wiem, że muszę powoli wszystko szykować, bo potem ktoś za mnie to będzie robił, a ja też chce mieć udział ;)

jak się dobrze czujecie to cieszcie się :))) ja się cieszę z Wami ;)

Kasiaka ja raz tak miałam, od razu brałam nospe i powiem, że się wystraszyłam, ale po chwili przeszło i się nie powtórzyło...czasami pobolewa mnie podbrzusze jak za dużo się nagimnastykuje przy jakiejś czynności, ale wtedy wiem jaki powód tego jest
imageimage
Carlar o Wejherowie słyszałam same dobre opinie i jakoś się nie boję i już bym chciała najlepiej rodzić, żeby niunie mieć przy sobie. Dziś mam świeże wiadomości moja kumpela rodziła w poniedziałek bardzo zadowolona z opieki obsługi podczas porodu i po wychwaliła bardzo więc jestem spokoja teraz tylko czekać :-) ja od jutra 2 tyg urlopiku na Mazurach więc odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek tylko żeby pogoda się poprawiła!
image
image
może poleż, odpocznij, ale jak nie będzie przechodzić to napisz eska do gina....ja tak robiłam jak nie chciałam przeszkadzać, a odpisywała mi jak miała chwilę
imageimage
Dzięki Gosia! Ja tam nikogo nie znam więc nie wiem co i jak.

Mnie też czasem pobolewało podbrzusze. Gin mówił, że to normalne o ile nie jest jakieś nasilające się i przewlekłe. Jak radzi Basieniak - odpocznij i może weź nospe.

Udanego urlopu!
image
a co sądzicie o wózkach Teutonii? mi się bardzo podoba:)
image

kasiaka ja moze ze dwa razy tak mialam..polezalam i mi przeszlo..
image
image
Basieniak, a moze sprobuj pochodzic na basen, to przynajmniej odciąży sie kregosłup? ja mam straszne problemy z kregosłupem i o dziwo, w ciazy wszystko mi przechodzi, jakby dzidzia uciskała w miejscu bólu i go niewlowała :)
image
image
ja tez mialam straszne bole kregoslupa, az mi sie slabo robilo..nie powiem zeby teraz bylo wszystko ok, ale jak zaczelam chodzic na basen to czuje poprawe i moge normalnie zyc:)
image
image
no dziewczynki, wspolczuje wam tego bolu kregoslupa, ale basen to chyba na te dolegliwosc najlepsze lekarstwo. ja bede miec bole krzyza dopiero pod koniec ciazy, tak jak w dwoch ostatnich ciazach, ale mam osobistego masazyste, wiec dam rade:)
estopka, fajnie ze wpadlas wtedy do mnie, zawsze fajnie tak pogadac z inna kobitka a nie ciagle tylko z tymi facetami. szkoda, ze tak krotko.
lewcia, z toba zawsze moge sie na jakies lokalne sklepy umowic...
basieniak, liste rzeczy do szpitala dostalam z coombu, zapytaj o nia przy nastepnej wizycie. a jak nie, to spokojnie wystarcza lista ze stronki
http://www.eumom.ie/Tools/Hospital-Bag-Checklist.aspx. sciagnij ja sobie. jak juz ja bedziesz miec to powiem ci co nie jest konieczne.
a ja wczoraj kupilam wozek na allegro. maxi cosi mure 3. podobaja mi sie bardziej mury 4, ale sa o wiele drozsze. ale w sumie obie sa super jak dla mnie. w srode powinnam go miec juz w domu. obawialam sie tych 3 kol, ale kumpela taki ma i mowi ze jest stabilny, nie miala nigdy zadnych problemow z zachwianiem rownowagi tego wozka, wiec mnie przekonala. kupila tez w akpolu posciel do lozeczka i 3 czapeczki. a jutro jade do siostry po 3 kartony ciuszkow po moich chlopakach, przejze je i zobacze co musze ewentualnie dokupic.
udanych urlopow co niektorym zycze, a reszcie z nas milej niedzielki.

image

image

image
o ja, ale mi sie podobają wózki Mura, szkoda ze cena mi sie juz mniej podoba:(
image
image
kamilka85, my dzis bylismy w bobowózki i oglądalismy rózne, i szczerze mówiąc to ja uwazam ze takie wielkie kółka są bez sensu, chodniki chyba w całym trójmiescie w sniegu sa odśnieżane, mało tego, w siarczysty ziąb to na spacer sie nie wychodzi, i wydaje mi sie ze te z mniejszymi kółkami z przodu jednk bedą bardziej poręczne..i wygodniejsze, wyobraź sobie ze wchodzisz z takim wielkim wózkeim do spozywczego i obracasz nim miedzy półkami...
my szukamy takiego wózka którego przez pierwsze lato bedziemy używali równiez jako spacerówki,
i póki co nasz faworyt to navington cadet, duza gondola, łato skrętny, fajna spaceróka, mozliwosc dokuienia fotelika montowanego na stelazu, składa sie bardzo łatwo, i po złożeniu mały do samochodu :)
Kochane byłam dziś na tym usg 3D/4D no i mała jak to mała odmówiła współpracy, a dokładniej ruszała się, ssała kciuka, rączkę, stópkę, no ale zasłaniała twarzyczkę więc pani technik stwierdziła, że usg się nie udało - zapłaciliśmy tylko 50e i jesteśmy umówieni za tydzień na kolejne usg i jak teraz mała się znów nie pokaże to nie płacimy nic, a jak się uda to dopłacamy 120 zł:D więc 50e mniej niż myślałam;)
No a teraz wrażenia: mi się wydaję, że usg się udało, ślicznie widać małą, mamy około 10 fotek, około 30 min filmu więc tak naprawdę z dnia dzisiejszego to już dla nas pamiątka, a za tydzień dostaniemy kolejną;) czasami podoba mi się Irlandia :))))) Na samym końcu mała miała chyba dość i zasłoniła twarzyczkę dłońmi jakby chciała się schować hahah
3 raz potwierdzona dziewczynka, pani się dziwiła, że ma taką dużą stópkę, długie nogi i palce u rąk, ma dużo miejsca w brzuszku i ładnie sobie szaleje...więc wrażenia z tej wizyty SUPER, a za tydzień kolejna ;)

Mrenda jak sobie ściągnę to dam Ci znać, bo dziś mamy gości, ale relacje musiałam Wam zdać:) muszę też polukać w tych info ze szpitala czy nie mam listy

buziaki dla Was i udanego weekendu;)
imageimage
Basieniak no to rosnie Wam mała pianistka:) dobrze nie nie policzyli calości i bedziecie miec jeszcze jedno podejscie!
image
image
Winogrona, nie gniewaj się, ale mam wrażenie , że nie masz chyba w zakresie jeżdżenia zimą wózkiem zbyt dużego doswiadczenia;):):)
Oczywiście, że chodniki w trójmiescie są odśniezone heheh oczywiście, te na głównych ulicach.A te osiedlowe, wewnetrzne drózki zwykle na szerokośc jednej osoby ,a po bokach mega , mega grudowate zaspy. Często na tym małym skrawku odsnieżonego chodnika stoi jeszcze inteligentnie zaparkowany jakis samochód i często pozostaje nam tylko dosłownie przenosic wózek ponad zaspą, bo inaczej nie ma jak.J a rodziłam Mikołaja w styczniu, byłam po cesarce i nie mogłam dzwigac, pierwsze spacery samej były istnym koszmarem.Wracałam zlana potem po tym przepychaniu i mocowaniu się z naturą. Mróz nie ma tu nic do rzeczy, bo czy jest -10 czu -1 zaspy sa nadal.Poza tym nie wyobrazam sobie siedziec w domu ze wzgledu na minusowe temperatury.Na szkole rodzenia mówili nam ,ze do -10 dzicko moze wyjsc, byle nie długo. A co do kół, to im większe i najlepiej pompwane , tym łatwiej się wózek w takich warunkach prowadzi.Tak samo to, czy kółka są małe w wózku, czy duże, gondola pozostaje przecież bez zmian gabarytowo, dlatego sklepowe regały problemem sa lub nie, zalezy jaki sklep.
Nikogo nie chce przekonywac na siłe, ale myśle, ze te mamy , które mają już za sobą zimę, potwierdza moją opinię.
imageimage
ja osobiście doświadczeń w jeżdżeniu zimą nie mam, ale ma je kuzynka która, nie tyle jeździła co próbowała jeździć. Nawet logicznie rozumując im mniejsze kółka tym gorzej przepchnąć się przez śnieg bo kółka od razu się blokują. Im większe tym łatwiej. Nie raz widziałam jak się biedna morduje z wózkiem- nie pamiętam nazwy wózka, ale kółka z przodu były małe i podwójne (z lewej 2 i z prawej 2). W zeszłym roku mieliśmy ogromne zaspy i duże ilości śniegu. Idąc z nią do sklepu co chwile musiałyśmy stawać i wydobywać śnieg z międzykółek bo się wózek blokować i nie chciał dalej jechać. Masakra !
image
zgadzam sie z MamaMikołaja - im wieksze koła tym lepiej, ja mam w x-landerze duze pompowane kółka i w zimie łatwiej mi było spacerowac po nieodśnieżonych chodnikach niz dziewczyną z małymi kółkami w wózkach
image
image
nie obrażam sie, bo doświadczenie mam zadne,
ja akurat mieszkam w centrum gdyni wiec tu raczej ulice sa poodsniezane,, wiadomo nie do kostki ale nie sa tez mega zaspy, a do tego jestem mile zaskoczona tym co piszecie, ze zimą wychdzi sie z dzieckiem, tez mam termin na grudzien, i moja tesciowa rozsnuła przedemna wizje pierwszych spacerów od kwietnia...
mamy z mężem priorytet aby wózek zmieścił się do auta, wiec nie nastawiamy sie mimo wszytko na wiekie koła, chociaż ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła :)
zgdzam sie z przedmówczyniami , im większe koła tym lepiej a jeśli są pomopowane i cztery na stałe to już w ogóle najlepiej.

jakos nie mam przekonania do skrętnych kółek i takich małych jak np w Chicco.
Winogrona, ja mieszkam w Redłowie i wydawało mi się, że tu też są poodśńieżane.Zauważyłam , że to tylko złudzenie dopiero wtedy, kiedy urodziłam synka i musiałam się zmierzyć z tymi zaspami.Tak samo teraz zauwazam ile jest takich miejsc, gdzie nie da sie podjechac wózkeim;sklep, schody, wąsko, itd. Niby Gdynia bez barier, ale dosłownie kilka miesiecy temu zakonczyli budowe schodów na moim osiedlu, długich i wysokich.I co? Nowa inwestycja ....i podjazdu dla wózków nie ma!!!
Co do spacerów w zimie- jak rodziłam Mikołaja była sroga zima.Kiedy wychodziłam z Mikim ze szpitala , było -19. Pierwszy spacer mielismy w 13 dobie , wyszliśmy po uprzednim werandowaniu oczywiście , było -9, chodziliśmy wokoło bloku ok. 5 min. Bałam się, ale zaufałam położnej. Potem jeszcze przez ponad dwa miesiące utrzymywały sie niskie temperatury, spacerowalisy każdego dnia, z czasem spacery nawet ponad godzinne.Nie wiem czy miało to znaczenie, ale do dzis dnia miki chorował tylko raz, było to w śierpniu ubiegłego roku, miał typowa trzydniówkę niemowlęcą.Nigdy potem ani wczesniej katarku , kaszlu, nic. Spimy tez w temp. 18 stopni w sypialni zima. Nie przegrzewamy go.Wszystko kwestia przełamania chyba.Nie chce ,zeby wyszło ,że się przechwalam:) ale poważnie zachęcam.Ja nie byłam do końca przekonana, mąz mnie poniekąd zmusił:):) i dziś mu za to dzięuję.
Mojej kolezanki córka od urodzenia była dosłownie grilowana , ukrop w pokoju, ubierana na mega cebule nawet wiosna i dziecko ma obecnie 3 latka i chyba wszystkie możliwe antybiotyki zaliczone. Wiecznie choruje, zero odporności.
imageimage
witam dziewczyny

czytam was na bieżąco, ale na pisanie juz nie mam tyle czasu :)

Co do wózków a raczej kół to polecam koła pompowane. Ja mam w swoim wózku (baby smile twister) z przodu mniejsze skrętne a z tylu większe i na wsi, gdzie mieszkam sprawdziły się wspaniale i to juz 2 mega zimy za nami. Często spacerujemy w lesie, na wybojach, polach, plazy i nie mogę narzekać. Mały wręcz zasypiał natychmiast, gdy nim troche potrzęsło :)

Podobnie jak Mama Mikołaja wychodze z Filipem każdego dnia na spacer (nawet jak było -20 a on miał miesiąc) i synek mało mi choruje. Też mam koleżankę, która chucha i dmucha na swojego i ten wiecznie chory :(
image
image
Witam dziewczyny! dzis wrocilam do pracy po 3 tygodniowym urlopie! nie jest mi za wesoło! Aczkolwiek powróciłam troche do ludzi! i innych tematów niz ciąża i wyprawka :) ale to i tak moje ulubione tematy! :D
Co sądzicie o łóżeczkach i materacach w ikea? bylam ostatnio i byla doscduza przecena lóżeczek i materacyków , czy ktos korzystał?
image

image

Kamilka mi się nie podobały łóżeczka w Ikea, ale może w Polsce lepszy wybór jest niż w Irlandii.

Kati i Mrenda - czy robiłyście w Irlandii badanie na toxoplazmoze?
imageimage
basieniak, moj ginekolog zrobil mi wszystkie badania i w tym na toxoplazmoze w cenie 30 e. teraz chce je powtorzyc bo z tego co pytalam w szpitalu zadnych badan mi juz robic nie beda!

ja mam problem bo mi sie nie podobaja te lozeczka z ikei ani te z "zyrafa" co w necie nawet fajnie wygladaly..znalazlam fajny sklep z akcesoriami dla dzieci i ceny w sumie przystepne, ale nie wiem czy wtedy nie bylo czasem przecen..od wrzesnia zaczne szukac..my mamy malo miejsca na lozeczko, wiec nie moge zbytnio szalec..

te z ikei nie sa najgorsze, sa proste, ale co mi sie w nich nie podoba to ze nie maja wyciaganych szczebelek..
image
image
Dzięki Kati, może dowiem się ile by wziął za zrobienie badania na toxo, bo mi w szpitalu też już nie nie chcą zrobić żadnych badań, grupę krwi barany będą mi powtarzać, a resztę mają gdzieś:/
imageimage
tylko ja to mialam robione w ramach wizyty wiec pewnie bedziesz musiala zaplacic za wizyte, a to sie malo oplaca:/ a w tej polskiej przychodni nie robia?

mnie to dziwi ze nie robia juz zadnych badan, nawet tej glukozy o ktorej dziewczyny pisalay wczesniej
image
image
moja kumpela będzie miała pobieraną krew na glukoze, bo ma nadwagę i jej mama ma cukrzycę...moja nie ma, a ja nie mam nadwagi i już mi nie zrobią:/

właśnie sobie policzyłam i doszłam, że się nie opłaca...robią, dowiem się ile chcą za to

niedługo idę do GP więc może się też jej zapytam czy mi zrobi oraz próby wątrobowe, bo ona chciała, aby szpital mi je wykonał, a szpital olał to co irlandzka GP napisała do nich więc ja już nic tu nie rozumiem
imageimage
no niestety tu jest jak jest, ja sie ciesze ze chodze rowniez prywatnie bo chyba bym oszalala..
image
image
mam nadzieję, że jak teraz zrobię te badania to nie będzie za późno choć naczytałam się o tym toxo i to trochę dla mnie błędne koło jest, a żeby lekarze jeszcze umieli odczytać wynik, bo ostatnia moja morfologia wg jednej GP ok, wg drugiej tragiczna:/
imageimage
oj spacerki sa bardzo wazne, ja rodziłam w czerwcu i w pierwszym tygodniu juz wychodzilismy, bylismy w szpitalu na polankach a tam jest park :)
teraz młody jest najpierw ze mna 2-3h na dworze, potem z dziadkami 4h; w zasadzie nie choruje- ostatnio mial trzydniowke a w marcu pierwszy raz mial katar przez pare dni
image
image
basieniak ja toxo robilam juz 2 razy i teraz bede robic kolejny raz. ja tez sie duzo naczytalam juz na samym poczatku, dlatego staram sie o to zadbac, zwlaszcza ze nie przechodzilam tej choroby mimo ze mam kota..ale z tego co czyatalam to czesciej na nia choruja ludzie ktorzy wcale kotow nie maja
image
image
ja toxo bede robic za 2tyg, upomnialam sie u mojej gin i dała mi skierowanie, bede tez robila na cytomegalie
image
image
3oko ja też będę robiła na toxo i cytomegalie w tym tygodniu...zapytałam się polskiej ginki, a ona odpisała, że od przybytku głowa nie boli i lepiej się upewnić, a ja na pewno muszę teraz to badanie wykonać, bo od wczoraj jestem tak zestresowana, że makabra normalnie:/ gdybym w marcu mogła lecieć do Polski to bym miała wszystkie te badania zrobione, a tak teraz się stresuję...muszę się zrelaksować
imageimage
ja na ostatniej wizycie dostalam skierowanie na 2 juz toxo i na nowo mocz/krew! Najbliższa wizyte mam 9 sierpnia! Grupe krwi mialam robioną jak narazie 1 raz!
image

image

Chodzicie juz dziewczyny do szkoły rodzenia? lub zamierzacie chodzić? macie jakieś doświadczenia lub opinie ze szkolą rodzenia w szpitalu na zaspie?
image

image

Ja będę chodziła za miesiąc, ale do szkoły rodzenia w Gdyni.
Tej co jest teoretycznie działająca przy szpitalu w Redłowie, ale praktycznie to prywatna i płaci się jednorazowo po każdych zajęciach.
Podobno same super opinie o tej szkole.
image
Witam po weekendzie!

Ja będę chodziła do SR od 18.08 - szkoła prywatna w Gdyni.

Z nudów przeglądam internet i znalazłam ciekawego bloga o modzie ciążowej:) Może komuś też się nudzi:) http://www.academichic.com/category/preggers/page/5/

Ja badanie na toxo też miałam już 2 raz.
image
basieniak, w pierwszej ciazy nie robiono mi badania ani na toxo ani na cytomegalie. potem po porodzie podejrzewali filipa wlasnie o cytomegalie, co sie okazalo po wszystkich badaniach nieslusznie. wiec przy drugiej ciazy jak bylam na pierwszej wizycie u irlandzkiej gp poprosilam ja by mi zrobila te badania bo sie boje i bez zadnego ale zrobila mi a pod koniec ciazy jeszcze za moja prosba tez morfologie, bo generalnie robia tylko raz na poczatku. widac samemu nie robia, ale jak poprosisz to nie odmawiaja, takze jak bedziesz u swojej gp to wal z mostu co chcesz miec zrobione. gp sama mi pobrala 4 probowki krwii. i dodam ze mialam te badania robione za darmo, jedynie za wizyte placilam wtedy 50e.
teraz juz mialam robiona toxo dwa razy, bo nie przeszlam do tej pory tej choroby, a w domu mam 2 koty. po 30 tyg bede miec 3 raz.

image

image

image
kamilka, co do szkoly rodzenia to mam namiar na darmowa szkole rodzenia od poloznej z mojej przychodni kolobrzeskiej. nie wiem czy to jest ta przyszpitalna, ale wiem ze babka super prowadzi, za darmo i jest nawet zwiedzanie porodowki na zaspie. NZOZ GPZ "szkola rodzenia" mgr grazyna niemczyk-kruczkowska, ul. majewskich 26, zaspa, tel. 58 3464896, kom. 502632064. ja jeszcze nie dzwonilam, i na same wyklady nie chce mi sie chodzic, bo mam w paluszku wszystko, ale interesowaloby mnie wlasnie zwiedzenie samej porodowki.

image

image

image
kamilka to masz, poczytaj sobie
http://forum.trojmiasto.pl/Szkola-Rodzenia-na-Zaspie-t24559,1,16.html
Dzięki Mrenda no mój jutro podejdzie do kliniki irlandzkiej i się zapyta czy zrobią mi te badania, ja nie wiem czy ja mam takiego pecha, bo jak o coś proszę to normalnie łaska albo stwierdzają, że wymyślam :/
imageimage
ja w pierwszej ciazy nie robilam badan w kierunku cytomegalii bo moj gin stwierdzil ze nawet jakbym mialam to i tak w ciazy nie da sie nic z tym zrobic
image
image
3oko też tak właśnie czytałam, ale teraz chcesz zrobić na toxo i cyto?
imageimage
Basieniak, na toxo chce bo w mojej kamienicy mieszka kociara i wszedzie jej koty s****a wiec sie boje (chociaz w pierwszej ciazy robilam i mam przeciwciala), za to teraz gin powiedziala mi ze mam zrobic odpłatnie cyto bo jak mam małe dziecko ktore ostatnio było przeziębione to łatwo mogłam od niego sie zarazic.

Wiesz nawet jakbym miala zły wynik to w szpitalu szybciej dziecku podadza jakies lekarstwa.

Pamietajcie zeby powiedziec lekarzowi zeby wzial wymaz z pochwy na gronkowca - ja mialam i wtedy badaja dzieciaczka czy nie zarazil sie w trakcie porodu. Pobieraja krew na CRP - chociaz podobno kazdemu dziecku to sprawdzaja ale jak wiedza ze mama jest nosicielem to dziecko 3 razy ma sprawdzane to crp.
image
image
ale czy w tej Irlandii to robią:/ jak będę u polskiej ginki to się jej zapytam, dzięki 3oko za info...zobaczymy co GP wymyśli jak powiem, że chcę badania...ja mam jakąś traumę odnośnie lekarzy, mam wrażenie, że muszę ich o wszystko błagać:/ mam nadzieję, że to mi minie:)
imageimage
Cześć dziewczyny

Ja miałam badania m.in. na toxo i cytomegalię robionę ok. 10 tc. Teraz dostałam skierowanie i mam powtórzyć drugi raz toxo i pewnie tak jak Mrenda będzie powtórka trzeci raz ok 30 tc

Na ostatniej wizycie stwierdziła że za często chorowałam (do 4 m-ca chorowałam 3 razy), a w związku z tym że mam kociare w kamienicy tak jak jedna z Was :) moja ginka stwierdziła że może to przez te koty tak choruję... odporność tracę, dlatego mam powtórzyć. Tym bardziej, że nie przechodziłam jeszcze nigdy tego...

A co do szkoły rodzenia to położna mi mówiła że da mi do niej skierowanie w okolicach 20 tygodnia.
Bede teraz u nich w czwartek więc może dostane i może się dowiem w końcu płci (mam nadzieję)

Wiem że w Lęborku zwiedza się porodówkę i cały oddział dla mamusiek. Nic więcej nie wiem :/
image
Basieniak ja cos kiedys czytalam ze w Anglii nie robią badan w kierunku gronkowca, mam nadzieje ze w Irlandii bedzie inaczej
image
image
dziewczyny, zobaczcie jakie wariactwo. Dziecko wychowywane na bezpłciowe http://deser.pl/deser/1,111857,9685779,Storm_to_chlopiec_czy_dziewczynka__To_dziecko_nie.html
image
dziewczyny zobaczcie jeszcze to:

- jak dla mnie typ chory psychicznie :/ może jestem zbyt mało tolerancyjna ale jakoś mam ochotę przywalić mu porządnie w łeb aby rozum mu wrócił : http://deser.pl/deser/1,111857,9549099,Dorosly_niemowlak__Stanley_Thornton__Jak_mozna_tak.html

- a tu biedna kobieta urodziła niemowlaka ważacego 7,3 kg ! masakra http://deser.pl/deser/1,111857,9925588,Prawdopodobnie_najwiekszy_noworodek_w_Teksasie__Po.html
image
Witam dziewczynki po krótkiej nieobecności. Niestety weekend spędziłam na Patologi ciąży w Redłowie. Pamiętacie gdy pisałam, ze mam ból w podbrzuszu. Otóż po No-spie i leżeniu mi to nie przechodziło a wręcz w piątek wieczorem się nasiliło. Brzuch zrobił się twardy jak głaz a w podbrzuszu czułam taki potworny ścisk, że cięzko było mi chodzić. Pojechałam na IP do szpitala. No i zostawili mnie na obserwacji i podali zastrzyki rozkurczowe. Wyszłam wczoraj.
Mam prowadzić oszczędny tryb życia i codziennie brać 3x No-spy.Teraz jest dobrze ale muszę więcej leżeć w ciągu dnia. Troche sie wystraszyłam tą sytuacją bo to jeszcze za wcześnie na poród a tu taka historia.
Chcę Wam napisac, szczególnie gdyniankom, że jestem mega zadowolona z opieki w tym szpitalu. Siostry młodziutkie, miłe, bardzo pomagają, zagadują, po cesarce bardzo pomagały mamusiom i opiekowały sie maluszkami. Jedzenie bardzo dobre i w zupełności wystarczające racje żywieniowe.Widziałam również sale porodowe, ładne po remoncie. Powiem Wam, ze jestem mile zaskoczona i jestem juz pewna, ze będę tam rodzić.
image
WItam dziewczyny!
Kasiaka- najwazniejsze ze wszystko sie unormowało i ze nie ma zadnego zagrozenia! wypoczywaj i uwazaj na siebie! malenstwo najwazniejsze!
Tez sie zastanawiam miedzy redlowem a zaspą! Pewnie skonczy sie tak ze spotkamy sie na porodówce ja ty i 3 oko bo widze ze tez zainteresowana jest redlowem! :)
image

image

estopka jak tak po wczorajszych ćwiczeniach? byłaś?
ja wczoraj byłam u gina i wszystko ok, mała jest wyrośnięta :) tylko ja dużo przytyłam przez ostatni miesiąc :( bo aż 4 kg. czyli od samego początku mam już jakieś 7 na plusie.

Ja odkryłam ćwiczenia w Gdyni - w Aktywnej Strefie Kobiet na Wiczlinie.
Jadę w czwartek zobaczyć jak będzie.
Ćwiczenia specjalnie dla kobiet w ciąży w czwartki na 18.

Chciałam się zapytać, czy są wśród nas właścicielki kotów?
Ja mam kota i szukałabym osoby chętnej do zaopiekowania się moim kociambrem podczas wyjazdu do rodziców - chciałabym wyskoczyć we wrześniu na parę dni.
Odwdzięczyłabym się również opieką na kotami Waszymi, najlepiej jakby to było na Obłużu/Pogórzu:)
image
dziewczyny takie pytanie mam co do ubranek dla niemowlaków, na początek zapewne trzeba się zaopatrywać w rozmiar 56, jak wczoraj wzięłam w sklepie taki do ręki to wydawał mi się taki malutki. te które już mają zakupione np body czy możecie zmierzyć jaką długość i szerokość mają? te które już mają swoje pociechy czy mogą napisać jak to wyglądało z rozmiarami?

aniol, ja wlasnie na poczatku uzywalam tych na 56, ale warto miec tez pare wiekszych, bo nigdy nie wiesz jak duze sie dziecko urodzi. zmierzylam moje najmniejsze body jakie mam przy zapietych zatrzaskach na dole i maja 32 cm dlugosci i ok 20 cm szerokosci. mam tez wieksze, takze jestem juz zaopatrzona :)

image

image

image
mrenda dzięki za info

jak naszą widzą na usg to od razu jakie długie nogi, jaka stopka duża, jakie długie palce u rąk więc ja mam wizje, że urodzę małą giganta:)

3oko nie wiem jak jest tu, ale jak będę u polskiej ginki to się jej o to podpytam

Kasiaka uważajcie na siebie i dużo odpoczywaj:)

Mnie zgaga chce zabić, w nocy co godzinę się budziłam, do teraz nie przeszło, a nic nie pomaga, ile można na siedząco spać:/
imageimage
zapraszam do nowego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-14-t258617,1,160.html
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

do góry